Max Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 (editat) Anul viitor intentionez organizarea unei expeditii in Mongolia. As avea nevoie de informatii cat mai realiste despre perioada cea mai potrivita, posibile trasee, taxe, spagi, diverse cheltuieli, locatii de ocolit, puncte interesante de atins, ce trebuie sa luam cu noi, etc Orice informatie este binevenita. Am doua variante de masini pe care sa le pregatesc. 1. Toyota Landcruiser HJ60, 1987, 4 L diesel (functioneaza cu o gama larga de combustibili) 2. Toyota Landcruiser FJ62, 1988, 4 L benzina, automatic Banuiesc ca cea mai viabila optiune ar fi prima. Ar exista si avantaje pentru Toyota pe benzina? Dotari: - Bara fata HD + Troliu - Bara spate HD+ suport pentru roata de rezerva - Praguri HD - Portbagaj HD cu suporti pentru Hi-lift, lopata, canistre, roata de rezerva suplimentara, proiectoare fata, spate si lateral. - Snorkel - Rezervor extins de 190 de Litri - Compresor de aer + rezervor 24L - Rezervoare de apa pentru spalat in aripile spate - Anvelope BF Goodrich 33x12,5x15 AT pe jante 7J sau 35x12,5x15 MT pe jante 10J - Sirocol - geamuri laterale spate si luneta dublate Navigatie - GPS Garmin 276C - Busola - Laptop cu receptor GPS - Harti Comunicatii - Statie CB cu aplificator de 100W - Antena Sirio 5000 - Statie radioamatori plus antena aferenta Alte dotari: - frigider - pompa si sistem de incalzire a apei pentru spalat - aragaz portabil cu butelie - echipamente pentru recuperare (sufe, ocheti etc) - dus mobil Daca ar mai fi doritori pentru o asemenea expeditie, hai sa vedem cum facem un plan de actiune. Multumim pentru orice informatii Max max@club4x4.ro Editat Octombrie 27, 2011 de Max Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kbinder69 Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Pun doua link-uri aici de unde se pot lua informatii despre Mongolia: http://www.4x4offroadmongolia.com/offroad_maps_mongolia.php http://www.e-mongol.com/mongolia-informations.htm Sper ca vor fi de folos. Salutari, Klaus LR Discovery 1 300TDi - actual Opel Frontera Sport 2.0i - fost Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Iti reamintesc si de http://www.mongolia.ro ca sa vezi un blog de calator solitar pe motocicleta. Te pot pune in legatura cu Mihai sa iti spuna ce nu iti zice blogul, poate te si poate pune in legatura cu unii din cei care l-au ajutat/ gazduit/ indrumat. Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Max....in legatura cu antena CB...personal as prefera un Sirio 4000....face acelasi servici ca 5000-ul doar ca e mai fiabila.......in rest...asteapta-te la neasteptat :grin: Ps....sa ai tot timpul marunt la tine ptr diverse atentii Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
radui Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Traseul care ar fi? Timp? Daca ai timp e pacat sa ajungi acolo si sa nu vezi Pamirul... Ti-ar mai trebui ceva gen running boards, portbagajul organizat. Daca ai rezervore de peste 200L nu vad la ce sa iti trebuie canistre 1 maxim este de ajuns. Cauciucuri as merge clar pe 33 si nu 35. La ce ai nevoie acolo de 35? La nivel de offroad o sa fie ceva usor spre mediu. Important in astfel de actiune e sa tine fieru'. Referitor la cauciucuri daca nu le ai deja cauta Michelin XZL sau un cauciuc cu multe pliuri. Frigiderul il ai deja sau planuiesti sa cumperi? Eu unul nu as da banii pe frigider! Ce poti sa pui intr-o expeditie in el? Mancare o sa ai conserve care nu necesita frigider. Singura utilitate o vad ca sa pui o cola sau alte cuti il el. La ce vad ca ai pus pe masina parerea mea este ca va fi foarte grea. Asta poate fi o buba ca doar ai de mers 15000km. In asemenea aplicatie nu vad de ce sa ai nevoie de bari HD. Harti - gasesti usor vechile harti militare rusesti - vezi ca e chiar o aplicatie de android de unde le poti dowloada. Sfaturi de la oameni care au fost si linkuri catre multe alte expeditii (in majoritate moto) gasesti aici: http://www.horizonsunlimited.com/ http://advrider.com/forums/index.php Maculatura: http://www.overlanders-handbook.com/links/index.htm Lonely planet la purtator. Ar fi excelent daca si gavaresti ceva. TLC KDJ120 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Octombrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Max....in legatura cu antena CB...personal as prefera un Sirio 4000....face acelasi servici ca 5000-ul doar ca e mai fiabila.......in rest...asteapta-te la neasteptat :grin: Am 3 antene Sirio5000 si nu am avut probleme cu ele. Pe cat posibil o sa folosesc ce am in dotare. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 si Zoli are tot trei....rupte......stii si tu ca au prinderea sensibila Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Octombrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Traseul care ar fi? Timp? Daca ai timp e pacat sa ajungi acolo si sa nu vezi Pamirul... Inca nu am stabilit un traseu anume. Am deschis acest topic tocmai ca sa aflu si traseul potrivit. Timp... nu sunt limitat de timp dar nici nu as putea sa ma rup vreo 2 luni. :grin: Daca ai rezervore de peste 200L nu vad la ce sa iti trebuie canistre 1 maxim este de ajuns. Am zis si eu asa, just in case. :grin: Cauciucuri as merge clar pe 33 si nu 35. La ce ai nevoie acolo de 35? La nivel de offroad o sa fie ceva usor spre mediu. Important in astfel de actiune e sa tine fieru'. Referitor la cauciucuri daca nu le ai deja cauta Michelin XZL sau un cauciuc cu multe pliuri. Am pus aceste variante de anvelope pt ca asta am in momentul de fata. In functie de buget, voi folosi cat mai mult din ce am. Legat de 33 sau 35... imi place mai mult cum arata masina pe 35-uri. E chestie de subiectivism, recunosc. Frigiderul il ai deja sau planuiesti sa cumperi? Eu unul nu as da banii pe frigider! Ce poti sa pui intr-o expeditie in el? Mancare o sa ai conserve care nu necesita frigider. Singura utilitate o vad ca sa pui o cola sau alte cuti il el. Frigiderul il pun special pentru bauturi. Nu suport sa nu am o bautura rece cu mine. La ce vad ca ai pus pe masina parerea mea este ca va fi foarte grea. Asta poate fi o buba ca doar ai de mers 15000km. In asemenea aplicatie nu vad de ce sa ai nevoie de bari HD. Masinile mele, pe arcuri cu foi, merg foarte bine la drum lung incarcate. Bara fata HD nu consider ca e un moft. E vorba totusi de o masina de teren cu troliu pe ea. Bara HD pe spate va avea suport pt una sau chiar doua roti de rezerva plus alte eventuale accesorii. Multumesc pt informatii! :h5 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Octombrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 si Zoli are tot trei....rupte......stii si tu ca au prinderea sensibila Am mai vazut si eu rupte dar eu personal nu am avut probleme cu ele. Am ambele variante si am avut probleme cu una din ele care foloseste strangerea prin rasucirea corpului. Se desfacea usor si se rabata antena. (varianta 1 din poza). Cu varianta 2 nu mai sunt probleme. http://www.ttiromania.ro/media/images/performer_5000_big.jpg Pozitionarea antenei este pe bara fata. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator costinell Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 La ce buget te-ai gindit? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Unimog Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Eu n-as uita sapa de troliere sau macar o teava cu un ochi si un baros sau topor pentru el . In Mongolia din cate am vazut eu copacii sunt doar in parc in Ulanbator 0747967945 kiss.zoltan@offroadmania.ro Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Eu, intai si inainte de toate, m-as interesa, in functie de tarile/teritoriile pe care le voi parcurge, de care anume VACCINURI am nevoie....... REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Octombrie 24, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 La ce buget te-ai gindit? Cred ca e prea devreme ca sa fac o estimare realista. In mare ma gandesc ca, in afara de prepararea masinii, vreo 4000-5000 de euro de masina din care aproape 2000 merge pe combustibil. E un calcul subiectiv nu unul facut dupa informatii concrete. Eu sper ca sa ma incadrez in maxim 5000 de euro. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Octombrie 24, 2011 Partajează Postat Octombrie 24, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Cred ca e prea devreme ca sa fac o estimare realista. In mare ma gandesc ca, in afara de prepararea masinii, vreo 4000-5000 de euro de masina din care aproape 2000 merge pe combustibil. E un calcul subiectiv nu unul facut dupa informatii concrete. Eu sper ca sa ma incadrez in maxim 5000 de euro. .......Si inca vreo 5000 ar fi buni sa ii ai pe card, pentru orice eventualitate neplacuta.......un fel de asigurare "in caz de orice"....... REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nick67 Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Ai putea sa te uiti si ce au zis tinerii cu ambulanta: http://blog.paramongols.ro/ VW Typ 3, 1966 LR Go Beyond Tough Phone IP68 http://www.lroc.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Dan Popescu Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 he-he, coane Max, daca ne potrivim la perioada poate iti fac cinste cu o bere chinezeasca la Ulan-Bator. Sa-ti tii telefonul de roaming deschis. LA MULTI ANI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
olnat Postat Octombrie 25, 2011 Partajează Postat Octombrie 25, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 salut Max! aici moldoveanu din Chisinau. M-as putea alipi la aceasta aventura, desigur daca esti deacord deoarece demult timp ma urmareste ideia. Pot sa-ti dau o intrebare: de ce Mongolia? Poate Baikal, km110? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mihaituk Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 La un prim calcul facut de mine anul trecut, cand incepusem sa visam la aceeasi chestie, a iesit o lungime de cca. 20.000 km dus-intors. Traseul ar fi urmarit o varianta dus prin Kazahstan - Turkmenistan - Uzbekistan cu intoarcere prin sudul Rusiei. Prima problema de care m-am lovit a fost timpul. Fiindca nu se poate merge mai mult de 300 km / zi, adica 6-7 ore la o medie de 40-50, timp care include si opririle, a rezultat un traseul de minim 2 luni. Deci o perioada neproductiva destul de lunga. Scurtarea termenului este greoaie si riscanta, vor aparea cu siguranta situatii neprevazute, defectiuni, intarzieri.. Concluzia a fost ca va trebui stat (mers) departe de casa, copii, servici o perioada destul de lunga. Ideea de a lua si copii nu este nerealizabila, insa poate lungi timpul programat. Si e important (nu numai in acest caz) de avut in echipa un medic. Apropos de echipa, este bine, daca nu chiar s-ar impune, sa fie facuta o tura de incalzire avand ca scop coagularea echipei. Statul doua luni langa o persoana cu care nu poti comunica usor poate deveni o problema importanta, mai ales in situatii critice. Bugetul ar trebui sa acopere dupa parerea mea urmatoarele: - combustibil, calculat la 15%, 3000 litri. Daca tinem cont ca inspre est pretul scade semnificativ, valoare de 2000 euro ar fi suficienta. - taxe vamale, vize, spagi. Aici nu am inca idee, dar voi verifica. - cazarea nu se pune, este practic inexistenta sau nu va fi tentanta. - mancarea nu poate fi mai mult ca la noi, deci 20 euro /zi ar trebui sa ajunga. - Bugetul cel mai important este cel de pregatire a masinii si a echipamentelor aferente, insirate de Max in primul post. As adauga cortul de plafon. Restul se pot completa intre cei participanti. - si mai trebuie luat in calcul u buget pentru piese de schimb uzuale (rulmenti, capete de bara, bucsi, o planetara), care macar sa isi faca treaba pana in orasele mari care dispun de ateliere sau DHL. Din cate am inteles de pe la prietenii mai umblati, piesele pentru Toyota se gasesc cel mai lesne. Defenderul sau Patrolul sufera din acest punct de vedere. Pentru navigatie am strans/cumparat o gramada de harti pentru Garmin si Ozi Explorer care acopera tot traseul. Este aproape obligatoriu cunoasterea limbii ruse de unul dintre membri, daca nu pentru gasirea traseului optim sau a toaletei, pentru descurcarea din situatii administrative dificile (politie, filtre, vami). Cred ca ar fi recomandat Dieselul, am inteles ca o vodca buna poate umple mult din rezervor, de la soferii de camioane. Max, mai intreb si eu in stanga si in dreapta, si completam. Noi am inceput sa visam de ceva vreme pregatind doua Landcruisere 80. In iarna vin si doi prieteni care au traversat mongolia pe biciclete si le voi cere informatii suplimentare (perioada optima, vreme, vaccinuri) T O Y O T A OFFROAD CLUB SIBIU Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teddybear Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 As sugera si eu o completare la dotarile din postul nr.1: consider ca ar fi util la un astfel de drum (lungime, zone izolate, etc.), un grup elecrogen, de 1-2KVA, care sa livreze pe langa 220V si 12/24V (functie de acumulatorul masinii) si care sa functioneze pe acelasi combustibil cu masina. Daca ar fi si un model insonorizat, ar fi si mai bine! Stiu ca sunt astfel de generatoare, proiectate pentru campare in zone izolate. It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gusteru Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 inca o completare la lista de la primul post: 1. un telefon satelit pe linga un mobil cu abonament (sa nu se permine cartela la un prepaid) 2. cineva de acasa sau de pe linga care are datele masinilor si echipajului plus aceeasi harta ca aechipei sau google earth la indemina. cu telefonul se poate transmite la intervale regulate pozitia 3. o asigurare personala buna inclusiv cu repatriere Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdiOnWeb Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 La cate a fost insirate(asigurare cu repatriere, telefon satelit, vorbitor de limba rusa...etc), unde naiba mai este aventura? Poate ar fi nevoie de un camion cu tot ce trebuie care sa merga in paralel cu echipajul si sa intervina la nevoie... Drum bun! https://serviceautobragadiru.business... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
olnat Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 Nu va faceti impresii asa proaste de Mongolia acolo exista civilizatie sunt foarte multe masini japoneze mai ales Toyota. Probleme mari cu piese nu cred ca vor exista, daca ramai fara motorina cineva din localnici sigur cu motocicleta iti va aduce important VODCA sa ai. Stiu ca sunt multe riuri de traversat si depinde in ce timp nimeresti,ma refer la ploae ,problema cea mai mare o reprezinta pietrele ascutite si traseul ales (atentie mare la cauciucuri si kit-ul de reparatie). Referitor la valuta: mai bine e sa detii dolari SUA. Motorina in orase se poate procura si cu Master card , 1l=1$ ADICA 1400 tugrici , benzina 95 se gaseste foarte rar. Pot face companie cu o Toyota LC 80, limba rusa vorbesc la perfectie. Pot sa mai gasesc ceva info si de pe forumurile rusesti Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gusteru Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 La cate a fost insirate(asigurare cu repatriere, telefon satelit, vorbitor de limba rusa...etc), unde naiba mai este aventura? Poate ar fi nevoie de un camion cu tot ce trebuie care sa merga in paralel cu echipajul si sa intervina la nevoie... Drum bun! Ai si matale dreptate, dar cind te apuca o criza de rinichi pe vulcan la Askja si elicopterul te costa numai o semnatura, parca nu-ti mai pare rau dupa suta de euro pe care ai dat-o pe asigurare. Pacat insa de aventura Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Octombrie 27, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 salut Max! aici moldoveanu din Chisinau. M-as putea alipi la aceasta aventura, desigur daca esti deacord deoarece demult timp ma urmareste ideia. Pot sa-ti dau o intrebare: de ce Mongolia? Poate Baikal, km110? Salut! Ar fi excelent daca poti sa te lipesti si tu. Da ce Mongolia? Nu stiu sigur. Initial am zis de Africa, Maroc, Mauritania, Maui etc dar parca mai mult imi place catre Mongolia pt ca e mai racoare si traseu mai divers. Plus ca nu trebuie sa strabat 3500 de km pe asfalt pana in Spania. Nu stiu cum e cu Baikal-ul dar da-mi detalii, ca cine stie... :h5 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Octombrie 27, 2011 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Re: Expeditie in Mongolia in 2012 La un prim calcul facut de mine anul trecut, cand incepusem sa visam la aceeasi chestie, a iesit o lungime de cca. 20.000 km dus-intors. Traseul ar fi urmarit o varianta dus prin Kazahstan - Turkmenistan - Uzbekistan cu intoarcere prin sudul Rusiei. Prima problema de care m-am lovit a fost timpul. Fiindca nu se poate merge mai mult de 300 km / zi, adica 6-7 ore la o medie de 40-50, timp care include si opririle, a rezultat un traseul de minim 2 luni. Deci o perioada neproductiva destul de lunga. Scurtarea termenului este greoaie si riscanta, vor aparea cu siguranta situatii neprevazute, defectiuni, intarzieri.. Concluzia a fost ca va trebui stat (mers) departe de casa, copii, servici o perioada destul de lunga. Ideea de a lua si copii nu este nerealizabila, insa poate lungi timpul programat. Si e important (nu numai in acest caz) de avut in echipa un medic. Apropos de echipa, este bine, daca nu chiar s-ar impune, sa fie facuta o tura de incalzire avand ca scop coagularea echipei. Statul doua luni langa o persoana cu care nu poti comunica usor poate deveni o problema importanta, mai ales in situatii critice. Bugetul ar trebui sa acopere dupa parerea mea urmatoarele: - combustibil, calculat la 15%, 3000 litri. Daca tinem cont ca inspre est pretul scade semnificativ, valoare de 2000 euro ar fi suficienta. - taxe vamale, vize, spagi. Aici nu am inca idee, dar voi verifica. - cazarea nu se pune, este practic inexistenta sau nu va fi tentanta. - mancarea nu poate fi mai mult ca la noi, deci 20 euro /zi ar trebui sa ajunga. - Bugetul cel mai important este cel de pregatire a masinii si a echipamentelor aferente, insirate de Max in primul post. As adauga cortul de plafon. Restul se pot completa intre cei participanti. - si mai trebuie luat in calcul u buget pentru piese de schimb uzuale (rulmenti, capete de bara, bucsi, o planetara), care macar sa isi faca treaba pana in orasele mari care dispun de ateliere sau DHL. Din cate am inteles de pe la prietenii mai umblati, piesele pentru Toyota se gasesc cel mai lesne. Defenderul sau Patrolul sufera din acest punct de vedere. Pentru navigatie am strans/cumparat o gramada de harti pentru Garmin si Ozi Explorer care acopera tot traseul. Este aproape obligatoriu cunoasterea limbii ruse de unul dintre membri, daca nu pentru gasirea traseului optim sau a toaletei, pentru descurcarea din situatii administrative dificile (politie, filtre, vami). Cred ca ar fi recomandat Dieselul, am inteles ca o vodca buna poate umple mult din rezervor, de la soferii de camioane. Max, mai intreb si eu in stanga si in dreapta, si completam. Noi am inceput sa visam de ceva vreme pregatind doua Landcruisere 80. In iarna vin si doi prieteni care au traversat mongolia pe biciclete si le voi cere informatii suplimentare (perioada optima, vreme, vaccinuri) Intradevar, daca dureaza 2 luni e cam nasol. Eu ma gandeam cam la o luna, o luna si un pic. Probabil ca sunt diverse trasee de lungimi diferite. Mai calculam ... :grin: Mi-ar place ca sa facem o grupa de Toyota Landcruiser. Eu am una, voi doua, Olnat una, suntem deja 4 masini. :h5 Cortul pe masina nu e febletea mea. Eu de obicei imi pregatesc locul de dormit in masina. Asa va fi si organizata masina. Mai ai si un sirocol care face caldura daca e cazul. Bancheta spate dispare si va fi montata o placa din spate pana la scaunele din fata, placa sub care vor fi doua sertare mari pentru diverse accesorii si piese de schimb. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate