XTra Postat Februarie 2, 2012 Partajează Postat Februarie 2, 2012 Buna, Sunt proaspat posesor de Samurai 1.3i, 1992. Masina a venit echipata cu gume 195/15 si are arcuri cu foi fiind mai inaltata din cerceii arcurilor. Are SPOA (arcurile deasupra axelor. Am niste intrebari pentru cei care cunosc ambele variante de suspensie: In ce masura ar merita o schimbare a suspensiei pe elicoidale, tinand cont de faptul ca masina va face trasee de grad de dificultate mediu si mai rar mare si putin f putin asfalt. Merita schimbate actualele arcuri cu unle tot foi dar profi? Pentru a putea echipa masina cu gume de 30 sau 31 e suficienta suspensia asta? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale suspensia pe arcuri pe foi si-a trait traiul.....si-a mancat malaiul... nici camioanele nu o mai folosesc, a ramas ca relicva numai la pick-up , cred ca din motive cumva economice ( nu necesita tendoane inf + superioare). Dezavantaje: - flexeaza putin (sageata deplasarii e mica) - rigida - zgomotoasa, trosnete in miscare - putin fiabila (mai mereu se tot rupe cate o foaie, probleme cu cerceii) etc Deci , daca ai posibilitatea de a trece la elicoidale.....fa-o ca aia e treaba buna! 1 ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
XTra Postat Februarie 3, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Mi-ai confirmat ceea ce banuiam. Problema ce apare acum e mai grea pentru mine. Sa aleg un kit pentru asa ceva sau sa incerc sa fac o adaptare? Unde as putea gasi un kit la un pret mai rezonabil sau un tutorial pas cu pas how to pentru adaptare? Am tot cautat pe forum si in afara de descrieri facute de cei care au adaptat elicoidale pe axe de Toyota far cote sau dimensiuni, nu am gasit nimic si eu sunt la nivelul la care niste indicatii ar fi nepretuite. Multumesc pentru informatii. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
yknot Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale O conversie la elicoidale nu e chiar un lucru usor de facut, daca vrei sa-l faci bine. Nu stiu daca poate sa-ti dea cineva cote pentru asa ceva, si chiar daca ar avea nu stiu daca ti-ar da. Ca nivel de informare netul este plin de astfel de conversii pentru punti de samurai, insa calculul unghiurilor si celelalte chichite nu prea le vei afla. Un kit facut profi sa-l pui pe masina sare de 1500-2000E fara montaj. Ca si comparatie cu elicoidalele, cele lamelare si-au trait traiul intr-adevar, insa mai au multe de spus daca faci alegeri bune. Exista lamelare care permit flexari uriase, confort sporit fata de standard insa si aici sunt lucruri care trebuiesc facute ca la carte ca sa aibe un rezultat corespunzator. Avantajul lamelarelor este in principal pretul mult mai mic. 1 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
blavenstein Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale conversie pe arcuri elicoidale are Bogo de la OTC racing.ro 1 tractari auto profi cu o vechime de peste 18 ani tel 0744621055 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Farfarello Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Completare, citeste atent toate topic-urile pe aceasta tema, gandeste-te de 10 ori ce vrei sa faci cu masina si unde vrei sa ajungi, dupa care ia o decizie ! Daca vrei elicoidale, treaba nu-i chiar asa simpla cum suna, necesita multa munca, multi bani, asta daca vrei sa iasa ceva bine. Daca nu doresti sa investesti mult, stai relax si lasa arcurile lamelare. Si spun acest lucru pentru ca am trecut prin multe faze/suspensii cu masinile pe care le-am avut/le am. Numai bine. Bogdan, Facebook: Suzuki Restore Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
XTra Postat Februarie 4, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Va multumesc mult pentru informatii. Inca adun cat mai multe date despre asta. Concluzia la care am ajuns pana aici este ca dpdv al fiabilitatii, cursei si confortului elicoidalele au un atu important, cel mai mare dezavantaj fiind costurile de achizitie. Partea cu montajul propriuzis nu am pus-o la minusuri pentru ca, pe langa cunostinte am pasine pentru mecanica si prieteni priceputi care sunt dispusi sa-si investeasca timpul si munca in proiectul asta. Vom vedea ce va iesi pana la urma. Oricum va tin la curent si astept in continuare sfaturi pertinente legate de subiect. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TÂLVETE Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Daca folosesti un kit profi se merita sa faci pasul asta,dar daca te apuci de adaptari cred ca si la o luna dupa ce o vei termina si vei iesi cu ea pe strada o sa tot modifici la ea pentru ca o sa apara fel de fel de probleme pe care in faza de proiect o sa le omiti.Eu am patit-o si nu asi mai incerca inca odata. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
XTra Postat Februarie 4, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Un kit profi are toate elementele necesare si toate cotele de montaj incluse? Asta ar usura munca foarte mult. As putea evita pote 80% din greselile pe care oricum le voi face. Doar asa se invata. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
baghy Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Un kit profi are toate elementele necesare si toate cotele de montaj incluse? Asta ar usura munca foarte mult. As putea evita pote 80% din greselile pe care oricum le voi face. Doar asa se invata. Are dar costa enorm. Uneori mai mult ecat masina. Poti sa-ti faci o idee pe zanfi.it Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
XTra Postat Februarie 4, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale Ai dreptate. Eu vreau asta, nu la nivelul asta de performanta, dar mult mai ieeftin. Am nevoie de o masina cu care sa ies la munte in orice conditii dar doar ca distractie, nu la nivel competitional. Dar vreau sa pot aborda offroad extrem fara sa ma gandesc ca o sa rup un obarlag sau un centru bulon la fiecare fortare, sau sa nu pot trece un obstacol din cauza cursei suspensiei. Editat Februarie 4, 2012 de XTra Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
PYZ Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale ...si ieftina, si buna, si ofroad extrem...cu totii cred ca ne dorim asta, dar nu prea poti sa le pui pe toate intr-o singura masina.Parerea mea, daca vrei o masina pe elicoidale, scapa de asta care o ai acum si ia-ti una pe elicoidale.Din experienta mea personala, oricite modificari am adus la suspensia fostului Samurai, cind l-am luat pe cel actual(cu kit Calmini 5" si alte alea) am realizat ca tot ce facusem eu si ma bucuram la fiecare modificare, era o gluma pe linga kitul profesional.Dar asta e doar parerea mea, fiecare face cum crede si cit il tine buzunarul.In hoby-ul asta, dupa parerea mea, masina este accesoriu.Banii grei se duc pe roti, suspensiii, troliu si toate celelalte modificari care vin ulterior. Editat Februarie 5, 2012 de PYZ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Teodor4x4 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Uitati aici o discutie pe tema asta, poate va ajuta cu ceva: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?36457-Conversie-arcuri-cu-foi-gt-arcuri-elicoidale&highlight=conversie+arcuri+foi :h5. Cu respect, Teodor. 4x4, Way of Life ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
XTra Postat Februarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Uitati aici o discutie pe tema asta, poate va ajuta cu ceva: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?36457-Conversie-arcuri-cu-foi-gt-arcuri-elicoidale&highlight=conversie+arcuri+foi :h5. Cu respect, Teodor. Interesant topicul. Foarte util. Multumesc Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
omoroka Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale ...si ieftina, si buna, si ofroad extrem...cu totii cred ca ne dorim asta, dar nu prea poti sa le pui pe toate intr-o singura masina.Parerea mea, daca vrei o masina pe elicoidale, scapa de asta care o ai acum si ia-ti una pe elicoidale. 100% de acord cu PYZ :h5 Trebuie sa adaug ca aceasta conversie pe elicoidale este un fel de "the ultimate tunning" pe care unii o fac la samuraiele lor... adica ai schimbat rapoarte, ti-ai pus roti mari, blocant, etc etc... iar la final pentru ca nu stii ce sa mai modifici la masina asta, esti indragostit de ea lulea si nu concepi trecerea la altceva, ii faci si aceasta schimbare de sex si o treci pe elicoidale, folosind un kit profesional sau o lucrare in regie proprie. Trebuie totusi sa tii cont de urmatoarele aspecte daca vrei sa mergi pe elicoidale: 1. nu vei scapa de topaiala, aceasta datorandu-se in mare masura distantei mici dintre axele puntilor (ampatament); 2. nu vei obtine incrucisari de punti cu mult mai mari decat daca renunti la aripile masinii; 3. nu este garantat ca masina va fi mai fiabila in offroad (gandeste-te ca suspensia va avea mai multe elemente de articulatie gen bucse, pivoti, etc); Personal as face aceasta schimbare de sex la samuraiul meu daca as avea 3000eur pe care sa-i arunc intr-o suspensie zanfi si daca as mai avea inca o masina de offroad ca backup pentru a nu rata iesirile cat se monteaza dracia aia. Chiar si asa totusi, parca e prea mult pentru aceasta masinuta pentru ca, cu elicoidale sau fara, va avea intotdeauna limitarile ei, care nu tin neaparat de suspensie. :h5 Editat Februarie 6, 2012 de Astral Va salut ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale Totusi , o geometrie buna ( nu geniala , ci doar buna ) , face o mare evolutie la o masina mica . Tocmai ca e mica poti aplica usor in practica coilovere , chiar si cu helper la arc , cu reglaje si tot tacimul . Te si scuteste de multe , lucrezi mai mult la banc si la conceptie decit la masina si la punti - suportii bine conceputi pot asigura un drum scurt si elegant spre succes. Cardanele se modifica usor , dar sa nu le modifici la strungarul cu care nu esti bun prieten . Flexari record se pot obtine , dar totusi e o masina mica , si obtinerea acestor recorduri ramine o investitie care nu se amortizeaza in teren . La masinile mari , e alta discutie , cam invers aplicata , pentru ca acolo sint necesare flexarile mari , sa treaca autobuzul de ravena in care incape cu totul masina mica . ...si nu costa chiar 3000 de euro ...dar trebuie sa stai bine cu inima , si eventual sa nu tii socoteala ...ca nu mai e pasiune , si mai traiesti si sub realul risc sa dea comsoarta peste carnetelul cu coloane si sume .... Editat Februarie 6, 2012 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TyH_vl Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale @omoroka ..... hai sa iti spun eu cum este cu Zanfi , in 29/09/2009 dau comanda de : ZG-990-002 Traction Bar Kit per ponte SJ/Samuai 1300 passo corto Traction bar kit for SJ/Samurai 1300cc PZ 1 375,00 375,00 20 ZG-1540 Kit 4,5" Parabolico Heavy Duty "Special Edition Elite Plus" SHD Heavy duty parabolic kit"Special Edition Elite Plus" SHD PZ 1 1.833,34 1.833,34 20 Spese di trasporto UPS EUROPA PACK Shipping cost UPS EUROPA PACK PZ 1 83,33 83,33 20 Tot. documento € 2.750,00 deci vreau acel kit de 4,5'' SHD (super havey duty ) .... ok , dar pe langa acel kit practic trebuie sa cumpar acel traction bar inca 450 euro ca sa pot beneficia de garantie .... in data de 30/09/2009 fac transferul de bani in contul lor ..... ma asigura ca in max 1 SAPTAMANA LUCRATOARE primesc kit ul ....primesc pachetul dupa 3 luni cu zeci de mii de telefoane si nervi ..., OK . il montez pe masina .... flex PULA , rigiditate = roti de fier .... si multe altele ... Dupa 6-7 luni si mers pe deal numai Duminica , off rod MEDIU .... la o urcare sa rupt o foaie de arc pe dr , bineinteles ca a urmat si cea pe stg .... ............ deci puteam sa aleg OME , Calmini ... dar nu Zanfi este PROFI special de competitie si am ales .... Bun ..... am facut alte foi de arcuri la SB dupa astea (packet de 3 foi ,obarlag , otarlag si sustinere) aceeasi dimensiune ... dupa 2 iesiri sau facut praf intinse blana ... Ok vb din nou si fac altele mai ''forjate'' .... surpriza , nu sau mai intins dar topaiau ca draq pe urcari cu span ... In 2011 la prima etapa de CN Bucovina am participat si eu ..... in prima zi am mers f bine .... la 4 km de finis eram PRIMUL cu avans de 3 ore si 30 min fata de locul 2 si ce crezi ca patesc .... SE RUPE FOAIA DE ARC PE SPATE ZANFI .... am iesit din padure cu un lemn legat cu chingi .... La finis am avut noroc cu Adi (gura humorului) ca avea un Sami si mia dat foi de arcuri de la el sa termin traseul a2 zi si trialui terminind etapa pe locul 2 ... Multumesc Adi ... am venit acasa , merg la Sb sa fac alte foi de arcuri si pe spate ....ok , am facut .. La Buzau am rupt si fata si spatele .... Deci . 2750 euro + 14 milioane 2set arcuri fata SB + 7milioane 1 set spate nu vb de motorina sau Fan Curier sau munca depusa ..... Editat Februarie 6, 2012 de TyH_vl Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TyH_vl Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale Sa continuam ..... dupa ce am venit de la Buzau am analizat f bine situatia (bag *** in ele de foi de arcuri) cum sa fac conversia pe elicoidale fara sa mai cheltui mii de euro .... 4 tendoane Jimny 4 arcuri elocoidale +3'' Jimny 4 amortizoare +3'' Jimny 2 bari panhard Pajero 8 talare pt arcuri si sunt ceea ce trebuie .... flex f bun , nu mai topaie , alergi destul de tare prin gauri .... si multe avantaje .... Bucurati va de ceva poze si ideei ... Editat Februarie 6, 2012 de Astral Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TyH_vl Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TyH_vl Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Daca aveti intrebari ..... ??????????? DECI ORICINE FACE CONVERSIA ESTE UN MARE CASTIG .... PS : cine are drum sau trece prin Valcea .... il astept sa faca PROBA live sa vada diferenta .... Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Ma felicit ca nu-s in papucii tai , ca deja saream din papuci ...La timpul in care am dat puntile vechi de sub Patrol, am dat si foile de arc , mai ieftin decit fierul vechi la kilogram .... Masina am scos-o din atelier la 2-3 noaptea , testul de tinuta de drum s-a desfasurat ( imediat ) pe doar 6-8 km , si gata , nu trebuia sa fii expert ca sa vezi diferenta intre lamelare si elicoidale . A doua zi am mers GL- BN , cam 800 km , sau mai mult , la o zi diferenta , am facut cale-intoarsa BN-GL . Ar fi trebuit sa fiu rupt de spate si sa ramin cocosat si sa-mi amestec toate alea prin mine , dar erau dar o amintire , calaream elicoidale si ET-147, per total , si era incredibil , chiar si fara bare stabi . In teren inca nu am atins limitele suspensiei ( la stilul meu de conducere am dezbracat un set de gume noi intr-o luna , am bulit un set de amortizoare noi , si am fisurat prinderea pe sasiu la amortizoare pe fata ).Mentionez ca astea le-am facut pe malul Siretului , in muntii Dobrogei care nu-s chiar munti ci relicvele unor stincarii , si pe ceva cimpuri arate , de unul singur .In tot acest timp n-am defectat ambreiaj , foi de arc , bucse de arc etc , numai turbina si cilindrul receptor de ambreiaj . Dupa conversie ( elicoidale cu panhard pe fata , sistemul stock cu dropbox ; K link fara panhard pe spate ) , am evoluat cu stilul de condus , devenind adaptat cu noua suspensie . Adica nu ma mai preocupa stringerea din maxilare sa nu-mi musc limba de la suspensie , si pot merge muult mai agresiv . Aproape idiot de agresiv . Inca mai am de rezolvat problema cu un usor topait pe spate , dar e aminata pentru vremea ghioceilor , am tot ce-mi trebuie - amortizoare si alte alea ... Acum nu ca am facut conversia si asa e virful de gama , ci doar votez pentru elicoidale . (...daca a facut cineva conversie de la elicoidale la foi , as fi si eu curios ...) ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Daca aveti intrebari ? multumim pentru poze, multe detalii de executie se pot vedea in ele. mai am citeva chestiuni de lamurit care nu au fost exemplificate in imagini: -puntile au ramas la locul lor sau le-ai mutat sa-i maresti ampatamentul? -bratele de jimny sunt dimensional vorbind, jumatate dintr-un arc foi de sam? -bratele sunt montate in prinderile existente pe sasiu? sau ai sudat altele? -cardanul spate face fata dpv al unghiurilor la cursa marita a suspensiei? multumesc 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TyH_vl Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale multumim pentru poze, multe detalii de executie se pot vedea in ele. mai am citeva chestiuni de lamurit care nu au fost exemplificate in imagini: -puntile au ramas la locul lor sau le-ai mutat sa-i maresti ampatamentul? -bratele de jimny sunt dimensional vorbind, jumatate dintr-un arc foi de sam? -bratele sunt montate in prinderile existente pe sasiu? sau ai sudat altele? -cardanul spate face fata dpv al unghiurilor la cursa marita a suspensiei? multumesc - puntea fata .... am mutat-o cat mi au permis bariile de directie ... - puntea spate ... circa 10 cm - bratele de jimny sunt dimensional vorbind, jumatate dintr-un arc foi de sam? ..... daca nu ma insel sunt mai mari ... ceea ce e f bine .... - -bratele sunt montate in prinderile existente pe sasiu? sau ai sudat altele? ..... din moment ce ampatamentul se mareste (punte fata cat iti permite , punte spate nu f mult , e vb de echilibratea greutatii masiini) - -cardanul spate face fata dpv al unghiurilor la cursa marita a suspensiei? ....cardanele fata/spate sunt de ARO (super heavy duty de Romania) modificate atat cat iti trebuie ... Cu Placere :h5 Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
wolfman Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Re: Arcuri foi vs elicoidale Salut Vad ca tendoanele sunt prinse deasupra puntii. Asa sunt la Jimny sau ideea a fost a ta? Exista vreun avantaj daca le pui deasupra puntii si nu sub ea? Intreb, deoarece la vara as vrea sa fac si eu asa ceva la un Aro 24 (pe spate) cu niste tendoane de Land Cruiser sau de Patrol. "Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda." Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TyH_vl Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 (editat) Re: Arcuri foi vs elicoidale Salut Vad ca tendoanele sunt prinse deasupra puntii. Asa sunt la Jimny sau ideea a fost a ta? Exista vreun avantaj daca le pui deasupra puntii si nu sub ea? Intreb, deoarece la vara as vrea sa fac si eu asa ceva la un Aro 24 (pe spate) cu niste tendoane de Land Cruiser sau de Patrol. Salutare..... avantajul este ca iti ramane puntea libera sub (treceri mai usoare ,noroi , sleauri ...etc) ... ca protejare a puntii sub .... am folosit o teava taiata pe jumatate si sudata ...practic o dublura a puntii in partea de jos .. ps :alea de Land Cruiser le poti pune deasupra fara probleme .... au o forma care iti permite .. sunt OK ... Editat Februarie 6, 2012 de TyH_vl Club Sportiv x3m Valcea Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate