rxn Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Bine v-am gasit. Pana la urma merita or nu sa cumperi o Vitara pentru toata ziua si off road ? Am fost ieri sa vad una, model 2.0 V6 cutie automata, 140.000 km , din 95 , modelul in 5 usi. Nu arata rau, pare bine intretinutata atat la interior cat si afara. Roti originale, gume de strada, nu zgarieturi...deci nu pare a fii fost uzata in off road. As fii vrut totusi sa o folosesc ca masina de toata ziua + pentru iesiri off road. Pentru inceput doar sa ii pun niste BFGoodrich. Citit acest topic, m-a cam pus pe ganduri , mai ales in ceea ce priveste consumul. Am deja un 4x4 T3 Syncro, insa nu merita sa trag de el toata ziua si e prea greu sa ma joc mereu in off road. E ok pentru drumuri lungi, excursii montane..etc. Astfel ca ideea era de a gasii o masinuta 4x4 care sa fie destul de economica, sa faca fata si in off road. Marele avantaj ar fii ca reusesc sa mentin camperul in stare buna, dar altfel..in cazul Vitara se pare ca nu as economisii prea mult. In final care e concluzia, merita 1.6 sau 2.0 ? Sau ce alternative as avea, tot cu o cutie automata ? Multumesc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
liv_mar2 Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Salutare! Io zic ca mai mult pentru off-road, fiindca e puternica si cei 136 de caluti te ajuta...pentru zi cu zi...doar daca nu circuli prin orash, io ma tangui de a mea ca consuma mult (scuzati cacofonia :al) si e doar 1.6 16v; acuma iarna cel putin 11-12% prin orash, atunci a ta cred ca ia vreo 15 ca popa, asta inseamna ca doar daca stai bine cu cascavalu' :grin:. Ar trebui sa vorbesti inainte cu cineva care detine deja asa o masinutza...asta ca sa nu ai regrete dupa aia ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
rxn Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Eu nu as folosi-o la drumuri lungi, pentru asa ceva vreau sa tin camperul. Pe unde ar trebuii sa umblu cu ea, in localitati si afara, e trafic mai mereu ..iar off road... nu cred ca o sa fac toata ziua. Insseamna ca nu as economisii mare branza, decat sa zic ca as mentine Syncro in stare buna si nu ar trebuii sa-l bag inutil pe toate coclaurile. Asa..mai degraba as investii sa pun diferentiale autoblocante + decuplaj 4x4 pe Syncro + servo si eventual roti de strada pentru uz zilnic si altele agresive de rezerva pentru off road si calatorii lungi. M-a descurajat putin ideea consumului, desii masina nu arata deloc rau si zicea un Amic ca se cunoaste bine cu vanzatorul si poate mai obtine o reducere.:cn Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
roly Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata daca motorul este ok, eu spun ca vitara mai buna decat V6 nu exista. Atat in offroad cat si pe asfalt este suprema. Mai este si automatic? Nu stiu ce mai stai pe ganduri. O masina exceptionala, iar legat de consum in offroad este mai mare decat 1.6 dar, la drum lung si autostrada scoti lejer un consum mai mic decat un 1.6 8v. Iar avantajele unei vitara V6 depasesc orice calcule in litri. 0763651150 / suzukivitararo@yahoo.com http://www.suzuki-vitara.ro / http://www.market4x4.ro Kituri Suspensie Si BodyLift Suzuki Vitara, Jimny, Daihatsu Feroza, Mitsubishi Pajero, L200, Opel Frontera Scuturi Protectie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
rxn Postat Februarie 21, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2011 (editat) Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Suna destul de convingator :wink: Deci imi recomanzi sa trec peste acest aspect al consumului si sa ma risc !? Face 4500 € ? Incerc sa adaug niste poze cu masina. Am fost sa o vad ieri pe fuga, nu arata rau. Azi am ramas iar cu Syncro impotmolit in pista de trial si m-au tras cu Patroul afara. Asta ma face sa ma gandesc si mai mult la o masina mai capabila din acest punct de vedere. Imi poate confirma cineva daca acest model de Vitara are diferential blocabil ? Cineva zicea ca toate au, insa doar 30% si nu prea se simte,dar se descurca binisor chiar si nepreparate. Am intrebat de garantie si au zus ca nu dau pentru masini vechi. Vazuta la fata locului, masina pare destul de inalta cu gumele originale si in cazul in care ma decid sa o iau, am deja cauciucuri BFG A/T si baietii au zis ca o mai putem inalta putin , fara prea multe investitii. Eventual imi irecomandati sa ma uit la ceva anume , are puncte slabe ? Ce alternative as mai avea la Vitara ? Discutam in aceasta seara despre posibilitatea de a achizitiona un Jimy nou, dar parca nu m-as intinde chiar asa de mult. Ma gandesc ca pana la urma, daca nu as fii multumit de Vitara, as putea sa o vand...dar cel putin ar fii o noua experienta fara o investitie enorma. M-au fascinat si cele 2 Patroale preparate care de obicei m-au tos scos din belele. Consumul ar fii acelasi ca la Vitara , din cate inteleg... dar cum zicea un posesor, sunt mai dificil de intretinut. Sa raman totusi la discursul Vitara. Ceea ce ai scris , ma incanta :grin: dar as vrea sa stiu mai multe inainte de a lua o decizie. Poti dezvolta mai mult pe factotul "avantajele unei Vitara V6 "? Ma gandeam ca in general cutiile automatice nu sunt prea bune in cazul masinilor off road. http://i54.tinypic.com/2ikd4pd.jpg http://i56.tinypic.com/delmhw.jpg http://i53.tinypic.com/35koars.jpg http://i51.tinypic.com/29capnt.jpg Editat Februarie 21, 2011 de rxn Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
rxn Postat Februarie 23, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Azi am primit iar un telefon si trebuie sa iauo decizie. Inca am retineri in legatura cu, consumul ..pentru ca fac multi km. Cineva zicea ca sunt foarte incomode in general si prea dure. E chiar atat de rau din acest punct de vedere ? Pun in balanta daca merita sa iau Vitara ori sa investesc in Syncro..sa-i pun servo si diferentiale. Pe Youtube am gasit un Vitara acelasi model, din Romania..insa detinatorul contului observ ca nu e prea activ si pana acum nu a dat replay. De asemenea ma gandesc ca poate nu fac mare lucru cu ea daca nu are diferentiale autoblocante si nu as vrea a investesc acum in asa ceva. In filmate ...majoritatea nu mentioneaza daca au sau nu diferentiale, ca sa imi fac o idee mai clara Daca Vitara din urmatorul video e fara diferential blocabil, imi pare chiar ok . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
baghy Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Salut, Eu vad lucrurile cam asa. Vitara Lwb ca despre asta e vorba e o masina mai de familie si probabil mai confortabila decat una Swb. Motorul de 2.0 o sa consume mai mult decat cel de 1.6 dar si ofera mai mult. Depinde foarte mult si de stilul de condus si unde vrei sa folosesti masina. Pentru o pista de trial nu e tocmai indicata pentru ca nu e un off-road dur si pur cum e Patrolul mai ales daca e modificat. Vitara tot timpul va avea handicapul puntii fata. Nu stiu cum sunt cele de 2.0 dar pentru cele de 1.6 gasesti cam orice piesa vrei foarte usor si la preturi acceptabile. Eu masina asta care vrei sa o cumperi o vad ca pe o masina de sosea in care poti baga si familia si bagajele dar in acelasi timp poti si sa iesi cu ea in off-road soft daca ii pui niste cauciucuri. Blocante au foarte putine masina din fabrica. Pana si multe Landcruisere au doar un Lsd sau nu au blocanti. Dar poti sa-ti pui si sunt de mai multe tipuri. Poate o cumperi si dupa ceva vreme o sa vrei altceva si nu ajungi pana la blocanti. Daca iti place, vrei sa faci cu ea ce am zis mai sus adica off-road soft,masina sta bine si te incadrezi in buget ia-o. Dar NU TE GRABI. Asa am facut eu si acum imi pare rau pentru ca masina nu era cum o prezenta vanzatorul. A mea e luata de la Autoparcul din Fagaras. O alta varianta ar fi Patrol Lwb ori y60 ori y61 dar e deja alt impozit, alte preturi la piese, alt gabarit. Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
roly Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Blocant nu are nici una din fabrica. 0763651150 / suzukivitararo@yahoo.com http://www.suzuki-vitara.ro / http://www.market4x4.ro Kituri Suspensie Si BodyLift Suzuki Vitara, Jimny, Daihatsu Feroza, Mitsubishi Pajero, L200, Opel Frontera Scuturi Protectie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
rxn Postat Februarie 23, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Amicul care mi-a recomandat-o e prieten cu cel de la reprezentanta auto, plus ca a reusit sa discute direct cu proprietarul si mi-a zis ca masina este foarte buna. Eu as vrea sa o bag si in pista, nu doar sa ma dau cu ea prin oras, vreau sa fie masina cu, care sa ma "descarc" in off road. Nu ma astept la miracole, dar vreau macar sa ma dau cu ea, fara sa raman in primul namol..chiar daca trebuie sa o fortez putin , cum am vazut in alte filmate ca le chinuiau inainte si inapoi, dar tot se miscau si deseori ieseau din situatii destul de dificile. Doar ca nu imi pot da seama care au si care nu diferentiale. tind totusi sa cred ca majoritatea care le-am vazut, sunt fara. Cei din club, au zis ca ma ajuta sa o inaltam putin fara extra cheltuieli. As pune pe ea cauciucurile care le am acum pe Syncro BFG A/T 70% sunt Pro. Pana la urma ma gandesc ca o pot vinde in cazul in care nu imi satisface nevoile. Insa din proprie experienta, nu vreau sa o cumpar..dupa care sa aflu lucruri pe care ar fii trebuit sa le stiu dinainte :grin: ..asa se intampla in general. Dupa ce iti cumperi ceva, vine mereu unu si zice...stii...eu am vazut ceva mai bun dupa colt, sau nu trebuia sa faci asta pentru ca... Spatui nu ma intereseaza prea mult la ea, ca am avut si Zafira cu 7 locuri si timp de 3 Ani nici nu am apucat sa folosesc scaunele din spate. Daca am vreodata nevoie de spatiu, pot folosii Syncro. Va multumesc pentru raspunsuri. Cu siguranta ca opiniile voastre vor cantarii in luarea unei decizii. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
baghy Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Pai din ce zici tu nu cred ca e masina cea mai indicata. Vrei ceva doar pentru noroi si nu te intereseaza spatiul? Ia Samurai daca vrei veverita sau Patrol daca vrei tanc. Pentru Patrol trebuie sa mai pui ceva bani. Ce buget ai? Ps: At-urile nu sunt pentru ce vrei tu. Minim Mt sau Simex. Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
rxn Postat Februarie 23, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Multi imi zic sa nu ma grabesc ca fata mare la maritat :grin: Pe de alta parte , primesc sfaturi ca ar fii mai bine sa pun diferentiale pe Syncro, din moment ce o am deja, pentru ca va fi o mare diferenta chiar daca nu o sa faca ceea ce face un Patrol. Poate cu servodirectie se va adapta mai bine ca si masina pentru uz cotidian. Imi place si Patrolul, insa nu e caul sa tin doua masini mari. SAmurai nu pot lua, pentru ca am anumite probleme si ar fi mai greu/scump de adaptat. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
roly Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Cauta o vitara 2.0 si da te o tura si vezi cum este. Iti place/cumperi, nu iti place nu cumperi si gata. Oricum cu AT-ri nu o sa faci nimic. Poate doar pe zapada, in rest daca vrei noroi, cu AT-ri poti sa ai diferentiale blocabile si in F*nd si nu iesi:grin: 0763651150 / suzukivitararo@yahoo.com http://www.suzuki-vitara.ro / http://www.market4x4.ro Kituri Suspensie Si BodyLift Suzuki Vitara, Jimny, Daihatsu Feroza, Mitsubishi Pajero, L200, Opel Frontera Scuturi Protectie Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alex22_xxx Postat Februarie 23, 2011 Partajează Postat Februarie 23, 2011 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Vrei sa folosesti vitara cu preponderenta marita pe strada-merge,dar cu un consum mai mare. O vrei pt teren-cumpara altceva!!! Consuma foarte mult,motorul trage numai la turatii mari,nu prezinta niciun avantaj fata de una de 1.6 atata timp cat din punct de vedere mecanic este aceeasi masina.(de ex:degeaba poate teoretic sa traga anvelope mai mari daca planetarele se rup la fel de usor) Motorul v6 de 2.0 suna foarte frumos,este destul de rezistent,dar totodata este si foarte pretentios,putine dintre ele fiind in mintile lor.(tzacanit lant transmisie,etc) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marius nasa Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Salutare,sunt posesor de Vitara V6 an fabricatie 1998 5 usi,pe langa asta am mai detinut 2 Vitara 8 valve si 1, 16 valve(3 usi),un Samurai destul de modificat,si vreo 6 Opel Frontera, diversi ani de fabricatie si motorizari de asemenea diferite....in concluzie pot sa iti dau mici sfaturi legate de achizitia ta.Intr-adevar Vitara 16 sau 8 valve (1600 cc )consuma mai putin(cu 2 lt/100km)daca asta te intereseaza ,dar la capitolul satisfactii nu se compara cu un V6.Eu sunt incantat de-a dreptul de masinuta mea,si in momentul de fata este singura masina pe care o am.....deci si de ruga si de fuga.Daca nu te deranjeaza un consum mediu de 10-11% atunci nu sta pe ganduri.Tine cont si de consumabile:ulei bun cu schimb regulat la 8000 km maxim,si grija la distributie care trebuie inlocuita pe la 150000km,iar chitul complet este pe la 3200 lei,dar apoi nu mai ai treaba .Sunetul unui motor de Vitara V6 este grozav si in final masina in ansamblu este buna ,eventual mici probleme la caroserie (tabla destul de slaba)poate aparea mai usor si mai repede rugina decat la alte marci ,dar daca deschizi bine ochii cand o sa o cumperi nu vei avea probleme....Bafta! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
rxn Postat Februarie 2, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Multumesc pentru raspunsuri. E deja apa trecuta. Dat fiind faptul ca eram indecis, am bagat banii ujntr-un Golf (pentru moment ). Oricum..mai devreme sau mai tarziu sper sa achizitionez un 4x4 doar pentru joaca. Am tot analizat in stanga si in dreapta, iar concluzia e ca Vitara nu e tocmai indicata pentru ce as dori eu. Ca si raport pret, economie, prestatii...nu prea merita. Avand in vedere ca la aceeasi bani se poate achizitiona un Descovery, Pajero Mk2, Patrol .. iar ca prestatii nu se compara. Din cate am inteles , se platesc taxe mai mici pentru autoutilitare (cam 2.4 mil. ). In aceasta situatie...convine sa ti una de orice capacitate cilindrica, doar pentru teren. Imi surade si ideea cu volan pe dreapta, avand in vedere pretul de achizitionare. Oricum am tot timpul la dispozitie sa analizez si sa decid cu, calm. am inteles ca un amic pleaca sa-si aduca una din Germania (Vitara V6). POate o sa am ocazia sa vad cum se comporta, macar de curiozitate. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
smnviorel Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata vitara V6,cu cutie automata mi-am luat si eu in decembrie si iti pot spune ca se comporta excelent! motorul de-abia se-aude,are un demaraj excelent,consumul decent pentru un 4x4,valoare de revanzare buna,asa ca pentru viitor daca te razgandesti nu ar fi o varianta rea! parerea unui posesor! sa auzim de bine! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Boieru Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Sunt si eu in cautarea unui Vitara, si as vrea tot modelul in 5 usi, pentru ca e mai spatioasa, si e mult mai potrivita pentru un portbagaj pe plafon, eventual un roof-tent. Dar am o mare nelamurire, dupa ce am mai discutat cu diversi posesori de astfel de masini. Multi spun ca cea cu motorul de 2000 nu se poate inalta tot atat de mult ca una cu motorul de 1600. Din cate am inteles problema apare la ridicarea caroseriei pe sasiu, nu din suspensie. Am inteles ca nu se poate ridica din cauza gabaritului motorului, pentru ca daca o ridici de pe sasiu, motorul loveste caroseria. As vrea sa stiu daca este sau nu adevarat acest lucru. Apoi, ma intereseaza daca se simte chiar atat de mult diferenta de putere, si daca motorul de 2 rupe mai usor planetarele cand o forjezi mai tare. Nu se gasesc niste planetare mai rezistente? M-am mai uitat si pe net, si toate cele in 5 usi care erau inaltate mai serios, aveau motorul de 1.6. Cu Vitara de 1.6 scurta m-am dat in teren, si mi-a placut, trage destul de bine. Voi ce ma sfatuiti? Never drive faster than your guardian angel can fly... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Boieru Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Never drive faster than your guardian angel can fly... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dcosmin Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata O fi sunand bine motorul v6 dar consuma ca o vaca ..:uameni Sub 15% la suta urban nu va consuma neam,asta cu motor in mintile lui, nu unul obosit.Eu nu inteleg cum puteti sa sustineti ca are consum de 10% mediu , cand pana si un Samurai cu anemicul 1.3 consuma in teren fara numar, iar in oras sare de 10-12 cu niste roti mai mari. Toate vitarele v6 pe care le-am vazut erau muncite ca salahorii si motoarele toate prezentau probleme. Diferenta de performante este , dar pe asfalt.Si oricum Vitara ca si multe alte japoneze mici nu e masina de curse . Parerea mea e ca cel mai trainic e motorul 1.6 8 valve, care are si cuplu de jos si in teren e cel mai recomandat. Succes! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ancuta_laurentiu Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata daca ai ramas impresionat de simex pe zapada, gandeste-te ce face celelalte... are dreptate colegul. 8 valve e cel mai tare. la lunga vei gasii 16 valve care si acela e urmatorul in lista mea ancuta_laurentiu@yahoo.com tel. 0767585379 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Boieru Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Nu prea inteleg ceva, si anume, cel cu 8V trage mai bine decat cel cu 16V? Pentru ca la putere, cel cu 16V are ceva cai in plus. Never drive faster than your guardian angel can fly... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dcosmin Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Cel cu cai in plus, fiind 16valve are cuplu mai de sus,adica trebuie turat ca sa simti tu caii in plus. Cu alte cuvinte, in teren,cel de 16 valve e mai lesinat la ture mici decat cel 8valve. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
danut Postat Martie 11, 2012 Partajează Postat Martie 11, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata 2.0 diesel automata LWB, cred eu e foarte buna. Consumul oarecum decent, putere mare la turatii mici si fiabilitate. Ii pui si un blocabil pe spate si masina trece peste orice. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Boieru Postat Martie 12, 2012 Partajează Postat Martie 12, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata Acum ma uitam la cateva masini cu motorizarea diesel. Unul se lauda ca ii consuma 5%... Motorul e de la Suzuki, sau e transplat de la vreo alta marca? De ex, Freelander-ul au motoare de Bmw. Ideea e ca mie imi trebuie o masina care sa traga bine in teren, sa permita bodylift si suspension lift. Nu ma intereseaza sa alerge pe sosea. O sa primeasca gume cramponate pe 31, si oricum cu alea nu poti sa alergi pe asfalt. Ma incanta si varianta de cutie automata, ca o sa o conduca si prietena, dar am dubii in privinta masinilor cu cutie automata in teren. Never drive faster than your guardian angel can fly... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dragosv78 Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Re: Sfat achizitie Vitara 2.0 V6 cutie automata daca e dieselul de 1998 cmc/87 de cai e de Mazda; dieselul asta e singurul care merita pe vitara, de asemenea exista o cutie automata in 3 trepte provenienta GM despre care am inteles ca e mai solida decat cea manuala; toate astea le spun dupa ce am citit pe diverse forumuri pt. ca vroiam sa transplantez asa ceva pe V6-le meu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate