Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Proiect reconditionare generala Pajero 2.8 scurt

semnal

Postări Recomandate

Salut,

ma numesc Ionel Savancea, membru al acestui forum si posesor de aproape un an al unui Pajero 2.8 cu trei usi.

Masina a fost achizitionata pentru a fi folosita la expeditii amatoricesti cu grad mediu spre mic de dificultate off road, fiind prima noastra masina de teren (a mea si a sotiei mele).

Planul nostru prevedea ca dupe achizitionare sa mai investim ceva dar sa aducem masina lintr-un stadiu tehnic daca nu perfect macar foarte bun.

Planul a fost deturnat de soarta, asa ca prima discutie deschisa de mine aici aparea acum cateva luni bune cu titlul "AJUTATI UN UMIL DEBUTANT".

Lipsa de fonduri si oarecum resemnarea ca ne-am pacalit cu masina cumparata a dus la utilizarea acestia , nu prea des dar suficient, fara sa o aducem in stadiul tehnic necesar.

Insa in urma cu trei saptamani am constatat ca masina nu se mai poate utiliza in siguranta si am hotarat demararea proiectului "RECONDITIONARE GENERALA", cu intentia de a restaura cat mai bine utilajul fara a il modifica in vreun fel (nu sunt inpotriva modificarilor dar cel putin pt. inceput nu cred ca am nevoie ).

1.thumb.jpg.23d431f9e1de22c9967172ba330186ce.jpg2.thumb.jpg.796ef50ae54db9d18ca6fac2bf2981c8.jpg3.thumb.jpg.c57e27447ba620be654150eaf6930101.jpg4.thumb.jpg.db2cdcf06dc9d0f1927117692e72cf40.jpg7.thumb.jpg.a6fba2824caa5f1e1c8f1b7f21cbbaa5.jpg8.thumb.jpg.01a2d25bddc6271ed1f08e54075543ec.jpg6.thumb.jpg.880be08ed089d6e136ae5a906e4fd2c7.jpg

[ATTACH=CONFIG]113064[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113065[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113066[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113067[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113068[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113069[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113070[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]113071[/ATTACH]

Asadar am construit o rampa, am cocotat masina pe ea si deocamdata demontez reperele defecte dar si pe acelea care ma inpiedica sa indepartez rugina de pe sasiu si caroserie si sa peticesc caroseria pe unde e nevoie inainte de a aplica straturile protectoare.

Reconditionarea se realizeaza home made, desi chestiunea se petrece intr-un colt din parterul halei unde firma noastra isi desfasoara activitatea de productie publicitara.

Am demontat: bare, aripi, faruri, intercooler, carcasa filtru aer, radiatoare, alternator, baterie, suport baterie, etrieri fata-spate, discuri fata-spate, butuci fata, coloana de directie, cardane, tubulaturi vacum, punti fata-spate, bara stabilizatoare, amortizoare fata-spate, bielete antiruliu + bara, bascule inferioare, caseta de directie, bascule superioare, compresor AC, rezervor motorina, esapament (in prealabil am scos toate fluidele).

Vreau sa mai demontez un singur lucru, ansamblul transmisie+transfer insa m-am lovit de urmatoarele : nu stiu cum se face sa ai acces la suruburile de pe partea de sus ce cupleaza cutia de viteze de motor (nu exista loc pt. a introduce vreo cheie acolo - sau macar asa sesizez eu deocamdata). Va rog, sfatuiti-ma in aceasta problema, raman dator de cinste.

Multumesc anticipat pentru ajutor, si daca aveti nevoie de vreun sfat privitor la demontarea in siguranta a acestei masini (exceptand motorul si cutia), apelati cu incredere. Voi reveni si cu alte poze, acum n-am putut pune decat 8.

5.thumb.jpg.89b63647c9296e107d859b44f9225dda.jpg

Editat de semnal
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Proiect reconditionare generala Pajero 2.8 scurt

imi pare rau,cam multa rugina,al meu nu are gram de rugina sasiul ca nou...

spor la lucru

Mitsubishi L200 <>2005

hyundai accent 1.5 crdi 110 cp

Link spre comentariu

Intr-adevar, cam multa rugina pt o masina cu volan stg din minim '98. Englezoaica mea, dupa ce a a stat in conditii de Anglia 17 ani, arata mult mai bine dedesubt. Sa stii ca o masina folosita ocazional rugineste mult mai repede... nu stiu care e explicatia.

Cat priveste cutia... cred ca te mananca, de ce vrei sa demontezi tot? Are ceva probleme sau ai intrat in febra demolarii?

Spune-mi te rog, daca ai gasit un furtunas de scurgere a apei sub aripa stanga. Eu nu il gasesc si toata apa de la trapa curge direct in pragul masinii. :tk

Bafta in continuare!

Link spre comentariu

In primul rand multumesc pentru urari.

Privitor la rugina sa stiti ca pana sa urc masina pe rampa, sa o spal bine cu presiune pe dedesupt si sa o dezechipez si eu traiam cu impresia ca nu am prea multa. Singurul lucru bun e ca rugina prezenta pe aproape toata suprafata sasiului esta superficiala, si nu a modificat mai deloc grosimea profilului de sasiu.

Cu alte cuvinte ceea ce e afectat intr-adevar serios si in proportie covarsitoare e protectia anticoroziva, vopseaua de pe sasiu, parca nu a fost vopvit niciodata.

Asta e si motivul pt. care am demontat atat de multe, cu ele pe masina nu pot curata foarte bine rugina inainte de a aplica straturile protectoare, si nici nu vreau sa vopsesc totul la gramada.

Cat despre cutie, o dau jos din urmatoarele motive:

- am o scurgere serioasa de ulei intre motor si cutie, mai mult ca sigur e semeringul de palier si cu ocazia asta vreau sa il schimb;

- vreau sa curat si sa vopsesc tot dedesuptul masinii iar cutia nu imi de voie sa fac asta;

- Vreau sa vad in ce stadiu se afla kitul de ambreaj, deoarece daca ar fi sa ma raportez la starea consumabilelor pe care am apucat sa le demontez ar trebui sa se afle la ultima lui suflare;

- Ceea ce fac eu cu aceasta masina se numeste ticneala, si ticneala n-ar fi completa daca cutia ar ramane sus.

Inca niste poze:

11.thumb.jpg.ced38983f9bc379424b0b75a77d043e2.jpg12.thumb.jpg.680dbfa942b795eab691392b640d8fc9.jpg9.thumb.jpg.bf3402a91c54137fade83815870c8f9a.jpg10.thumb.jpg.8b85374cf69ecb6cc9e53e00992569c3.jpg13.thumb.jpg.e465f35931d35f145606e1fdff5a87e3.jpg14.thumb.jpg.57c43dafe3eb7d65f91cd91c850d7f6f.jpg15.thumb.jpg.6d15f93b33ca62bb1232252c9f6e04a1.jpg

Am reusit sa scot toate suruburile care cupleaza cutia de motor demontand traversa cu tampoanele cutiei si inclinand tot ansamblul (motor + cutie) putin pe spate, astfel am putut sa introduc un prelungitor cu o articulatie si le-am dovedit. Am scos si manetele din masina si maine o voi da jos.

Maine am sa ma uit si de traseul de scurgere de care a intrebat Doctoru' dar nu stiu daca masina mea il are pt. ca nu poseda trapa.

Va tin la curent.

Editat de semnal
Link spre comentariu

Hai ca m-am lamurit.. iti cerusem detalii despre aripa stg si tu ai pus o poza cu aripa dreapta, dar e foarte bine asa ca eu am volanul pe dos si s-a potrivit :ha:

Ma interesa aripa care ascunde antena.. dar vad ca nici tu nu ai acel furtunas de scurgere. Trebuie sa aflu unde duce scurgerea de la trapa..

Multa bafta iti doresc!!

LE la Later Editul tau: acum am vazut ca ai editat mesajul.. am inteles, poate din cauza ca nu ai trapa iti lipsesc acele furtune.. :tk

Link spre comentariu

Doctore mi-am amintit ca exista un furtun de scurgere in zona precizata de tine, insa nu e sub aripa ci in habitaclul motorului in spatele turbosuflantei, sub tubulatura AC-ului, terminatia lui fiind fixata de contraatipa - vezi foto.

scurgere.thumb.jpg.c1eee95ca5954a9ca0816c745e160dbd.jpgscurgere1.thumb.jpg.f538b00bd2e724e9bd92657385e37fac.jpg

daca este asta...

Link spre comentariu

Si intre timp mai punem de o postare sa putem vinde ceva. Nu-i asa, Liviuoff?

adevarat ai dreptate :tk

si al meu e bomba de rugina :ha: anu asta nici gand sa fac ceva la iel

Editat de Astral
KAMIKAZE Off Road Team
Link spre comentariu

Am dat cutia jos, cu usurinta pot spune. Este destul de naclaita de ulei, dupa ce o spal cu motorina am sa-i desfac capacele pentru a le etansa bine. stie cineva de unde pot cumpara mastic 3M sau echivalent, de genul celui prescris in manualul de service?

DSCF8983.thumb.jpg.cf596b1d38b525fd7e6306550c26418f.jpgDSCF8982.thumb.jpg.853234577e89a6b43c3d8464921c9f24.jpgDSCF8985.thumb.jpg.65969160180335dc4c7f4335ab782c9c.jpg

Discul e destul de uzat insa placa si rulmentul par foarte in regula, credeti ca e o optiune de luat in seama doar inlocuirea discului? Ma gandesc la asta fortat de imprejurarile materiale, stiu ca ideal e sa schimbi tot kitul.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

hei!!!!! ce se intampla ne mai dati si noua niste poze sa vedem si noi ce se mai intampla cum mai mere lucrarea si in ce stagiu se afla.:c1

frate cu mitu meu la rugina :grin:

Editat de Astral
KAMIKAZE Off Road Team
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

la ce rugina ai, eu cred ca nu scapi fara sa dai jos caroseria de pe sasiu

sfatul meu este sa ai in vedere varianta asta inainte de a mai demonta alte chestii de pe masina, chestii care le demontezi mult mai usor cu caroseria scoasa,(cutia de viteze de ex)

Toyota RJ 70 1991 2.4 b

http://www.cert-transilvania.ro/

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...

Mecanicul mi-a spus ca se poate demonta caroseria de pe sasiu si suspenda pe grinzi la aprox 40 cm de sasiu fara demontarea instalatiilor electrice(m-as mira) si repara sasiul prin sudura argon. E posibil?????

Link spre comentariu

Mecanicul mi-a spus ca se poate demonta caroseria de pe sasiu si suspenda pe grinzi la aprox 40 cm de sasiu fara demontarea instalatiilor electrice(m-as mira) si repara sasiul prin sudura argon. E posibil?????

la instalatia electrica, la mine la Toyota, am avut de desfacut citeva mufe,cred ca la fel trebuie sa fie si la Mithsu

de sudat sasiul poti sa-l sudezi oricum si electric si cu argon,problema care o ai dupa sudura este cum il protejezi in interior,stratul de vopsea care il are din fabrica se va arde prin sudare si va ramine neprotejat impotriva ruginii

Toyota RJ 70 1991 2.4 b

http://www.cert-transilvania.ro/

Link spre comentariu

Nu stiu de ce sunteti atat de agitati , mie nu mi se pare ca are cine stie ce rugina si ce are e superficiala odata tratata suprafata si izolata scapa de ea ,doar la contraaripi vad ca si-a facut de cap mai mult rugina ,probabil de la umezeala care a mentinuto noroiul necuratat , nu cred ca e necesar sa dea caroseria jos de pe sasiu, nu ca ar fii rau da se complica prea tare.

Spor la restaurare ! :)

Editat de ady.p
Ori gasim un drum, ori facem unul ...:lr :cl
Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...

Salut, n-am mai postat nimic deoarece lucrul la masina s-a petrecut foarte lent din lipsa timpului, iar pe iarna proiectul a fost conservat.

Insa acum, cand etapa de reconditionare a caroseriei si a sasiului este aproape incheiata , pot reveni cu detalii despre aventura mea.

Etape parcurse:

1. Demontare aproape in totalitate a utilajului (doar motorul a ramas pe pozitie). Caroseria a fost demontata de pe sasiu si cocotata un pic mai sus pentru a se putea indeparta peste tot urmele de rugina. Exceptand cele 3 gauri din contraaripi, rugina a fost superficiala ca si grosime, insa prezenta mai peste tot, japonezii nu prea si-au batut capul cu protectia anticoroziva la masina asta.

2. Rugina a fost indepartata in prima faza mecanic (smirghel, diverse perii de sarma - in flex, in bormasina, in mana -si pe alocuri sablare atata cat am putut fara sa umplu atelierul de nisip.

Am folosit si produsele Feruginol si Decanol super de la Policolor cu rezultate bune.

Feruginolul se aplica cu pensula si se lasa 1 - 2 ore (eu am preferat sa il aplic seara si sa il las sa actioneze peste noapte, mai ales ca noaptea fiind mai racoare se evapora mai greu - atunci cand se usuca de tot nu mai actioneaza), dupa aceea se spala bine cu presiune de apa si dupa ce se usuca in loc de rugina apare un praf alb care se indeparteaza usor cu peria de sarma (in cele mai multe cazuri procedeul trebuie repetat caci nu cade toata rugina din prima).

Decanolul super e un gel pe care l-am folosit cu succes la curatarea portiunilor acoperite de vopsea veche sau insonorizant.

3. Pentru gaurile din caroserie am optat pentru petice din tabla de inox de 1 mm lipite cu adeziv structural elastic bicomponent Terostat MS 9399 si in acelasi timp fixate mecanic prin nituire cu nituri pop din otel zincat (vezi foto).

4. Tratarea sasiului si caroseriei : - stratul 1 Kelfos (solutie de tratare a otelului contra ruginei);aplicat.

- stratul 2 grund epoxidic bicomponent pentru vapoare; aplicat - vezi foto.

- stratul 3 (doar peste reparatiile de tinichigerie) mastic poliuretanic pensulabil monocomponent; partial aplicat - vezi foto.

- stratul 4 ( doar peste reparatiile de tinichigerie, contraaripi si praguri) insonorizant supravopsibil; inca nu este aplicat.

-stratul 5 (peste tot) vopsea poliuretanica neagra; inca nu este aplicat.

Cam asa arata:

1.thumb.jpg.aae961aed41063c97621bf823b37bf15.jpg2.thumb.jpg.1f48b8dfe812de3e7f7b2abf4da10d40.jpg3.thumb.jpg.973357edf3a39c1d1030dd21726bf5f0.jpg4.thumb.jpg.de14b4134567e583c85b97ae91b15c6e.jpg5.thumb.jpg.ce00bfc4a8136b5e13fea2bcd4760e8b.jpg6.thumb.jpg.2fccbd572cbf3f4821dec71490c53ff0.jpg7.thumb.jpg.cfbe76b166c7628aa67e9f493934d4f3.jpg8.thumb.jpg.0a991206daf11940f61e986aa441e30c.jpg

Orice sugestie din partea voastra pentru urmatoarele etape este de bun augur pt. mime.

Deasemenea pun la dispozitie orice informatie din cele dobandite de mine in urma experientei cu acest proiect

Sper ca nu v-am plictisit, pe data viitoare.

Link spre comentariu

frumos proiect, chiar ma gandeam si eu sa fac tot asa cateva reparatii la caroserie fara sudura, spor la reasamblare :wink:

Slow as possible, Fast as necessary
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare