sop Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Anul acesta o sa experimentez prima iarna pe un KJ95 si as vrea sa stiu ce ma asteapta. In mod normal conduc un turism cu cutie manuala si cauciucuri de iarna bune/foarte bune (se regasesc in topul creat de ADAC iarna trecuta). Imi poate impartasi cineva din experienta unei ierni pe BFG MT pe o masina cu tractiune integrala permanenta si cutie automata? Reflexul de a face frana de motor s-a dus pe automata, caucicuri MT in loc de iarna, ABS in loc de ESP. Dar avem 4x4 permanent (KJ95). Masina mea este o Toyota LC 90, cutie automata. Am "trecut" doua ierni cu ea, avand cauciucuri BFG MT. Am facut chiar si cateva ture de iarna cu "peripetii". @FHM nu poti compara un turism cu gume de iarna cu o "ursoaica" cu gume de noroi (BFG MT). Adica poti... da' castiga detasat turismul cu gume de iarna. Am condus cateva ierni si unele turisme cu cauciucuri de iarna speciale. E o diferenta foarte mare. Cu turismul cu gume de iarna, de cele mai multe ori, nici macar nu stiam ca este alunecos asfaltul desi "ii dadeam in gura" uneori. Cu Toyota cu MT-uri ...hmmm...daca e mai alunecos pe-afara, trebuie sa ai un pic de grija. Sa nu ma intelegi gresit. E ok si merge relativ fara nici o problema, dar trebuie sa te obisnuiesti cu un stil de condus preventiv si mai lejer. De cele mai multe ori am observat ca ajuta foarte mult si tractiunea 4x4 permanenta. As putea spune ca se compeseaza putin lipsa unor cauciucuri adecvate pt iarna. Cutia automata isi face foarte bine treaba la masina asta. Mie unu', imi place foarte mult. Vezi ca ABS nu e in loc de ESP sau altceva. Si pe turism trebuie sa fi avut ABS (Antiblockiersystem). De asemenea Toyota are VSC (a mea are :grin:), care tot pentru controlul tractiunii este, adica tot un fel de ESP. Si pot sa spun ca ajuta mult. Dar sa revenim si la subiectul topicului... BFG MT pe zapada afanata, merg destul de bine. Pe noroi (pana la un anumit nivel) si pietre ude se comporta acceptabil. Pe asfalt alunecos sau cu gheata... sunt nashpa. :cr2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
FHM Postat Octombrie 13, 2010 Partajează Postat Octombrie 13, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Multumesc de informatiile detaliate. O sa conduc mai atent - recunosc ca turismul actual (Focus), pe pneurile de iarna Ultra Grip Extreme, ofera ceva "incredere" fata de alte masini conduse pana acum si ca atare o mai calc pe coada (am atins si 100 KM/h pe zapada de 3-5 cm). :ooo In ceea ce priveste ESP/VSC, Toyota nu are asa ceva. Are doar ABS, dar nu pot spune ca am ajuns dependent de ESP pana acum; la turism am mai deconectat ESP-ul din cand in cand: "dubla" manevrele mele de corectie si ma enerva, iar la plecari "nervoase" de pe loc mai mult zapaceste masina decat ma ajuta. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gedaci_2005 Postat Octombrie 13, 2010 Partajează Postat Octombrie 13, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Pe asfalt alunecos sau cu gheata... sunt nashpa. :cr2 Nu stiu cum e pe gheata cu ele dar pe asfalt alunecos ....... saptamana trecuta era sa las urme adanci de troliu pe portbagajul unui logan de toata frumusetea. La mine va fi prima iarna cu BFG MT.:ypu EX-NISSAN :tk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
FHM Postat Octombrie 13, 2010 Partajează Postat Octombrie 13, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Mai este un aspect, cei drept nu des intalnit, care trebuie luat in seama: faptul ca am pneuri de 285 pe o janta 7J (cand recomandarile sund de minim 8J) duce la o pata de contact a pneului ceva mai mica decat normal cand pneul este umflat la presiune normala. Cauciucul are tendinta sa ruleze doar pe centru, marginile fiind "pliate" fortat de catre janta mai ingusta (ceva similar ca in poza de mai jos) Este recomandat pentru cazul cand am pus cauciucuri mai mari pe janta sa dezumflu pneul? (evident asumandu-mi riscul crescut de dejantare) http://www.mpi.mb.ca/Images/60SecondDriver/tireinflation.jpg Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
sop Postat Octombrie 13, 2010 Partajează Postat Octombrie 13, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? ............... Este recomandat pentru cazul cand am pus cauciucuri mai mari pe janta sa dezumflu pneul? (evident asumandu-mi riscul crescut de dejantare) Eu bag in pneuri 2 bari vara. Pe timp de iarna reduc presiunea la 1,7-1,8 bari. La presiunea asta riscul de dejantare este minim, zic eu (corectati-ma daca gresesc). Dar ajuta destul de mult, dat fiind faptul ca se mareste suprafata de contact a cauciucului cu solul si aderenta se imbunatateste. Teoretic cel putin... Oricum, am circulat si cu 2 bari iarna si cu 1,7. Mi s-a parut ceva mai "safe" cu presiune mai mica. Numai bine Sorin PS. @FHM ce model de Toyota ai? Si din ce an este? Mi se pare ciudat ca nu are VSC... Esti sigur? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alexei Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Reflexul de a face frana de motor s-a dus pe automata. Nu e chiar asa, poti trage cutia in una din treptele inferioare - nu stiu cum este la tine la Toy, insa trebuie sa aiba pozitii pentru asta la levierul cutiei - scrie probabil 1 sau 2. Se poate folosi treaba asta si pentru frana de motor si pe uscat, cand ai coborari abrupte, ca sa nu stai numai in frane. Pe asfalt ca sa nu incingi franele, iar in teren ca sa nu risti sa rupi aderenta. Bafta! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
iulian20 Postat Octombrie 25, 2010 Partajează Postat Octombrie 25, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Am pe Mitsubishi LWB anvelope de iarna Nokian,iar pe Mitsubishi SWB am BFG MT.Dupa doua ierni de folosinta pot spune ca cele de iarna sunt net superioare,fiind facute din cauciuc mai moale au alta aderenta pe zapada si gheata,pe cand MT-urile la ger se intaresc si nu mai au aderenta. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
FHM Postat Octombrie 26, 2010 Partajează Postat Octombrie 26, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? @sop - nu am VSC. Este un LC Prado din 1996, motor 1KZ-T (in talon) si 1KZT-E (eticheta lipita pe capacul motorului). @alexei - o sa testez trecutul levierului in 2. Pana acum nu am facut asa ceva. Mai ramane sa vedem cat de puternic franeaza (sau nu) datorita convertizorului de putere (la manuala, prin patinarea ambreiajului, controlam eu forta de franare). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Sini Postat Octombrie 27, 2010 Partajează Postat Octombrie 27, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Ce parere aveti de Wrangler 245/70 R16 M+S, cum se comporta iarna? Care este pretul lor pe piata? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Zimbrul Postat Noiembrie 2, 2010 Partajează Postat Noiembrie 2, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Multumesc de informatiile detaliate. O sa conduc mai atent - recunosc ca turismul actual (Focus), pe pneurile de iarna Ultra Grip Extreme, ofera ceva "incredere" fata de alte masini conduse pana acum si ca atare o mai calc pe coada (am atins si 100 KM/h pe zapada de 3-5 cm). :ooo Problema nu e sa atingi 100, poti si mai sus de atat, problema apare atunci cand vrei sau nu vrei dar trebuie sa te mai si opresti .... nici mama cauciucurilor nu te va ajuta ... odata cu inaintarea in varsta si odata cu gradul de experienta acumulat, probabil vei intelege de ce in mai mult de 50% din cei ce au raspuns la intrebarea ta initiala te indemnau la conducere preventiva. In alta ordine de idei, poti trece masina din Drive in 2 cu conditia sa fi sub 80 iar din 2 in 1 de la 40 in jos, vei constata ca masina chiar stie sa faca frana de motor, si ca este si eficienta. Eu conduc un WJ cu Quadra Drive 2 si nu m-a dezamagit nici in zapada afanata si nici pe gheata fiind incaltat cu MS-uri Dan Jeep - there is only one ... Si daca nu iti plac principiile mele, nu e problema ... mai am si altele SALVAMONT Predeal Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ampopa Postat Noiembrie 3, 2010 Partajează Postat Noiembrie 3, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Eu am pe masina (TJ, cutie manuala) BFG KM2. Le-am folosit mai mult de jumatate din iarna trecuta si s-au descurcat foarte bine pe zapada afanata si decent pe zapada batatorita si carosabil ud. Pe polei sau gheata, doar cauciucurile de iarna se descurca cat de cat. Mai am un set de cauciucuri, Michelin XC LT4, un fel de AT-uri (cu ceva veleitati de M+S), care s-au descurcat foarte bine, si ele, pe zapada (le-am folosit doar un pic), insa, cand am vazut cum se descurca KM2-urile nu mi-am mai pus Michelin-urile. “E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati” - Albert Einstein Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
arrow Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Pentru iarna eu personal as vrea Bridgestone Blizzak DM-V1 :grin: Mai erau unele filmulete cu ele in zapada mare si pe zapada batatorita, cum le gasesc vi le arat :banana Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
sebasd Postat Noiembrie 12, 2010 Partajează Postat Noiembrie 12, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Sunt foarte proaste pe orice suport asfaltat cu zapada cu apa etc Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andi_frincu Postat Noiembrie 22, 2010 Partajează Postat Noiembrie 22, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? incerc sa reduc tot ce spun la experienta personala... cu un mondeo din 2005 (tractiune fata) cu cauciucuri de iarna NOI (dayton ...adica ceva mai bune decat no-name-uri dar nici firma consacrata) se comporta fantastic de bine pe zapada ...de exemplu , pe autostrada cu zapada proaspata de ~10cm pusa peste cea ramasa dupa trecerea lamei , ma simteam in siguranta, chiar relaxat la 120 km/h (nu exagerez...si inca ceva ...era in austria, intre viena si linz pe la 4 dimineata...) cu aceleasi cauciucuri, in ploiesti, fantastic de bine am putut circula indiferent de zapada batatorita sau nameti (parcari unde nu era curatat...) si tot cu acele cauciucuri am urcat la sinaia-cota 1400 fara nici un fel de problema (de peste 10 ori)... si tot acolo , un prieten cu ford maverik (nissan terrano) cu cauciucuri cross country a ramas blocat la o panta relativ mica (cauciucurile au "ros" zapada pana s-a format o groapa cu gheata...si ce a urmat...) de anul acesta am si un pajero lung din 96... si sigur cauciucurile de iarna vor ramane optiunea mea, desi vreau si voi avea si inca un set de roti cu cauciucuri gen simex, cross country... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Forte Postat Noiembrie 26, 2010 Partajează Postat Noiembrie 26, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Intentionez sa plec spre munte cu un KZJ70 de peste 2 tone incaltat cu Simex-uri ... cum sa conduc?! Maxim 50-60kmh, nu franez deloc, nu fac manevre bruste ... si ma rog sa nu-mi taie nimeni calea! Voi merge in 2x4! Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Geoars Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Eu am incercat iarna trecuta sa o trec cu BFG MT iar in prima zi cand a nins si zapada s-a batatorit bine deoarece era si frig am traversat Bucurestiul cu mii de morcovi in ... Intr-adevar la Hilux lipsa diferentialului central face ca pe viraje atunci cand nu ai aderenta sa te arunce spre ext. curbei. MT-urile merg bine pe zapada moale si destul de adanca daca le dezumfli mult ... dar cam atat. Asa ca, am cumparat cauciucuri de iarna si lucrurile s-au schimbat f mult. (Cooper Discoverer M+S) Iernile de acum 2 si 3 ani in urma le-am trecut cu Bridgestone Dueler A/T si au fost undeva cam intre MT-uri si cele de iarna, e adevarat, mai aproape de cele de iarna dar departe de performantele acestora. Asa ca, daca iarna tine mai mult de 2-3 saptamani cu zapada in continuu pe carosabil, adica, daca stai prin zone de munte sau deal unde chiar este nevoie de cauciuc de iarna, atunci acesta este singura solutie viabila, daca in schimb stai intr-un oras mare si de obicei se curata zapada destul de repede (exceptand sect.5 al lui Vanghelie) nu prea merita investitia deoarece cu putina atentie se poate merge si cu celelalte ... bine, cu unele exceptii de genul simex resapat sau chiar MT resapat care nu au in compozitie cauciuc de cea mai buna calitate si devin tari ca betonul la primul frig ... Aste e parerea mea ... ''Nimeni nu are dreptul sa priveasca o alta persoana de sus decat in momentul in care se apleaca si ii intinde o mana de ajutor'' ------------------------ Toyota Hilux 2001 2.4TD Honda Accord 2007 2.4 AT Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
roly Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 (editat) Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Ieri am avut ocazia sa vad cum se comporta KM2 in zapada, atat batatorita si inghetata cat si ce fina(powder). Eram extrem de curios, vroiam sa vad cum se comporta in comparatie cu cu rEsapatele profil Simex si Cross Country. Pe asfalt acoperit cu zapada sunt simtitor mai aderente decat cele amintite mai sus, aici compozitia gumei isi spune cuvantul si se vede inca odata ca atat cat platesti atat si primesti. Cel putin la capitolul anvelop m am convins pe deplin. Pe zapada batatorita si inghetata e jale la franare si stabilitate directionala. Sunt cam la acelasi nivel cu Crossurile dar totusi departe de experienta cu profilul Simex(inspaimantator). Lanturile sau anvelopele de iarna sunt singura solutie aici. Pe zapada mare(peste 20 cm) se comporta mult mai bine decat rEsapatele, dar marea mea surpriza a fost cand dintr o curiozitate am coborat presiunea la 0,7. Diferenta este foarte mare, parca sunt senile. Oricum pentru zapada foarte mare lantul este sfant. Fara discutie. In concluzie diferentele foarte mari dintre KM2 si reesapate pe asfalt(ud/uscat/zapada), piatra, nisip, iarba uda si alte suprafete(excluzand noroiul unde simex este mai bun) nu se regasesc si in zapada, cel putin nu la presiuni normale. Recunosc ca la rEsapate mi a fost frica sa cobor presiunea, nu de alta dar totusi sunt rEsapate si dracu stie ce carcasa au folosit aia la fabricatie. Editat Noiembrie 28, 2010 de Astral 0763651150 / suzukivitararo@yahoo.com http://www.suzuki-vitara.ro / http://www.market4x4.ro Kituri Suspensie Si BodyLift Suzuki Vitara, Jimny, Daihatsu Feroza, Mitsubishi Pajero, L200, Opel Frontera Scuturi Protectie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
preda ion Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? :ha::ha:Logic ca se pot discuta multe aspecte teoretice dar eu ziceam din experienta voastra nu din povesti. La urma urmei sunt si povestile bune dar hai sa sarim peste asta ca nu suntem la gura sobei ci majoritatea sunt in momentul schimbarii anvelopelor de vara cu cele de iarna. :ha::ha:foarte tare catelushul!:oldce rasa e ? carpatin?:h5 nisan terrano 2700TD 91 (masina de iarna) VW Bora 4motion (masina de vara) Land rover freelander 2004 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
FHM Postat Noiembrie 30, 2010 Partajează Postat Noiembrie 30, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? O comparatie interesanta intre AT (definite in film ca avand simbolul M+S pe pneu) si Winter Tyre (avand muntele cu fulgul de nea pe pneu). Ambele masini fiind 4x4. UX1UmYG1nyk Aceeasi tema dar intre un sedan (4x2) si un 4x4. Inclusiv cu demontratia cu 4x2 fiind cu cauciucuri de iarna si 4x4 su AT. Filmul de mai jos include si o sectiune in care una din masini are pneuri AT pe o osie si Winter pe cealalta. cFYXOJ5KEXM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Forte Postat Noiembrie 30, 2010 Partajează Postat Noiembrie 30, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Al meu Jimny de sosea cu anvelope de iarna pe zapada este incredibil! [YOUTUBE]e7uY1gGgwSA[/YOUTUBE] [YOUTUBE]jBaOW5S7WjI[/YOUTUBE] Vreau si eu o oferta pentru anvelope de iarna 255/85/R16! Se gasesc anvelope de iarna asa de mari? Off-road in Dobrogea! Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06, On-road: Renault Laguna 02, ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08! Multumesc Asfalttango! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
koais Postat Decembrie 1, 2010 Partajează Postat Decembrie 1, 2010 (editat) Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Nu am vazut pe 255, dar, pe dimensiuni asemanatoare: Cele mai bune: Nokian 265/70 R16 112H WR G2 SPORTUTILITY Iarna Apoi Goodyear 265/70 R16 112T ULTRA GRIP Iarna Sau Bridgestone 275/70 R16 114Q DM Z3 Iarna Pret/calitate ultrgrip-ul :h5 Se pare totusi ca astfel de incaltari sunt cele mai bune pe zapada pentru un 4x4. nTDNLUzjkpg&feature Editat Decembrie 1, 2010 de koais Nemo me impune lacessit ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Roskat Postat Decembrie 1, 2010 Partajează Postat Decembrie 1, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Eu am simex-uri pe a mea 31x10.5x15 si azi cand a inceput sa se depuna am iesit putin cu masina pe strazi. Era ok la franare, dar la viraje se ducea sanie. Am scazut presiunea la 1.8 iar in 4H acum merg fara probleme. Viraje, plecari mai tari de pe loc, franari bruste.... toate ok. Evident e prima masina 4x4 (Suzuki samurai '98) si nu stiu cum se comporta cu anvelope de iarna, dar momentan sunt multumit. Go big or go home. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Land Niva Luci Postat Decembrie 1, 2010 Partajează Postat Decembrie 1, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? Eu am simex-uri pe a mea 31x10.5x15 si azi cand a inceput sa se depuna am iesit putin cu masina pe strazi. Era ok la franare, dar la viraje se ducea sanie. Am scazut presiunea la 1.8 iar in 4H acum merg fara probleme. Viraje, plecari mai tari de pe loc, franari bruste.... toate ok. Evident e prima masina 4x4 (Suzuki samurai '98) si nu stiu cum se comporta cu anvelope de iarna, dar momentan sunt multumit. grija mare cu simex-urile.....sunt periculoase.....si in noroi si pe zapada. Daca treci putin cu vederea tot topicul o sa iti schimbi parerea foarte repede...bafta la citit si sa nu te culci pe-o ureche ca esti in siguranta cu 31-urile,iarna abia a inceput sa isi arate coltii....si mai are multi:h5 Land Niva Luci WWOC-VALCEA X-TREME OLANESTI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Roskat Postat Decembrie 1, 2010 Partajează Postat Decembrie 1, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? grija mare cu simex-urile.....sunt periculoase.....si in noroi si pe zapada. Daca treci putin cu vederea tot topicul o sa iti schimbi parerea foarte repede...bafta la citit si sa nu te culci pe-o ureche ca esti in siguranta cu 31-urile,iarna abia a inceput sa isi arate coltii....si mai are multi:h5 In noroi nu am avut probleme cu ele, dar pentru asta sunt facute. Pe zapada pana acum nu am intampinat dificultati prea mari, dar vorba ta, iarba abia incepe... In legatura cu 31-urile mele (jante 7j intoarse), nu sunt cam late pentru masina? Asa am cumparat masina. Ele sunt noi, inca mai au zimtii din lateral desi am rulat cam 2000 km cu ea din care 300-400 in offroad. Go big or go home. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
narosdaniel Postat Decembrie 1, 2010 Partajează Postat Decembrie 1, 2010 Re: Cum se comporta anvelopele offroad iarna? am vazut cum merg bfg km2.....sunt super bune si pe zapada.pe zapada batatorita si inghetata trebuie putina atentie,in rest nu ai nici o problema. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate