Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Punti spate Toyota full-floater sau semi-floater?

Max

Postări Recomandate

Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei variante?

La semi-floater planetara este tinuta in punte de catre siguranta din capul care intra in diferential.

http://image.off-roadweb.com/f/tech/8519761+w200/0112or_axle07_zoom.jpg http://image.off-roadweb.com/f/tech/8519746+w200/0112or_axle06_zoom.jpg

La varianta full-floater, planetara are doar rolul de a transmite miscarea de rotatie de la diferential la roata. Sustinerea rotii se face in rulmentul din capatul puntii.

La varianta semi-floater, planetara are si rol de sustinere a rotii pe langa transmiterea miscarii de rotatie.

De aceea se zice ca varianta full-floater suporta sarcini pe osie mai mari decat semi-floater.

Um alt avantaj al variantei full-floater este faptul ca in cazul in care se rupe planetara, roata ramane la locul ei, putandu-se merge mai departe cu tractiunea fata sau, daca exista blocant pe diferentialul spate, se poate merge cu tractiunea spate.

La o pune semi-floater, daca planetara se rupe, roata iese in afara cu tot cu bucata de planetara din exterior.

Exemple de planetare rupte din punti tip semi-floater:

http://carphotos.cardomain.com/ride_images/3/2184/3941/30459470001_large.jpg

http://www.bc4x4.com/inthenews/images/2008-11-13_broken-axle-tool-example.jpg

Se poate face conversie de la semi-floater la full-floater daca e cazul.

Aceste lucruri sunt valabile si la alte tipuri de punti nu numai la cele de Toyota.

Apropo, a vazut cineva planetara spate de Toyota Landcruiser rupta? :grin:

Eu unul nu am vazut.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Punti spate Toyota full-floater sau semi-floater?

Toyotele au si de un fel si din altul?

La Patroale stiu ca in puntile cu tamburi sunt semi si in cele cu discuri sunt full.

73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi

ORCA - Off Road Club Arad

Link spre comentariu

La Patroale stiu ca in puntile cu tamburi sunt semi si in cele cu discuri sunt full.

La Toyota sunt ambele modele indiferent de tipul de frana.

Eu am ambele variante. La HJ60 am semi-floater iar la FJ62 am full-floater.

Link spre comentariu

In cazul proiectarii corecte a lagarului de roata , solicitarea va fi preluata de rulmentul principal , al doilea rulment (uzual mai mic si tot uzual ansamblul e cu rulmenti conici) avind o solicitare mult redusa . In acest caz , singurul avantaj al puntii semi-floater este dat de eventuala rigiditate posibil mai mare a perechii planetara + trompa puntii . Insa din cauza flexibilitatii arborelui (planetara ) si a carcasei puntii , superioritatea e oarecum discutabila fata de full-floater .

Dar in cazul folosirii unor jante cu ET negativ mare , solicitarea pe lagar trece in afara axei de incarcare a rulmentului , si devine o sarcina in consola , unde semi-floater e mai rezistenta (depinzind si de planetara , cit de firava este , cit de dezaxata e incarcarea ).

Comparatia trebuie facuta la punti similare , altfel e ca si cum ai compara masini cu sasiu vs autoportante .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Majoritatea modelelor de semi-floating la Toyota nu au siguranta din grup ci siguranta este la rulment, in dreptul rulmentului planetara este cam de doua ori mai groasa si se rupe mult mai greu. Tipul cu siguranta planetarei in grup mi se pare cel mai de neincredere, plus ca diferentialul are doar doi sateliti si nu patru.

La full-floating mai este avantajul ca se schimba mai usor planetara.

Eu am o planetara spate rupta de Toyota, a intrat o masina din lateral in roata, mai mult intr-o parte, planetara s-a rupt, masina cealalta zob.

Link spre comentariu

Termnul de Flotant(a) se refera la independenta transmisiei prin planetara rigida fata de sist de rulare al masinii. Dupa mine, se impart cam asa:

- TOTAL NEFLOTANTA,

ex 1: gen Jeep, punte DANA, adica cat un sg rulm conic pe roata sigurantat pe interiorul diff-ului , la solicitari laterale mari, zbora siguranta si implicit roata cu tot cu planetara, vezi foto postat de Max(cel groaznik) sau varianta imbunatatita

ex 2: Nissan Y60 , 4,2, cu un sg rulm conic pe roata, dar planetarele stau "cap in cap" in diff , solicitarea laterala e transmisa prin intermediul planetarelor in ambii rulmenti de roata.

- SEMIFLOTANTA

are 2 rulm/roata, montati pe planetara, planetarele nu stau cap in cap, fiecare roata isi preia si mentine singura efortul lateral

- FLOTANTA

-are 2 rulmenti/roata, montati pe fuzeta, gen HDJ80, cel mai bun sistem, dupa opinia mea, este sist utilizat de toate camioanele, deci hestie HD

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

deci la Patrol avem:

- 4,2, cu tamburi e NEFLOTANTA

- 2,8 cu etriere e SEMIFLOTANTA

Nu am cunostiinta sa se fi fabricat Patrol cu punte FLOTANTA

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

foarte interesant topicul.

este vorba despre puntea fata, sau despre puntea spate?

L.E. ce bou sunt...scrie in titlu...:hw

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Termnul de Flotant(a) se refera la independenta transmisiei prin planetara rigida fata de sist de rulare al masinii. Dupa mine, se impart cam asa:

- TOTAL NEFLOTANTA,

ex 1: gen Jeep, punte DANA, adica cat un sg rulm conic pe roata sigurantat pe interiorul diff-ului , la solicitari laterale mari, zbora siguranta si implicit roata cu tot cu planetara, vezi foto postat de Max(cel groaznik) sau varianta imbunatatita

ex 2: Nissan Y60 , 4,2, cu un sg rulm conic pe roata, dar planetarele stau "cap in cap" in diff , solicitarea laterala e transmisa prin intermediul planetarelor in ambii rulmenti de roata.

- SEMIFLOTANTA

are 2 rulm/roata, montati pe planetara, planetarele nu stau cap in cap, fiecare roata isi preia si mentine singura efortul lateral

- FLOTANTA

-are 2 rulmenti/roata, montati pe fuzeta, gen HDJ80, cel mai bun sistem, dupa opinia mea, este sist utilizat de toate camioanele, deci hestie HD

Cine stie, cunoaste. :grin:

Hmmm, Max cel groaznic...nu e rau...:grin: Sunt si eu cineva...:ha:

Deci, e clar ca puntea flotanta e cea mai buna. Intrebarea mea este la ce e cea mai buna? Doar la sarcini de genul incarcare excesiva pe spate sau si la sarcini de genul celor din offroad adica torsiuni, forte laterale, socuri, etc...?

Link spre comentariu

Avantajele total Flotant:

1. efortul tractiunii nu are cu nimic de-a face cu efortul de sarcina pe trenul de rulare.

2. depanare rapida in caz de defect. Daca ai planetara de schimbat , se face in 10 minute, daca ai rulmenti de sch, mai pui 15 min, asta spre deosebire de:

- puntea NEFLOTANTA la care fie trebuie sa desfaci diferentialul pt a extrage siguranta ca sa scoti planetara fie trebuie sa desfaci la greu saboti de frana pt a extrage planetara de pe care sa scoti rulmentul

- puntea SEMIFLOTANTA , asemenea ca mai sus, dar nu necesita desfacerea diff-lui

- suporta clar sarcini mai mari decat celelalte solutii constructive.

Dezavantaje total Flotant:

- nu cred ca exista punte stok total flotant cu altceva decat frana pe tambur. Daca ati vazut careva asa ceva, va rog replay

- costuri de productie mari, solutie tehnica accesibila numai masinilor scumpe

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

...

- puntea NEFLOTANTA la care fie trebuie sa desfaci diferentialul pt a extrage siguranta ca sa scoti planetara fie trebuie sa desfaci la greu saboti de frana pt a extrage planetara de pe care sa scoti rulmentul

Confirm asta dupa ce in ultimele saptamani am desfacut de trei ori diferentialul ca sa scot planetarele din puntea spate.

Asta e nasol. Tot da jos uleiul, desfa capapul, desfa axul satelitilor, scoate siguranta etc...,

Iar ulei, iar garnitura la capac...

Link spre comentariu

Dezavantaje total Flotant:

- nu cred ca exista punte stok total flotant cu altceva decat frana pe tambur. Daca ati vazut careva asa ceva, va rog replay

- se poate adapta disc foarte usor pe o punte full-float, sunt destule IMSuri care au discuri pe spate (puse ulterior, desigur). Nu sunt nici eu sigur daca totusi exista ceva stock facut asa, dar e usor de facut oricum.

- toate ARO 24x/32x, IMS, TV au puntile full-float, deci nu stiu neaparat daca este o solutie extrem de scumpa.

Link spre comentariu

Buna ziua !

Exista axe cu planetare semi-floating fara siguranta respectiva, intr-adevar. Si nu e nevoie sa demontezi nimic de pe la frane, daca vrei sa le dai afara, nici la varianta cu siguranta, nici la cea fara siguranta, talerul ramane la locul lui, cu toate maruntisurile montate pe el. Cel putin la D35 si GM 10 Bolt.

Pe de alta parte, la planetarele semi-floating cu siguranta, in cazul montarii unor anumite tipuri de blocante/blocabile, acestea contin in kit niste piese care "imbraca" acea siguranta, si nici daca e rupta in trei-patru bucati nu poate sari sau iesi afara, deci planetara ramane inauntru, asa cum ar trebui sa fie.

Exemplu este puntea spate GM 10 Bolt SF cu C-clip, punte montata pe Firebird-ul meu si pe diverse Chevy K30 dinainte de 1979.

Clar ca full-floating e in avantaj din toate punctele de vedere, ea nemaisustinand greutatea masinii, putand-se dedica in intregime transmiterii momentului de torsiune la roata. Plus faptul ca se schimba mai usor.

In caz ca se doreste o conversie pe discuri a unei punti cu tamburi, cel mai simplu si eficient este sa folosesti piese utilizate in mod normal la puntea fata. Asa, ai de-a face cu un singur tip de etrier (S/D), de placute, de furtune, etc.

In poza din stanga, se observa acele "saibe", piesele mai mici in diametru, perechi doua cate doua, gandite sa imbrace C-clip-ul. in cea din dreapta e ansamblul in stare montata in grup.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Puntea full-floating de HDJ80 are frana pe disc, doar frana de mana este pe tambur care este in interiorul discului.

Corect! Cum am putut sa uit?

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

Puntea full-floating de HDJ80 are frana pe disc, doar frana de mana este pe tambur care este in interiorul discului.

Exact asta mi-am adus amine acum o ora in garaj in timp ce lucram la puntea spate. Montam etrierii si ma gandeam ca sunt de pe un FZJ80 care avea discuri pe spate si frana de mana in interiorul discului. :grin:

Nu toate HDJ80 au discuri pe spate.

Link spre comentariu

Toate puntile full-floating au discuri pe spate.

La FJ62 am punte full floating si frane pe tamburi.

Link spre comentariu

citat nissan4x4:

Si ca sa ma contrazic singur, mi-am mai adus aminte ceva:

ARO ARE PUNTE FLOTANTA PE SPATE !!!!!!!!!!!!

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

Pai si eu ce ziceam putin mai devreme colegu?

ARO 10 (mai putin Mk1, care avea independenta fata spate, in primii ani de productie)

ARO 24x

ARO 32x

TV

IMS

au toate punti spate flontante / full-float si sunt totusi destul de ok. Domnul Regep cu punte de ARO24x cu blocant ARO, se descurca foarte bine.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare