Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

thread de turbo pe 4l HO

trenu

Postări Recomandate

http://www.naxja.org/forum/showthread.php?t=1031285

ce ziceti de omul asta ?

Nu zic ca turbo e o solutie pentru off road. Doar am gasit thread-ul si m-am gandit ca poate e bun macar de lectura informativa si pentru altii:h5

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: thread de turbo pe 4l HO

Hmmm, in conditiile actuale, cand impozitele sunt cum sunt, e interesant de scos caluti in plus pe o cilindree mica.

Deci, de ce n-ar fi interesant turbo pentru off-road?

"Doc" Marius, YO2LOJ

Jeep Wrangler YJ 2.5 1995

Hyunday Accent 1.4

Link spre comentariu

http://www.naxja.org/forum/showthread.php?t=1031285

ce ziceti de omul asta ?

Nu zic ca turbo e o solutie pentru off road. Doar am gasit thread-ul si m-am gandit ca poate e bun macar de lectura informativa si pentru altii:h5

Beton topicul !

Iar despre turbo pentru off-road, in topicul asta erau filmari...

http://www.pirate4x4.com/forum/showthread.php?t=614289

4.5L Stroker turbo...parea mai mult decat amuzant in off-road. Proiectat corect se poate comporta foarte bine in off-road :)

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Buna seara !

E un exemplu clar ca atunci cand vrei neaparat, se poate...

Facand abstractie de costurile materialelor in sine, nu-mi imaginez ca, presupunand ca poate (adica stie ce face), cineva de pe la noi s-ar apuca de asa ceva.

E complicat, motorul de 4.0 are oricum destule parti care pot face probleme, si adaugand toate celelalte pe el, sigur nu devine mai fiabil...

Cel putin, in regim de off-road, tehnica simpla e si cea mai fiabila, si cea mai usor de reparat, si cea mai ieftina.

Decat sa treci prin tot circul mai sus descris, nu e mai simplu sa pui un motor mai MARE ? Fara turbo, binenteles. Sau fara electronica...

Numai la cititul shortcut-urilor ca OBD, OBU, ECU, ECM, BOV, WG, MAP, MAF, si a termenilor ca sonda lambda, senzor, debitmetru, intercooler aer/apa, pompa apa electrica, etc, imi dau seama ca suntem departe de teren, undeva intr-un laborator unde toata lumea umbla in halate albe si paslari...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

eu stiu una si buna.....n-are turbo....n-are moarte....are turbo are si moarte

daca vrei putere mai mare....pui un motor mai mare.... personal la un motor de 4l HO as pune mai degraba un compresor.....are randament mai bun decat o turbina

Link spre comentariu

personal la un motor de 4l HO as pune mai degraba un compresor.....are randament mai bun decat o turbina

Este invers, ca sa invarti compresorul folosesti putere. Turbo e mai eficient :P

La urma urmei fiecare modificare facuta aduce dupa sine probleme. Deci iti asumi un risc cu reducerea fiabilitatii cand faci modificari de genul.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

aici vb de motoare pe benzina...vezi putin ce zic americanii....si nu numai ei despre supraalimentarea acestor motoare....turbina.....sau compresor?

de ce nemtii nu au pus turbine pe VW Passat sau pa VW Polo...si au pus compresoare tip G60 respectiv G40?

Passatul meu cu motor de 1.8....cu G60 scotea 160cp....si incepea sa traga ca bivolul de pe la 1800 de ture

in ziua de azi se prefera montajul unor turbine pe motoarele cu benzina...deoarece sunt mult mai ieftine decat un compresor....

turbina nu consuma energie?

Link spre comentariu

Buna seara !

Intr-adevar, compresorul taie putin din putere, dar intra mai de jos. Adica de la turatii mai mici, nu de la inaltime mai mica... Turbo e mai eficient, dar intra mai tarziu si mai de sus.

Combinatia ideala ar fi un mix din cele doua...

Ce mi-ar place un V8 6.2D (sau mai mare) cu compresor mecanic... Sunt dispus chiar sa-mi tai capota pentru el...

Adica sa am circa 500-600CP si 1500Nm...

http://i55.tinypic.com/j64gux.jpg

@Marius C:

Grija si la 4.0, stiu destule cu blocuri plesnite, cu biele strambate, etc. Dar totul tine de fapt de bunul simt al piciorului, ca sa zic asa...

Turbina foloseste energia gazelor de evacuare, deci dupa ciclul motor. Blower-ul ia de pe o fulie (vilbrochen, etc), deci in timpul ciclului motor. Ceea ce inseamna pierderi, deci randament mai mic, luat in modul.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

aici vb de motoare pe benzina...vezi putin ce zic americanii....si nu numai ei despre supraalimentarea acestor motoare....turbina.....sau compresor?

de ce nemtii nu au pus turbine pe VW Passat sau pa VW Polo...si au pus compresoare tip G60 respectiv G40?

Passatul meu cu motor de 1.8....cu G60 scotea 160cp....si incepea sa traga ca bivolul de pe la 1800 de ture

in ziua de azi se prefera montajul unor turbine pe motoarele cu benzina...deoarece sunt mult mai ieftine decat un compresor....

turbina nu consuma energie?

G60-urile si G40-urile erau pe vremurile cand turbinele nu erau asa accesibile ca si acum. Si nici nu erau la fel de avansate ca acum, spre exemplu ca si fiabilitate.

De ce acum nemtii pun turbo pe mai toate motoarele pe benzina de putere mare, moderne ? Sau pun pe langa un compresor mecanic turbo ?

De ce nemtii erau asa de paranoici cu primele motoarele turbo de pe Audi (de exemplu aveau filtre de ulei extra sau pompe electrice de recirculare a apei dupa oprire) ?

Am citit destule topicuri despre 4.0 cu turbo si motivele din spatele modificarii.

In ziua de azi, turbo e mai accesibil ca si un compresor mecanic. Totul se rezuma $ / cp.

Initiatorul topicului de pe Naxja explica acolo si un scenariu in care un motor turbo pe benzina consuma mai putin decat acelasi motor aspirat.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

da....trage din puterea motorului....dar in momentul in care intra in functiune....ofera mult mai mult decat o turbina....

eu...daca am posibilitatea de a alege intre o turbina...si un blower.....il aleg pe cel din urma....fara nici o secunda de gandire....dragstere cu turbo...inca nu am vazut....dar cu blower.....mai toate :grin:

acum totul se reduce la costuri...de aceea toti...prefera turbinele

Link spre comentariu

Buna seara !

@ Marius C.

Dragstere sunt si cu patru turbine si open exhaust. Adica dupa ele, nimic.

Adica doar foc si fum...

Sau cu mai mult motoare si fara supraalimentare.

Pe de alta parte, dragstere = top speed pe 1/4 mile.

Noi ne incadram mai degraba la tractor pulling...

Dar si eu tot pe compresor as merge la o adica... Doar banul e factorul decisiv...

Te gandesti la asa ceva:

http://i56.tinypic.com/de3crt.jpg

Eu la asa ceva:

http://i52.tinypic.com/35it4pd.jpg

Bigger is always better...

Sau, pentru eventualitatea ca nu vrei nici turbo, nici compresor, dar vrei sa ramai tot la sase cilindri, poate iei in considerare asta:

http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/DIVERSE/2cx86071024x768.jpg

Sa te vad cum il inghesui sub capota...

Stima,

Dragos

Editat de Astral
Link spre comentariu

nu chiar asa de agresive...:grin:

doar unul care sa-mi mai sufle inca 100 cp peste cei 185 :grin::grin::grin:

poate ceva de genul acesta....

daca-mi dechid linie maritima...sigur am nevoie de asa ceva :grin:

il ingesui....cu greu :ha:

Editat de Astral
Link spre comentariu

Am mai adaugat in postul meu anterior o poza cu un motor care sa-ti placa, sper.

Dar s-ar putea sa ai nevoie de suporti de motor tip "schela"...

Frumos lambada ala...

Stima,

Si gata, ca mi-e somn...

Dragos

Link spre comentariu

No bun,

ma bucur ca s-a vorbit pe tema asta asa mult. :h5

Personal, imi place ideea de turbo pentru ca -din cate am inteles- consumul poate chiar sa scada (in functie de greutatea piciorului drept :wink:) sau ramane acelasi pentru mult mai multi cai.

E clar ca atunci cand vei face modificari la orice masina pot aparea probleme pentru ca intra multi factori in joc, tocmai de aia apreciez oamenii care stau si cantaresc/testeaza inainte sa faca ceva doar pentru ca au auzit ei ca e bine.

Off topic: Eu mai am un Jeep 4.0l HO in america, e din 1996, are 380000 de mile si inca merge brici. Nu a vazut offroad decat putin de tot, dar a vazut santiere si s-a carat la greu cu el. Ce vreau sa spun este ca motorul asta e unul reusit din punct de vedere al longevitatii. Consuma el benzina dar eu am scos si consum (extraurban) sub 10% cu gumele de iarna (235/75/15).

Compresor e "supercharger"-ul din engleza ?

Eu am vazut mai multe topicuri de turbo dar asta mi se pare cel mai bine gandit din cate am vazut. E clar ca multi si-ar prinde urechile incercand un astfel de proiect la noi in tara.

Sugestia mea este ca daca mai aveti link-uri pe topicul asta sa puneti aici in forum. Poate vine o vreme cand cineva vrea sa se documenteze.

Numa bine !

Link spre comentariu

Nu vreau sa va supar, dar mie mi se pare complet inutil sa fortezi motorul de 4 litri de pe cherokee daca ai in cap sa-l folosesti in offroad-ul din Romania.

Altfel, un stroker mi-ar placea si mie asa, de panoplie...

Link spre comentariu

Buna seara !

@ soso

Un kit de stroker complet, cu tot ce trebuie schimbat, fara manopera aferenta, e pe la 3500$, daca imi amintesc eu bine.

Si asta presupune ca "pacientul" sa fie sanataos tun, nu in carje.

Incearca un V8 de 350ci si vreo 300CP (atat doar, ca-s modest), si nu-ti mai trebuie stroker. Si am zis 300 de cai pentru ca tot cam atat vei scoate dupa stroker-izare.

Si sunt ferm convins ca n-o sa-l tii in vitrina, ca trofeu, daca tot l-ai facut...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Nu vreau sa va supar, dar mie mi se pare complet inutil sa fortezi motorul de 4 litri de pe cherokee daca ai in cap sa-l folosesti in offroad-ul din Romania.

Altfel, un stroker mi-ar placea si mie asa, de panoplie...

Stiu cazuri de strokere care au necesitat rebuild-uri de 2-3 ori in 500 mile, toate facute aparent ca la carte si cu defectiuni foarte ciudate. Dupa ce probleme am auzit legate de refacut motoare la ateliere locale, nu m-as incumeta sa fac un stroker. Poate daca as gasi un atelier care a avut tangente serioase cu motorsportul...

Stiu cazuri de 4.0 standard supraalimentate 10-12psi care TIN si se folosesc in off-road.

Personal nu cred ca off-road-ul de pe plaiurile mioritice este cel mai greu din lume...cel putin asa pare pentru mine postul tau :)

Recomand o lectura aprofundata a acestor topicuri pentru oricine interesat de turbo pe 4.0. Desi e topic de prezentare a 2 motoare, sunt foarte multe directii de discutie.

http://www.pirate4x4.com/forum/showthread.php?t=614289

http://www.pirate4x4.com/forum/showthread.php?t=658004

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Personal nu cred ca off-road-ul de pe plaiurile mioritice este cel mai greu din lume...cel putin asa pare pentru mine postul tau :)

Eu am zis ca mi se pare ca pentru ce se face pe la noi este destul 4000. Cred ca tot ce e benzina 3500+ merge. mi se pare inutil mai mult de 4000.

Si da, cred ca este destul de dificil. Nu stiu daca este cel mai dificil dar este al naibii de dificil, poate cel mai dificil din Europa. Ma refer la offroad, nu la rallyraid, rockcrawling, etc...

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare