maurizio Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 salutare tutulor!! ma place ca am dclasat discutile asta.... sa stiiti ca movivul pt ca am ales paralelogramul lui watt este uno foerte simplu si FFFFF IMPORTANT. punte ( fata sau spate) odata ca este prins la sasiu cu sistema de watt nu mai se deplazease dreapta stinga fata de sasiu la denivelari!!!! bara panhard muta sasiu ( referitor la punte care NU SE MISCA FIND LIPIT DE TEREN PRIN INTERMEDIU) cateva centimetri dreapta si stinga la orice denivelare , pt ca este legat de sasiu in 1 singur punct si sa misca in semicerc!!! toete aceste miscari de sasiu fata de rotile strica tenuta de sosea!!! schimba positia centrul de greutate in laterale ( ff periculos la trecere laterale ) si nu permite lucrare perfecta la arcuri si amortizoare. nu are treana cu NIMIC ALCEVA!! da ca nu intelege cineva pot sa postez o mica schita ca explica tot. maurizio tel. 0785 366 599 (mauri) dreamservice2005@yahoo.com Ssangyong Musso 3,2 6 cil 6 trepte sonauto ex dakar ESTOTE PARATI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 (editat) Re: punte multilink la LC 70 Buna ziua ! Flexarea suspensiei nu are nimic de-a face cu modul de prindere ales. Watt e complicat, implica mai multe piese si articulatii, deci implicit mai multe elemente de uzura (bucsi). La flexare mai importante sunt lungimea bratelor, locul ancorarii lor pe masina si tipul de suspensie folosit (lame, spirale, coilovere, etc.) Cu panhard si track bar paralele nu exista bump steer. Cat despre deplasarea puntii sub masina, sau a masinii peste punte, este atat de nesemnificativa incat nu merita mentionata. Iar atunci cand te inclini lateral, nu cred ca cineva de pe planeta asta va fi in stare sa aprecieze daca faptul ca te vei pune sau nu pe dunga se datoreaza lui Watt sau Panhard-ului. Decat Watt, mai bine dubla triangulatie inversata suprapusa, astfel reusind sa scapi de Panhard (daca nu-ti place) si de Watt (care nu-mi place mie...). Watt este doar o alternativa la Panhard sau la triangulatia dubla de care vorbeam mai sus. Si nimic mai mult. In ordinea logicii mele, eu vad triangulatia first, apoi Panhard-ul, si abia la urma Watt. Si in aceeasi ordine as alege, daca ar fi sa-mi construiesc de la zero o ancorare. Ca idee, eu am trecut pe fata de la un Panhard curbat cu pivot la unul perfect drept cu bucsa, iar bratele sunt mai lungi cu circa 200mm, dar prinse in locurile originale pe punte si lonjeron. Un hi-lift de 50" pus sub bara fata nu ajunge pentru a-mi ridica roata (fata) de pe pamant. Si n-am avut nici o problema cu acest setup in teren. Iar conversia la long arms abia urmeaza... Stima, Dragos Editat Decembrie 8, 2010 de Heavy D. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Dubla triangulatie inversa e cea mai buna optiune pentru flexare , dar poate crea probleme la viteze mari , daca are o minima uzura in articulatii . Un sistem in aceasta varianta , bine ales ca lungime si pozitie e imbatabil . Cu panhard e simplu ...si sigur . ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
maurizio Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Buna ziua ! Flexarea suspensiei nu are nimic de-a face cu modul de prindere ales. Watt e complicat, implica mai multe piese si articulatii, deci implicit mai multe elemente de uzura (bucsi). La flexare mai importante sunt lungimea bratelor, locul ancorarii lor pe masina si tipul de suspensie folosit (lame, spirale, coilovere, etc.) Cu panhard si track bar paralele nu exista bump steer. Cat despre deplasarea puntii sub masina, sau a masinii peste punte, este atat de nesemnificativa incat nu merita mentionata. Iar atunci cand te inclini lateral, nu cred ca cineva de pe planeta asta va fi in stare sa aprecieze daca faptul ca te vei pune sau nu pe dunga se datoreaza lui Watt sau Panhard-ului. Decat Watt, mai bine dubla triangulatie inversata suprapusa, astfel reusind sa scapi de Panhard (daca nu-ti place) si de Watt (care nu-mi place mie...). Watt este doar o alternativa la Panhard sau la triangulatia dubla de care vorbeam mai sus. Si nimic mai mult. In ordinea logicii mele, eu vad triangulatia first, apoi Panhard-ul, si abia la urma Watt. Si in aceeasi ordine as alege, daca ar fi sa-mi construiesc de la zero o ancorare. Ca idee, eu am trecut pe fata de la un Panhard curbat cu pivot la unul perfect drept cu bucsa, iar bratele sunt mai lungi cu circa 200mm, dar prinse in locurile originale pe punte si lonjeron. Un hi-lift de 50" pus sub bara fata nu ajunge pentru a-mi ridica roata (fata) de pe pamant. Si n-am avut nici o problema cu acest setup in teren. Iar conversia la long arms abia urmeaza... Stima, Dragos salutare ai o explicatie logica sau fisica pt care puni inainte panhard si dupa watt???? panhard chiar nu ma place , pt ca deplasease laterala sasiu (cu toata greutate lui , motor cutia reductor, carozeria si anexe) piese la watt sunt mai putine ca la triangulatia dubla la inclinatie laterale EU CHIAR AM SIMTIT DIFERENTA... si cred ca mutato laterale de 2 sau 3 sau 4 cm greutate de 1,5 tone chiar nu ai cum sa nu simt ceva! poate ca am nascut pe marte si am aterizat peplaneta terra si de acesta am sensibilitate mai mare:ha::ha: oricum ma place discutia asta dar mar placea si mai mult sa vad pozele cu modificarile din care vorbim, sau da ca cineva ma punea un calcol cu forta generata din deplasare laterale 1,5 / 2 tone la ..... spunem 50 km ora? nu vorbim de peste 100 de km ora...:y maurizio tel. 0785 366 599 (mauri) dreamservice2005@yahoo.com Ssangyong Musso 3,2 6 cil 6 trepte sonauto ex dakar ESTOTE PARATI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Georgenis Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Watt link nu se foloseste la puntea fata cu directia cum este la LC70, deoarece bara de directie lucreaza tot intr-un arc de cerc corelat cu arcul de cerc al barii panhard (bara de directie este prinsa de caseta, care este pe sasiu si de punte in partea cealalta). La o denivelare mai mare pe drum pur si simplu masina va vira singura. Cu cat denivelarea este mai mare cu atat va vira mai mult. De obicei se folseste la puntea spate unde nu apare aceasta problema. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
maurizio Postat Decembrie 8, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Watt link nu se foloseste la puntea fata cu directia cum este la LC70, deoarece bara de directie lucreaza tot intr-un arc de cerc corelat cu arcul de cerc al barii panhard (bara de directie este prinsa de caseta, care este pe sasiu si de punte in partea cealalta). La o denivelare mai mare pe drum pur si simplu masina va vira singura. Cu cat denivelarea este mai mare cu atat va vira mai mult. De obicei se folseste la puntea spate unde nu apare aceasta problema. singura observatie care are sens!!!!! pot sa probezi o masina de la mine si vezi ce spun cat de bine se comporta masina in teren poti sa vezi si poze de la masina ( facuta de mine) care a castigat 3 ani la rand campionat din off road din grecia cu watt fata spate. dai un tel inainte cu stima 0731 322591 tel. 0785 366 599 (mauri) dreamservice2005@yahoo.com Ssangyong Musso 3,2 6 cil 6 trepte sonauto ex dakar ESTOTE PARATI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Buna seara, Maurizio ! Explicatia mea, logica sau fizica, este data de aplicatiile in care un anumit sistem de ancorare a puntii aduce avantaje pentru acea aplicatie. In primul rand, si aici sigur esti de acord cu mine, un Panhard este mai usor de realizat si de intretinut, precum si de modificat. Cand zic modificat, ma refer la conversia de la pivot la bucsa, la lungit/scurtat, coborat/urcat. Nu degaba 90% din masinile de teren cu punti rigide si arcuri elicoidale recurg la aceasta varianta. E simpla si face treaba. Triangulatia, simpla sau dubla (inversata), este putin mai complexa, dar foarte clara, indiferent daca e cu pivot (cea simpla) sau cu bucsi (cea dubla inversata). In plus, mai ales combinata cu long arms, permite o flexare deosebita a suspensiei. Cei care au asa ceva pe masina sigur pot confirma acest lucru. Nu stiu cate masini de serie sunt dotate cu Watt, mai ales ca punti rigide se intalnesc tot mai rar, dar daca nici la vremea cand rigida era la putere nu s-a folosit in mod deosebit, si asta spune ceva. Probabil complexitatea, fiabilitatea, costurile de realizare sau lipsa de aplicatii pentru o astfel de solutie, nu stiu. Ideea este ca eu personal am nevoie pe masina nu de chestii complexe, ci simple si dedicate pe aplicatia mea, adica pentru terenul pe care ma agit la un moment dat. Cum in nici un caz nu-mi imaginez ca o sa merg cu 50km/h in teren, ca sa nu vorbesc de 100km/h, sunt sigur ca un Panhard sau o triangulatie imi rezolva problemele fara stres. Fizica dinamica zice ca acolo unde ai multe parghii si articulatii, deci multe elemente in miscare, ai si probleme de calcul a fortelor care apar, si probleme de dimensionare, pozitie si rigidizare a componentelor direct si indirect implicate in sistem, deci multe chestii nedefinite clar. Prin componente directe inteleg barele si articulatiile in sine, iar prin cele indirecte, prinderea la lonjeron, la punte, dimensionarea lonjeronului in acea zona, si asa mai departe. Si asta tocmai pentru ca Watt sa functioneze corect si sa nu afecteze negativ altceva. Pentru ca nu te cunosc, nu-mi permit sa-ti contest ideile si puterea de a crea un Watt corect calculat/dimensionat/executat, dar raman la punctele mele de vedere, acestea fiind 100% mulate pe ceea ce doresc eu sa fac cu masina. Ca o completare a celor de mai sus si a celor spuse de tine, e bine ca esti sensibil si stii clar punctul limita in care te vei pune pe-o parte, doar asta vine odata cu experienta si kilometrii adunati de-a lungul anilor. Dar nu esti nici primul, nici singurul care isi cunoaste masina si comportamentul ei intr-o situatie data. Pe de alta parte, daca rulezi cu 50 sau 100km/h, sigur nu esti in teren salbatic, cu denivelari extreme. Ca atare, si deplasarile cauzate de un Panhard sunt minimale, deoarece nu exista deplasari mari ale suspensiei/puntii. Iar la competiti gen BAJA sau Rally Raid, nu se prea merge cu puncti rigide, ci cu brate luuuuuuuuungi si telescoape la fel... Ca idee, poti sa-mi dai un exemplu de masina (marca, model, an de fabricatie, motorizare), care foloseste Watt din fabricatie ? Multumesc. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Ca idee, poti sa-mi dai un exemplu de masina (marca, model, an de fabricatie, motorizare), care foloseste Watt din fabricatie ? Multumesc. http://en.wikipedia.org/wiki/File:GSFRRearViewUnderCropped.jpg Ford Ranger EV - 1998 - 2002, electric:ha: Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 Buna seara ! Aia nu-i masina... Ce rost are Watt acolo daca vehiculul are arcuri lamelare (din fibra de carbon) inca nu am inteles... Daca masina venea de la Matchbox, Bburago sau Mattel, as fi inteles, dar de la Ford, e dezamagitor... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Decembrie 8, 2010 Partajează Postat Decembrie 8, 2010 Re: punte multilink la LC 70 uite pozele cu multilink si paralelogramull lui watt:grin: interesant. urmaresc de multa vreme chestia asta cu Watt, nu stiu daca o voi aplica vreodata sau nu. maurizio, poti pune, te rog, o poza frontala cu puntea fata, astfel incat sa se vada tot sistemul, inclusiv punctele de prindere stanga-dreapta? am o nelamurire.... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate