Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

cat suntem furati la pompe?!

omoroka

Postări Recomandate

Re: cat suntem furati la pompe?!

@ADP246: le-ai zis ceva celor de la pompa? I-ai intrebat de ce nu sunt 5 L in canistra?...

Nu am avut cui sa zic ceva;era o statie de alimentare unde platesti doar cu cardul,si tot ceea ce poti face este sa zambesti la camere :)

Facem off-topic :wink:

Oricum,ceva explicatie sigur exista...

vedem maine dupa ce pun cantitatea de benzina in sticle de 1l cat este mai exact,si toate astea la 15°

Range Rover Sport TDV6

Fiat 500,2012

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 130
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bidonul de 5 l are cumva o gradatie pe el ? Asa mi se pare din poze.....

Mai trebuie luat in considerare ca nici un recipient nu este etalonat pt umplerea lui "ochi", adica pana in buza capacului.....dar daca bidonul tau are gradatiile pe el, asta e altceva.......

Link spre comentariu

Bidonul de 5 l are cumva o gradatie pe el ? Asa mi se pare din poze.....

Mai trebuie luat in considerare ca nici un recipient nu este etalonat pt umplerea lui "ochi", adica pana in buza capacului.....dar daca bidonul tau are gradatiile pe el, asta e altceva.......

Are gradatie,bineinteles,insa sa sti ca la caldura se cam umfla,dar continutul a mai urcat in gradatii!

Range Rover Sport TDV6

Fiat 500,2012

Link spre comentariu

Atunci nu pot decat sa trag concluzia ca de fapt comerciantii de combustibili ne protejeaza sa nu cumva sa dea pe afara combustibilul achizitionat de la ei si ....protectia costa !!! :ha::ha::ha:

Link spre comentariu

Interesant testul dar ar trebui imbunatatit.

Coeficientul de dilatare al maselor plastice este de cateva ori (pana la 10 ori) mai mare decat al metalelor.

Ca atare, volumul din recipientul de plastic a crescut odata cu cresterea volumului ocupat de benzina si s-ar putea ca cei 250ml diferenta constatati la temperatura de 17 grade sa fie de fapt abaterea indusa de dilatarea polimerului din care este facut bidonul.

Repet: nu neg faptul ca suntem furati la pompe, dar testele noastre sunt supuse unor erori de masurare pe care nu le cunoastem sau nu le putem controla.

Informandu-ma putin am aflat ca ceramica are unul din cele mai mici coeficienti de dilatare, iar polimerii se afla la capatul opus (de aproape 10 ori mai mare decat al metalelor). Sugerez un recipient de ceramica...

Link spre comentariu

Are gradatie,bineinteles,insa sa sti ca la caldura se cam umfla,dar continutul a mai urcat in gradatii!

salut ADP246 si multuimim pentru test

Procedeaza in felul urmator te rog daca ai timp si chef: traseaza pe canistra cu un marker nivelul combustibilului apoi varsa-l in rezervor si foloseste-l. Dupa ce canistra s-a uscat umple-o pana la nivelul marcat cu un pahar gradat de 1l cu apa si spune-ne cat ti-a ramas in pahar la final. Aceea ar trebui sa fie diferenta... daca exista:h5

Va salut !

Link spre comentariu

Motive pt care rezultatul masuratorii nu va fi demn de incredere:

Motivul 1 (posibil): Gonflarea bidonului de plastic (a polimerului). Acesta este si motivul pentru care produsii petrolieri (contin intr-o anumita masura solventi organici) nu trebuie transportati in recipienti de plastic - vezi postul lui Astral de mai sus.:off

Gonflare = cresterea volumului si a greutatii

(probabil; posibil a nu fi avut loc in functie de structura polimerului din care era facut bidonul -> exista si polimeri rezistenti la solventi organici)

Motivul 2 (probabil -> de verificat!) - daca dopul a fost inchis ferm, dilatarea benzinei + gonflarea materialului (=slabirea legaturilor chimice) a dus la deformarea bidonului si cresterea volumului deci marcajele de pe bidon sunt ineficiente.

Continuarea testului propusa de Omoroka ar trebui sa elimine aceste erori..dar va adauga altele: cumulul erorilor de masurare a unui volum de 5l cu un etalon de 1 l (acceptabile in conditiile date -> sa nu ziceti ca sunt carcotas :ha:).

Dar ce facem cu alte erori vizibile?! De genul:

Sunt aproape sigur (marja de eroare <5%) ca cel care a alimentat la pompa inaintea lui ADP246 sa fi alimentat in rezervor. Deoarece ADP246 a alimentat cu bidonul pus pe pamant, el a "castigat" in plus o cantitate de benzina egala cu volumul furtunului de alimentare pe distanta buson de alimentare masina - gura bidonului. Alimentand mai aproape de sol s-a scurs ce ramasese pe furtun (sper ca in bidon si nu pe jos!). Cred ca putem adauga 50 ml scursi de pe furtun, nu? Deci abaterea la 17 garde este de 250 ml (la 17 grade)+~50 ml(la 1 grad)=??? ml la 5 litri. :hl

La extrem putem considera ca prin alimentarea la nivelul solului a castigat de fapt dublul volumului dat de [lungimea x sectiunea furtunului] deoarece a format un "U" plin cu lichid care s-a golit la el in bidon - ambele ramuri ale literei "U".

Nu se vede din film dar putem presupune ca 50ml de lichid i-a primit pe gratis - inainte sa incepe sa alimenteze (presupunand ca nu i-a varsat pe jos, atent fiind la tel mobil, in drumul parcurs de pistolul de alimentare spre gura bidonului)

Si eu cred ca suntem furati la pompe, dar acest lucru va fi f greu de cuantificat cu ceea ce avem la indemana. In nici un caz nu vom putea raspunde noi la intrebarea topicului: "Cat suntem furati la pompe?!"

:old

Link spre comentariu

Deci,iata cum am procedat:

1)am luat 4 sticle de 1l (a 5-a nu am mai gasit-o)

2)am luat o masura gradata de bucatarie,apoi cu un marker am gradat o sticla din 100 in 100ml

3)celelalte 3 sticle le-am gradat dupa prima,umpland cu apa,una cate una

4)primul litru de benzina,l-am pus in rezervorul nevestii(si asa mi-a urcat in cap ca dau iama in dulapurile ei si insir sticle,etc :ha: )

5)am umplut sticlele si iata ce a iesit!

DSC06998.jpg.a9ce97bdc8d76020c9cb04df964f1fc3.jpgDSC07005.jpg.bb460fefdeac4cba09a24d6d9b28492c.jpgDSC07003.jpg.43bd6a84595594488a10690b003f7706.jpgDSC07001.jpg.43a03927364787122bd403d28bfa4395.jpgDSC07000.jpg.1ff252f5588ceef34bfcf1d15df85957.jpgDSC07002.jpg.9f02fa23b6834e3ea3333dcec20f31e6.jpgDSC07004.jpg.12360ddf5f85fa87aa58109b563101ba.jpgDSC06999.jpg.2e41b0129c9ee639d04ef72fd5a6725c.jpg

Tin sa precizez,ca oricat de atent am fost,tot s-au dus cca 50-70ml pe jos,dar sa zicem ca este diferenta de pe furtun pe care cineva mai sus a mentionat-o!(foarte bine tintit,bravo celui care a mentionat;asa a fost! a fost ceva pe furtun!)

In consecinta la tempertaura optima ar fi 5l chiar daca ,canistra initial arta altceva,si dupa,la fel:ha:;cel putin aici in strainatate,tind sa cred ca nu ne fura la pompa,nu se preteaza...la asa ceva!

Multumesc de rabdare!:ha::tk:cl

P.S.exista mici diferente de nivel in sticle,dar pipeta n-am avut la indemana :ha:

Editat de ADP246

Range Rover Sport TDV6

Fiat 500,2012

Link spre comentariu

Da... Un vas de plastic de fapt cand se dilata, nu se contractacta (ca volum interior) ?

De exemplu cand arunci un pet de 2 litri in foc, el intai se contracta pana daca poate mai incape 500 ml in el, apoi se aprinde si se scurge.

Cred ca la fel se intamplat si mai sus. Volumul interior e de 5.5 litri (pana-n capac), iar la frig e putin mai mare, respectiv la cald, e mai mic, deoarece, teoretic, se contracta spre interior.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Cred ca la fel se intamplat si mai sus. Volumul interior e de 5.5 litri (pana-n capac), iar la frig e putin mai mare, respectiv la cald, e mai mic, deoarece, teoretic, se contracta spre interior.

In cazul in care nu ai observat,la pompa am pus doar 5l,nu am umplut pana la capac(dop)

Canistra are gradatii din l in l,dar la mine nu indicau 5l pe canistra mea;asta era ideea si tocmai de aceea am ales sa pun continutul in sticle de 1l,pt a demonstra ca sunt,sau nu 5 litrii in interior;eu zic,ca sunt!:grin:

Range Rover Sport TDV6

Fiat 500,2012

Link spre comentariu

Multumim ADP246!

Pana acum acest post este cel mai apropiat de ideea de forum: impartasirea de idei si opinii. Fara rabdarea ta de a testa toate premisele noastre (unele duse la extrem - mea culpa! dar si :tk) nu am fi ajuns la un rezultat credibil.

@ADP246 -> :g, :tk pentru rabdarea de care ai dat dovada.

Late edit: ce rotund este bidonul acum! :ha:

Editat de FHM
Link spre comentariu

Furnizorul de motorina imi spune ca intr-un an se regleaza diferentele cantitative date de diferitele temperaturi de descarcare. La 10 tone de motorina am avut lipsa in rezervor de peste 100 L (asta la 6 grade).

Link spre comentariu

Exista un banc unguresc:

Un negustor vrea sa vinda un butoi de vin la niste nuntasi. Sustine cu varf si indesat ca-n butoi sunt 120 litri de vin, cumparatorii nu-l cred ei zic ca-i mai putin, dar n-au alte recipiente in care sa toarne vinul si sa masoare . Asa ca tot se targuiesc si negociaza, pana cand unul dintre nuntasi vede etalonarea gravata pe butoi: 100 litri.

Negustorul raspunde, scarpinand la cap: "Acu'ma inteleg de ce au intrat asa de greu 120 de litri" :grin: PS Daca e off topic stergeti sau bagati la sectiunea bancuri

Atunci nu pot decat sa trag concluzia ca de fapt comerciantii de combustibili ne protejeaza sa nu cumva sa dea pe afara combustibilul achizitionat de la ei si ....protectia costa !!! :ha::ha::ha:
Link spre comentariu

Multumim ADP246!

Pana acum acest post este cel mai apropiat de ideea de forum: impartasirea de idei si opinii. Fara rabdarea ta de a testa toate premisele noastre (unele duse la extrem - mea culpa! dar si :tk) nu am fi ajuns la un rezultat credibil.

@ADP246 -> :g, :tk pentru rabdarea de care ai dat dovada.

Late edit: ce rotund este bidonul acum! :ha:

Este credibil intradevar pentru Belgia. Dar eu zic ca si masuratoarea mea e credibila pentru Romania :wink:

Va salut !

Link spre comentariu

Ca sa nu mai comenteze nimeni ar trebui sa platim la benzinarie un pret pe puterea calorica pe care o degaja zeama pe care o bagam in rezervor + taxele de rigoare :grin: .....ca asa au facut la gaze pentru incalzire/aragaz...va dati seama acolo ce variatii de masuratoare erau.....nici nu vreau sa ma gindesc....

Asa nu o sa mai inteleaga nimeni nimic si gata.......dormi linistit

:bi

Link spre comentariu

Nu vreau sa le iau apararea celor cu statile, dar exista o mica problema de care nu a-ti tinut cont, si anume:

atat benzina cat si motorina au coeficienti mari de toleranta, adica kg/litru se calculeaza in functie de densitate si temperatura, astfel ele se dilata si se contracta destul de spectaculos.

Concret: in 1988 la un vagon de motorina de 80 si ceva de tone la desigilare s-a constatat o lipsa pe linia gradata de 400 de litri, s-a facut ancheta si s-a constat ca motorina la incarcare avea temperatura de + 34 grade cu o denstate de 798g/litru iar la desigilarea vagonului temperarura fiind de 0 grade exterior motorina avea temperatura de + 6 grade si o densitate de 710g/ litru.

povestea de mai sus este reala si s-a intamplat la UM 02210 bucuresti, uni dintre voi poate au auzit de Baza de transport a Armatei.

Ura,

Jeep - there is only one ... Si daca nu iti plac principiile mele, nu e problema ... mai am si altele

SALVAMONT Predeal

Link spre comentariu

De curand am primit un mail care ne indeamna la o actiune impotriva scumpirii exagerate a benzinei:

In curand benzina va ajunge la 6 lei/litrul.Dragi Romani haideti sa nu ne mai lasam calcati in picioare de benzinarii MILIARDARI si sa-i facem sa vada ce inseamna sa piarda bani. Dupa asta pretul benzinei/ motorinei va SCADE. SA NU INTRE NIMENI IN NICIO BENZINARIE - pe 17-18-19. ianuarie. sa mergem cu autobuzul, cu bicicletele sau pe jos , sau alimentati inainte . Amintiti-va de 21-22 DECEMBRIE 1989 SI INCERCATI SA FACETI LA FEL. DATI MAI DEPARTE ACEST MESAJ SA AJUNGA LA TOATA TARA .

Link spre comentariu

De curand am primit un mail care ne indeamna la o actiune impotriva scumpirii exagerate a benzinei:

In curand benzina va ajunge la 6 lei/litrul.Dragi Romani haideti sa nu ne mai lasam calcati in picioare de benzinarii MILIARDARI si sa-i facem sa vada ce inseamna sa piarda bani. Dupa asta pretul benzinei/ motorinei va SCADE. SA NU INTRE NIMENI IN NICIO BENZINARIE - pe 17-18-19. ianuarie. sa mergem cu autobuzul, cu bicicletele sau pe jos , sau alimentati inainte . Amintiti-va de 21-22 DECEMBRIE 1989 SI INCERCATI SA FACETI LA FEL. DATI MAI DEPARTE ACEST MESAJ SA AJUNGA LA TOATA TARA .

Ar fi bine daca s-ar face un astfel de protest chiar daca am alimenta pe 16 pentru zilele urmatoare.

Eu unu chiar nu voi alimenta in acele zile iar in lista mea de obiective pe 2011 este oricum sa merg mai mult cu bicicleta la munca chiar daca pentru asta trebuie sa traversez orasul din berceni in baneasa. Am observat ca oricum cu masina nu fac mai putin decat cu bicicleta.

Va salut !

Link spre comentariu

si daca toata lumea alimenteaza pe 16 ... ei fac matzu mare si nici nu simt cele 2-3 zile de asa zisa blocada sau embargou sau boicot sau cum vrei sa ii mai spui ...

sa fim realisti, nu avem ce sa le facem.

ca le-au scazut vanzarile? fara dar si poate, si asta o vedem pe strada cat de lejer se circula, mai putine masini in trafic = vanzari mai mici la pompa, ca si asa castiga? pai spuneti voi cate statii s-au inchis de cand a inceput criza ...

Jeep - there is only one ... Si daca nu iti plac principiile mele, nu e problema ... mai am si altele

SALVAMONT Predeal

Link spre comentariu

Si eu am primit pe mail acest protest,voi da curs invitatiei desi este ca si o frectie Diana la picior de scaun.Ceva mai mult de 60% din pretul carburantului reprezinta taxe si accize pe care le incaseaza statul Roman,nu spun ca vanzatorii si producatorii de carburant nu se imbogatesc dar cei mai multi bani revin dragului nostru stat Roman.

Link spre comentariu

concluzie: alimentati la temperaturi de peste 15 grade, combustibilul fiind platit la L15 (litru la 15 grade celsius)

am facut plinul...sper sa-mi ajunga pana pe 19...

Pai si acum, iarna, ce facem.....?

Link spre comentariu

Pai si acum, iarna, ce facem.....?

pai solutia e una singura..

daca facem focul sub rezervor cu siguranta carburantul isi va marii volumul

:ha:

problema e ... ca nu vei mai avea agregat dupa ... :ha::ha::ha:

SALVAMONT Predeal

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare