Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Regimul legal al anvelopelor de iarna in UE

Astral

Postări Recomandate

Precizez din capul locului ca ma intereseaza doar doua aspecte :

- regimul legal al acestor anvelope in UE , in mod special in Austria

si

- daca la categoria anvelope de iarna intra si AT-uri si/ MT-uri.

Alte aspecte, comparatii, recomandari de gume - nu fac obiectul acestui topic !!!

Despre ce este vorba ?

Un prieten pleaca la iarna, la schi, in Austria si are pe masina 4x4 gume BFG AT si stie sigur ca la austrieci e obligatoriu sa ai gume de iarna in acest anotimp. Din ce am gasit eu pe net se pare ca e "destul" de obligatoriu sa ai in dotarea masinii lanturi, iar lopata nu e obligatorie.

Raspunsuri de genul "alea de iarna sunt de iarna si AT-urile sunt altceva", nu ajuta cu nimic........

Intrebarea este : legal vorbind, austriecii considera ca AT-urile se incadreaza si la gume de iarna ? Sau vor neaparat gume cu fulgul de zapada pe ele ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Regimul legal al anvelopelor de iarna in UE

Eu stiu ca se uita dupa fulg, dar cred ca ajunge si inscriptionarea M+S.

Oricum la mine s-au uitat doar o data, in timpul unei ninsori. Opreau toate masinile cu numere straine sa verifice cauciucurile. In rest, oricat de iarna ar fi fost nu m-a oprit nimeni sa ma intrebe.

Link spre comentariu

Österreich: Winterreifenpflicht für Kraftfahrzeuge. Autofahrer müssen bis 15. April bei Schnee, Matsch oder Eis mit Winterreifen unterwegs sein. Wer ohne entsprechende Ausrüstung fährt, riskiert Strafen von 35 bis 5.000 Euro.

Austria: Cauciucuri de iarna obligatoriu intre 15 Noiembrie-15 Aprilie.

Nefolosirea lor in aceasta perioada "costa" intre 35-5.000€

Lanturile sint obligatorii doar la intilnirea semnului de circulatie respectiv.

Cauciucurile Allweather (pt. toate anotimpurile) si de iarna se cunosc dupa marcajul urmator:

http://www.autobild.de/ir_img/58269092_7e39d71e6a.jpg

Cele Allweather au doar M+S (Matsch und Schnee)-fara fulg si sint considerate cauciucuri de iarna.

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Habar n-am daca pe BFG AT scrie "M+S".......pe site-ul BFG e precizat ca sunt si "All seasons"......

http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/DIVERSE/Capture-1.jpg

Link spre comentariu

• 8 luni mai târziu...

Se pare ca s-au decis sa introduca obligativitatea anvelopelor de iarna si in Ro.:al

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/anvelope-iarna-soferi-masini-1_noiembrie-1_martie-camera_deputatilor-OUG_0_507549629.html

Toyota LJ 70

Transsylvania Off Road Club

www.helpdani.eu

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

salutare! eu am niste gume FULDA MULTITRAC 4X4 M+S fara fulg,sunt acestea acceptate la noi in tara ca fiind de iarna?

Vezi aici :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?66178-Care-sunt-quot-anvelopele-de-iarna-quot-acceptate-de-noua-lege

Link spre comentariu

Centralizare facuta de Autonavigator.hu la 16.01.2011. La noi intre timp s-a schimbat, dar citez articolul de acolo cu starea de fapt de atunci.

Tara/Anvelope iarna obl./Lanturi obl./Observatii

• Germania/Nu, se poate impune local/Marcat prin semn

• Statele Benelux/Nu/Doar pe drumuri cu gheata/zapada

• Italia/Nu, se poate impune local/Nu, se poate impune local/zona cu anvelope iarna obligatorie: Valea Aosta, intre 15.10- 15.04

• Slovenia/Da (15.11-15.03) pe turisme/dupa conditii

• Spania/Nu/Doar pe drumuri cu gheata/zapada

• Croatia/Nu/Doar in regiunile Lika/Gorski Kotar

• Norvegia/Nu/Doar peste 3,5 t

• Austria/Nu, dar profilul minim e 4 mm/ Da, daca nu ai 4 anvelope de iarna si drumul e complet acoperit de gheata/zapada/Anv iarna obl. pentru autobuze(01.11.-15.03) si camioane peste 3,5 t (01.11-15.04)daca conditiile o cer.

• Portugalia/Nu/Doar pe drumuri cu gheata/zapada

• Elvetia/Nu, dar se poate impune local/Marcat cu semn de circulatie/Se da amenda daca dotarea necorespunzatoare a provocat blocarea altora

• Slovacia/Da, functie de conditii/Doar daca e gheata-zapada/Anvelope iarna obligatorii pana la 3.5t cand e strat continuu de zapada

• Romania/Nu/Functie de conditiie recomandat

• Ungaria/Nu/Doar pe drum cu gheata-zapada/Anvelope de iarna impuse pe portiuni marcate cu semn de circulatie

• Franta/Nu/Se poate impune functie de conditiiAnvelope de iarna impuse pe portiuni marcate cu semn de circulatie

Samurai incepator
Link spre comentariu

E posibil, eu i-am citat doar pe unguri, si asta din un aticol de acum 8 luni. E drept ca eu le dau in mare parte crezare, doar Romania are mancarimi legislative, restul europenilor obisnuiesc sa se decida o data si bine. Dar Patrolator e la radacina discutiei legat de Austria, nu am cum sa stiu mai bine ca el.

Nota: Patrolator citeaza un text nemtesc, probabil chiar norma legala. In el apare cuvantul Kraftfahrzeuge. Vorbitorii de germana, va rog sa confirmati daca asta e cuvantul echivalent pentru "autovehicul".

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu

da, autovehicul este corect.

Winterreifenpflicht = obligativitate anvelope de iarna

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare