Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

sistemul de franare problema

chitidinu

Postări Recomandate

va salut !am fost sa fac revizia si am intrebat; de ce cand franez ,nu in viteza mare ,trage cand dreapta ,cand stanga, cand deloc, asta cu rotile drepte,raspunsul a fost ca am avut o roata mai desumflata,face la fel si acum,nu-mi pot explica, pistonul, placuta,pompa, problema ca in aceasi zi sa facut si ITP nu au comentat nimic,cei drept ,nu am fost de fata la inspectie,trebuie sa te ti bine de volan ca altfel intri in tramvai.se mai intampla probleme de acest gen ? ce explicatie este ? va multumesc mult,orice informatie ma mai calmeaza.:tk:2dr
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: sistemul de franare problema

Am patit sa traga doar intr-o parte si a fost vorba de aer in instalatie. In cazul tau, gandind logic, as incerca prin eliminare, adica: aerisire facuta cum trebuie, verificat placute, discuri, garnituri, pistonase, eventuale pierderi de lichid. Daca nu se rezolva se poate trece mai departe la verificare pompa, garnituri pompa si eventual schimbarea lichidului din instalatie (se zice ca ar trebui schimbat la 60-80 mii km pentru ca este hidrofil si incepe sa fiarba). Verifica nu cumva sa ai probleme si pe la directie. Atentie insa ca pe la garnituri e posibil sa nu piarda lichid, dar in schimb sa traga aer. Daca rezolvi problema sa ne spui si noua, e mai bine sa inveti din experienta altora (ca pana inveti din a ta mori). Sper sa-ti fie de folos informatiile.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Buna ziua !

O pompa de frana aiurea nu da dezechilibru stanga/dreapta, ci in cel mai rau caz fata/spate. Acelasi lucru in cazul repartitorului de dupa pompa. Ambele pot da in schimb performante de franare proaste per ansamblu. Si odata la doi ani nu e rau sa schimbi lichidul de frana.

Hidrofil inseamna doar ca lichidul de frana absoarbe apa care se produce datorita condensului aparut in conducte. Efectul secundar nu este fierberea (ca nu are cum sa se intample asa ceva), ci producerea de aer in instalatie. Care aer stim ce efect are asupra franarii...

In caz ca masina are ABS d-ala urat, de la Bendix, o functionare defectuoasa a acestuia (senzori defecti, contacte imperfecte in mufe, pompa de ABS cu figuri), poate aparea deasemenea dezechilibru aleator stanga/dreapta. ABS-ul reactioneaza diferit de la o roata la alta, in functie de gradul de aderenta al fiecarei roti in parte.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Despre lichiddul de frana stiu de mai mult timp ca e hidrofil, chestia cu fierberea apei din el mi-a spus-o un mecanic acum vreo 2-3 saptamani. Daca informatia pe care am primit-o este eronata, asa am dat-o si eu mai departe si imi cer scuze. Teoretic la franari lungi si repetatate temperatura discurilor, placutelor si etrierelor poate depasi temperatura de fierbere a apei si astfel sa se transforme in vapori care sa afecteze eficacitatea sistemului ca altfel nu imi dau seama cum se poate transforma in aer. Gandesc corect?

Daca ar avea vreun senzor ABS defect ar trebui ori sa intre ABS-ul aiurea ori deloc.

Link spre comentariu

va salut,multam pentru interventii, am sa incerc prin eliminare,dar totusi, ma gandesc ca masina este din 2008 -09 si 32000km de-abia ce a iesit din garantie si reviziile sunt facute la reprezentanta,lichid nu pierde iar calitatea lichidului este din fabricatie,ma contrazice faptul, ca la ITP nu sa constatat vre-o defectiune la nimic, acolo cand duci masina te astepti sa gaseasca ceva nereguli. doresc sa mai dezbatem subiectul si totodata incep sa elimin dubiile.sanatate !:tk

Link spre comentariu

Buna seara !

La doi ani vechime, nu e neaparat cazul sa schimbi complet lichidul, dar aerisirea e obligatorie, mai ales in caz de dubii. Dar facuta la toate rotile, nu numai la una...

@ wolfman

Corecta treaba cu incalzirea la franari repetate. Dar ai condus vreodata in NASCAR sau F1 ? AIA se cheama incalzire, nu ce facem noi...

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Ca veni vorba de aerisirea circuitului de frinare. La patrolul cu discuri fata spate, manualul de service zice ca aerisirea incepe cu roata cea mai departata (conducta cea mai lunga) fata de pozitia pompei de frina si se termina cu roata cea mai apropiata (conducta cea mai scurta). Se poate generaliza regula asta la toate masinile cu discuri fata spate?

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

Buna dimineata !

Intr-adevar, aceasta este ordinea de aerisire, incepand cu SD, apoi SL, etc.

Si aerisirea ideala se face prin curgere libera, fara pompare din pedala. Adica, cu toate aerisitoarele slabite, lasand lichidul sa curga liber (in ceva vas), si asigurandu-te ca ai destul lichid in pompa ca sa nu traga aer pe acolo.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

@ Heavy D N-am condus asa ceva, dar as vrea si inca cum. Ideea e ca la Nascar sau F1 sistemul de franare costa aproape cat o masina normala de strada (poate SH). Discuri speciale (parca ma auzit ceva de ceramica?), placute speciale si lichid facut pentru temperaturi inalte. Oricum n-am stiut ca Jeep-ul cu problema e aproape nou si recunosc acum ca ma cam depaseste problema. Am crezut ca e vorba de o masina de 10 -15 ani.

Link spre comentariu

va salut,ce ma face sa cred ca sta prost cu aerisirea este faptul ca dupa o simpla plimbare de 10 -20 km, jentile au o temperatura mai mare decat obisnuite iar pe discuri nu poti tine mana,am observat cand am pus furtunul de am spalat-o , degaja abur,observ, ca in mers ,la liber masina se duce fara sa dea semne de infranare -incetinire, maine plec de dimineata si nu am timp sa ma ocup dar duminica ma ocup si am sa va spun daca sa remediat cauza,sanatate !

Link spre comentariu

Buna seara !

@ wolfman:

In situatia in care ceva etrier nu e OK si pistonul nu se trage inapoi cat trebuie, tot ansamblul se poate incalzi rau de tot, si apare situatia descrisa de tine.

Dar trebuie indepartata cauza, nu efectul, pentru ca degeaba schimbi lichidul sau aerisesti daca sursa de caldura nu e indepartata. Si se mai si deformeaza discul din cauza temperaturii degajate la frecare, poate se arde (coace) furtunul, etc.

Si, intr-adevar, la o masina relativ noua nu ar trebui sa se intample asa ceva. Posibil sa fie ceva problema de calitate a componentelor folosite la fabricatie sau ceva legat de intretinere.

La Cherokee-ul meu, la scurt timp dupa cumparare, am demontat complet etrierele, pistoanele au fost scoase, spalate, etrierele curatate, furtunele si lichidul schimbat, garnituri noi, apoi am montat si pe spate un kit complet de discuri, brand new.

Dupa fiecare iesire in teren, masina se spala complet, si se insista in mod deosebit asupra spatiului dintre janta si etrier, pe zona placutelor, la telescoape si la bucsile bratelor, la uniball-uri, etc. Si a doua zi, gresare full.

Si tine, merge, nu trage in nici o parte. Si e din 1989...

O sa vedem ce problema este, atunci cand se va identifica. Ideea e sa nu fie mai mult componente implicate, ca atunci costa...

P.S.:

Ansamblul disc ceramic/placuta desteapta, folosit in competitii, functioneaza la randamentul optim numai la temperaturi mari, iar la "rece" ceva mai slab. Dar tot superior unui sistem clasic, binenteles.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

as vrea sa vad si eu cum se comporta in teren un disc de frana ceramic....cu placutele aferente.....mai ales la trecerile prin noroi....vaduri...etc

problema asta am avut-o la un Wrangler...pana nu am schimbat pistonasul si toate garniturile etrierului...plus...curatarea aferenta....nu si-a revenit

Link spre comentariu

Buna ziua !

La offroad nu cred ca o sa intalnim vreodata chestii ceramice pe la frane. La competitii de viteza mare, de genul celor amintite mai sus, e ceva de la sine inteles ca se apeleaza la sisteme de franare performante de acest gen.

Cred ca am sparge discuri la gramada, odata incinse si apoi "racorite" prin cine stie ce parauri.

La aplicatii cum avem noi, se preteaza mult mai bine combinatiile tip "disc mai mare plus etrier cu mai multe pistoane", conversii pe discuri pe spate (acolo unde stock sunt tamburi), si eventual un servo hidraulic in loc de cel dependent de vacuum.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

va salut,scuze ca nu am reusit sa postez nimic despre acea problema,am identificat altceva,la bara de directie exista un amortizor ,cateodata mai gasesc sub el cate-o pata ,este putin umed,cand iau putin si foarte repede stanga dreapta de volan si indrept rotile ,apoi dupa 1-2 secunde frana usoara ,tinde sa plece spre ultima comanda ,nu am reusit sa ma ocup de situatie,am sa incep cu aerisirea,este vorba de un wrangler.:tk

Link spre comentariu

Mai am o problema care nu cred ca este normal sa se intample asa,la o viteza de 70-100 pe sosea asfaltata care are cateva denivelari si trecand peste ele in viteza,rotile incep sa danseze,mai bine zis sa topaie,si o tine asa si dupa acel sector cu denivelari, face din ce in ce mai rau ,ca o minge cand incerci sa o opresti punand piciorul pe ea,am prins o teama cand se intampla asta,zici ca te rastorni,ma gandesc ca o fi de la presiune,amortizoare-arcuri ?

Link spre comentariu

Buna ziua !

Din descrierea ta, estimez ca este vorba de "death wobble". In limbaj non-tehnic manifestarea s-ar numi "tremurul mortii".

Apare si fara liftare, din motive de uzuri in elementele directiei (capete de bara, pivoti, plus geometrie incorecta).

In caz de liftare, chiar daca inainte geometria a fost OK, dupa liftare aceasta nu se va mai incadra in intervalele de toleranta admise de producator, mai ales daca se vor roti puntile pentru obtinerea unghiurilor mai bune la articulatiile cardanelor la iesirea din grupuri.

Un telescop de directie nou ajuta, dar nu rezolva singur problema. Deasemenea, telescoapele uzate si rotile dezechilibrate sunt un motiv in plus care ajuta la aparitia acestui "death wobble".

Si dupa liftari masive fara adaptarea panhard-ului ca inaltime, nu ca lungime, mai apare un fenomen, denumit tehnic "bump steer". Adaptand doar lungimea, rezolvam doar re-centrarea puntii sub masina. Dar mai sunt si altele de rezolvat.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

scuze ca nu am reusit sa postez,problema cu netu,aerisirea am facut nu a fost aer pe instelatie,am ridicat pe cric masina,de la cine am luat masina de-abia facuse prima revizie la 15000km si nu a spus nimic de ceva probleme,asa ca am luat-o cu frana si directia ,la directie problema cu (bieleta antiroliu)asa cred ca se numeste ,pivotul din capatul ei joc mare si ceva in bari ,deci iar revizie,cei de la ITP au omis sa o mai testeze,asa ca se comfirma cele spuse,multumesc mult ,sanatate.:2dr

nu-mi vine sa cred ca la o asa masina , am mers 90% numa pe asfalt 15000 de km, la dacia papuc fabricata din 99 am umblat la directie prima oara la 40000 km

Link spre comentariu

si ce daca a rulat pe asfalt....stii cu ce viteza au fost abordate gropile...bordurile....si alte obstacole de pe asfalt?

o groapa in asfalt dauneaza la suspensii mai mult ca una din teren.....

poate pe fostul proprietar l-a durut la basca de gropi si borduri....doar are jepan :grin:

Link spre comentariu

da, nu stiu ce sa mai zic ,eu am luat masina ca avans la o vanzare,acu eu stiu cum am mers eu,asta este ,fieru se schimba, bine ca nu sa intamplat alte alea,multumesc de interventii !

Link spre comentariu

Acesi problema am avut-o si eu frana stg sau dr in functie de drum. Daca cumba ai bucsi moi sau geometrie roti incorecta asta o sa ti se inample mereu . Eu mi-am facut unghiu de fuga de 4 ori pana am reusit sa-l fac bine . Ultima ora fiind personal la un atelier unde eu l-am facut cu mana mea. De atunci nu am probleme farnez si la 120 km /h tare si nu fuge nicaieri chiar daca jos e urat. Amortizorul reduce vibratiile daca ai dereglat unghiu de fuga in franare masina va tine sa o i-a stanga sau dreapta chiar daca acesta este nou.

JEEP XJ '99 2.5i 3.5 " Lift acasa + 13.000 winch si powertrax locker fata
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Salut,

Incepi cu geometria rotilor. O geometrie prost facuta poate contribui la asemenea manifestari.

Jeep Wrangler YJ 1995 2,5 L - 4 " lift

Toyota Land Cruiser D4D 2007

0726375667

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare