Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

...mi-a sărit roata...

Jolly Roger

Postări Recomandate

Acum câteva zile am fost la un renumit ”service roți”, la care îmi țin depozitate roțile de nămol, pentru a trece de la roțile de teren la cele de asfalt (ambele seturi fiind complete janta+anvelopa+piulițe). Mașina e un Patrol.

La mai puțin de 10km. rulați și la mai putin de 36 ore de la schimbul cu pricina, m-am trezit că-mi sare roata stânga-spate în mers, cu ocazia asta făcându-mi praf roata, discul de frână, tablele si plasticurile spate, bara, tripla etc. Prezoanele sunt toate îndoite, dar cu filetul intact. Pe ultimii 70-100m. înainte de locul în care mașina s-a oprit din inerție am găsit trei din cele șase piulițe, tot cu filetul intact.

Așa că stau acum și-ntreb ca prostu’, oare ce o fi cauzat desprinderea roții?

Luând legatura cu cei ce conduc șandramaua, aceștia au încercat să mă îmbârlige cu vrăjeli de genul „poate a încercat cineva să vă fure roata, că noi ne știm fără nici o pată, si de un profesionalism desăvârșit”. Nici măcar o scuză, oricât de puerilă…mai aveau puțin și mă acuzau că mi-am slăbit singur piulițele.

Bineînțeles că am luat legatura cu un avocat, care mi-a spus că atât timp cât nu pot demonstra că nu s-a apropiat nimeni de mașină în intervalul schimb de roți-sărit de roată, nu am cum să-i dovedesc pe respectivii ca fiind în culpă. Prin urmare voi repara mașina pe CASCO sau pe banii mei (în cel mai rău caz). O sa-i asmut pe ăștia de la asigurări pe ei!

Ca să fie totul și mai interesant, a doua zi m-am dus cu cealaltă mașină (o Skoda) la service-ul unde am lăsat Nissan-ul, pentru a mă întâlni cu agentul constatator de la asigurări. În drum spre Badsi, am trecut pe la celebrul „service roți” să fac presiunea în pneuri. Cum nu am mai umblat de câteva luni cu Skoda, am uitat că alți handicapați la care am vrut să schimb anvelopele de iarnă cu cele de vară au reușit să-mi rupă antifurtul de la roți, nemaiapucând sa schimbe nimic.

Așa ca îi intreb pe meseriașii de la ȘAMA (că așa-i cheamă pe cei ce mi-au distrus Nissan-ul) dacă au vreo cheie specială cu care să-mi desfacă prezoanele cu antifurt. „Nici o problemă!” – m-au asigurat ei…și apare frățicule unul cu față de matematician nedescoperit încă, cu o chestie în formă de stea si un baros de 2 kile în mână, pune steaua pe prezon și se pregătește s-o ardă cu barosul. În momentul ăla am fost gata să-i fut un picior in cap, mai ales că idiotul lucrase la Patrol-ul cu pricina cu trei zile mai ‘nainte. M-am calmat la timp…GOOSFRABA!..altfel îl decapitam pe prost...!

Vin acum cu o intrebare (sau două?) si cu o rugaminte:

Întrebarea e:

Cine credeți voi că e vinovat în povestea asta, si ce ați fi făcut în situația de față?

Rugămintea e:

Faceți, vă rog, publică pe cât mai multe forumuri povestea, că poate o veni foamea și pe la făptași – doar așa să îsi mai schimbe mentalitatea unii!

E vorba de ȘAMA de pe Pipera! Să-i știe toată lumea de cât de meseriași sunt!

... BRAKES ARE FOR PUSSIES !..
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: ...mi-a sărit roata...

imi pare rau pt. tine, ai luat-o urat, rau de tot.

eu nu am incredere in NICIUN "gummimechaniker", si in NICIUN mecanic ce umbla la rotile mele.

dupa ce vine vreo masina de la service, tetea ia cheia dinamometrica si strange rotile cum scrie la carte.

ce ai patit tu mi s-a intamplat si mie cu multi ani in urma, numai ca nu a apucat sa sara roata, am auzit-o ca face urat (era si pe fata...) si am oprit la timp.

nu cred ca ai instrumente juridice cu care sa ii dovedesti, pt. ca ai plecat de acolo...

GOOSFRABA, casco, si cumpara-ti o dinamometrica.

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Imi pare rau pentru intimplare...dar si eu imi verific rotile si am devenit foarte circumspect la orice interventie.

Ne invirtim intr-un cerc vicios in care la bani putini stau numai oamenii nepregatiti si spagari.

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Buna seara !

Si eu am patit-o acum vreo patru ani, cand masina era inca stock. A fost roata spate dreapta la mine, si initial s-a manifestat printr-o bataie in momentul cand luam gaz, deci nu in sarcina.

Dupa ce a facut de doua ori sunetul "promitator", am hotarat sa opresc cu prima ocazie, dar n-am mai apucat. La circa 95-100kmh, a sarit roata, tamburul si sabotii s-au dus in botanica, talerul s-a polizat de tot. Roata m-a depasit si s-a oprit fara sa cada jos pe acostamentul de vreo juma' de metru de lat, undeva la vreo suta de metri in fata mea.

Eu am ramas in trei roti, am cuplat fata si m-am tarat pana la roata. Apoi am bagat-o in portbagaj si m-am tarat mai departe pana am putut iesi de pe drum. In afara de janta deteriorata si de cele de mai sus prezentate, nici un alt efect, prezoanele intacte, dar piulite canci si roata de rezerva nu aveam la mine...

Am organizat platforma si m-am intors acasa, fiind la circa 35 de kilometri distanta. Apoi mi-am vizitat "mecanicul" (se schimbasera cilindri de frana pe spate) si l-am "felicitat", dar nu prea tare, ca sunt mai greu decat el si la un moment dat, in trecut, era sa-mi devina socru...

Binenteles ca nici roata spate stanga nu era stransa ca lumea... De atunci, eu verific toate rotile dupa ce s-a umblat la ele...

Si din fericire, cand s-a intamplat chestia, nu era nimeni pe drum, sa mai pateasca ceva.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Si eu am patit chestia asta de vreo doua ori ... dar oamenii au recunoscut ca au gresit ... si totul a fost ok si am "scapat" decat cu un rand de prezoane si un set de piulite ...am auzit din timp roata si am putut sa combin treaba ... pana la service unde am schimbat ce era de schimbat!

Greseala e omeneasca as zice eu ... dar aroganta, prostia sau ignoranta trebuie aspru pedepsite!

Cazul tau cu baietii de la sama ...Ai bara de fier la patrol? Ai idee cum se pot "face" niste usi de garaj pe RCA? :grin: [ daca vrei tu bineinteles] ...restul sunt detalii neinmportante ...:wink:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Cu cat sunt mai multe puncte de sprijin (prezoane) cu atat se simte mai greu (japoneze 6, americane 5 etc). La Dacie (3 prezoane) se simtea in draci cand se slabea.

Am patit-o si eu, dar nu cu roata ci cu etrierul fata stanga si singurul vinovat sunt eu, caci doar eu am umblat acolo. Nu-mi explic insa cum dracu nu le-am strans, desi imi amintesc ca am vazut ca growerele erau terminate, dar nu am avut sa le schimb (nu aveam pe "stoc" decat 12 si 16 si ele erau de 14), asa ca sambata seara (la MMOF) am ramas fara frane pe o coborare :hl.

Cred ca toti am avut aventuri cu mecanici: rupt vreo clema, uitat pus siguranta la placuta frana = distrus disc frana, montat termonstat invers = ars chiulasa, alt tip de ulei in cutii si diferential = belit LSD etc, motive pentru care am inceput noi sa ne ocupam de reparatiile la masini.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Am trecut si eu prin experienta pierdutului de suruburi si bucati din masina dupa ce am avut masina in service.

Am decis ca ori fac singur lucrarea ori iau totul la strans dupa ce am platit lucrarile in service. Problema se pune cu elementele la care nu mai ai acces dupa ce au umblat la masina... Nu te poti apuca sa desfaci dinou cutia, sa dai discurile de frana jos... etc :uameni

Link spre comentariu

Patroalele au prostul obicei de a arunca roata stanga spate :))

Cumparasem primul patrol de juma de zi si am ramas in drum fara aceeasi roata ca tine, cu discu de frana spart, doua prezoane rupte, aripa rupta si indoita.

Asta din cauza unor piulite inadecvate pt. rotile din aliaj cu care era echipata troaca

Link spre comentariu

Am prins la ocazie 4 jenti de aliaj Oz SH pentru Supernova mea. Nenea care mi le-a dat, un om la care mergem de vreme buna cu pene si schimburi de gume, mi le-a "incaltat", echilibrat si pus pe masina. Nici prin gand nu mi-a trecut sa verific. Am facut un drum de Petrosani-Deva si retur fara probleme(200 km), bucurandu-ma de cat de bine merge masina, apoi dupa-amiaza pleaca nevasta cu copii prin oras cu masina. Nu stiu care din copii era la volan. 20 de minute mai tarziu ma trezesc cu un telefon de la fi-miu, care suduia din greu: a inceput sa bata o roata, si a descoperit ca toate prezoanele de la toate patru rotile erau slabite, iar pe dreapta fata un prezon s-a piardut cu totul iar roata ajunsese sa vobleze in draci.

Ce sa zic? Omul care le-a montat s-a facut verde cand a vazut ce s-a intamplat. A pus alt prezon, le-a strans pe restul si de atunci sunt toate bune. Daca nu l-as fi vazut cu ochii mei ca le-a strans si prima oara, as fi zis ca a uitat, asa nu stiu ce sa zic. Poate o fi adevarat ce zice Danyel, ca unele prezoane nu sunt compatibile cu anume jenti, desi prezoanele mele proveneau tot de la un set de aliaj, niste turcisme.

Samurai incepator
Link spre comentariu

Piulitele strangeau doar cateva filete pe prezone si faceau ghidusii, masina fusese echipata cu jenti de tabla pt care nu erau problematice acele piulite; atunci am observat ca acest lucru se intampla la toate rotile indiferent cat de tare le strangeam. Mi-a facut un strungar niste piulite care imbraca prezonul pe aproape toata lungimea lui, adica fro` 30 de mm si gata cu problemele.

Link spre comentariu

Salutare macar o plangere la OPC ai facut?Am fost si eu la ''desteptii'' aia pe langa faptul ca mi-au luat dublu fata de o vulcanizare de cartier mi-au bagat 3 bari in cauciucuri in loc de maxim 2 pe spate si 1,8 fata.Cand am intrat cu masina pe piatra cubica am zis ca mi se rupe in doua.La serviceul de cartier acelasi lucru m-a costat pe jumatate plus ca atentie am primit garantie la manopera 3 luni iar rotile au fost stranse cu cheia dinamometrica.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Salut

Parerea mea e ca nu prea ai ce sa le faci decat "reclama" pe la prieteni si pe forum. Am patit-o si eu acum cativa ani cand aveam o dacie. Era primul drum dupa ce am iesit cu ea de la vopsitorie (unde a fost dezechipata total) si am simtit o vibratie ciudata in volan. Noroc ca am oprit sa verific si...surpriza, roata dreapta fata avea prezoanele stranse cu mana probabil. Oricum, multumeste-i ingerului tau pazitor ca nu s-a intamplat mai rau.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

si pe mine m-au ars cei de la sama (cea din pipera) acum vreo 6-7 ani, cand la masina de oras, dupa schimbul de anvelope iarna-vara, "au uitat" sa stranga prezoanele de la roata stanga fata.

am avut noroc ca imediat ce am iesit de la ei din curte, pe strada, am inceput sa hurducaie roata (eu nu mai auzisem pana atunci astfel de zgomote, prima data am crezut ca s-a rupt ceva la masina, asa de urat facea). Am intors imediat si am mers catinel cel 300 de metri pana inapoi la idioti in curte... unde nu m-am simtit deloc bagat in seama, macar cu o scuza mai de Doamne ajuta!

asa ca de atunci shama sa vanda la cine or vrea ei, eu ma descurc la sfert de pret in cartier, la baieti care chiar muncesc si stiu sa tina clientul aproape

... eu apelasem la shama pentru ca in pipera era un nene mai in varsta, acum vreo 8 ani, care roluia super meserie jantele de tabla.

acum la shama orice amarat de copil care schimba rotile se da si mester de roluit jante (vezi shama de la iesire pe A1). asa ca feriti-va de shama

KAMIKAZE TEAM
Link spre comentariu

Am observat ca mai multi dintre voi ati mentionat ceva despre o ''cheie dinamometrica'' si m-a bufnit rasul:ha:. Ati innebunit la cap? Eu in 15 ani de meserie n-am vazut pe unul, fie el mecanic in service sau un simplu surubar in vulcanizare sa puna cheia dinamometrica pe roti.

E adevarat ca oamenii au gresit grav lasand rotile slabe dar si soferul cu pricina a asteptat cam mult pana sa vada sau sa auda care este problema.

Daca ai bonul fiscal sau factura pentru operatiunea in sine, sigur vei obtine despagubiri pentru treaba asta fara sa ajungi pe la tribunal, parerea mea:x

Link spre comentariu

Acum 2 ani, plecand de la Baia Mare, la cativa kilometri de mers, unui coleg de forum, posesor de nissan, ii sare roata spate stanga.

In cazul de fata, daca roata nu era stransa, prezoanele nu ar fi trebuit sa aiba urme de uzura, adica roata sa fi jucat pe acel prezon ?

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Am observat ca mai multi dintre voi ati mentionat ceva despre o ''cheie dinamometrica'' si m-a bufnit rasul:ha:. Ati innebunit la cap? Eu in 15 ani de meserie n-am vazut pe unul, fie el mecanic in service sau un simplu surubar in vulcanizare sa puna cheia dinamometrica pe roti.

E adevarat ca oamenii au gresit grav lasand rotile slabe dar si soferul cu pricina a asteptat cam mult pana sa vada sau sa auda care este problema.

Daca ai bonul fiscal sau factura pentru operatiunea in sine, sigur vei obtine despagubiri pentru treaba asta fara sa ajungi pe la tribunal, parerea mea:x

La serviceul la care merg eu se pune cheia dinamometrica pe roti.Nu este un service mare si cunoscut , este doar un service care isi respacta foarte mult clientii si nu incearca in nici un fel sa-i pacaleasca.

Link spre comentariu

Pe mine ma amuza ca unii si-au mai pus si firma cu "Service Roti" in loc de Vulcanizare, care nici aia nu o fac cum trebuie. Eu ma gandeam ca la un service roti ai putea apela si pentru o verificare de frane, etc dar canci.

Ideea e ca trebuie sa fii cu ochii pe ei tot timpul sa vezi ce fac. Mie niste idioti o data mi-au infiletat prezoanele de la roata de rezerva direct cu pizdolul pneumatic si mi-au ftut filetul. De atunci cand merg la service daca vad ca se ating de pizdol inainte sa puna prezonul cu mana ii dau peste labe si-mi insurubez singur prezoanele 2-3 curse sa stiu ca am facut-o cu mana mea asa cum trebuie :grin:

Va salut !

Link spre comentariu

Legat de celebra firma sama ...am si eu de zis.

mi-au pus gumele invers, cu sensul de rotatie spre spate, echilibrare de tot rahatul, de nu puteam merge mai mult de 120, si bineinteles amabilitatea aratata fiind extrem de falsa.

Le-am atras atentia ca e pus cauciucul aiurea, ei au motivat ca trebuie uzat uniform si asta se face doar montand-ule invers.

Mentionez ca masina nu-mi tocea pe nicaieri.

Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80...
Link spre comentariu

La Patrol e un duh rau cu rotile de pe stg, o data a sarit fata stg si a distrus intercooler + radiator apa la un Volvo FH12 ce venea pe contrasens, dupa 2 luni stg spate la alt Patrol a inceput sa bata, am strans-o la timp, nici o masina nu a vazut service, ma indoiesc ca nu le-am strans noi, piulitele si jantele sunt originale.

Am schimbat cauciucurile la masina personala in Germania la un mic atelier intr-un sat, au strans cu cheia dinamometrica, au umflat uitandu-se in catalog iar la plecare seful a insistat ca eu dupa 200 km sa verific strangerea cu cheia masinii. A costat 60e tot, aceleasi masini de dejantat si echilibrat ca la noi doar ca nimeni nu s-a grabit deloc cu toate ca aveau si altele de facut.

Link spre comentariu

@Jolly Roger: imi pare rau de patania ta. Bine ca nu s-a intimplat sa mai fie cineva/ceva in calea rotii sarite.

Am patit si eu mai multe cu baietii de la "vulcanizare":

- la un turism mi-au strins suruburile de la roata cu ciocanul pneumatic de abia s-au desfacut cu o teava lunga de vreo 60 de cm si eu apasind cu toata greutatea pe teava

- au vrut sa imi ridice masina punind cricul pneumatic sub rezervorul de benzina

- au vrut sa imi ridice masina montind cricul in alt loc decit cel prevazut de fabricant

- pe Jimny au vrut sa-l ridice punind cricul sub prag, nu sub tendon :ha:

De ani buni imi string singur rotile, pe ei ii las doar sa le desfaca.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare