Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

bare de torsiune vs arcuri elicoidale: avantaje/dezavantaje unele fate altele?

alecpreotu

Postări Recomandate

salut

pt informarea mea generala, daca ma poate ajuta cineva ref subiect?

plus

de ce in anii 90 multe masini se produceau cu bare de torsiune si acum cu arcuri elicoidale?

multumesc

Nissan terrano 5 usi 2004 3.0 Dti

BFG AT, suspensie stoc si fara troliu deocamdata

...dar cu portbagaj mare pe plafon.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: bare de torsiune vs arcuri elicoidale: avantaje/dezavantaje unele fate altele?

Buna ziua !

O suspensie tip bara de torsiune iese mai ieftina decat una cu arc spiral, iar masinile dotate cu asa ceva nu au fost concepute pentru curse mari ale suspensiei (Oltcit, Pajero, Tata), ci pentru viteze de deplasare relativ mari, unde nu este nevoie de miscari ample ale axelor, sau de sarcini mari, unde suspensia pe arcuri lamelare nu a fost o solutie dorita.

Bara de torsiune se intalneste combinata cu roti independente. Posibilitatile de liftare sunt extrem de limitate, iar dupa liftare, masina devine mai rigida, cursa la suspensie si mai scurta ca de obicei, articulatiile planetarelor, fie ele cu tripoda (Constant Velocity) sau cu cruce cardanica, vor lucra la unghiuri mai abrupte, fiind predispuse la forfecare. Iar planetarele, cu cat mai scurte, cu atat mai in pericol.

Supensia cu arcuri spirale este mult mai elastica, tunabila in multe feluri, liftarile sunt cu efecte secundare vizibile (si pentru un ochi nu prea experimentat) si controlabile usor.

Esenta este urmatoarea:

Sistem bara de torsiune:

- ieftin, slab tunabil, lifturi limitate cu efecte secundare care solicita transmisia.

Sistem arc spiral:

- mai putin ieftin (dar rezonabil), extrem de tunabil, liftari aproape fara limite.

Ideea este ca nu numai tipul de suspensie conteaza, daca vorbim de performante in teren, ci si de modul de ancorare al puntilor la lonjeroane. Pentru un sistem cu roti independente, daca bratele sunt scurte, nici o suspensie cu arc spiral nu avantajeaza (vezi Hummer H1, BMW X5, etc.)

Ideala este combinatia punte rigida (eventual portale)/tiranti (brate) lungi/coilovers (preferabil cu vas de expansiune). Dar este pe bani grei si tre' sa ti-o construiesti tu, ca nu exista pe nici o masina de serie. In plus, partea de amortizare din coilover trebuie construita cu rate de amortizare/revenire dedicata pe masina ta, in sensul greutatii care trebuie de fapt suspendata. Si la fel si arcurile. Asta inseamna ca trebuie sa-ti cantaresti partea de deasupra puntilor, fata separat de spate, si s-o comunici celor de la Bilstein & Co., ca sa stie ce au de facut.

Iar ei o sa mai vrea sa stie distanta dintre punctele de ancorare ale telescopului, ce cursa maxima doresti sa aiba, ce tip de trasee va face masina si cam la ce viteza, astfel incat comportamentul masinii sa nu fie tip "barca pe val" si nici "imi pierd rinichii", ci undeva intre cele doua extreme. Adica cum trebuie.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Re: bare de torsiune vs arcuri elicoidale: avantaje/dezavantaje unele fate altele?

Multumesc Dragos

Totusi bara de torsiune nu are nici un plus in afara de cost mai scazut fata de arcul elicoidal? Ma gindesc ca poate posibilitatea liftarii doar prin torsionare sa fie un avantaJ?

Link spre comentariu

Buna seara !

Intr-adevar, ca si efort necesar liftarii, rotirea barii de torsiune consuma mai putin timp si tehnica necesara e mai primitiva decat la montarea unor inaltatoare sub/deasupra arcurilor spirale sau la montarea altora mai inalte.

Dar, in principiu, daca tot umbli la suspensia fata, unde presupun ca faci tu referire, probabil vei umbla si la cea spate. Si acolo, ca ai spirale sau lamelare, tot nu scapi fara demontarea mai multor componente. ceea ce iar inseamna timp.

Intr-o lume ideala, daca ai la indemana toate elementele necesare (piese, scule, cunostinte, buget), o liftare se executa intr-o zi, iar efectele secundare aparute se corecteaza intr-a doua. In a treia si a patra se monteaza rotile alea mari, rapoartele si blocantele, iar vineri si sambata umbli in natura. Duminica evaluezi daunele, iar de luni incepi sa le corectezi... Binenteles, in noptile de dupa fiecare zi, te ocupi de partenera, daca vrei ca ziua urmatoare sa decurga asa cum am descris mai sus.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara !

Intr-adevar, ca si efort necesar liftarii, rotirea barii de torsiune consuma mai putin timp si tehnica necesara e mai primitiva decat la montarea unor inaltatoare sub/deasupra arcurilor spirale sau la montarea altora mai inalte.

Dragos

...+ca rezulta aici si uzura mai rapida a altor componente ,mai ales a celor de directie prin rigidizarea ansamblului punte fata...si transmiterea socurilor si vibratiilor preluate de rotile fata in toata masina...etc, lista mai poate continua...ideea e ca pentru off road (exceptie rally raid) e poate cel mai nefiabil sistem...

P.S. - aceste simtome se resimt cu cat torsionezi mai tare aceste bari...si mai ales daca inalti si spatele trimitand greutate pe fata adica asa:[ATTACH=CONFIG]115548[/ATTACH]

619009537_Picture001.jpg.065d50b824c3671cbb29037f03f24a2f.jpg

Link spre comentariu

Multumesc Dragos

Totusi bara de torsiune nu are nici un plus in afara de cost mai scazut fata de arcul elicoidal? Ma gindesc ca poate posibilitatea liftarii doar prin torsionare sa fie un avantaJ?

cred ca n-ai fost atent la ce a scris Heavy D:

"...viteze de deplasare relativ mari... sau de sarcini mari... Pentru un sistem cu roti independente, daca bratele sunt scurte, nici o suspensie cu arc spiral nu avantajeaza"

Link spre comentariu

Sa nu mai deschid alt topic...exista sau e viabiala varianta in care nu inalti din reglaje ci muti un dinte la prinderea in sasiu (in sistemul reglabil practic)...sau de fapt e acelasi efect?...doar ca mai lasa loc unui reglaj suplimentar...?...sau:daca se schimba stanga cu dreapta are vreun efect macar pe termen scurt?...ma bate gandul sa bag niste telescoape (coil over ) cu aceiasi cursa si de pe o masina cu greutate aproximativ egala dar fara bari si sa inversez barile de torsiune intre ele....mentionez...pe termen scurt.E sau o optiune de luat in seama acest invert?...

Multumesc.

Inversare stanga dreapta bazata pe oboseala materialului...si deformarea lui (la mine inaltat la maxim din bari am intre tampon si bratul superior sub 3 cm....

Link spre comentariu

Vazusem undeva niste adaptatoare pentru barile de torsiune de se puneau unde se prind barile de brate. Cica se ridica fara sa se rigidizeze.

Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi.
Link spre comentariu

m-am interesat pe wikipedia si am gasit niste explicatii intersante ref bare de torsiune:

1.in al doilea razboi mondial multe tancuri aveau bare de torsiune

2. alt avantaj pe linga posibilitatea inaltarii este faptul ca ocupa mult mai putin spatiu decit arcurile eicoidale

3. avantaj pt arcurile elicoidale: pot avea elasticitate progresiva (Wikipedia)

Vazusem undeva niste adaptatoare pentru barile de torsiune de se puneau unde se prind barile de brate. Cica se ridica fara sa se rigidizeze.

Pe unde ai vazut asa ceva? ar fi util daca iti amintesti unde.

Editat de Astral

Link spre comentariu

Si eu sunt interesat de asa ceva.

Cand am luat L200 era extrem de rigid si scuturacios,toti ziceau ca asa trebe sa fie. Bun,,,am fost la vulcanizare si ala a vrut sa bage 2,5 in gume,ca asa punea el la masina asta. I-am zis sa puna 1,9 peste tot

A fost alta masina,soft peste tot si nu mai scutura.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Bara de torsiune se intalneste combinata cu roti independente. Posibilitatile de liftare sunt extrem de limitate, iar dupa liftare, masina devine mai rigida, cursa la suspensie si mai scurta ca de obicei, articulatiile planetarelor, fie ele cu tripoda (Constant Velocity) sau cu cruce cardanica, vor lucra la unghiuri mai abrupte, fiind predispuse la forfecare. Iar planetarele, cu cat mai scurte, cu atat mai in pericol.

Mda... si cat m-am bucurat ca am bara de torsiune si planetare scurte pe Frontera :cr

Multe sunt de invatat despre masinile astea de teren... dupa 10 ani de citit forumu asta cred ca pot alege corect o masina pentru off- road( mai am fro 7) :grin:

ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort
Link spre comentariu

Mda... si cat m-am bucurat ca am bara de torsiune si planetare scurte pe Frontera :cr

Multe sunt de invatat despre masinile astea de teren... dupa 10 ani de citit forumu asta cred ca pot alege corect o masina pentru off- road( mai am fro 7) :grin:

N-ai de ce sa fii dezamagit.....conteaza si "piesa' din spatele volanului......uita-te ce poate face Stelea cu Frontera lui......are un filmulet postat pe undeva.....

Link spre comentariu

Am vazut, nu m-as fi gandit vreodata ca pe acolo ar merge frontera :br

Dar cand esti convins ca ceva e bun si aflii dupaia ca nu e asa e naspaa, dar oricum, la ce o folosesc eu e super- suficient( adica drumuri forestiere).

Heavy, nota 10 :grin:

ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort
Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Din punct de vedere fizic si al teoriei rezistentei materialelor arcul elicoidal si cu bara de torsiune sunt acelasi lucru - BARA DE TORSIUNE. Dreapta intr-un caz, spiralata in celalalt. Pentru ca arcul elicoidal sa se comprime trebuie ca spira sa se rasuceasca sau, mai academic rostit, "TORSIONEZE".

Difera solutiile constructive, punctele de aplicatie ale fortelor, uneori materialul si evident lungimea si grosimea elementului elastic, de unde rezulta avantaje si dezavantaje.

Stiu, irelevant din punctul de vedere al "beneficiarului", dar e bine sa ne punem problema si cum functioneaza ce avem pe sub masini, si pentru asta socializam pe aici. Sper ca i-am fost cuiva de folos cu intelepciunea de mai sus :old

Link spre comentariu

• 5 luni mai târziu...

Salut,

noroc de topicul asta ca ma tot uitam ca prostu pe sub masina dupa arcurile fata la Delica :hw

Tot nu inteleg cum funcioneaza bara de torsiune:grin: , la arcuri elicoidale am inteles de la Cherokee ca am tot desfacut pe sub el.

Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog*

"A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare