Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Intrebari generale

silent

Postări Recomandate

Va salut,

Citind pe forum am invatat multe, dar nu am gasit raspunsul la cateva intrebari, cum ar fii:

Cutie manuala/automata?

Am vazut masini taiate pentru extrem cu cutie automata, o fii mai bun sau era mai ieftin de achizitionat masina?

Motor diesel/benzina?

Cred ca pe offroad dieselul este net superior(cuplu mai mare la turatii mici, nu ai instalatie de aprindere, poti sa te bagi in apa adanca cu snorkel) dar poate ma insel?

Troliu manual?

Te ajuta cu ceva, sau cablul e prea scurt?

Cric Hi-Lift sau cric hidraulic normal?

Frontera A 2.0L - pentru inceput
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Intrebari generale

Buna ziua !

Cutiile automate permit schimbari cu intreruperi minime a fortei motorului, iar unele dintre ele (cele americane, de obicei), se pot modifica in manu-matic. Adica cutia tine treapta pana o schimbi tu cu mana.

Avantajul este ca poti pleca de pe loc cu treapta dorita/necesara, atacand o panta ticaloasa, fara a mai fi nevoie sa schimbi in sus, daca ai plecat din treapta mica. Si in plus, nu ai ambreiaj/rulment de presiune/placa de presiune/pompa de ambreiaj/cilindru receptor. Automatele se intretin mai des decat manualele, au si uzuri interne si sunt sensibile la temperaturi mari ale ATF-ului. Toate probleme care se pot preveni si sunt rezolvabile fara probleme, in caz ca apar.

Automatele de generatie noua sunt mai slabe in performante, au multa electronica inside si outside, sunt controlate de ECU-uri si senzori, etc, deci mai susceptibile to fail si mult mai sensibile la modul in care le tratezi.

Troliu manual = frectie manuala. Hi-Lift e OK.

Troliul mecanic/hidraulic presupune ca motorul sa functioneze, ca acestea sa functioneze la randul lor. Cele hidraulice au stres de la caldura, ca uleiul hidraulic se incinge la greu in sarcina.

Troliu electric e OK, si presupune alegere/instalare corecta, dimensionare corecta a cablurilor (sectiune), baterie OK (poate chiar doua), alternator baban, etc.

Si toate costa. In principiu, daca vrei sa intri in offroad serios cu un buget stabilit anterior, faci o greseala mare, notiunea de limita nu exista in acest caz. SI cand e vorba de banii pe care urmeaza sa-i bagi in masina, cifra initial stabilita trebuie dublata si trecut la urmatorul ordin de marime. Exemplu concret:

Vrei sa bagi 1000 Euro in taraboanta ? Vei ajunge sa bagi circa 20000 Euro. Plus ca sunt sanse sa dormi si altundeva decat acasa, daca ai femeie cu contract si ea nu e de acord cu "chestiile tale"...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Mersi Dragos,

Treaba cu bugetul prestabilit am simtit si eu :), desi am luat o masina pregatita, mai trebuie sa pun troliu, poate niste reflectoare samdp.

Problema cutei manuale am simtit pe o panta abrupta, era mult mai usor daca aveam automata, asa am lasat intro treapta inferioara si am urcat cu o viteza mai mica, dar sunt reticent cred ca se strica mai usor, poate se rupe ceva in el cand il fortezi...

Troliu -> electric, numai sa vad unde/cum montez ca n-am bara ARB

Cric -> high lift sau hidraulic, mai vedem, cu high lift pot sa-l ridic de bara fata sau de carligul spate(n-are bara spate, nici scari)

Link spre comentariu

Buna seara !

In 95% din cazuri, cand se rupe ceva la masina, cauza este un soc sau o lovitura, adica un varf de solicitare mecanica, cand cel mai slab element cedeaza.

Cardanele/puntile, cutia de viteze si cea de transfer pot plesni si de la contact cu pietrele, dar si de la solicitari mecanice fara contact asa-zis direct. Ca de exemplu, termini de urcat o panta, fata este in aer si turata, urmand sa cada pe pamant, unde ai aderenta mare, deci solicitari mari. Principalele vizate sunt crucile planetarelor si cele ale cardanului fata.

Mai departe de cruci, poate ceda arborele de iesire catre fata din cutia de transfer, etc...

Si in cutiile mecanice pot plesni roti, axe, furci, inele, sincroane, etc. Pentru automate sunt seturi complete de reparatie de diverse performante/calitati, ambreiaje din kevlar si benzi de franare din mai stiu eu ce, si asa mai departe.

Ma faci sa rad cu bara aia ARB... Bara nu trebuie neaparat sa aiba treaba cu troliul, acesta se monteaza pe o placa, de obicei ancorata de partea din fata a lonjeroanelor si poate si de prima traversa, Sunt bari cu suportul de troliu inclus sau nu, dar sa dai 1200 Euro pe o bucata de fier de firma, no thanks, sunt alte locuri in care se pot investi acesti bani.

Daca ridici masina doar de bara, puntea tot in rahat ramane, daca ai cursa serioasa la suspensie (si nu bara de torsiune). Dupa cum scriam anterior, un troliu mecanic sau hidraulic presupune ca motorul sa mearga, cutia sau reductorul sa aiba o priza intermediara de forta pentru actionarea directa a troliului mecanic sau a pompei celui hidraulic.

Sunt pompe hidraulice de servodirectie mai bine dimensionate, dar sunt gandite pentru un sistem de franare hidraulic (si nu bazat pe vacuum). Se poate monta eventual o pompa hidraulica serioasa, cu ceva fulie antrenata de cureaua agregatelor motorului (alternator, pompa servo, pompa de apa).

Cel mai simplu de montat/utilizat este troliul electric, si daca se poate, cel la 24V, pentru ca in aceleasi conditii de munca, va consuma doar jumatate din curentul supt de unul de 12V, si nici nu se va incalzi asa tare, riscand a se opri (protectie termica incorporata).

Scari nu au ce cauta pe o masina de teren, poate doar ceva praguri serioase sau slidere, care vor proteja cat de cat lateralele inferioare ale masinii, daca sunt construite, dimensionate si montate corect. Doua puncte de ancorare sigur nu strica, in caz ca e nevoie sa fii tras afara din noroi, si acestea trebuie sa fie usor accesibile si rezistente, preferabil fixate de elemente de sasiu (capete de lonjeron fata/spate).

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Mersi de raspunsuri, cand am zis bara ARB ma refeream la forma, ca nu ma scald in bani sa iau asa ceva, acum e clar troliul se fixeaza de sasiu.

Am vrut sa scriu praguri nu scari :), cu high-liftul poti sa ridic masina de punte? Nu vad cum ca n-ai acces.

Link spre comentariu

Buna ziua !

Exista la ARB & Co. un kit de ceva chinga scurta cu carlig, cu care poti agata janta in high-lift, putand astfel sa ridici si roata/puntea. Dar sunt ferm convins ca daca ai ceva imaginatie poti crea asa ceva home-made, si va functiona cu acelasi rezultate.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare