Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Dispozitiv de ascutit cutite si moduri de ascutire

Vizitator DeedeeLik

Postări Recomandate

Vizitator DeedeeLik

Salutare.Sunt nou pe forum si as dori sa stiu daca dispozitivul de la fiskars pentru ascutit cutite si topoare e bun .Mi-am luat un cutit de despicat Dick (ce se foloseste in abatoare) si as vrea sa stiu daca e OK sa-l ascut cu dispozitivul de la fiskars

Capture.jpg.b98d0ec26ef5e44aa2a9b8e8d5beda7f.jpg

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Dispozitiv de ascutit cutite

domnule... e o problema pe larg dezbatuta in ce priveste aceste dispozitive

profesionist nu e DELOC, comod este

sa explic putin despre ce e vorba

taisul e o linie subtire de material, care in fond despica materialul ce trebuie taiat

aceasta margine subtire se obtine numai si numai prin ascutire prin abraziune perpendicular pe tais

cu cat e mai fina abraziunea, cu atat vor fi mai mici spatiile stirbite din tais (desigur, se vede doar la microscop)

ce inseamna spatii mai putine lipsa in tais...inseamna o suprafata mai mare care taie, deci va dura mai mult pana se va uza

pentru asta se folosesc pietre cu granulatii extreme, de 12.000 sau mai mult (20.000 parca are Misisipi)

tais fin si de calitate vrea oricine si cine il are nu prisoseste, dar sunt cazuri in care NU se descurca utilizatorul fara el...si aici intram in specialitate

un sculptor in lemn, un barbier, un chirurg, nu pot sa taie cu dispozitive de slaba calitate (de ultimul nici nu sunt asa sigur...ca simte dupa aia...si nu el:ha:)

desigur, nu orice material permite un tais exterem, ci doar cele din clasa superioara si de varf

buuun

atunci, ce face scula asta prin care dai de 2 ori taisul si taie bine...

pai nu face decat sa rupa linia taisului prin dislocarea liniei taisului si desprinderea ei faptic din masa lamei, material care agata avand zimtisori mici care dau impresia ca taie... dar nu taie, ei agata materialul ce trebuie taiat si la randul lor..raman in acel material, deci "taisul" nu va tine ci "se va duce" la fel de repede pe cat sa obtinut (tot 2 miscari)

treaba e asemanatoare cu folosirea masatului, care e la fel de distructiva pentru taisul unui cutit de calitate, pentru ca face acelasi lucru

masatul a fost inventat pentru a fi folosit exclusiv la cutitele de bucatarie SI NU PENTRU ASCUTIRE ci pentru indreptarea taisului dupa o lunga folosire prin taiere concomitent cu rotirea axei de taiere, iar taisul fin al cutitelor de bucatarie DE CALITATE se curbeaza invers, asa ca se indreapta la sfarsitul zilei prin tragerea e masat

culmea este ca aceste "metode" distructive se pot aplica NUMAI la cutite de proasta calitate, cu duritate mica cel mult medie, pentru ca un tais de calitate superioara se va distuge instant si de multe ori e iremediabil...deci , macar se vede ca nu e bine ce ai facut (tarziu dar asa e)

pentru tais la cutite de calitate... exclusiv pietre cu granulatii gradual mai mica si finalizare pe piele

daca e tais convex se va utiliza banda sau colala de smirghel pe suport moale, cu granulatii crescatoare si apoi pasta braziva si piele la final

dick e o firma buna, dar din pacate otelurile in cutitele de bucatarie sunt calite foarte slab

totusi, daca cutitul va fi ascutit foarte bine in metoda de mai sus, va taia foarte foarte bine si apoi trebuie intretiut pe o piatra medie de 800 sau 1200

atentie la pietrele folosite, cele pentru inox sunt pietre de ulei in general si sunt total diferite de pietrele de apa

recomand model india de la firma norton

ps

nu mai pune linkuri externe de forum

ps 2

prezentarea o faci la topicul de prezentare a membrilor, nu aici

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

@soimu' :g , extraordinara explicatia.Se vede ca esti foarte pasionat :br

Sa faci ce zice popa este idealul. Practica, din pacate, demonstreaza cu totul si cu totul altceva.

Revin, Cristi(soimu) este popa !

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Soimule, foarte interesanta explicatia.

Ma si gandeam ca daca as fi cutit, mi-ar place sa ma dea pe masat?

Eu imi barbarizez cutitul de bucatarie cu asta:

http://img199.imageshack.us/img199/9051/cutit1.jpg

Spune si cum e cu datul pe piele, ca cei mai tineri care n-au apucat sa vada cum se ascute un brici, sa nu incerce pe pielea lor

Editat de stane
Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Dispozitivul lui Stane l-am folosit si eu vre-o 20 si ceva de ani :wink: si intradevar, pt cutitele de bucatarie este ok. Acum folosesc unul asemanator pt cutitele de bucatarie dar, parca nu-mi vine sa dau Leatherman-ul pe el, sau cutitul de outdoor (iefin de altfel) pe el.

Si cum taica-miu are o vorba: "In casa in care nu taie cutitul, nu f..e barbatul", nu as vrea sa ma fac de ras :ha::ha::ha:

Asa ca am nevoie de o parere de la tine, Soimule, sau de la cineva care a folosit asa ceva. Este vorba de un dispozitiv, cu pietre, pt noi astia mai cu 2 maini stangi.

http://www.spyderco.com/catalog/details.php?product=77

Sincer eu nu ma vad in stare sa mentin un unghi constant pe o piatra normala, ca sa ascut un cutit si ma gandeam ca dispozitivul asta pare interesant.

Ca pret . . . :ha: Nu m-am obisnuit cu el inca:grin:, probabil ca se gasesc si altele mai ieftine.

Ideea este ca caut o modalitate de a-mi ascuti cutitele acasa, pt ca nu pot tot timpul sa le duc la un meserias care sa mi le faca profi :tk

Editat de Busu4x4

Viata e scurta si plina de KKT

Samurai 2002

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator knive

unde pot ascutii cutite!?

salut, sunt nou intrat pe forum si ma intereseaza mai mult cutitele decat masinile..., am trei cutite Dick care au taisul stricat(nu mai taie) si incerc sa gasesc un tocilar in Romania ca sa mi le faca..., este unul in Baia Mare care le face insa dupa o saptamana de utilizare sunt din nou tocite. Este vreunul care sa cunoasca un meserias in domeniu!?!?

Multumesc :tk, vladdizmy@hotmail.com

Link spre comentariu

Re: unde pot ascutii cutite!?

salut, sunt nou intrat pe forum si ma intereseaza mai mult cutitele decat masinile..., am trei cutite Dick care au taisul stricat(nu mai taie) si incerc sa gasesc un tocilar in Romania ca sa mi le faca..., este unul in Baia Mare care le face insa dupa o saptamana de utilizare sunt din nou tocite. Este vreunul care sa cunoasca un meserias in domeniu!?!?

Multumesc :tk, vladdizmy@hotmail.com

Stimate domn, esti pe un forum de offroad iar primul tau post aici este despre cum sa iti gasesti tu pe cineva care sa iti ascuta cutitele?

Ia incearca intai sa citesti regulamentul forumului si sa iti faci o prezentare in sectiunea dedicata.

:rules

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Ascutire cutite

Salut, posed mai multe cutite, din materiale diferite si as vrea un sistem de ascutire pentru toate.

-Cold Steel (SK-5)

-C.Jul.HERBERTZ (420)

-Soimu (D2)

-Fiskars...

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri

Link spre comentariu

Re: Ascutire cutite

Salut nu prea merg ascutite toate cu aceiasi scula.Vorbeste cu Soimu el este tatal lor pe aici si sigur te va statui corect.Si eu am un D2 si chiar sunt curios cum si cu ce se ascute.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Re: Dispozitiv de ascutit cutite si moduri de ascutire

Eu am cumparat pietre de 400 , 2000 si 4000 , m-am uitat la dvd .

Am experimentat cam 6 ore de munca in total , cam in 4 zile .

A iesit ceva dar foarte greu si se toceste la fel de repede ca si o ascutire proasta.

Am reusit sa tai hartia dar numai cu unele parti din tais .

As zice ca ascutitul pe piatra dreapta duce mai mult catre meditatie gen yoga decat catre a avea o lama de metal care sa taie carnea .

Pietrele sunt foarte sensibile , in special cea de 2000 si 4000

Urmatoarea mea achizitie este ceva similar cu cel de mai jos

http://www.amazon.com/Work-Sharp-WSKTS-Knife-Sharpener/dp/B003IT5F14%3FSubscriptionId%3DAKIAJUKPDVNHF6PIUQSQ%26tag%3Djaknife-20%26linkCode%3Dxm2%26camp%3D2025%26creative%3D165953%26creativeASIN%3DB003IT5F14

Editat de calinvas

http://bestwinch.ro/14-exemplu-de-montaj

Trolii Kingone

Trolii BestWinch

Link spre comentariu

Daca vrei sa iti iei sistem de ascutire (adica nu piatra pe care ascuti) iti recomand wicked edge pro sau mai ieftin si la indemana ii Lansky.

uite un link de pe amazon.de cu el

http://www.amazon.de/Lansky-Sch%C3%A4rfset-Abziehsteinen-F%C3%BChrungsst%C3%A4be-Transportbox/dp/B000B8IEA4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1341564852&sr=8-1

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Cutitul de carne si cel mic de legume le ascut - poate nu ma credeti- pe o piatra oarecum ciudata ...e putin abraziva si relativ moale...piatra gasita pe raul Sevis...(genul acelora cu care se ascuteau coasele doar ca mai moale,asta ca si aspect desi are ~3cm/8cm/1.5...)

Ca procedura...ud piatra...dupa care pun Cif pe ea...si cam in 20 minute cutitul e ''brisca lui mosu''(10 min/parte) dupa care iarasi Cif pe un prosop de bucatarie pt. cca 5 minute(2-3 minute/parte a lamei) de ''finisaj'' sai zic asa...

Din pacate asta o fac pentru cutite ieftine...pentru ca am 2 maini pe stanga la acest capitol si nu reusesc sa pastrez linia sau cum ii zice...si le subtiez spre varf...

Ca si defect ...lasa urme in otel din cand in cand...

Editat de gnok
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

ce parere aveti de masinuta asta

DA

ca si principiu este super

un pic e cam diferit pentru ca unghiul va fi convex, dar nu e rau deloc

totul este sa nu se incalzeasca taisul si sa (se merite) merite scula si benzile

tormekul este in contunuare dupa mine, cea mai profi scula electrica

Editat de Astral
forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

DA

ca si principiu este super

un pic e cam diferit pentru ca unghiul va fi convex, dar nu e rau deloc

totul este sa nu se incalzeasca taisul si sa (se merite) merite scula si benzile

tormekul este in contunuare dupa mine, cea mai profi scula electrica

M-am uitat si eu acum la un filmulet cu tormek si intr-adevar nu cred ca exista ceva pe piata care sa-l depaseasca. Dar si pretul e pe masura aprx 700$:shock:

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare