ubu Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Exista asa ceva la ei: Exista si la noi ? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pirvu Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Re: Discuri la puntea spate - conversie Dar cu frana de mana ce face? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ubu Postat Februarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2012 Re: Discuri la puntea spate - conversie Hidraulica pe acelasi etrier sau cu cablu pe un etrier separat, e loc destul de inca unul. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Niva Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Re: Discuri la puntea spate - conversie Etrierele destinate puntii de spate , au incorporat frina de mina actionat pe cablu , print-un excentric cu cama care actioneaza pistonasul . Eu am pus de la renault 18 , dar cu pompa de dacia 1300 la maneta de frina de mina , deci cu actionare hidraulica . Se intrerupe conducta care merge la puntea din spate , capatul care vine din fata se conecteaza etans la orificiul unde se monteaza paharul , iar partea care merge in spate se conecteaza la una din iesirile pompei , a doua iesire se obtureaza . Se recomanda pompe cu volum cit mai mic pentru a nu deteriora eficienta frinei de picior . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ubu Postat Februarie 5, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2012 Re: Discuri la puntea spate - conversie Etrierele destinate puntii de spate , au incorporat frina de mina actionat pe cablu , print-un excentric cu cama care actioneaza pistonasul . . Deci se poate frana de mana prin cablu pe acelasi etrier. Dilema mea este daca scap de problema franarii inegale pe spate (pe sosea). Motivul pentru care insa fac modificarea, este cel al scurgerilor de ulei din grup. Nu le mai vreau pe saboti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Februarie 19, 2012 Partajează Postat Februarie 19, 2012 Re: Discuri la puntea spate - conversie Lada Niva chiar are nevoie de frane cu disc pe spate? Cum se comporta sistemul de franare original? Are cineva Niva cu ABS? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Septembrie 28, 2013 Partajează Postat Septembrie 28, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Presupunand ca se face conversia cu frana disc pe spate, cum se regleaza repartitorul? Pe mine m-ar interesa conversia pentru ca la mine pe spate nu este sistem autoreglabil plus ca sistemul cu disc este mai usor de intretinut. Ca si masina donatoare de etriere spate ma gandesc la Golf sau Jetta. La dezmembrari se gasesc relativ ieftine. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Septembrie 28, 2013 Partajează Postat Septembrie 28, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie ...de Golf , Audi etc...cu frana de mana , ca sa ai si frana de mana ... ...reglarea corecta se face pe bancul de testare frane ... atentie sa fie undeva unde nu te lasa cu buza umflata din cauza modificarilor ... Sau , in mod empiric , se regleaza pana incep sa blocheze si rotile din spate la franare brutala ( brutala in sensul ca rotile din fata trebuie sa fie blocate la franare ) si apoi se regleaza din repartitor astfel incat sa nu blocheze si spatele , ci doar fata .Testarea se face urmarind cu atentie ca franarea sa se faca pe cat posibil la aceasi viteza ( aprox 40 kmh ) si cu un pasager in spate-centru ( sau aprox 60 kg pe spate -centru ). Desi pare o reducere a eficacitatii franarii , este obligatoriu ca rotile de spate sa nu blocheze la franare pentru a putea pastra controlul masinii la franarea agresiva . ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie da, stiu faza cu buza umflata....la un moment dat ma gandeam sa gasesc ceva etrier tot de rusoaica, numai nu stiu daca alte tipuri de Lada (mai noi) au franare cu discuri pe spate. Macar asa, de praf in ochi, scria ruseste pe etrier :ha1 multumesc frumos de informatii. ma mai retine faza cu intrebarea... ce se intampla in caz de accident....cred ca pic de fazan imediat, ca cica modificari la sist de franare.... hai sa o luam altfel: la modelele mai noi frana spate este cu autoreglaj? ca la mine am excentricele care trebuie din cand in cand reglate. Ca daca sunt si sisteme autoreglabile, parca nu mai ma mananca asa tare sa schimb cu etrier. Stiu ca nici cele clasice cu excentrice nu trebuie reglate toata ziua, dar asa de amorul artei e bine sa se autoregleze cate ceva pe la masina :ha1 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Mai autoreglabile decat etrierul nu se exista ( dar nu orice maimutareala - etrierele fara culizante sunt ultimele pe lista mea .. nu ma pot pronunta si pentru altii ...) . Daca discutam destre eficienta si fiabilitate e mult de discutat , mult prea mult . De fazan pici si daca ai alte becuri , deci ... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nivaforever Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Uite ce fac altii din masina asta: cind o sa fiu mare.....o sa-mi iau tot niva Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Asa dedicatie , mai rar .. ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Tocmai sunt proaspatul proprietar a doua etriere de spate de Golf IV cu tot cu placutele de frana (uzate, nu noi, deci inutilizabile) pentru fantastica suma de 80 lei amandoua. Pun poze sus, numai sa le curat un pic ca sunt pline cu de toate. Daca ma ajuta timpul, am sa dau jos puntea spate si am sa termin diferentialul blocabil (cu poze aferente) si sa vedem ce si cum cu frana. Oricum, la o privire pe etriere am observat semnele de VW si Audi. Oare nu merg folosite si pe Lada?? daca cei de la firmele de mai sus au incredere in ele......:wink: 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
minitehnicusro Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Tocmai sunt proaspatul proprietar a doua etriere de spate de Golf IV cu tot cu placutele de frana. Oare nu merg folosite si pe Lada am pus la samurai discuri pe spate cu etrieri de golf. urmeaza un alt sam cu etrieri de opel. merg cu siguranta si la niva. 3x Suzuki Jimny 1x Suzuki Samurai Dacia DoubleCab 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Trecand ieri pe langa un centru de fier vechi, ma dau cu intrebarea la lucratori, ca doar o intrebare nu costa, si gasesc ca prin minune, la 15lei pret, o bucata de tabla de otel de 6mm grosime, de 30cm pe aprox 1m, numai buna pentru distractia cu frana disc. Insa este adevarat ca 2 discuri de frana fac impreuna 200 lei. Eu oricum le cumparasem ca cele de pe fata sunt putin obosite si vroiam sa le schimb. Deci ca si investitie pentru transformare pana acum am cheltuit 95lei, daca tinem cont ca folosesc discurile vechi. Mai ramane sa vedem cat costa treaba cu conductele de frana si furtunele aferente, placutele de frana plus nea strungaru si nea frezoru. Strungarul foloseste la modificarea discurilor (trebuie o degajare a diametrului interior) si strungarul pentru prelucrarea placii de prindere. Eu am gasit la adresa: http://www.ladaniva.co.uk/baxter/Gallery/Mods_and_Accessories/Rear_Disk_Conversions/Russian/index.html inclusiv poze cu placa adaptoare cu tot cu dimensiuni. Din pacate nu imi dau seama ce fel de etrieri foloseste, deci dimensiunile si distantele referitoare la urechile de prindere ale etrierului vor fi determinate in mod particular. Ce nu inteleg este de ce au frezat locul in care se prinde de punte. Poate va prindeti voi. Una peste alta, daca e sa cumpar doi tamburi de frana de la Cluj (220lei bucata), ca ai mei sunt putin obositi (in sensul ca trebuie putin strunjiti ca au buza) cred ca ies mai de ieftin cu discurile, chiar si daca ar fi sa cumpar altii noi. Plus amorul modificarii.... Daca chiar ma apuc de transformare va tin la curent, cu pozele aferente. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie inclusiv poze cu placa adaptoare cu tot cu dimensiuni. Din pacate nu imi dau seama ce fel de etrieri foloseste, deci dimensiunile si distantele referitoare la urechile de prindere ale etrierului vor fi determinate in mod particular. Ce nu inteleg este de ce au frezat locul in care se prinde de punte. Poate va prindeti voi. . a frezat pentru a folosi exact aceleasi suruburi cu care e prinsa planetara pe punte Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Trebuie sa recunosc ca la asta nu m-am gandit. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nivaforever Postat Octombrie 18, 2013 Partajează Postat Octombrie 18, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Trecerea la frina spate pe discuri pare interesanta, intrebarea este, oare merita modificarea? In varianta standard, cel putin la mine, frina este foarte buna, chiar agresiva. cind o sa fiu mare.....o sa-mi iau tot niva Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Octombrie 22, 2013 Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Aceeasi parere am si eu de frana de Niva mai ales cu ABS. Totusi cu disc este mai controlabila si ceva mai eficienta, insa dupa modificare/ conversie trebuie echilibrata sa nu franeze disproportionat, deoarece poate fi periculos . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Octombrie 22, 2013 Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Aceeasi parere am si eu de frana de Niva mai ales cu ABS. Totusi cu disc este mai controlabila si ceva mai eficienta, insa dupa modificare/ conversie trebuie echilibrata sa nu franeze disproportionat, deoarece poate fi periculos . echilibrajul este facut prin repartitor sau in cazul celor cu ABS e facut de unitatea ABS asa ca din etrierul spate nu ai ce sa echilibrezi atata timp cat etrierele sunt de acelasi tip si marime hidraulica si implicit forta aferenta dezvoltata este aceeasi si pe stanga si pe dreapta. singura eventuala problema poate aparea daca repartitorul nu functioneaza calumea in varianta fara ABS si atunci implicit nici spatele nu va lucra bine:) si mai ales sa nu faca cineva greseala sa scoata repartitorul de sarcina de pe spate pentru ca va veti trezi ca la o franare va pleca spatele in fata cu urmari cam nasoale. daca studiati putin sistemul de franare de la niva pe fata se observa ca sunt 3 pistonase pe etrier iar la franari moderate lucreaza doar unul iar la franari mai bruste si mai puternice pleaca si celelalte doua iar spatele intra abia cand incep s alucreze si celelalte doua. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie Am intalnit la alt tip de masina dupa schimbarea puntii spate cu tamburi, trecand la discuri pedala de frana se ducea prea jos, etrierii "mancau" mai mult lichid si a trebuit o pompa cu debit mai mare. Am schimbat pompa si totul a fost excelent. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie La modul teoretic ar fi trebuit sa fie exact invers. Daca pui la socoteala ca frana cu tambur nu este autoreglabila ( cel putin modelul vechi, nu stiu cum e la cele noi) odata cu dereglarea cantitatea de lichid necesara este mai mare. La franele cu discuri distantele se autoregleaza, in sensul ca placutele raman in imediata apropiere a discului, deci cantitatea de lichid necesara ar trebui sa fie mai mica... Cel putin asa cred eu 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Re: Discuri la puntea spate - conversie deacord cu tine Gaby singura explicatie pe care o vad este ca exprimarea nu e cea mai fericita probabil ca a vrut sa spuna ca volumul de lichid dintr-un etrier e mai mare ca volumul de lichid din cilindrul receptor :) daca e asa este adevarat dar aia cu cilindri care mananca lichid la apasarea pedalei e cam mancata:) tocmai principiul hidraulic e ca miscand un mic pistonas pe o anumita distanta datorita incompresibilitatii lichidului si datorita dimensiunilor dintre cele doua pistoane,cel receptor si cel care genereaza miscarea sunt miscate in concordanta cel mai elocvent exemplu este cricul hidraulic care e actionat de un pistonas de diametru in general in jur de 10mm si pe o distanta de 10-15mm cursa si creaza o ridicare de aproximativ 3-5mm la un cilindru de diametru 25-30mm,acelasi lucru si la frana. schimbarea pompei poate fi explicata prin eventuala diferenta de presiune dar in nici un caz de debit iar faptul ca se ducea pedala prea jos poate fi si datorita unei aerisiri defectuase a pompei in general Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Re: Discuri la puntea spate - conversie Daca tot am cumparat etrierele de golf4, am zis sa vedem cum se pot pune sus. Primul pas: modificarea discurilor de frana vechi, in sensul ca trebuiau indreptate deci la strungar cu ele. Din analiza planetarei si a discului de frana am constatat ca exista o problema si anume: ori strunjesti planetara pana aproape de suruburi astfel incat sa intre in golul discului de frana ori maresti diametrul gaurii de la disc, din nou foarte aproape de gauri, ca sa intre discul pe planetara dinspre diferential. Deoarece o planetara e mult mai scumpa, am ales sa strunjesc din disc. Acum discul e din fonta.. sa strunjesti pana aproape spargi gaurile nu prea e bine. Am observat pe planetara, cum te uiti dinspre rulment, un diametru sub diametrul gaurilor de suruburi care la ambele planetare este acelasi ca marime. Am exploatat acest diametru si ca sa nu iau prea mult atat din planetara cat si din disc, a, ajuns la un compromis, in sensul ca pe grosimea discului, zona de interes a fost strunjita jumatate la diametrul de pe planetara, jumatate din planetara la diametru initial al discului: Inspirandu-ma din pozele de pe net si forum, dupa masuratori am constatat ca o placa de metal prinsa in cele 4 suruburi care inchid rulmentul este prea sus pentru etrierul de golf. Asa ca am facut o placa din doua bucati de table, ca sa cobor la nivelul etrierului. Pozele urmatoare sunt in succesiunea operatiunilor, din pacate fiind prototip am facut toate operatiunile prin masuratori la pozitie, de aceea nu pot pune decat putine cote... La ultima poza, diametrele dunt de 80mm diametrul interior mic si de 115mm cel mare. Tabla este de 6mm si strunjirea este facuta in asa fel incat diamtrul de 80mm este de 3mm grosime, restul de 115 mm diametru. Partea de fi80 groasa de 3mm este exact ca ”maieul” de tabla de la frana cu tambur, astfel incat tabla cu simeringurile inchide la fix rulmentul. Tabla cu simeringurile este piesa pe care am prezentat-o la diferentialul blocabil. Dupa gaurire si potrivire am asamblat totul sa vad cum intra si a iesit asa: Nota: - Etrierul nici acum nu l-am curatat; - Etrierul nu are placutele montate; - Discul de Niva este asa de gros ca de abia intra in fanta etrierului, deci daca va apucati sa modificati si aveti discuri vechi, strunjit-ii cu incredere ca sa ii indreptati sau subtiati ca este nevoie sa intre in etrier (evident fara exagerare); - Suruburile de prindere a etrierului care le aveam pe acasa sunt prea lungi si de aceea am pus o piulita pe post de distantier, o sa cumpar adecvate; - Montarea a fost facuta pe partea cu prinderea de punte a barii Panhard si pozitia etrierului este aprox la 45 grade culcat spre spatele masinii, cu furtunul de lichid si aerisitorul catre arc si locul pentru cablul de frana de mana pe sub punte. A fost singura posibilitate de montaj a acestor etriere in sensul ca in pozitie verticala partea de frana de mana lovea in arc, inclinat catre fata nu se mai putea aerisi. Schimbarea intre ei a etrierilor si montarea inclinat catre fata impunea furtunul de lichid pe sub punte=riscant, deci singura posibiulitate este cea din poza (in opinia mea). Alte etriere mai ”inguste” poate permit alta pozitionare, placa adaptoare fiind gaurita in consecinta. Sistemul este amovibil, in sensul ca daca nu se dovedeste fiabil/reglabil din repartitor/probleme legale, poate fi cu usurinta scos si revenit la original (ma rog, o dupa-amiaza pierduta, eventual o berica :)) Per general a fost mai simplu de cat m-am asteptat, piesa prototip, in afara de 25 min la strungar a necesitat doar 3 ore jumătate de lucru. A doua va merge mult mai repede, deoarece am model si le pun una pe alta si marchez locul pentru gauri la tandem. 2 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 17, 2014 Partajează Postat Februarie 17, 2014 Re: Discuri la puntea spate - conversie Astazi am cumparat un furtun de frana de fata de golf4 ca sa termin cu frana pe spate si asa am ajuns la urmatoarele constatari: Furtunul de frana are alt surub de prindere in etrier, de fi 10, spre deosebire de etrierele mele care au diametrul de 12mm. Poate ca daca as fi stiut cu precizie de la ce tip de golf 4 am etrierele as fi luat furtune care se potriveau perfect. Asa ca in acest caz am utilizat forta bruta si am marit gaura cu burghiul la fi 12 si voi refolosi suruburile vechi. Nu am apucat sa fac poze , dar maine sper sa le fac si le voi posta. Vestea buna este ca celalat capat are filetul si diametrul ca si cilindrul receptor original al Nivei, deci macar aici nu am la ce interveni. Va mai trebui sa masor sa vad cu ce inlocuiesc conductele initiale care se intind pe punte, pentru ca cele originale sunt prea lungi. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate