Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

viteza maxima cuplat

bogdanbt

Postări Recomandate

Re: viteza maxima cuplat

La un cherokee 96', 2,5 TD, care e viteza maxima cu care se poate merge cuplat pe 4x4 ?

Pai avand in vedere ca este recomandat sa mergi cu 4x4 doar pe suprafete cu aderenta redusa ( iarba, pamant umed, noroi, zapada, gheata ) raspunsul ar fi cat esti de curajos pe astfel de suprafete. :x

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua !

Presupunand ca la masina nu s-au facut interventii si totul este stock, cutia de transfer (NP231) are doar doua pozitii de 4x4 (High, respectiv Low,) ambele Part Time.

Part Time are sensul de "doar la nevoie", pentru ca, in lipsa unui diferential central, puntile sunt cuplate rigid intre ele, nepermitand diferentierea de turatie in viraje pe teren cu aderenta.

Acolo unde gasesti pe cutia de transfer (NP242) o pozitie suplimentara pentru levierul de comanda, si anume Full Time (tot timpul), acolo exista diferential central, si rulajul in aceasta pozitie este permis fara probleme, deoarece nu este blocat (diferentialul central).

Rulajul si virarea in "Part Time" pe teren cu aderenta, duce de obicei la cruci de cardan plesnite sau la defectarea curiei de transfer, in cazul extrem. Am facut-o de mult, din motive de :x si de :top, si mi-am invatat lectia... Am avut de schimbat una din crucile cardanului spate, cea de la iesirea din reductor...

Viteza, considerand ca in "4x4 Low" esti in teren, e data exclusiv de denivelarile din zona, desi mai mult de 60km/h nu cred ca vei atinge, deoarece TD-ul se va tura exagerat. In mod "4x4 High" se poate merge ceva mai repede, dar drumurile mai au si viraje, deci mai bine nu, daca tii la masina. S-ar putea chiar sa gasesti recomandarile aferente in manualul masinii, daca il ai la indemana.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Cherokee cu 2.5TD nu e permanent.

am inteles, sa traiti!:tk

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Buna ziua !

@chris.alfa

Partea tehnica:

Lucrurile stau cam asa. NP231 si NP242 provin din aceiasi parinti. Ambele rezolva antrenare puntii fata cu lant, ambele folosesc ATF pentru gresare, ambele au 2.72 la unu reductie pe mic si unu la unu pe mare.

In functie de pe ce transmisii au fost montate, sunt sanse sa difere numarul de caneluri al axului de intrare. Deasemenea, in functie de ce punte spate are masina de pe care vine NP-ul aferent, sunt sanse sa aiba (rar) alt tip de yoke, si ca diametru de pastila la crucea de cardan, si ca numar de caneluri intern, datorita axului de iesire spate care poate diferi.

NP242, care ai dori-o tu, e considerata mai putin strong si mai putin fiabila decat NP231, dupa ani de productie si utilizare de profesionisti ai off-road-ului.

Aici e NP231. In dreapta ei se vede o parte dintr-un NP242, versiunea cu culisanta pe cardan, nu la reductor.

http://i52.tinypic.com/2yvqk9s.jpg

Si aici e NP242:

http://i52.tinypic.com/2rnh73d.jpg

Ca sa-ti faci o idee de ce este pe dinauntru, aici e NP231 in explozie:

http://i53.tinypic.com/21a9w6q.jpg

Si asa NP242 in sectiune:

http://i52.tinypic.com/24oucjp.jpg

Ca idee, NP242 e mai des intalnita pe Grand Cherokee, si acolo vine cu cardanul ala idiot pe fata, cu articulatie cu bile in loc de cruce clasica...

Partea financiara:

- Identifica numar caneluri la intrare si iesire, plus diametru pastila cardan. Asta implica demontarea de pe cutie. Transpus in bani, gratis, ca poate o faci tu, si fara numar, daca mergi in service. Apoi montezi inapoi toata treaba, ca poate e unica masina pe care o ai...

- Cauta un NP242 care sa bata pe aplicatia ta. Adica telefoane, mail-uri, ebay, amazon, forumul nostru, etc. Probabil, de la 200Euro in sus.

- Presupunand ca ai gasit NP242, inainte de montare, ar fi pacat sa nu schimbi rulmenti, semeringuri si lant, ca nu stii ce iei. Plus ATF nou, clar.

- Monteaza sus noua achizitie si vezi daca totul e OK.

- intre ele, fa rost de asta si pune-o sus:

http://i52.tinypic.com/fenyba.jpg

E consola levierului la un NP242.

Succes.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Buna seara !

@hdragos:

Vezi al doilea aliniat de la "Partea tehnica".

Adica asta:

"In functie de pe ce transmisii au fost montate, sunt sanse sa difere numarul de caneluri al axului de intrare. Deasemenea, in functie de ce punte spate are masina de pe care vine NP-ul aferent, sunt sanse sa aiba (rar) alt tip de yoke, si ca diametru de pastila la crucea de cardan, si ca numar de caneluri intern, datorita axului de iesire spate care poate diferi."

Si primul aliniat dupa ultima poza, adica asta:

"Ca idee, NP242 e mai des intalnita pe Grand Cherokee, si acolo vine cu cardanul ala idiot pe fata, cu articulatie cu bile in loc de cruce clasica..."

Sunt multe variabile acolo, deci multe sanse s-o dai pe langa. cel putin pana gasesti una care sa potriveasca pe aplicatia ta.

Eu personal n-as face conversia asta. Nu merita efortul, plus ca inca nu am simtit nevoia de un 4x4Full Time cu diferentialul central liber.

Eventual, un StaK sau un Atlas II, da, sunt de acord. Sau Dana 300. Dar nici una nu include optiunea 4x4 Full Time. In schimb, StaK este cu trei trepte de reductie, iar un anume model de Atlas II este cu patru trepte de reductie, ceea ce e infinit mai interesant decat un 4x4 Full Time.

Aici sunt info:

http://www.stak4x4.com

Si o sa vezi asta:

http://i53.tinypic.com/2h7nudl.jpg

Si apoi http://www.advanceadapters.com/category/122/Atlas+4+speed+cases+.html

Si o sa vezi asta:

http://i51.tinypic.com/ehzrxu.jpg

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Multumesc Heavy D. M-ai lamurit intru totul. Maine sau poimaine apare acaretul din DE si ma interesa daca pot s-o tin la iarna pe asfalt pe 4x4 (sint navetist si fac 100km/zi in conditii nu tocmai bune). Nu cred c-o sa modific nimic, cel mult atentia mea va fi sporita. Inca odata iti multumesc pentru sfaturi si consultanta.

Link spre comentariu

Multumesc Heavy D. M-ai lamurit intru totul. Maine sau poimaine apare acaretul din DE si ma interesa daca pot s-o tin la iarna pe asfalt pe 4x4 (sint navetist si fac 100km/zi in conditii nu tocmai bune). Nu cred c-o sa modific nimic, cel mult atentia mea va fi sporita. Inca odata iti multumesc pentru sfaturi si consultanta.

Nu ai de ce sa o tii pe asfalt curat in 4x4. Iar cand vezi ca se schimba datele problemei (alunecus, zapada, zloata, etc), cuplezi fata. Mai ales ca reductorul de pe acaret ar trebui sa permita "shift on the fly", adica sa cuplezi fata din mers la o viteza rezonabila. Ceea ce este suficient, de cele mai multe ori.

Mai multe despre tipurile de transmisie de pe Jeep si cum se folosesc ele: http://en.wikipedia.org/wiki/Jeep_four_wheel_drive_systems

Cat despre viteza maxima cu care poti sa mergi in 4x4, de obicei iti spune in carte (cred ca la mine spune ceva de genul "at any reasonable speed" :wink:).

Editat de ampopa
“E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei prejudecati” - Albert Einstein
Link spre comentariu

Salut,

Pe asfalt nu cred ca vei avea nevoie de 4x4. Pe zapada, depinde de la ce masina vii... daca ai avut inainte tractiune fata, ti se va parea un pic "interesant" numai cu puntea spate cuplata. Daca pana atunci ai condus masina cu tractiunea spate (cum e cazul meu) vei si surprins sa vezi cat de repede se redreseaza masina cand iei piciorul de pe acceleratie.

Asta iarna, pe zapada, nu am cuplat 4x4 decat atunci cand era zapada prea mare si nu reuseam sa plec de pe loc, masina fiind destul de usurica pe spate si cauciucurile un pic prea late ( 265 ). De 4x4Lo nu a fost nevoie niciodata in utilizarea zilnica.

Radu.

Radu Mitroi

Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995

Link spre comentariu

La primul drum pe zapada ce l-am facut, cu AT-uri uzate, am cuplat 4x4 doar cand era nevoie. Nu cred ca 4x4 permanent merita downgrade-ul la reductor si complicatiile necesare (cardane, prize de intrare etc)

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

am citit si eu ce ati scris aici si am o singura dilema ... ce relevanta are viteza maxima la un jeep ? poi daca e jeep e pt teren offroad si tractat si chestii grele ca e utility vehicle , asa scrie pe ea , de ce oare ar vrea cineva sa o faca masina de viteza ca e instabila ca naiba de la 140 in sus , cel putin a mea nu prea sta lipita de drum comparativ cu masina nevesti care e mica si joasa si la drum intins nu ma pot tine de ea daca mergem cu amandoua.

Link spre comentariu

Buna seara !

@white8snow:

Sa incerci un Grand Cherokee SRT8, un Porsche Cayenne Turbo S, un Q7 V12TDI, un G63AMG, un X5/X6M, si mai vorbim dupa aia de "aia mica"...

Pe de alta parte, nu cred ca era vorba de viteza maxima posibila, ca doar drumurile mai au si curbe, ci de cea atinsa in modul 4x4 permanent sau part time, cu sau fara reductor, in functie de ce optiuni sunt disponibile din cutia de transfer.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

porsche Cayenne Turbo S .... o da :) as vrea eu asa ceva , da de unde atata bucurie si noroc , eu as fi foarte multumit sa am destui bani de benzina si gaz la jeepul asta . daca treburile merg tot asa cred ca o sa-l vand pt ceva mai mic ca nu-mi mai permit carburantul

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare