Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Idee de instalare a unui repetor pentru statiile radio

Marcos

Postări Recomandate

Discutam zilele trecute cu Hamat5 si cu Max despre instalarea unui repetor care sa ne ajute la comunicatii in situatii dificile (distanta prea mare sau obstacole intre masini ).

As dori parerea voastra despre aceasta idee.

Din pacate singura varianta de repetor este cel simplex ("papagal")

adica inregistreaza transmisiunea si apoi retransmite, dezavantajul fiind desigur ca dupa ce vorbim ne auzim inca o data vocea in statie.. si deci comunicarea nu este in timp real...

dar totusi as dori sa va dati cu parerea cu privire la acest repetor.

Marc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

deci raza de acoperire ar fi aceeasi ca cea a unei statii cu antena puternica... am vorbit azi in bucuresti la ANRCTI (autoritatea nationala de reglementari in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei)si avem o limita de putere de 4W (standard la toate statiile pe care le folosim)

Practic repetorul se compune dintr-o statie normala CB si un modul care inregistreaza si apoi reda inregistrarea....

ma gandeam sa punem repetorul pe varful ignis . asa sa va ganditzi ca atat de departe se poate vorbi ca si cum ar fi o masina pe ignis si una in raza de actiune...eu peconizez ceva distanta...nu stiu sigur daca din cavnic se poate vorbi dar de exemplu din baia sprie in izvoare , cu siguranta.

astept intrebari/pareri

Marc

Link spre comentariu

deci raza de acoperire ar fi aceeasi ca cea a unei statii cu antena puternica... am vorbit azi in bucuresti la ANRCTI (autoritatea nationala de reglementari in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei)si avem o limita de putere de 4W (standard la toate statiile pe care le folosim)

Practic repetorul se compune dintr-o statie normala CB si un modul care inregistreaza si apoi reda inregistrarea....

ma gandeam sa punem repetorul pe varful ignis . asa sa va ganditzi ca atat de departe se poate vorbi ca si cum ar fi o masina pe ignis si una in raza de actiune...eu peconizez ceva distanta...nu stiu sigur daca din cavnic se poate vorbi dar de exemplu din baia sprie in izvoare , cu siguranta.

astept intrebari/pareri

Marc

Oare nu se pot pune doua statii in repetorul respectiv?

O statie receptioneaza dintr-o parte, reda intr-un difuzor in fata caruia se afla microfonul de la cealalta statie care la randul ei, emite in continuare. :grin: Si atunci totul e "online" cum s-ar zice.

Link spre comentariu

am purtat o ampla discutie pe tema asta cu Zoli (Hamat5) si raspunsul este NU. la aceasta frecventa nu se poate pentru ca statia care emite fiind aproape de cea care receptioneaza o bruiaza , realizandu-se o bucla...si nu mai face treaba. se poate realiza totusi chestia asta, se numeste repetor duplex dar statia care emite trebuie sa fie pe mogosa , cea care receptioneaza pe ignis (sau invers) si intre cele 2 se face o legatua pe o alta frecventa...undeva la zeci de Mhz distanta...asa incat sa nu interfereze. o alta problema care apare este ca s-ar lucra pe 2 canale..unul pentru receptie si altul pentru emisie. este destul de complicat de modificat statiile noastre sa fie capabile de asa ceva.

ramane totusi o idee de viitor. deocamdata "papagalul" este tot ce se poate...va trebui sa ne multumim cu atat. oricum la distante scurte vom lucra fara repetor , iar in caz de nevoie atunci vorbim prin repetor. ma gandeam ca repetorul sa lucreze pe canalul 17...

Link spre comentariu

a fost un repetor in CB , montat la 'cota 1400' ...prin amabilitatea unor radioamatori care administrau releele de acolo..

... era un repetor papagal,dotat cu o antena 5/8 ...si alimentat de ei

...a functionat vreo 3-4 ani ... in anii 90'

tot sud-ul era acoperit.... puteai sa vb pana la Constantza ....

....acum....repetrorul implica si ceva dezavantaje ... primul ar fi ca o sa intre tir-isti pe canalul repetorului ca sa se distreze.... sa se auda ( re-auda) care mai de care sa-si verifice modulatia ...

.... o acoperire mai mare aduna mai multi vorbitori in acelasi canal ...

.... orice ar fi .... realizarea lui este un lucru bun ... daca ai n varf de munte ... alimentare., ... si vointa se realizeaza ...

daca o faceti donez o antena Prezident 5/8 (GPE 27) noua la cutie ...

e din aluminiu...telescopica .... are 6,5 m ( rezista la vant de 150km/h)

cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!!
Link spre comentariu

asa ceva avem noi la munca.....avem instalata relee de retranslatie pe tampa si pe Postavaru.....isi fac treaba foarte bine din rasnov....pot vorbi cu cei din Predeal....dar toate astea se fac pe frecventa de 300MHz

Toata treaba e ca trebuie folosite filtre duplexoare care sa separe frecventa de emisie de cea de receptie. Asa ceva avem pe Ignis, repetor pentru radioamatori pe frecventa de cca. 145 MHz. La 300 MHz se poate face si mai usor. Aceste filtre sunt niste cavitati rezonante, adica niste cilindri de metal cu dimensiunea de cca. 20cm diametru si lungime de vreo 60cm. Trebuie 4 sau minim 2 din astea. La frecventa de 27MHz (CB) dimensiunile ar iesi irealizabil de mari, asta e primul motiv pentru care nu e simplu de rezolvat...

Al doilea: la repetoare se foloseste o frecventa de receptie (uplink) si una de emisie (downlink) distantate putin, pentru ca altfel chiar ca nu se poate face receptia si emisia in acelasi timp (emisia blocheaza receptorul repetorului). Deci si aparatul meu din masina trebuie sa stie sa receptioneze o frecventa, si la trecerea pe emisie sa comute pe cealalta frecventa si sa emita pe aceea. Aparatele CB nu sunt facute pentru asa ceva. Eu fiind de exemplu pe canalul 16, receptia si emisia se face exact pe aceeasi frecventa.

73 de Zoli / YO5CRQ

http://www.yo5crq.ro

Link spre comentariu

a fost un repetor in CB , montat la 'cota 1400' ...prin amabilitatea unor radioamatori care administrau releele de acolo..

... era un repetor papagal,dotat cu o antena 5/8 ...si alimentat de ei

...a functionat vreo 3-4 ani ... in anii 90'

tot sud-ul era acoperit.... puteai sa vb pana la Constantza ....

....acum....repetrorul implica si ceva dezavantaje ... primul ar fi ca o sa intre tir-isti pe canalul repetorului ca sa se distreze.... sa se auda ( re-auda) care mai de care sa-si verifice modulatia ...

.... o acoperire mai mare aduna mai multi vorbitori in acelasi canal ...

.... orice ar fi .... realizarea lui este un lucru bun ... daca ai n varf de munte ... alimentare., ... si vointa se realizeaza ...

daca o faceti donez o antena Prezident 5/8 (GPE 27) noua la cutie ...

e din aluminiu...telescopica .... are 6,5 m ( rezista la vant de 150km/h)

1. nu stii cumva date tehnice despre acel repetor de care vorbeai? ma intereseaza mai mult puterea...

2. ideea cu antena e grozava...deja incepusem sa fac economii :)) e bine daca mai contribuie lumea....sincer nu ma incanta ideea de a cere.... daca se da din proprie initiativa bine , daca nu, tot e bine... eu vreau sa punem repetorul cat de repede....

si repetorul va avea si rol de baliza. adica poate fi programat ca la un interval de timp sa emita o inregistrare (locatia, al cui e...etc.) si/sau un sir de caractere morse.

Link spre comentariu

puterea e limitata prin lege la 4W ... in FM ... important e unde se monteaza antena ...nu puterea..... , te poti auzi la zeci de km doar cu 1w....daca antenele se vad...

... dupa cateva luni cand sa obishnuit toata lumea cu repetorul si a fost monitorizat de cine trebuie...( multi radioamatori au fost (probabil si sunt) securisti)se poate mari puterea pe la un 10W -15w ...oricum nu deranjeaza pe nimeni....mai mult de atat ar fi inutil ...

....daca are cineva vreo pila pe la COTA1400 sau COTA 2000 sa punem si aici un repetor.... punem si aici un repetor ...

Link spre comentariu

cunostinte n-am in acea zona dar in rest cu ce pot ajut...sper ca intr-o luna jumate sa punem aici pe ignis sau pe mogosa un repetor.... apoi mai punem si in alta parte daca se vrea.

sper sa obtin sprijinul vostru...daca nu oricum sunt foarte hotarat sa instalez un repetor pentru club 4x4 in zona baia mare.

:c

cat despre partea legala am citit tot ce se putea si sunt bine documentat in acest sens. deci stiam de cei 4 W maxim admisi. si la 10-15 ma gandeam si eu oricum....pe masini ar trebui ceva mai nervos...dat fiind faptul ca antenele noastre sunt relativ slabutze ca si castig... dar vom monta si vom testa si atunci vedem ce facem.

cand eram mai tanar si mergeam la radioclub realizam legaturi foarte bune cu putere relativ mica...20-30w...e adevarat ca modulatia in frecventa (FM) e cam dezavantajoasa la frecventa asta si propagarea e foarte ciudata in banda de 11m (in care functioneaza CB-urile noastre)

Link spre comentariu

cunostinte n-am in acea zona dar in rest cu ce pot ajut...sper ca intr-o luna jumate sa punem aici pe ignis sau pe mogosa un repetor.... apoi mai punem si in alta parte daca se vrea.

sper sa obtin sprijinul vostru...daca nu oricum sunt foarte hotarat sa instalez un repetor pentru club 4x4 in zona baia mare.

:c

cat despre partea legala am citit tot ce se putea si sunt bine documentat in acest sens. deci stiam de cei 4 W maxim admisi. si la 10-15 ma gandeam si eu oricum....pe masini ar trebui ceva mai nervos...dat fiind faptul ca antenele noastre sunt relativ slabutze ca si castig... dar vom monta si vom testa si atunci vedem ce facem.

cand eram mai tanar si mergeam la radioclub realizam legaturi foarte bune cu putere relativ mica...20-30w...e adevarat ca modulatia in frecventa (FM) e cam dezavantajoasa la frecventa asta si propagarea e foarte ciudata in banda de 11m (in care functioneaza CB-urile noastre)

Din partea mea ai tot sprijinul.

Link spre comentariu

La Babele la 2200m va pun la dispozitie turn si curent sa montati repetor.

hai sa facem vb ..... este vb despre o cutie cam cat jumate de calculator ... antena exterioara.... ( i-i gasim loc fara probleme) ..si de putin curent ..... apreciez un consum nu mai mult de 10-20ron/luna ....

( platim in avans pe 5 ani...)

chiar vb serios ...???? hai ca trec pe la tine zilele astea..si asa frec duda pe acasa.... m-am plictisit de mor ....

Link spre comentariu

defapt e ceva mai mare.... adica ma gandeam la un sistem de back-up cu un acumulator de 40 A minim.... sa stea vro 2-3 zile pe baterii in caz de ceva...

atunci e o statie CB +o cutiuta micuta cat 2 pachete de tzigari care e controlleru (repetorul efectiv ) +bateria +alimentare cu comutare automata pe baterii...adica inca un pachet de tzigari...si antena bineinteles.... daca avem probleme cu curentul ,exista si varianta unui panou solar (de 20-30W e suficient) care nu e extrem de scump.... sau facem o morishca de vant...ca in varf de munte sigur bate vantu tot timpul.... idei sunt , daca vrem sa facem ceva , putem face bullet proof! :) :h5 :c

Link spre comentariu

ah si inca o chestie...am gasit in europa 2 modele de controller ...

http://www.atx2000.altervista.org/pag_1.html aprox 75Euro ..

si acesta :

http://www.primetec.pt/loja/catalogo/pr ... cts_id=136 -- care ajunge la 150Euro in tzara...

amandoua le comand din italia...alta varianta nu prea am...desi primul se face in china si al doilea in portugalia (portugalia nu trimite in romania :cry: )

sincer optez pentru al 2-lea pentru ca e programabil pe calculator , are si functie de radiobaliza , putand fi setat sa emita o inregistrare la un anumit interval orar...care sa-i dea locatia si cui apartine....

daca gasitzi si altceva astept sugestii...

studiind in domeniul electronicii si telecomunicatiilor , m-am gandit si la construirea unuia dar am ajuns la concluzia ca e destul de costisitor... si ar fi gata de instalare prin vara...:D :P

am gasit de asemenea un kit de inregistrat voce dar suporta numa 1 000 000 de inregistrari si redari si in cateva luni ar fi gata.... :) deci astept pareri

Link spre comentariu

Am vorbit cu Gogo (proprietarul refugiului de la Babele) si nu este nici o problema din partea lui sa montati repetorul.

Singura conditie e sa platiti curentul :grin:

Da el zice ca va trebuie aprobare de la IGCTI (nu stiu daca am scris corect :grin: )

Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006

KAMIKAZE TEAM

Link spre comentariu

zilele trecute am sunat la ANRCTI ( s-au unit IGCTI cu ANRC) si am vb cu Doamna Ingrid Georgescu de la serviciul mobil terrestru. i-am prezentat situatia , mi-a zis sa sun a doua zi sa se documenteze . a doua zi cand am sunam mi-a zis ca nu a gasit nicaieri in legislatie restrictii de echipamente numai acei 4W... in rest antena nu conteaza. fiind banda libera CB , nu trebuie nici un fel de autorizatie ,motivand dansa ca "e ca o statie fixa care se incadreaza in puterea legala " . mi-a zis ca nu este nici o problema.

am studiat si eu legislatia si la echipamente pentru 27Mhz -CB singura conditie e puterea sa fie de maxim 4W FM si maxim 1W AM ...

deci nu avem nevoie de autorizatie....

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare