Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat achizitie Suzuki : Samurai versus Vitara

rusti

Postări Recomandate

Salutare!

As avea nevoie de cateva sfaturi in plus, fata de ce am gasit pe forum.

1.Care este fiabilitatea acestor masini (Samurai, Vitara), imi doresc una din cele doua, insa nu imi pot permite mai mult de 1998. Mentionez ca in momentul de fata as opta pentru un Vitara, deoarece pare ceva mai prietenos ca un Samurai. Prezenta mea masina este un Renault Clio,2004, motorina, 188.000 km la bord. No problem, no pain. Sunt inginer, deci ma doare cand cineva abuzeaza de orice este mecanic; de aceea masinile mele sunt tratate corect. In aceste conditii, la ce as putea sa ma astept? Ar trebui sa ma astept la o fiabilitate generala mai scazuta?

2.La cumparare, unde trebuie sa ma uit? Ce probleme ascunse pot avea?

3.Care este pretul corect? Am vazut Suzuki Samurai la 1000 de euro, neimatriculat, cu tot cu inmatriculare ducea la 1500 euro. Masina din 1994, 140.000 km,1.3. De asemenea, am vazut o Suzuki x-90, la 2500 euro, cred ca dupa negociere putea ajunge la 2000 euro. Preturile sunt corecte, sau ascund ceva?

4.Modificari majore nu imi doresc decat mai multe proiectoare, in fata, pe bullbar. Legislatia imi permite?

5.Sunt genul caruia ii place sa mai mestereasca din cand in cand la masina. Cat de accesibile si "mecanic friendly" sunt acesti gandacei? Cum sunt piesele? Multa lume m-a speriat, au spus toti ca fiind vorba de un 4x4 japonez preturile vor fi astronomice. M-am uitat pe forum, insa o comparatie, eu personal nu am gasit, doar cateva indicii ce arata ca preturile nu ar fi de speriat.

6.Am inteles ca un consum rezonabil depinde de talpa/greutatea masinii. In conditiile in care as folosi masina stock, ce Suzuki ar avea un consum aproape de 8-9 urban? O intrebare poate aiurea este daca se pot pune "slickuri" sau cauciucuri lise pe masinutele acestea, gandindu-ma ca daca vreau sa merg in oras, pot pune aceste slickuri, cand vreau sa merg la munte ii montez cauciucurile cu profil.

7.Majoritatea masinilor vazute de mine aveau peste 130.000 km. Distributie, curele, bascule, cam ce incepe sa pice la un Suzuki dupa 100.000 km, in regim de functionare normala?

8.Am 1.90. Incap intr-un Vitara/Samurai/X-90?

9.Pentru cabrio, ambele versiuni: sisteme de incalzire suplimentara exista? Eu am vazut niste huse de scaune incalzite, oare circuitul de putere al masinii ar face fata?

10.Tot pentru cabrio: care este avantajul unui hardtop fata de un softtop? De la prima vedere, hardtopul il dai jos acasa si mergi fara acoperis toata ziua, textila pe de alta parte o poti rabata la loc oricand. Mi-a scapat mie ceva?

11.Ce taxe se platesc? In afara de un RCA mai costisitor, impozitul cum este? Legislatia este cat de cat prietenoasa? Nu am experienta cu masinile mai vechi, insa, din cate vad, la noi in tara e un curent de amendare a posesorilor de masini vechi (am observat uneori aceasta tendinta).

12.Iarna, cum se descurca japonezele pe la noi? Consum, incalzire, fiabilitate, mobilitate.Am asa o fantezie, cand tot bucurestiul e pe jos din cauza zapezii, eu sa ma plimb pana la manastirea Chiajna.

13.Ca sa trag o linie: sunt un fan infocat al masinilor de teren, daca ar fi dupa mine m-as duce la primul Ford Explorer intalnit in drum, sau primul Ssang Yong pe motorina la vanzare. Insa, taxele, asiugurarea, rovignieta, etc sunt atat de mari pentru motoarele mari, incat in 3 ani ai reinvesti banii dati pe motorina/taxe/reparatii intr-alta. Iar eu de folosit un Suzuki, l-as folosi pentru drumuri normale zilnice, si un offroad ocazional, pe la munte sau oriunde nu e drum (tara, gropi in oras, etc). Un Suzuki poate hrani acest apetit? Nu am reusit sa conduc pana acum una, nu am reusit decat sa le admir/studiez din afara.

14.Sper ca am postat corect de aceasta data. Daca nu... astept consecintele:sc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Sfaturi achizitie Suzuki

Aproape toate raspunsurile la intrebarile se afla pe forum......ia-o incet si citeste prin toate sectiunile.......

Abordarea ta este enciclopedica.....

Baga la "Cautare avansata" cuvinte cheie si alege optiunea "doar in titluri"......

Link spre comentariu

Am vazut, insa am cateva intrebari specifice. Poate ca sunt un pic prea stufos in exprimare, insa, din (ne) fericire eu incerc sa privesc problema din cat mai multe unghiuri atunci cand trebuie sa iau o decizie majora.

Link spre comentariu

Cred ca era mai bine sa te rezumi la intrebarile specifice.....si stii de ce ?

Topicul asta va fi o varza pt ca vor fi raspunsuri muuult mai multe decat intrebarile tale, se va divaga, se va cadea in off-topic (de fapt la cate intrebari sunt notiunea de off-topic nu-si mai are rostul......, si in final va fi un turn Babel in care vei constata ca exact la intrebarile alea specifice nu ai primit raspunsuri concrete ca sa poti trage o concluzie clara.....

Iar "privitul din mai multe unghiuri", no offence, pune mana si citeste ce s-a mai scris deja pe aici......

Incepi prin a pune la "Cautare", cuvintele "sfat achizitie"....

Link spre comentariu

Ok, mai pe scurt:

1.Care ar trebui sa fie pretul corect pentru un Samurai/Vitara 1996, acceptabil dpdv tehnic.

2.In afara de tabla, prinderile de dedesubt la diferential (vitara), unde trebuie sa ma uit (as dori un raspuns punctul)

3.La 1.90 incap in masinutele acestea (fara sa dau cu capul de acoperis)?

4.Ce intretinere anuala au aceste masini (vechi, si de uzat pe offroad).

5.Ce taxe se platesc? RCA mare, rovignieta, impozit?

6.Circuitul de putere al acestor gandacei ar duce niste sisteme alternative de incalzire pentru cabrio?

Raman si celelalte intrebari, insa doar pentru cine are nervi/atentie/chef.

Link spre comentariu

Personal sunt nitel nelamurit privitor la intentiile tale legate de o masina de teren. Vrei sa fie singura masina, sau vrei sa fie "the other woman" cu care sa iti inseli turismul cand iti arde de nebunii? E poate cea mai importanta chestie, de care trebuie sa fii foarte clar lamurit.

Iti concentrez ceea ce ar trebui sa gasesti pe larg in tonele de topicuri pe tema asta.

Daca o vrei ca unica masina, poti scoate din cap Samuraiul, e mic si incomod(ma refer la modelele cu arcuri lamelare, nu la rarele exemplare elicoidale). Ca sa poti sta confortabil in fata locurile din spate sunt jertfite, iar spatiul de bagaje e zero. X90 are doar 2 locuri dar e posibil sa aiba ceva loc de bagaje ca are portbagaj in genul unei berline. Jimny ca loc e cam cat Samuraiul, dar e mai elegant si cu arcurile lamelare a eliminat problema disconfortului.

Vitara scurta (SWB) e mai confortabil in fata, locurile din spate tot ingramadite, loc de bagaje cat de o geanta. Varianta lunga (LWB) e cea care se preteaza cel mai bine ideii de masina de zi cu zi si ocazional offroad.

Daca e masina a doua, de nebuneala si de modificat, Samu si Jimny sunt cele mai potrivite, apoi Vitara. X90 imi pare putin jucarie, desi nu cred ca e rea in teren. Este un proprietar de X90 activ pe forum. Daca iei un X90 de afara, cred ca ai sanse bune sa il iei in buna stare, targetul modelului ca mai degraba format de oameni cuminti.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu

1. pretul corect nu il poti primi de la nimeni. fiecare masina are pretul ei. Dupa cum am vazut urmaresti autovitul, asa ca itzi poti face o imagine a pretului.

2. diferentialul are 3 prinderi majore:

2.1 pe o traversa dintre lonjeroanele sasiului, asta sub diferential (asta e singura care ar putea fi ruginita sau lovita)

2.2 mai este o prindere fixa in stg lui

2.3 in dreapta lui una mobila adica cu o bucsa pentru preluarea socurilor.

3. chiar si la 1.90 incapi in fata in oricare din ele. iar daca o sa ai soft top nu te lovesti.

4. la uzura anula .... depinde de buget. Pui gume rEsapate in primul an, depinde cit te dai - ai uzura pentru anul urmator, un kit de distributie 350 ron cu curelele accesorii. Daca nu parlesti ambreiajul iar nu ai consum. Tabla - daca iesi domestic ai sanse doar sa smirgheluiesti pe ici pe colo, daca te bagi mai adanc atunci poti incepe sa o indoi - discutabil

5. rca parca vreo 5 mil pe an la vitara si impozitul parca vreo 2 mil

6. nu am inteles la ce anume te referi.

stima.

Editat de Astral
Link spre comentariu

Imi dores o masina cu care sa mai ies din cand in cand. Eu oricum nu prea ies cu masina prin Bucuresti (am o bicicleta de incredere si muschi la purtator), plus ca nu suport sa stau in ambuteiaje, dar acest 4x4 ar fi masinuta excelenta pentru munte, mers la tara, mers in dorul lelii fara grija de gropi. A, si nu trebuie sa uit, va fi condusa si de domnisoara din viata mea, ce are carnet de 1 an, insa experienta foarte limitata. Pe viitor i se va adauga probabil si o remorca, pentru alte nevoi ce pot apare. Pe scurt, daca Reno-ul este masina desemnata pentru treburile zilnice, acest 4x4 ar fi rebelul familiei.

Am vazut acel X90 si mi s-a parut a avea un pret foarte bun pentru ce stie sa faca. Sinura problema ar fi faptul ca sunt doar 2 locuri, insa, nu le poti avea pe toate.

Pe scurt, ideal ar fi chiar si o masina cu 2x2, dar diferential blocabil (am experienta de coclauri cu Dacia). Insa daca preturile la un suzuki 4x4 sunt ok, de ce nu un rebel cu care poti urca pana la Cruce si apoi sa te dai de sus cu bicicleta?

Intrebam de preturi, deoarece am vazut Suzuki Vitara inmatriculat la 3500 de euro, la 2000 de euro, si nu stiu ce sa cred. Chiar nu se respecta nici un tipar.

In legatura cu punctul 6: acele huse cu incalzire se conecteaza la priza de 12V a masinii. Doua huse cu incalzire, asta inseamna ceva putere suplimentara absorbita pentru incalzire. Daca mai pun si inca 4 proiectoare, plus faruri si ce mai are ea pe ea, plus noapte, ar duce atatea alternatorul+bateria standard?

Link spre comentariu

Salut,

Nu scriu din experienta mea foarte scurta, dar pana am achizitionat Vitara LWB socotelile mele au fost asa:

- impozit anual 64RON

- RCA variabil <500RON

- cumpar una cu tabla facuta ==> reparatii minime 1 an

- distributia: curea cu rola = 240 RON + manopera

- am 191cm si :x>100kg ==>Vitara, nu prea comod in Samurai sau Jimny

- fara offroad "adevarat"/extrem ==> Vitara; nu am nici talente deosebite

- se poate gasi cu carlig, dar atentie: posibil activitati domestice grele (tractari,...)

- servo peste tot ==> confort rezonabil in trafic urban (desi eu nu folosesc jucaria in oras)

- revizie fluide + filtre aprox. 500RON

- nu am vrut neinmatriculata, riscuri RAR, etc...

Referitor la unele din intrebarile tale:

- diferential blocabil - slabe sanse. Verifica sa nu fie vorba doar de cutia de transfer

- alternatorul (meu) duce pana la 56A, parca, cred ca nu ar fi asta o problema - unii mai experimentati au si trolii electrice (se utilizeaza cu motorul turat ce-i drept)

- pret 2600EUR destul de mic, posibil unele surprize -verifica atent.

Link spre comentariu

La vitarele inscrise pretul sare din ce am vazut pe net de le 3500 in sus, in functie de dotari. Sub pretul asta sunt cele neinscrise. Dar si daca o iei neinscrisa si platesti tu taxele , chiar si cu depreciere sitot pe la 3500 ajungi + statul pe la cozi. Aici e in functie de timp.

Link spre comentariu

Eu it recomand cateva lucruri, sa nu te grabesti; Eu unul m-am grabit si pana la urma in 2 luni mi-am luat masina, dar am ajuns sa cheltuit o groaza de bani pe plimbari ca sa ajung sa imi iau maina de la mine din oras... Sa nu ai incredere niciodata in pozele ce le vezi pe internet la fel nici in omul cu care vorbesti la telefon. Eu cred ca am vazut 20 de masini si mai mult de 2000 de km prin tara pana sa ma hotarasc care sa o iau. ce ar mai fi si am vazut pe aici pe forum e, la vitara 16v sa te uit bine pe la chiuloasa sa nu curga/crapata etc, cica ar fi mai slaba. Si ar mai fi indicat sa iti iei daca gasesti una fabricata in Japonia, acestea la randul lor ar avea tabla mai buna(in principiu cele inchise) decat majoritatea ce se gasesc in Europa si sunt fabricate in spania.

Link spre comentariu

si dupa cum mi-a scris aici pe forum un coleg, mai intai sa te uit la acte si pe urma la "fier". Eu am stat cu ea 1 luna in parcare pentru o amarata de fisa fiscala de la proprietar...

Link spre comentariu

Cea mai elocventa este experienta proprie.

Asadar, incearca sa gasesti ocazia de a te da cu masini pe care le visezi.

In timp ce te dai cu ele, e foarte probabil sa ai si "feeling"-ul respectivei masini.

Vazind cit de ampla este abordarea ta teoretica, te sfatuiesc sa-i adaugi si elemente practice.

Succes

Because life is stranger than fiction.

Link spre comentariu

Si eu as opta pentru o Vitara, se conduce super-usor desi e o masina de teren asa ca domnisoara nu va avea probleme. Am avut inainte un Vectra GT si ala era la fel full servo dar parca nu era asa de usor manevrabil ca si Vitara. Cu pozele te-as sfatui sa nu te increzi, asta iti spune unul patit.Si eu am vazut-o pe a mea doar in poze pe net si cand mi-au adus-o din germania m-a apucat plansu cand am vazut-o cata rugina are. In alta ordine de idei, si daca ar trebui sa aleg din nou as alege tot varianta cabrio. Poate ca sunt eu mai non-conformist, dar senzatia de libertate pe care o ai vara sau cand e vreme buna, cand e total decopertata masina nu o poti compara cu cea de cutie inchisa pe care o ai in orice masina cu acoperis. Si aici ar mai fi de mentionat ceva, daca o gasesti cu hardtop o sa te scuteasca de grija taierii prelatei cu obiecte ascutite :uameni, dar daca nu va fi masina de condus zi de zi, asta nu va fi o problema.

Ideea cea mai importanta si de luat in seama pentru ca te scuteste de multe neplaceri ulterioare, cum au mai zis si altii e asta: Nu cumpara ceva ce nu ai vazut cu ochii tai, nu ai condus cu mana ta, si eventual daca nu e inscrisa sa ceri seriile de sasiu si motor si sa ceri o consultantza RAR (costa in jur la 20-30 lei) ca sa nu ai surprize cu taxa de inmatriculare, nu te lua dupa ce iti spune vanzatorul ca sigur e Euro2 si din astea.

Iti zic asta pentru ca si eu am patit-o cu a mea si era din 96 cu airbag-uri si tot tacamul, 1.6 16v care se spune ca sigur iese euro2 si de-abia dupa interventii si pile am reusit sa o scot mai sus de euro1.

Link spre comentariu

Eu iti recomand un Jimny. Si eu am 1.95 si stau FOARTE lejer daca dau scaunul in spate. :wink: Pt fata e numai bun. E mic, se baga pe oriunde, parcheaza unde vrea.Am avut o prietena care a avut un jimny 2ani si nu s-a plans deloc. Acum ii pare rau ca l-a dat ca se invatase cu veverita. In offroad no comment, e cu MULT peste vitara.si sa nu uitam ca are punte rigida fata spate:ypu.Asta spune totul.:2dr

Link spre comentariu

Personal sunt nitel nelamurit privitor la intentiile tale legate de o masina de teren. Vrei sa fie singura masina, sau vrei sa fie "the other woman" cu care sa iti inseli turismul cand iti arde de nebunii? E poate cea mai importanta chestie, de care trebuie sa fii foarte clar lamurit.

Iti concentrez ceea ce ar trebui sa gasesti pe larg in tonele de topicuri pe tema asta.

Daca o vrei ca unica masina, poti scoate din cap Samuraiul, e mic si incomod(ma refer la modelele cu arcuri lamelare, nu la rarele exemplare elicoidale). Ca sa poti sta confortabil in fata locurile din spate sunt jertfite, iar spatiul de bagaje e zero. X90 are doar 2 locuri dar e posibil sa aiba ceva loc de bagaje ca are portbagaj in genul unei berline. Jimny ca loc e cam cat Samuraiul, dar e mai elegant si cu arcurile lamelare a eliminat problema disconfortului.

Vitara scurta (SWB) e mai confortabil in fata, locurile din spate tot ingramadite, loc de bagaje cat de o geanta. Varianta lunga (LWB) e cea care se preteaza cel mai bine ideii de masina de zi cu zi si ocazional offroad.

Daca e masina a doua, de nebuneala si de modificat, Samu si Jimny sunt cele mai potrivite, apoi Vitara. X90 imi pare putin jucarie, desi nu cred ca e rea in teren. Este un proprietar de X90 activ pe forum. Daca iei un X90 de afara, cred ca ai sanse bune sa il iei in buna stare, targetul modelului ca mai degraba format de oameni cuminti.

Zoli, in spate Vitara SWB sa stii ca e ok, ca si spatiu. Portbagajul, insa, e foarte mic.

Link spre comentariu

detin de putin timp o vitara jx din 96 volan pe dreapta metal top. Ai spatiu lejer

Costuri :

1. masina 1200 euro

2. RAR si taxa ptr depreciere 900 ron

3. Taxa de poluare 1765 ron

4. RCA - 450 ron

5. Consumabile ... foarte ieftin

Recomand fara nici o rezerva

Link spre comentariu

De ceva vreme, pe autovit este prezenta aceasta gargaritza:

http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/GUMELE%20ALTORA/Capture-4.jpg

Consumul am inteles ca este in jur de 7-8 in afara si cam 9-10 in oras. O parere in plus este binevenita, mai ales in privinta clasificarii motorului (chiar sa fie euro2?). M-am uitat la aceasta masina pentru ca imi place (are un aer ceva mai spartan) si ca este mai simpla decat un Vitara.

Editat de Astral
Link spre comentariu

De ceva vreme, pe autovit este prezenta aceasta gargaritza:

Consumul am inteles ca este in jur de 7-8 in afara si cam 9-10 in oras. O parere in plus este binevenita, mai ales in privinta clasificarii motorului (chiar sa fie euro2?). M-am uitat la aceasta masina pentru ca imi place (are un aer ceva mai spartan) si ca este mai simpla decat un Vitara.

sigur 100% nu are euro 2,si are rugina de cand o so vezi nu ti-o mai trebuie,masina trebuia sa o iau eu din germania si am sunat un prieten la rar si mi-a zis ca masina nu are euro 2,stopul de pe spate stanga,telescopul de la haion si un capac de oglinda de pe dreapta le-am cumparat eu de pe masina aia cand era in germanai,nu te sfatuiesc sa o iei.

Editat de Astral
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare