Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

cherokee zgomot grup spate

ciocky

Postări Recomandate

salutare,

vin cu detalii despre cherokee-ul meu 2.5 benzina '94, care de ceva vreme vrea sa imi zica cv dar nu stiu eu sa il inteleg, asadar apelez la o parerea avizata: In treapta 1 si 2 cand reduc ( mica frana de motor) se aude un danganit mai gros nu e rotund , e ceva ca si cum ar fi slabit sau are joc..

daca stie cineva cam despre ce este vorba , ii multumesc anticipat :tk

Range Rover, 2.5 , '99;

Terrano II, 2,7 td, 2002

Honda cbr 600F 4

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: cherokee zgomot grup spate

salutare,

vin cu detalii despre cherokee-ul meu 2.5 benzina '94, care de ceva vreme vrea sa imi zica cv dar nu stiu eu sa il inteleg, asadar apelez la o parerea avizata: In treapta 1 si 2 cand reduc ( mica frana de motor) se aude un danganit mai gros nu e rotund , e ceva ca si cum ar fi slabit sau are joc..

daca stie cineva cam despre ce este vorba , ii multumesc anticipat :tk

De unde mai precis se aude zgomotul ???, din zona cutiei de viteza sau ..., poate sa fie mai multe , poate sa fie o cruce de la cardan sau... , inspecteaza si da mai multe detali !

jeep cherokee XJ 4l
Link spre comentariu

De unde mai precis se aude zgomotul ???, din zona cutiei de viteza sau ..., poate sa fie mai multe , poate sa fie o cruce de la cardan sau... , inspecteaza si da mai multe detali !

am mai ascultat si azi, si e vb de un zgomot care vine de la miscarea inainte inapoi nu de la sus jos, si nu pare a fi din cutie , vine din spate si e gros (nu e de la caroserie); o sa inspectez mai in detaliu cu un ochi avizat saptamana viitoare si revin cu detalii

Range Rover, 2.5 , '99;

Terrano II, 2,7 td, 2002

Honda cbr 600F 4

Link spre comentariu

Buna seara !

Variante zgomot din spate, din experienta proprie:

- roata stransa prost (spate dreapta pana la urma a sarit la circa 90km/h, noroc ca n-a fost nimeni pe sosea...)

- trac-lock praf si/sau lipsa ulei sau AAF in ulei (asta daca ai trac-lock)

Si lista este deschisa...

La faza cu roata stransa prost (in service...no comment), din momentul aparitei "danganitului" pana cand a sarit roata, au trecut circa trei sau patru minute, timp in care imi cautam un loc de tras pe dreapta, pentru identificarea sursei.

N-a mai fost cazul... Am recuperat roata, am cuplat fata si m-am tarat inca vreo 200m pana la intersectia cu ceva drum comunal. Apoi, platforma, ca au fost si alte efecte colaterale...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Buna seara !

Variante zgomot din spate, din experienta proprie:

- roata stransa prost (spate dreapta pana la urma a sarit la circa 90km/h, noroc ca n-a fost nimeni pe sosea...)

- trac-lock praf si/sau lipsa ulei sau AAF in ulei (asta daca ai trac-lock)

Si lista este deschisa...

La faza cu roata stransa prost (in service...no comment), din momentul aparitei "danganitului" pana cand a sarit roata, au trecut circa trei sau patru minute, timp in care imi cautam un loc de tras pe dreapta, pentru identificarea sursei.

N-a mai fost cazul... Am recuperat roata, am cuplat fata si m-am tarat inca vreo 200m pana la intersectia cu ceva drum comunal. Apoi, platforma, ca au fost si alte efecte colaterale...

Stima,

Dragos

multumesc pentru raspuns,

roata sincer nu am verificat, dar am venit cu ea din Arad in Bucuresti, mers pe la 100-110, ma gandesc ca as fi patit si eu ca tn daca nu era stransa;

cat despre track-lock nushtiu cu este ala asadar nu stiu daca am , dapai sa mai stiu daca ala face figuri ; sunt novice in ale grupurilor puntilor etc. asa ca orice informatie este binevenita.

respect, ciocan

Range Rover, 2.5 , '99;

Terrano II, 2,7 td, 2002

Honda cbr 600F 4

Link spre comentariu

Salut, Ciocky !

Foate bine ca nu s-a intamplat ca la mine treaba cu roata sarita. Senzatia e deosebita sa ramai in trei roti la 90km/h...

Trac-lock-ul e un dispozitiv care vrea sa te ajute la tractiune, e un fel de inlocuitor de diferential blocant. Se afla montat in cosul diferentialului spate, si consta, grosso-modo, adica in mare, din cateva discuri placate cu material de frictiune, adunate in pachet.

Acest trac-lock e ca o frectie la un picior din fibra de carbon, mai ales la varsta pe care o are masina. In plus, necesita si o intretinere relativ regulata, cu schimburi de ulei in grupul spate la care se adauga un aditiv de frictiune, care ar trebui sa ajute track-lock-ul sa "si-o frece" mai bine, ca sa faca ceea ce trebuie acolo. Adica, sa incerce sa transmita forta motoruluil la ambele roti ale puntii spate, si asta cat mai egal...

Cand trac-lock-ul e batran si uzat, aceste placi nu mai freaca intre ele si nu mai prea stau pachet, ele tinzand sa se loveasca de interiorul cosului diferentialului, creand un anumit zgomot. Acest zgomot are diverse variante, in functie de uzura pieselor si de nivelul de ulei care mai este in grup.

Alte variante de zgomot de prin aceeasi zona ar putea fi:

- uzura bucsilor din ochetii telescoapelor spate.

- bridele care strang arcurile de punte slabite (mai rar).

- centrul bulon ("surubul" care trece prin centru pachetului de foi ale arcului spate) slabit.

- centrul bulon rupt, dar asta implica de obicei si deplasarea puntii din pozitia de referinta, si este vizibil si pentru un neavizat.

- uzura bucsilor din ochetii foii cele mai lungi (cea de sus) din pachetul care formeaza arcul.

Daca ai pe cineva apropiat cunoscator al anatomiei unei suspensii cu arcuri foi (lamelare), ia-l cu tine la o tura pentru identificarea zgomotului, apoi pune-l sa arunce o privire pe la chestiile mai sus mentionate.

Plus ca poate omul are deja ceva experienta, si poate s-a lovit de ceva asemanator.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Sau urc-o pe rampa, baga-te sub ea si vezi poate apare zgomotu ca sa il identifici mai bine.

Ar mai fi o varianta, sa pui pe cineva sa conduca, si tu sa stai in spate , eventual si cu geamul deschis, si sa tragi cu urechea.

Din experienta mea de obsedat de zgomote, de obicei explicatia e simpla, logica si banala.

Gip Gran`sirochi ovarlend ecspedisan
Link spre comentariu

Salut,

O alta modalitate de a vedea ce si cum ar fi sa ai puntea spate suspendata si rotile sa invarta liber. Dai o cheie, schimbi vitezele si poti sa fii mai aproape de zgomotul produs.

Si la mine se aude un carait al carei cauze nu cunosc de unde vine. In timpul mersului se simte o vibratie care creste o data cu viteza si se manifesta de la 50km/h in sus constant sau cand las de acceleratie se manifesta intrerupt... Am crezut ca-i cutia de transfer... nu e. In diferential s-a uitat odata Marius... nu era... Acum masina e iar la Marius si sper sa-i dea de capat ca ma dispera.

Da' poate te ajuta asta cu ridicatul puntii in aer. Mare atentie insa la modalitatea de a o ridica, nu care cumva sa-ti cada si sa o ia din loc... Marius mi-a ridicat-o cu o macara intr-o hala. A prins cu o sufa carligul de remorcare si a saltat-o.

Sper ca n-am aberat prea mult...

Marius: aka Marius Lupu, care e mecanic de jeep la Brasov si moderator pe sectiunea asta de forum.

Link spre comentariu

Buna seara !

@ trenu

Vad ca tu ai un facelift (dupa 1996). Aceste modele sunt mai susceptibile la vibratii dupa liftare decat pre-facelift-urile, adica modelele anterioare de 1996.

Odata liftata masina, cardanul spate va lucra cu crucile orientate la noi unghiuri, ceea ce nu-i place in mod deosebit, si va lucra dezechilibrat. In plus, crucile pot fi uzate si cu ceva joc.

Aceasta vibratie este modul cardanului de a-ti spune ca poate ar fi cazul sa faci una din urmatoarele chestii:

- foloseste un SYE sau

- foloseste un Hack'n'Tap kit sau

- coboara cutia cu distantoare intr-o pozitie mai joasa.

Desi liftul tau nu e exagerat de mare, ia in considerare si una din variantele enumerate mai sus.

Eu am mers pe Hack'nTap.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Am gasit informatia asta si pe cherokeeforum insa -poate pentru ca nimeni nu spune, sau n-am gasit- cum se aude "vibratia" :hw am cam intrat la alte banuieli dupa ce am auzit zgomotul ala de... masina de tocat in care ai bagat niste pietris amestecat cu carne...si la sfarsit numa pietris :sc (sper ca nu am fost PREA plastic). Primul lucru care s-a facut a fost sa se elimine penele de sub arcuri -formau un unghi mai obtuz intre articulatia de la grup-cardan decat articulatia "din oglinda" de la cutie de transfer-cardan.

E in plan coborarea cutiei de transfer ca posibil si de acolo sa fie ceva... desi daca te uiti la cardan cum invarte... si am pus si mana pe el... nu simti ca oscileaza. Si mai am inteles ca oricum astea sunt chestiuni de mare finete pe care nu le poti dibui la ... micron.

Sunt curios ce o sa zica cel care a inceput post-ul despre motivul vibratiei de la atelajul lui.

Link spre comentariu

Buna ziua !

@ Ciocky & trenu

Vibratia de cardan se aude mai clar cand esti pe strazi mai inguste, cu cladiri mai inalte, din care reflecta zgomotul catre tine. Conditia este sa ai geamurile deschise si sa aduci masina la limita subturarii, adica masina sa vrea o treapta mai joasa si tu sa nu fii de acord.

Deasemenea, in aceleasi conditii se poate identifica si o cruce de planetara fata uzata si cu joc, cu mentiunea ca tractiunea fata NU trebuie cuplata, deoarece in sarcina usoara crucile sunt in tensiune si nu vei auzi nimic.

In sarcina grea, cu fata cuplata, le vei auzi deasemena foarte clar, dar nu pentru mult timp, daca insisti cu hei-rup-ul. De obicei, cand se rupe o cruce de planetara, efectul colateral este si ruperea urechilor de fixare ale pastilelor crucii in planetara. Nu neaparat obligatoriu, dar extrem de probabil...

Vibratia de cardan tinde sa faca sa rezoneze si caroseria pe frecvente joase catre subsonice.

@ trenu:

Nici nu vreau sa ma gandesc cum suna o masina de tocat carne in care bagi pietris... Dantura defectuoasa in grupuri, mai stii ?

Eu am reusit sa rup articulatia CV a cardanului spate (cea de catre reductor), cand am cuplat 4x4 pe mic PE ASFALT, si apoi am virat dreapta sa intru intr-un rau. Dar asta a fost de mult, cand acceptam in masina femei cu picioare lungi si fuste mult prea scurte, un mix de senzatii care te mai prosteste de cap...

Astept identificarea cauzelor problemelor voastre, asa mai invat si eu cate ceva...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Salut,

Data trecuta cand a desfacut Marius diferentialu' spate nu era nici urma de shpan ori daca ar fi fost ne-am fi gandit ca aia e cauza... De aia ziceam ca e ciudat. Acuma, nu-mi aduc aminte daca o verificat atunci daca se imbuca bine dintii intre ei, stiu numa ca tot o invartit de coroanele alea vreo 15 minute si nimic... ulei era destul...

Astazi se pare ca o sa se uite la partea asta si o sa il sun sa il intreb care o fost problema ca tare sunt curios. De fapt, daca vede posturile (si stiu ca le-a citit :h5) ar putea el sa posteze care a fost de fapt problema.

Spor la treaba la toata lumea :)

Link spre comentariu

Buna ziua !

@ Ciocky & trenu

Vibratia de cardan se aude mai clar cand esti pe strazi mai inguste, cu cladiri mai inalte, din care reflecta zgomotul catre tine. Conditia este sa ai geamurile deschise si sa aduci masina la limita subturarii, adica masina sa vrea o treapta mai joasa si tu sa nu fii de acord.

Deasemenea, in aceleasi conditii se poate identifica si o cruce de planetara fata uzata si cu joc, cu mentiunea ca tractiunea fata NU trebuie cuplata, deoarece in sarcina usoara crucile sunt in tensiune si nu vei auzi nimic.

In sarcina grea, cu fata cuplata, le vei auzi deasemena foarte clar, dar nu pentru mult timp, daca insisti cu hei-rup-ul. De obicei, cand se rupe o cruce de planetara, efectul colateral este si ruperea urechilor de fixare ale pastilelor crucii in planetara. Nu neaparat obligatoriu, dar extrem de probabil...

Vibratia de cardan tinde sa faca sa rezoneze si caroseria pe frecvente joase catre subsonice.

@ trenu:

Nici nu vreau sa ma gandesc cum suna o masina de tocat carne in care bagi pietris... Dantura defectuoasa in grupuri, mai stii ?

Eu am reusit sa rup articulatia CV a cardanului spate (cea de catre reductor), cand am cuplat 4x4 pe mic PE ASFALT, si apoi am virat dreapta sa intru intr-un rau. Dar asta a fost de mult, cand acceptam in masina femei cu picioare lungi si fuste mult prea scurte, un mix de senzatii care te mai prosteste de cap...

Astept identificarea cauzelor problemelor voastre, asa mai invat si eu cate ceva...

Stima,

Dragos

De zgomotul descris de tine mai sus cum ca ar fi de la cardan se aude la mine, si intradevar eu nu am o planetara pe fata dreapta, nu am deloc e scoasa, asa am cumparat masina; se poate sa se auda zgomotul pe spate din cauza asta... mie ca necunoscator imi pare un pik ciudat sa te doara maseaua de la picior rupt; multumesc oricum pentru informatii, momentan nu am timp sa merg cu acaretul la mecanic, dar promit ca o sa revin cu informatii imediat ce o rezolv.

cu respect, Ciocan

Range Rover, 2.5 , '99;

Terrano II, 2,7 td, 2002

Honda cbr 600F 4

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare