docmarius Postat Septembrie 4, 2010 Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Salutare trupa, Incerc si eu sa-mi fac planuri pentru imbunatatirea progresiva a YJ-ului meu. As pune cateva intrebari legate de posibile imbunatatiri a "drive train"-ului (cum i-o fi zicand pe romaneste?). Inteleg avantajele sistemelor in teren, dar nu-mi este foarte clar cum impacteaza tinuta de drum de sosea. 1. Ma gandesc la un Detroit Locker pe puntea spate (Dana 35c, 4.11). Cum se comporta un astfel de locker la mersul pe sosea? Sau ar merge mai bine un limited slip de tip Trutrac? 2. Se poate monta un Trutrac pe fata (Dana 30, 4.10) dat fiind ca din cate stiu NP231 nu deconecteaza cardanul de fata, bazandu-se pe deconectarea vacumatica a planetarei stanga si pe faptul ca in acest caz pe un diferential deschis nu se transmite tractiunea pe roata din dreapta. Un limited slip ar genera in acest caz o tractiune partiala 3x4H, adica spate + un pic fata dreapta? Din nou cum se comparta o asemenea anomalie pe sosea? "Doc" Marius. "Doc" Marius, YO2LOJ Jeep Wrangler YJ 2.5 1995 Hyunday Accent 1.4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Septembrie 4, 2010 Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Buna seara ! In primul rand, drive train = tren de rulare. Pe spate nu limited slip, indiferent de care, nu Truetrac. Detroit Locker in schimb, da. In al doilea rand, NP231 decupleaza cardanul fata inauntrul sau, pe pozitia 2HI, adica tractiune spate only. Pe celelalte pozitii active adica 4HI sau 4LO, cardanul fata este full time la treaba, nu exista diferential central. Mai departe, in puntea fata, planetara dreapta este cea cuplabila sau decuplabila, nu cea stanga. Iar sistemul "vacuum disconnect" trebuie sa functioneze corect, sau poate fi inlocuit cu unul mecanic. In puntea fata merge un limited slip a la Truetrac & Co., dar functionarea (blocarea) acestora se bazeaza pe o scurta calcare a franei pentru a activa mecanismul. In principiu, nu se recomanda la aplicatii hardcore. Dar, ca idee, merge. In mod normal nu-l simti. Citat din manualul de la Truetrac: "Note: TrueTrac differentials require a certain amount of resistance at the ground in order to start the power transfer. A TrueTrac differential may not transfer power if the spinning wheel is off the ground. If spinning occurs, often a light application of the brakes, while carefully applying power, will slow the spinning wheel enough to allow the TrueTrac differential to transfer torque to the other wheel." Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
docmarius Postat Septembrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Multumesc Dragos de raspunsul promt. Da, legat de decuplare m-am incurcat in stanga si dreapta. E intr-adevar de partea pasagerului (azi incercam sa aflu detalii pe sub masina dat fiind ca si-a dat duhul deculparea si stiu exact unde e :grin: ). Presupun ca NP231 si NV231 sunt aceleasi... Am dat in cazul asta si de service manualul aferent si m-am lamurit ca se face deconectarea (evident dupa ce am postat ca sa arat mai bine cat sunt de pe linga). Revin acum cu intrebarile actualizate: 1. Un Locker pe puntea de spate cum impacteaza (daca o face) mersul pe sosea si luatul curbelor pe asfalt? 2. Un Trutrac pe fata presupune doar inlocuirea diferentialului sau trebuie legata planetara dreapta permanent dat fiind ca in prezentare de la Eaton la Dana 30 zice "Applies to non disconnect only", asta inteleg referindu-se la deconectarea planetarei? 3. Se poate renunta la mecanismul de deconectare in cazul asta (probabil cu o mica crestere a consumului de carburant - nu de alta dar ideea de 2 furtunutze si 2 sarme atarnand pe punte ma irita)? Merci, Marius. "Doc" Marius, YO2LOJ Jeep Wrangler YJ 2.5 1995 Hyunday Accent 1.4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Septembrie 4, 2010 Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Buna seara, Marius ! Stai linistit in privinta greselilor, nu-s eu omul cu securea... Sa vedem ce avem aici. Deci: New Process Gear = New Venture Gear. Asa dar NP este NV, s-au schimbat la un anumit moment doar indicativele, produsul este acelasi. Mai departe. 1. Detroit Locker e mai smooth, si nu e asa agresiv. Eu am Powertrax Lockright in toate trei puntile motoare ale masinilor mele, si poti sa spun ca e "no spin at all" cand esti in sarcina. Cum Detroit e mai fin, e mai recomandabil daca esti mai sensibil. Eu am puntile blocate de circa doi ani si ceva, si n-am probleme la drum. In virajele abrupte luate extrem lent, se simte ca masina e mai "intepenita" sau "agata", dar atat. 2. Truetrac e doar pentru non-disconnect, adica pentru puntile cu planetara din dreapta dintr-o bucata. Sau schimbi non-disconnect-ul cu sistemul cu cablu, cum am facut si eu. 3. Se renunta la tot sistemul de vacuum de pe punte si ce mai face parte din acesta, si se inlocuieste cu un Posi-Lok 900 sau 920 (la masini liftate mult). In ambele situatii, functia martorului din bord, cel cu Part Time, se pastreaza. Ma scobesc de link si de poze. Aici le ai. http://de.4x4-garage.com/product_info.php/products_id/3188 Cu Posi Lok pe masina, mai ai un avantaj, daca e cazul. 4x3, adica fara planetara din dreapta, daca ai un viraj strans undeva la inghesuiala, in teren cu aderenta. Dar unde ai aderenta, nu se foloseste 4x4, decat daca ai NP242, care are diferential central. Si sa nu uiti asta... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
docmarius Postat Septembrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Multumesc Dragos inca o data. Data fiind usurinta de montare cred ca ma voi orienta si eu catre Lockright (si pretul de altfel e mai mic). In prima etapa Lockright pe spate, a doua etapa un limited slip pe fata cred ca e suficient pentru ce-mi trebuie. Dar asta mai ramane de vazut (e si o problema de buget). Inca o data multumesc pentru info, Marius "Doc" Marius, YO2LOJ Jeep Wrangler YJ 2.5 1995 Hyunday Accent 1.4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
radum Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Dragos, iarna, pe zapada (zapada inghetata), cum se comporta masina cu Lockright? Radu Mitroi Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Buna, Radu ! Dupa doua ierni prinse cu actualul setup, pot zice ca nu m-a deranjat deloc faptul ca am puntile blocate. In activitatile de zi cu zi, unde umblu cu 4x2, nu s-a intamplat sa am emotii. In munte, pe zapada mare, cu sau fara lanturi, e un avantaj. In cazul inclinarilor laterale tinde sa fuga usor spatele in josul pantei la viteze mici si cu aderenta mica, dar totul e previzibil si se poate actiona in consecinta. Eu nu regret alegerea facuta, mai ales ca e 100% locker si se descurca fara aer, curent sau cablu. Simplu si isi face treaba. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
radum Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Re: Locker si limited slip pe YJ Salut Dragos, Multam de raspuns.. intre timp mai cautasem pe forum si am vazut ca mai daduse o data raspunsul la intrebarea asta.. scuze. Numai bine, Radu. Radu Mitroi Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate