Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Aerisitor reductor - informatii si inovatie

omoroka

Postări Recomandate

Pentru ca deja am schimbat doua reductoare, unu fiind defect la achizitia masinii iar altul stricat de mine din nestiinta, dar si pentru ca am ramas descoperit cu aerisirea la puntea spate, m-am gandit sa-mi construiesc un aerisitor special.

Ideea a fost aceea de a monta un T-eu in locul clasicului aerisitor ramas fara capac si prin care apa se poate scurge cu usurinta, T-eu la care sa cuplez inclusiv furtunul de la puntea spate.

Cateva cuvinte despre aerisitorul reductorului

Se afla montat in pozitie verticala in partea cea mai inalta a reductorului, la aproximativ 10cm sub caroserie. Spre deosebire de aerisitoarele puntii este mult mai mic, are o gaura interioara de aproximativ 5mm si un capac protector cam de 1cm x 1cm. Se poate smulge foarte usor iar daca obisnuiti sa intrati frecvent cu masina in apa puteti inunda reductorul destul de usor pe acolo.

Situatia frecventa de inundare a reductorului cu apa se poate intalni in special atunci cand capacul de la aerisitor nu mai exista iar in plus burduful cel mic din zona de acces a levierului in reductor este distrus si el.

Timpul in care reductorul poate fi compromis de apa poate varia de la 3 la 6 luni, in functie si de frecventa cu care utilizati masina (experienta personala :grin:)

Capacul aerisitorului poate fi smuls foarte usor. Este suficient sa prindeti o craca de copac mai solida care sa intre intre reductor si caroserie (eu dupa aproape fiecare iesire culeg crengi din acea zona) pentru a va smulge capacul aerisitorului. Partea cea mai proasta este aceea ca odata pierdut capacul aerisitorului nici nu se poate monta cu usurinta un furtun din cauza ca stutul ramas la dispozitie pentru infigerea unui furtun este iesit in afara doar 5-7mm.

Eu personal dupa reabilitarea reductorului am incercat sa montez fortat acolo un furtunas pe care l-am adus in filtrul de aer. Din pacate insa nu statea deloc infipt in aerisitor de vina fiind vibratiile si suprafata mica de imbinare.

Clipboard01.jpg.3903400397ff0c650ddd016a4c709e40.jpg

Evident, se poate inlocui aerisitorul compromis cu unu nou care nu e foarte scump.

Demontarea aerisitorului compromis

Aerisitorul este cuplat prin presare iar demontarea nu se poate face cu reductorul montat pe masina. In concluzie trebuie sa va inarmati cu rabdare si cu jumatate de zi.

1. Scurgeti uleiul din reductor

2. Demontati cele 3 cardane si cele 3 puncte de prindere

3. Dupa ce ati dat jos reductorul de pe masina, asezati-l intr-o pozitie optima cu aerisitorul in sus.

4. Cu ajutorul unui patent cu dinti puternici apucati cu forta mustucul aerisitorului si rotiti energic intr-o parte si cealalta tragand in acelasi timp si in sus.

Inovatia

Dupa ce am cautat in mai multe randuri un T-eu care sa se potriveasca in locul vechiului reductor, m-am hotarat sa-mi construiesc unul la comanda. T-eul ar trebui sa fie din metal, de preferat ceva moale. Capatul de jos ar trebui sa fie identic cu cel al aerisitorului original pentru o instalare identica, prin presare. Celelalte capete le-am dorit de diametre diferite: unu mai gros de 15mm pentru a se potrivi cu furtunul care vine de la aerisitorul puntii spate iar celalalt mai subtire pentru a se potrivi cu furtunul deja instalat sub masina, care duce spre filtrul de aer :grin:

Lucrarea am facut-o la Strungarie Baneasa si iata ce a iesit.

SANY0071.JPG.fd26a9276d612bf1234dd4031f7e6ec9.JPGSANY0069.JPG.fed05527d24ed7bac2f407e74cbef364.JPG

Instalarea s-a facut usor. Am batut aerisitorul in reductor cu un ciocan de lemn.

IMAG0133.jpg.091456f951ab8374696f97a97554d1b4.jpgIMAG0130.jpg.b89218e32b6cc4b2dddc0acd3390d877.jpg

:banana:banana:banana

Va salut !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Aerisitor reductor - informatii si inovatie

daca te citez aici

''Capacul aerisitorului poate fi smuls foarte usor. Este suficient sa prindeti o craca de copac mai solida care sa intre intre reductor si caroserie (eu dupa aproape fiecare iesire culeg crengi din acea zona) pentru a va smulge capacul aerisitorului. ''

incerc sa imi imaginez daca se smulge un capac cilindric fara margini sau muchii prea evidente ...cum se va smulge un t-eu cu 2 furtune atasate de el

Link spre comentariu

daca te citez aici

''Capacul aerisitorului poate fi smuls foarte usor. Este suficient sa prindeti o craca de copac mai solida care sa intre intre reductor si caroserie (eu dupa aproape fiecare iesire culeg crengi din acea zona) pentru a va smulge capacul aerisitorului. ''

incerc sa imi imaginez daca se smulge un capac cilindric fara margini sau muchii prea evidente ...cum se va smulge un t-eu cu 2 furtune atasate de el

Capacul aerisitorului este foarte fragil. El este construit ca un cilindru din tabla subtire usor sertizat peste partea fixa a aerisitorului. Nu-ti trebuie multa forta sa-l smulgi.

T-eul fiind fix si destul de solid construit (diametru minim 12mm) nu are cum sa se rupa de la lemne. Furtunele le-am pozat frumos pe sub caroserie. E adevarat, in zona de imbinare s-a creat un maglavaitz :grin: Dar vom vedea mai departe cum rezista :wink:

Va salut !

Link spre comentariu

Partea proasta este ca chiar cu craci sau fara, cu capacel si fara capacel, pe la aerisitor intra apa daca obisnuiesti sa o bagi la baita.

Or ideea este de a proteja reductorul de apa si nu un amarat de capacel.

:h5

Va salut !

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare