minitehnicusro Postat Mai 23, 2011 Partajează Postat Mai 23, 2011 (editat) Cum a venit primavara, samuraiu meu a intrat in revizie capitala, adica facut bucati, foarte, foarte multe bucati, curatat, vopsit, uns, schimbat tot ce se putea si montat la loc. Treaba cu discurile de frana pe spate in loc de tamburi a plecat de la faptul ca farfuriile pe care erau montati cilindrii, sabotii de frana si anexele, erau extrem de ruginite, iar cind am desfacut sa schimb rulmentii s-au deteriorat iremediabil. In plus tamburii de frana erau foarte uzati si aveau o rugina apocaliptica. [ATTACH=CONFIG]106657[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]106658[/ATTACH] Am cautat la dezmembrari piesele respective, dar nu am gasit pe nicaieri. Cine avea, voia sa-mi vanda puntea spate cu totul. Asa ca am facut munca de cercetare, iar domnul google da venit cu o multime de imagini si topicuri pe forumurile din anglia si state. Cam toti producatorii aftermarket fabrica kituri de conversie mai mult sau mai putin complete. De cumparat, cel mai aproape si destul de ieftin am gasit la RS Manufacturing in Anglia, la 99 lire+transport, adica in jur de 750 de ron. In pachet sunt incluse doua flanse pt discuri de frana echipate cu prezoane si doua piese de montare a ertrierilor de punte. Are si la zanfi.it, dar italienii sunt complet plecati de la treaba lor cu preturile: 200 euro plus transport. In America la spidertrax.com si lowrangeoffroad.com kitul costa 190-200 usd plus transport, asa ca nu e combinatie nici asta. Home made se poate mult, mult mai ieftin daca te pricepi un pic si ai imaginatie. Si daca ai cu ce. Mai intai ai nevoie de etrieri si de discuri de frana de Samurai/Vitara (sa se potriveasca la suruburi cu rotile). Apoi de niste piese care fixeaza etrierii de punte si altele care leaga axele planetare de discurile de frana. Toate executate cu niste tolerante acceptabile. Am desenat in AutoCad piesele respective, am dat fuga la RMC unde mi le-au taiat neasteptat de ieftin, cu materialul lor. Cotele le-am luat din desenele de executie de la discurile de frana si de la tamburii de frana pe care le-am gasit pe net pe site-urile producatorilor. Fixatorul de portetrieri a iesit ok la versiunea a treia, OL37, de 8mm grosime. Initial am vrut sa folosesc etrieri de Samurai, sa am acelasi tip de placute si pe fata si pe spate, dar ramaneam in aer cu frana de mana. Solutii exista in acest caz dar sunt foarte costisitoare. Frana pe tambur la cardan ca la SJ410 sau frana pe disc pe cardan cum vinde spidertarx.com. Foarte ieftin etrierii i-am gasit la dezmenbrari in Timisoara, la colegul de forum coategoale, (de la el am luat si un alternator bosch de 100A cu 200 ron), sunt de VW Polo Variant 1,9tdi spate si au si mecanism de frana de mana. Au costat 200 ron + transport etrierii, portetrierii, placutele, furtunele de frana si cablurile de frana de mana. Ii multumesc pe aceasta cale pentru promptitudine si seriozitate. Apelati cu incredere la el ca mai are rable de dezmembrat in curte. Din ce am mai discutat cu alti colegi de forum care au mai facut aceasta lucrare, merg foarte bine si etrierii de la golf si passat care au discuri pe spate. Si de la Opel. Nu uitati sa luati de la dezmembrari suruburile de prindere a portetrierilor, pentru ca sunt cu pas fin si foarte greu de gasit. Cu ocazia modificarii am pus si un simering suplimentar Ajusa 15060500R (45x63x7) pe planetara, care protejaza rulmentul pe partea exterioara. Am rectificat la strung planetara in acea zona doar cit sa se curete rugina acumulata in cei 19 ani de viata. [ATTACH=CONFIG]106659[/ATTACH] Treaba asta a mai generat trei noi piese, o piesa care se fixeaza peste inelul exterior al rulmentului (rulmentul iese 3 mm in afara puntii), niste semiflanse care fixeaza rulmentul sa nu iasa din punte si o piesa care le tine pe toate strans si in care am montat simeringul. Taiate cu laser la RMC din material de 3, 4 si 8mm. La montaj toate piesele au fost izolate intre ele si cu flansa puntii cu silicon de garnituri. Am uns in prealabil simeringul cu vaselina si strans pachetul cu suruburi M8x40 si piulite blocante toate de inox. [ATTACH=CONFIG]106660[/ATTACH] De flansele de la discuri am fost multumit abia la versiunea a patra, material tot OL37 de 8mm taiat la RMC. Prezoanele folosite sunt de Matiz au costat 2,5 ron/bucata, M12x1,25, suficient de lungi pentru treaba asta. Se mai pot folosi si prezoane de Vitara care sunt mai lungi. Piulitele care prind flansele de planetare sunt de la suruburi brat Matiz, 2 ron/buc M12x1,25 cu saiba plata atasata. Piulitele de roti sunt de Matiz 2,5 ron/buc. Flansele le-am fixat de discurile de frana cu suruburi cu cap ingropat M8x12, de la Rocast. Discurile de frana au deja gaurile filetate cu M8. Rolul acestor suruburi este sa nu cada discurile de frana cind schimbi roata. Cumparati mai intai prezoanele de roti, pentru ca producatori diferiti au dimensiuni diferite cu pana la 0,2mm la partea randalinata unde se preseaza in flansa. Iar acestea trebuies sa aiba ajustaj cu strangere in flansa. [ATTACH=CONFIG]106661[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]106662[/ATTACH] La montajul final, cele patru piulite de la planetara au fost stranse, invartite, rasucite, bibilite pana cind ansamblul planetara-flansa-disc de frana s-a asezat perfect iar bataia radiala a ajuns mai mica de 0,2mm iar cea axiala a ajuns mai mica de 0,05mm. Daca nu iese in parametri acceptabili, se demonteaza, se roteste ansamblul flansa-disc frana fata de planetara cu 90 gr si se repeta operatia. A durat cam 30 de minute ambele roti. [ATTACH=CONFIG]106663[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]106664[/ATTACH] Editat Iunie 21, 2011 de minitehnicusro 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Mai 23, 2011 Autor Partajează Postat Mai 23, 2011 (editat) Re: DIY Discuri de frana pe spate Rezultatul se vede in pozele de mai jos Ca sa incapa rotile a trebuit polizat putin din etrier. Ansamblul se comporta foarte bine, franeaza incredibil si am rezolvat si problema protejarii rulmentilor de la puntea spate. Plus placerea de a mesteri la gioarsa ta. Pret final toata lucrarea (exceptand rulmenti si simeringuri punte spate): -200 ron discurile de frana (H&B Jakoparts J3308007) -250 ron etrierii si accesoriile (sh de VW Polo) -200 ron piesele taiate cu laser (inclusiv rebuturile si greselile de proiectare) -50 ron simeringuri -30 ron prezoane roata (de Matiz) -30 ron piulite roata (de Matiz) -20 ron piulite la planetare (de Matiz) -30 ron suruburi, piulite, burghie, pensula -70 ron ceas comparator -30 ron conducte frana de cupru (de Dacia Papuc) -60 ron vopsea Hammerite -20 ron silicon de garnituri -30 ron adeziv filete Loctite 243 Se adauga: -90 ron rulmentii spate (SKF 6207 2RS) -60 ron simeringuri -70 ron bucsele de fixare rulmenti (de Daewoo Damas) -24 ron inele distantier rulment (de Daewoo Damas) Editat Iunie 21, 2011 de minitehnicusro 1 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate felicitari o lucrare de nota 10 de unde ai luat discurile cu 200 ron? forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Mai 24, 2011 Autor Partajează Postat Mai 24, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate felicitari o lucrare de nota 10 de unde ai luat discurile cu 200 ron? de la unix, sunt herth-buss jakoparts, au codul J3308007 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Gil Postat Mai 24, 2011 Partajează Postat Mai 24, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate Felicitari! O treaba facuta bine cum rar am mai vazut. Sper sa fii atent la acest topic ca sa le poti da detalii celor care vor incerca sa mearga pe urmele tale. Jos palaria! :h5 Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soferas Postat Mai 27, 2011 Partajează Postat Mai 27, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate frumoasa lucrare felicitari! Suzuki samurai 1.6 8 valve vitara, land rover discovery 1 300 tdi Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
geo samurai Postat Mai 28, 2011 Partajează Postat Mai 28, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate foarte frumoasa lucrarea,cat despre frana de mana , puteai adapta una de sj 410 pe cardan care sunt foarte eficiente. pastreaza toate schitele , legatura cu cei ce ti-ai taiat piesele ,toate detaliile ce trebuiesc pt aceasta lucrare pt ca se poate sa mai fi cautat si nu strica sa percepi un comision cu bun simt pt aceasta lucrare. zic asta pt ca eu as fi interesat , dar trebuie sa mai astept putin pt ca am alte prioritati deocamdata. jos palaria si :tk pt acest post. nu sunt multi care vor sa posteze pana si cele mai mici detali si pe deasupra si poze cu lucrarea in curs.:bravo:1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Mai 28, 2011 Autor Partajează Postat Mai 28, 2011 (editat) Re: DIY Discuri de frana pe spate cat despre frana de mana , puteai adapta una de sj 410 pe cardan care sunt foarte eficiente. initial am vrut sa fac frana de mana cu disc de frana pe cardan, cum au cei de la spidertrax, dar nu am gasit nicaieri ieftin etrier mecanic. ca sa iau frana de mana pe cardan de la reductor de sj410, trebuia intai sa cumpar un reductor de sj410. oricum vreau unul ca sa-mi fac un rocklobster, dar nu era acum momentul. etrierii cu frana de mana au fost in schimb cea mai economica si mai eficienta solutie. 250 ron etrieri, portetrieri, placute, furtune si cabluri frana de mana este un pret imbatabil. un set de placute noi pentru etrierii de polo costa 60-90 ron. deci am rezolvata si problema consumabilelor in viitor. nu sunt multi care vor sa posteze pana si cele mai mici detali si pe deasupra si poze cu lucrarea in curs. din seria DIY urmeaza: revizie punte fata, revizie punte spate, revizie frane si alte lucrari pentru care nu am avut timp sa le scriu istorisirea. :x Editat Mai 28, 2011 de minitehnicusro 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Mai 29, 2011 Partajează Postat Mai 29, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate Desi nu sunt fan marca japoneza felicitari de lucrare.:ap:ap Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
wdcrls Postat Iunie 2, 2011 Partajează Postat Iunie 2, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate salutare. vreau si eu sa fac conversia la animalu' meu. stie cineva daca mai iau itp-u? merci Rocar Tv 14f 1978 Suzuki Samurai 1999 Nissan Micra K11 1996 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cfantana Postat Iunie 5, 2011 Partajează Postat Iunie 5, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate Frumoasa lucrare,felicitari :h5 Daca aveai jante pe 16 cred ca nu mai trebuia sa polizezi din etrieri. Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006 KAMIKAZE TEAM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Iunie 5, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 5, 2011 (editat) Re: DIY Discuri de frana pe spate Daca aveai jante pe 16 cred ca nu mai trebuia sa polizezi din etrieri. Daca faceam suportii de la portetrier cu 4mm mai putin inalti nu mai trebuia sa polizez etrierii. Dar eram deja la a treia varianta si nu ma mai tineau nervii sa mai fac un set. Editat Iunie 21, 2011 de minitehnicusro 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
coategoale Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate Super tare lucrarea , nota 10 , a fost mai mult decat munca efectiva , au fost ore pierdute pentru luarea celei mai bune decizii si verificarea compatibilitatilor , in ce priveste discurile si etrierii apoi flansele si adaptarile. Ai dat etrierilor o alta valoare ;). Stima. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Iunie 20, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2011 (editat) Re: DIY Discuri de frana pe spate m-au contactat mai multi utilizatori ai forumului care intreaba acelasi lucru: "cit costa ?" nu pot spune cit o sa va coste pe voi, dar stiu cit m-a costat pe mine. costurile mele sunt detaliate in postul numarul 3. pentru ca in stabilirea costurilor trebuie sa tii cont de citeva aspecte: - ce etrieri vrei sa folosesti, pentru ca in functie de etrieri/portetrieri variaza dimensiunile placii cu care se prinde de punte: distanta dintre gaurile se prindere portetrieri si distanta dintre axa puntii si axa gaurilor amintite. de asemenea trebuie verificat daca etrieri de alta marca se imperecheaza cu discurile de frana de samurai/vitara, atat la grosimea discului de frana cit si la diametre - daca etrierii sunt sh este posibil sa ai nevoie de kit de reparatie (garnituri), iar in cazurile mai grave si de kitul de accesorii (burdufuri si suruburi culisante) - ce sistem de frana de mana o sa folosesti. - daca cumperi discuri de frana noi sau sh. - daca vrei sau nu etansare pe exteriorul rulmentului. in functie de asta se modifica placa de fixare si mai trebuie rectificata planetara. - ce prezoane de roata o sa folosesti: de matiz, de samurai, de vitara. fiecare are alt pret si diametru pe zona randalinata care se fixeaza in flansa de adaptare - cit de buna este pompa de frana. daca este uzata rau nu o sa faca fata debitului necesar pentru etrierii spate. e posibil sa trebuiasca sa iei si un kit de reparatie. - o sa ai nevoie de rulmenti noi si bucse de fixare pentru ca unele piese nu se pot monta decit daca ii dai afara pe cei vechi. - o sa ai nevoie de conducte noi de frana deoarece este posibil ca cuplele furtunelor de etrieri sa nu se potriveasca cu cele de pe conductele vechi. - daca ai sculele necesare: comparator, fixator cu brat, cheie dinamometrica, masina de gaurit, polizor unghiular, burghie, filiere, tarozi, chei, subler, micrometru, etc. - daca suruburile de la planetara sunt ruginite grav sau au filetul deteriorat mai ai nevoie de o filiera de M12x1,25 sa rectifici filetele sau in cazuri grave trebuiesc inlocuite prezoanele - puntea este foarte indicat sa fie data jos de pe masina. asta inseamna timp si manopera in plus preturi variabile: - discuri de frana 2 bucati: intre 100 ron sh si 200-500 ron noi. poti sa iei discuri noi pt fata si sa le folosesti pe cele vechi in spate. sau sa iei discuri de frana ventilate si etrieri de vitara pentru fata si discurile vechi sa le pui in spate. - piese adaptoare fabricate: 150-250 de ron in functie de unde se fabrica si cite rateuri o sa ai. - etrieri intre 200 si 800 ron in fct de ce gasesti, daca sunt noi sau sh si daca sunt cu placute sau trebuie sa cumperi altele. Editat Iunie 21, 2011 de minitehnicusro 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
omoroka Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 Re: DIY Discuri de frana pe spate Super treaba. Felicitari si multumim pentru descrierea amanuntita a lucrarii... ca si in alte dati de nota 10. :g Va salut ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
peter erno Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Re: DIY Discuri de frana pe spate Descriere si lucrare de nota zece.Chiam m-am inspirat din cele descrise. Si eu vreau la long vehicle al meu sa montez discuri spate. Eu m-am gandit sa folosesc piese existente,din tambur sa strunjesc suportul rotii,si din tablaria cu cilinru sa decupez retainerul rulmentului. Daca bine tin minte ai rezolvat cu frana de mana,iar acum eu am ramas fara:-) La frana hidraulica cu etrier hidraulic nu te-ai gandit? De ex un etrier normal cu actionare maneta de ex Discovery hidraulic? http://modificari4x4.blogspot.ro/ relatii la tel 0723013231 peter.erno@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Re: DIY Discuri de frana pe spate Si eu vreau la long vehicle al meu sa montez discuri spate. Eu m-am gandit sa folosesc piese existente,din tambur sa strunjesc suportul rotii,si din tablaria cu cilindru sa decupez retainerul rulmentului. daca sunt in stare buna, se pot strunji tamburii, dar la cite samuraie mi-au trecut prin mana, aproape toate spaniole, tamburii sunt atat de deteriorati incat aproape ca se descompun. pretul de fabricatie pentru flansele planetarelor este atat de mic incat nu merita efortul. iar prezoane cumpar la cutii de 100 buc la un pret extraordinar. Daca bine tin minte ai rezolvat cu frana de mana,iar acum eu am ramas fara:-) da, iti multumesc pentru piese si pentru pretul fenomenal. raman dator. La frana hidraulica cu etrier hidraulic nu te-ai gandit? De ex un etrier normal cu actionare maneta de ex Discovery hidraulic? m-am gandit, dar treaba asta ridica nejustificat mult pretul. este mult mai ok cu etrieri cu mecanism de frana de mana pe cablu. trebuie sa fie niste etrieri raspanditi pentru a avea costuri minime de mentenanta. iar cei din grupul vag sunt ceea ce trebuie. atat ca dimensiuni de gabarit si diametrul pistonasului cit si ca pret de achizitie. etrierii de discovery sunt un produs exotic dupa parerea mea. 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
peter erno Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Re: DIY Discuri de frana pe spate Tamburii mei sunt destul de intregi,cred ca am sa le strunjesc la cota discului fata.(de fapt masina mea va primi punti de deaihatsu bertone,macar pot monta doua manete de frana,fiind are cabluri lungi separate,pe langa LSD nu cere mancare. La frana de mana hidraulica m-am gandit doar la maneta,cu un oarecare tip de etrier hidraulic,montat cu un singur disc pe cardan. (ce norocaveti ca pe la voi se taie cu laser,aveti tratamente termice cu inductie etc...La noi nici iarba nu creste,nici offrodul...) http://modificari4x4.blogspot.ro/ relatii la tel 0723013231 peter.erno@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
albert_md2004 Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 Re: DIY Discuri de frana pe spate oare la un suzuki vitara ar merge adaptarea ta? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dragosd13 Postat Octombrie 9, 2015 Partajează Postat Octombrie 9, 2015 Re: DIY Discuri de frana pe spate Adaptarea de Samurai nu merge pe Vitara, trebuie adaptare de Vitara :) Suzuki Samurai - made in Japan...perfected in my garage Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate