Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

bara directie indoita Y60

madax

Postări Recomandate

In timpul traversarii Buzaului ( la coada lacului de la Siriu ), am incalecat un bolovan. care mi-a indoit putin bara de ditrectie, deajuns ca la bracarea rotilor, sa imi atinga , in partea stanga, surubul ce strange amortizorul, .

Intrebare: se poate indrepta aceasta bara ( stiu ca este trarata )? La cald sau la rece?

Multumesc anticipat pt sfaturi.

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: bara directie indoita Y60

in principiu , se indreapta .

Insa in nici un caz cu ciocanul .

Ca o paranteza , am mai vazut citeva facute cirja , si ma mira ca se intimpla , ma asteptam sa fie mai rigide .

Mai sint si versiunea HD , cu alte capete , si ele mult mai solide .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Salut, madax !

Se poate indrepta, indiferent daca este tratata sau nu. Am servit cateva indoituri la Jeep-ul meu, unde bara in cauza este in fata puntii, deci mai expusa inamicului...

Se poate folosi in acest scop o presa manuala/mecanica cu contragreutati sau una hidraulica. Cand am lucrat cu cea manuala, am facut-o chiar eu, dar supervizat. Cand am utilizat una hidraulica, am lasat meseriasul sa-si faca treaba...

Apoi, din nou reglat directia. In cazul meu, convergenta.

Succes !

Stima.

Dragos

Link spre comentariu

se poate indrepta...dar o sa indoaie mult mai usor data viitoare, pote doar cu putin viraj in un ogas sau ceva de acest gen

multi au indoit bara mai ales la patroale, si sfatul meu e sa cauti o teava de gaz pe care sa o tragi peste bara ta de directie

eu am ales alta varianta, mai ales datorita costului mare de inlocuire a acesteia, daca ai probleme cu capetii de bara (nu tin daca ii reconditionezi)

eu am luat o bara de transefer (aia mare din spatele puntii, care e mult mai solida ca cea de directie) si am taiat-o pe l amijloc, de unde am scos o bucata cat sa ajunga la lungimea barei de directie

avantaje

1 ai o bara de directie la fel de solida ca cea de transfer

2. cand se uzeaza un capat de bara il schimbi, ca sunt cu filet si sunt mult mai ieftini decat bara intreaga

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Acum sa nu credeti ca e indoita rau. Nu! E indoita spre partea stanga incat laviraje sa imi atinga surubul amortizorului. O sa merg la un mester sa o indrepte.

Merci pana acum de sfaturi.

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Asa cum zicea si soimu, odata indoita ... e predispusa sa se indoaie din nou mult mai repede. Dupa ce o indrepti, musai ramforsata. Anul trecut la Cupa Clujului, cu Zoli Unimog pilot, am indoit bara de directie. Am dezdoit-o cu ciocanul, insa la primul fagas in care au intrat rotile din stinga, s-a indoit din nou.

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

Buna seara !

Soimu are dreptate, dar doar partial.

La un al doilea contact cu dusmanu', bara respectiva se va indoi mai usor exclusiv daca a fost indreptata la rece.

In cazul unei indreptari la cald, indiferent de procedura folosita, bara va fi la fel de rigida ca initial.

Banuiesc ca e clar ce inseamna "rece" si "cald" in acest context. Pentru evitarea oricaror nelamuriri, la rece inseamna la temperatura camerei/atelierului, iar la cald inseamna "la rosu", adica incalzire cu flacara oxiacetilenica sau prin inductie pana materialul devine incandescent si maleabil.

"La cald" am avut personal cateva aplicatii pe picioarele de sprijin ale remorcilor cu axa tandem, repere care suporta sarcini mult mai mari decat o bara de directie, fiind si dimensionate corespunzator.

Anexez doua poze cu o "indoitura model" de bara de directie (bara de aluminiu hex 1"1/2, intr-adevar), dar reparabila fara probleme in caz ca ar fi fost din material feros. Si inca o poza cu evenimentul colateral produs odata cu indoirea.

Mentionez ca nu ai ce cauta cu flacara libera pe langa chestii de aluminiu, cu exceptia cazurilor cand flacara e de fapt plasma si ai planuri de debitare/taiere pe piesa respectiva.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Bara din poza este cea care leaga fuzetele una de alta,corect?

Pozitia nu este bine gandita. E prea expusa.

Ar fi bun un High steer sau un altfel de kit sa o ridice putin mai sus desigur daca permite sasiu.

Offtopic:

Care este sensul de rotatie la puntea din poza? Ce raport are? Cum este prinderea la cardan? Fuzeta e cu 5 prezoane?

Link spre comentariu

Buna seara !

@Sefulik:

E cam off-topic treaba asta, dar poate totusi o lamurim aici.

Este intr-adevar bara dintre fuzete. Si sunt perfect de acord ca este prea expusa. Dar ca sa remediez situatia, am avut doua variante. Una ar fi fost sa ma intorc in timp si sa-i conving pe inginerii de la Dana ca nu fac bine ce fac...

Si a doua varianta, ceva mai realizabila, a fost sa modific acele repere, (care sunt de fapt din kit-ul de High Steer de la Teraflex, in care doar bara de sus se muta mai sus decat stock).

In sensul ca actualul setup al masinii are alta bara in partea de jos, prinsa deasupra ciocului din fuzeta, nu sub, cum se vede in poza.

Si asa, pe scurt:

- puntea este stock (D30HP) cu sens de rotatie standard, prindere la cardan tot standard, cu cruci 1310, raport de 4.56 la unu (reverse cut) cu Powertrax Lockright intr-ansa.

- fuzeta dreapta e din kit-ul Teraflex si ea.

- cele cinci prezoane nu sunt ale fuzetei de fapt, ci ale butucului rotii, care este tot stock.

- care butuc se prinde tot stock, cu cele trei suruburi, in fuzeta de la Teraflex susnumita.

Si poate gasesc ceva poze cu actualul setup.

Si gata, ca n-avem ce cauta aici cu chestii de Jeep asa profunde.

Multumim pentru intelegere.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

heavy d...ce sa zic, sunt pareri si pareri

eu chiar as recomanda sa nu se incalzeasca piese de otel in anumite puncte, daca nu se poate face apoi o detensionare si un tratament total,

apar tensiuni foarte mari si te trezesti ca se rup ca grisinele

bara de directie la patrol e un material ciudat , e moale si are tolerante de indoiere foarte mari fara sa se rupa, cred ca asta e si ideia, numai ca odata indoita, materialul e slabit, e o chestie normala, si ori ca o faci la cald ori la rece, tot slabit e

daca o indrepti la cald, nu il slabesti mai mult cu indreptatul, asta e adevarat, dar tratamentul termic diferentiat POATE sa faca mult mai mult rau decat bine, depinde doar de compozitie si de tratamentul termic anterior

o ranforsare e absolut necesara si asta se poate face in multe feluri, tava de gaz sau cornier , sau profil I sau U sudat pe toata lungimea barii

asta repet, e valabil la bara de patrol, ca sunt sigur ca sunt masini cu bari mult mai solide, de fapt si la patrol, bara de transfer e cam de 10 ori mai solida fata de cea de directie

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Salut, Soimule !

Tensiuni interne mari apar doar la racirea fortata de la temperatura mare a metalelor (calire, de exemplu). Si pentru asta s-a inventat revenirea si, eventual, detensionarea.

La o racire slow-motion sau temperata, tensiunile sunt neglijabile, si oricum dispar prin miscarile/socurile usoare fara deformare plastica la care acea bara este supusa.

Pe de alta parte, nu-mi imaginez ca bara respectiva e din cine stie ce material deosebit, si nici cu tratamente speciale, desi e logic sa fie conceputa sa suporte mici deformari (elastice). Daca e moale, sigur n-a avut nici un tratament anterior, si materialul e in cel mai bun caz un echivalent OLC 45 imbunatatit. Sau poate un OLC15.

Ranforsarea face bine, dar numai daca e facuta total (si cu materialul care trebuie) nu numai pe lungimea deformata/indreptata. In caz contrar, se induc deja puncte de rigiditate scazuta, unde bara va ceda la urmatorul soc.

Si, la o adica, e atat de scumpa o bara de-asta noua, de ne tot batem capul atat ? Sau nu se gaseste decat in pachet cu nu stiu ce altceva si e mai "grea" la buzunar ?

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Gata, am indreptat-o ,,la rece,,. Asa ca rog moderatorii sa inchida topicul sau sa-l lase pt eventuale discutii si sfaturi.

Eu, oricum, multumesc celor ce mi-au dat sfaturi.:tk

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

una noua e 1000 ron...deci nu e eftina

orice incalzire partiala si nu totala a unui otel, peste un punct critic de transformare, duce la tensiuni, iar o normalizare se face INTODEAUNA prin incalzirea intregului material la o valoare data de producator in functie de material si care se afla cu putin sub pragul de transformare

ex

un otel carbon sa spunem ca are pragul de transformare la 800 grade c

temperatura de normalizare este la 780 grade c si dupa incalzirea lenta urmeaza o racire data de producator ca fiind lenta cu x grade/ora

dupa normalizare trebuie refacut tratamentul termic initial, care de obicei este o calire cu revenire f mare, adica se caleste si apoi se inmoaie la valori mari, din nou intregul material

de fapt intodeauna se lucreaza cu toata bucata, care trebuie tratata uniform

o incalzire in puncte o face ca sa apara tensiunile si diferente de duritate, iar o normalizare in anumite zone doar este ceva ce nu am auzit ca sa functioneze

Link spre comentariu

o discutie interesanta.

eu am avut ambele bari strambe. am zis strambe, nu indoite. bara de directie avea o sageata de cam 1 cm, iar cea de convergenta cam 1,5-2 cm. ochiometric. le-am indreptat la rece, cu ajutorul unei prese hidraulice.

sa inteleg ca sunt slabite si se pot deforma daca lovesc tare de ex. cu o roata intr-un sleau?

ca sa se slabeasca, conteaza si cat de mult s-a deformat sau nu?

uite ce as numi eu indoit.

http://i639.photobucket.com/albums/uu119/gaganu/_DSC0235Large.jpg

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

o discutie interesanta.

eu am avut ambele bari strambe. am zis strambe, nu indoite. bara de directie avea o sageata de cam 1 cm, iar cea de convergenta cam 1,5-2 cm. ochiometric. le-am indreptat la rece, cu ajutorul unei prese hidraulice.

sa inteleg ca sunt slabite si se pot deforma daca lovesc tare de ex. cu o roata intr-un sleau?

ca sa se slabeasca, conteaza si cat de mult s-a deformat sau nu?

uite ce as numi eu indoit.

Eeee, nici chiar asa. A mea a fost indoita putin, totusi, imi atingea la bracarea rotilor spre dreapta, la roata din stanga, surubul de prindere al amortizorului din stanga.

Am indreptat-o la rece ( 2-3 ciocane, fanta de lumina pe pozitie orizontala ) si ... e brici!. Probabil va fi ,,sensibila,, la alte contacte dure...

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Salutari !

@ giorgel:

Frumoasa indoitura... Da, conteaza cat s-a deformat, pentru ca s-a intamplat la rece, si materialul rece "memoreaza" acea pozitie. La un eventual urmator contact in acelasi loc sau in loc apropiat, bara va tinde mult mai usor sa se deformeze decat atunci cand s-a intamplat prima data.

@ soimu':

1000 RON e o suma, intr-adevar. Sunt de acord ca detensionarea, respectiv normalizarea se face pe intreaga piesa, de obicei racirea facandu-se odata cu cuptorul. Dar aici nu e cazul, dupa o astfel de incalzire partiala si indreptare fara lovire, tensiunile sunt neglijabile.

O solutie interesanta ar fi sa organizezi un 18MoCr10, sa-l forjezi, dupa care sa-l prelucrezi la dimensiunile necesare. Cu o calire-revenire corecta, ai o bara mult mai hardcore decat piesa stock. Ramane sa gasesti 18MoCr10, ca nu e chiar pe toate gardurile. Si nu, bara nu se va sparge la lovire.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Ptr a proteja acea bara de directie, numita generic si "stiksul lui GPScu" fie faci un scut la 45gr din bara fata din tabla groasa ... fie se ia una bara de fier mai groasa (cea de gaze, groasa in carne) se feliaza pe lungime si se sudeaza pe actuala bara ... Eventual dai un filet interior ptr a schimba ambele capete de bara ...(de obicei la Nissan un cap e schimbabil si unul e ambutisat)

Reparatie a respectivelor capete de bara se poate face la Ciclop Magheru/subsol (in Bucuresti) sau la orice strungar priceput in asa ceva ...

Mai hardcore decat atat nu se poate ...

De-a lungul timpului am indoit si eu inexplicabil bara panhard de pe fata ...si a fost 900 ron ... :hw

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare