Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Anomalii electrice la Patrol Y60

Patrolator

Postări Recomandate

Am nevoie de ajutor pt. rezolvarea a 2 probleme ivite.

Masina: Y60 lung, `95, 2,8 TD

Problema 1:

Umblind cu lampa de control la steckerul potentiometrului de reglare a intensitatii luminilor din bord, am facut un scurt circuit care a cauzat "moartea" tuturor luminilor de bord. In carte si pe capacul de la cutia de sigurante scrie ca luminile din bord impreuna cu luminile de mers inapoi e siguranta cutare, care, surpriza, era OK (iar luminile de mers inapoi functioneaza).

Ce sa fie?

Problema 2:

Am montat 2 proiectoare pt. mersul inapoi.

Proiectoarele sint cu 4 LED-uri fiecare (12W si 1A/buc. proiector) iar electricianul a spus dupa ce a vazut firele din cablajul masinii ca nu e necesar o alimentare extra.

+ ul l-am legat direct la firul de + al becului (chiar linga steckerul lampii) de pe partea stinga, iar masa am legat-o de masa comuna a lampii.

In momentul cind bag in marsarier, luminile (cele originale + proiectoarele) se aprind scurt la o intensitate "normala", dupa care intensitatea scade pina la circa 1/2 si ramin asa.

In plus, cind aprind becul posterior de ceata se sting luminile de mers inapoi (nu am observat asta pina acum, dar asta s-ar putea sa fie normal, avind in vedere ca si in fata, "ceata" se stinge automat cind se aprinde faza lunga).

Mentionez ca in spate am lampile cele cu 2 "camere" (ceata si marsarier) pe caroserie si pozitie/frina/semnalizare in bara.

Orice idee e binevenita si apreciata.

:tk

Editat de Patrolator

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Anomalii electrice la Patrol Y60

e incredibil de ciudata instalatia electica la patrol

de exemplu, am constatat intr-o zi ca, desi era totul stins si cheile nu erau in contact...ardea slab farul stanga... in conditiile in care niciodata nu am modificat nimic la instalatia originala a masinii, orice am pus suplimentar sa plecat pe instalatie noua trasa de la baterie...etc

nu am reusit sa gasesc problema nici pana azi

nu cred ca te poate ajuta cineva...sincer

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

e incredibil de ciudata instalatia electica la patrol

de exemplu, am constatat intr-o zi ca, desi era totul stins si cheile nu erau in contact...ardea slab farul stanga... in conditiile in care niciodata nu am modificat nimic la instalatia originala a masinii, orice am pus suplimentar sa plecat pe instalatie noua trasa de la baterie...etc

nu am reusit sa gasesc problema nici pana azi

nu cred ca te poate ajuta cineva...sincer

"Sint mai multi cei care capituleaza decit cei care esueaza"

Henry Ford

Am manualul de reparatie in fata, dar habar n-am sa citesc scheme electrice.

Link spre comentariu

Salut.

La problema 1- cred ca poteniometrul sa intrerupt si poti sa verifici daca pui un strap pe direct (adica pe rezistorul variabil)

La problema 2-foarte posibil sa fie de la masa (-)

-Poti sa incepi cu:

-toti conductori care ies din instalatie si se leaga la sasiu(contact slab)

-masa dintre caroserie si motor(contact slab)

-incearca sa declupezi plusul de la proiectoarele recent montate si vezi daca revine la normal !/?(sa ne spui de unde a luat "+"pentru comanda proectoare)

Toate acestea sant defecte comune,la orce tip de auto si nu ma refer strict la masina ta.

-Succes !

Mai ! dar nu va convine chiar nimic?!
Link spre comentariu

Salut.

La problema 1- cred ca poteniometrul sa intrerupt si poti sa verifici daca pui un strap pe direct (adica pe rezistorul variabil)

La problema 2-foarte posibil sa fie de la masa (-)

-Poti sa incepi cu:

-toti conductori care ies din instalatie si se leaga la sasiu(contact slab)

-masa dintre caroserie si motor(contact slab)

-incearca sa declupezi plusul de la proiectoarele recent montate si vezi daca revine la normal !/?(sa ne spui de unde a luat "+"pentru comanda proectoare)

Toate acestea sant defecte comune,la orce tip de auto si nu ma refer strict la masina ta.

-Succes !

Potentiometrul nu era cu steckerul pe el cind am facut "scurtu´". Si am incercat chia sa fac o "punte" cu o sirmulita (la stecker intre + care vine in potentiom. si cel care pleaca din el), dar nu "am" nicaieri (pe nici un cablu dintre cele doua) plus. E ca si cum e intrerupt firul. De topit nu se putea pt. ca ar fi "sarit" primadata siguranta si oricum, in momentul "scurt"-ului, firele s-au atins doar o fractiune de secunda.

Pt. problema 2, nu am + de comanda. proiectoarele sint efectiv in paralel cu becul normal, cind "vine" curentul la bec, se aprind si proiectoarele.

Voi verifica "masa".:tk

Link spre comentariu

In legatura cu becurile bord-daca ai curent(+) la potentometru,clar nu e siguranta ,atunci ramane la bord ceva intrerupt (de la acel scurt mic de tot) de ex:majorit. ceasurilor de bord au circuite imprimate (adica o folie subtire,subtire de cupru)crapa mai repede ca siguranta ,pe dealta parte mai sant si alte posibile contacte reci pe acolo(mufe ,surupuri mici de trecere) se pot vedea cu atentie.

Mai ! dar nu va convine chiar nimic?!
Link spre comentariu

E posibil sa fie intrerupta folia , care e chiar sensibila , asa cum scrie @jantorero .

La proiectoarele marsalier incearca si fara bec in lampa , precum si cu masa separata . Desi cei citiva amperi in plus nu ar trebui sa faca probleme , probabil ca e un contact imperfect in mufe sau la masa .

Nu stiu daca e prevazut si un releu de sarcina comandat de contactul de marsalier de pe cutie dar problemele de contact in mufele de sub caroserie e ceva normal la Patrol -ca si la alte masini .Daca e fara relei va trebui sa verifici tot traseul .Mufele corodeaza intre pini , iar firele se pot rupe chiar la iesirea din corpul mufei .

Schema electrica la Patrol m-a incapacitat si pe mine , totusi n-am aruncat-o la pisici . Dar nici nu-mi foloseste ....

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

In legatura cu becurile bord-daca ai curent(+) la potentometru,clar nu e siguranta ,atunci ramane la bord ceva intrerupt (de la acel scurt mic de tot) de ex:majorit. ceasurilor de bord au circuite imprimate (adica o folie subtire,subtire de cupru)crapa mai repede ca siguranta ,pe dealta parte mai sant si alte posibile contacte reci pe acolo(mufe ,surupuri mici de trecere) se pot vedea cu atentie.

Pai tocmai ca nu am curen (+). Scurtu´s-a produs intre + care vine in potentiometru si minus. Daca potentiometru nu e in stecker nu poate curentul sa plece mai departe la becuri. Inafara de asta nu merg nici becurile de iluminare de la bricheta, butonul de Diff Lock sau reglajul farurilor, si alea nu sint pe cablaje cu folie, ci cu sirme.

Link spre comentariu

Prima data demonteaza soclul de sigurante si verifica continuitatea cablurilor pina la potentiometru . Daca nu functioneaza mai multe , e din cauza ca sint alimentate de acelasi cablu magistral ( care cablu nu e suficient de bine dimensionat , printre altele ci e tot de 1 sau 0,75 ....si pe el sint strapate diversii consumatori ).

Daca e intrerupt , te paste o scufundare cu capul sub bord si picioarele in sus , sau bordul dat jos . Personal am ales pozitia scufundatorului , Dulceanu a optat pentru demontarea bordului . Vei avea surpriza sa constati ca electrica la Patroale e sublima , dar conceputa aiurea .

Poate ca vei avea norocul ca siguranta sa nu faca contact sau sa fie intreruperea in imediata vecinatate . Daca esti tipul religios , o rugaciune ajuta . Daca nu , da-i fetei tale 2 Eur sa zica ea una mica ....( munca specializata se plateste mai mult ).

Verifica si minusul , ca zici ca e siguranta inteaga ...

Editat de cos

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Problema 1 : R E Z O L V A T ! :ypu

Siguranta de la pozitia spate dreapta arsa si inlocuita:oo.

Nu e in concordanta cu ce scrie in carte si pe capacul de sigurante, dar nici nu trebuie. Trebuie doar sa functioneze. Si o face; cum si de ce...egal:grin:

Dupa masa ma ocup de problema 2

Link spre comentariu

Problema 2: R E Z O L V A T ! :ypu

Minusul de care m-am legat eu, nu era chiar minus. Probabil, cindva, a trebaluit pe la firele alea un amator, care a modificat putin cablajul. Cred ca acum citiva ani, cind a venit legea ca si remorca tre`sa aiba lumina de ceata. Acum functioneaza totul cum trebuie, si chiar si atunci cind arde becul de ceata.

Se poate inchide. :tk

Editat de Patrolator

Link spre comentariu

Acum am revenit din padure. Baaaa`, sa-mi dau coape, ce lumina am in spate... .

O sa mi-i se spuna "Zeus" sau"Apollo" sau"Baldur".

Editat de Patrolator

Link spre comentariu

Daaa. un buton separat pentru fulgerele alea de pe spate nu pui ? Ca e destul de frecventa necesitatea ....sau ai alte lumini de spate ?

Link spre comentariu

Daaa. un buton separat pentru fulgerele alea de pe spate nu pui ? Ca e destul de frecventa necesitatea ....sau ai alte lumini de spate ?

Acum le-am montat doar provizoriu ca sa am lumina. Cind v-a fi gata Roof-rack-ul si le voi monta definitiv, vor fi alimentate prin releu si comandate din habitaclu cu un intrerupator cu trei pozitii:

AUTO. (se aprind doar cind bag in marsarier)

OFF (nu se aprind in nici o imprejurare)

MAN. (stau aprinse in orice imprejurare)

La fel vor fi legate si celelalte 10 proiectoare suplimentare din fata

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare