LADA17ABS Postat Februarie 19, 2012 Partajează Postat Februarie 19, 2012 Am aflat cu totii ca Niva de 1.7 i este echipata cu calculator de motor ECU. Engine Control Unit. La majoritatea masinilor moderne in ECU se poate interveni asupra softului de gestiune electronica a motorului, asa zisul chiptuning. Cine si-a facut o astfel de modificare? Cine vrea sa-si faca? Cine face aceasta interventie si unde? Cat costa? Interesant ar fi ca discutia sa fie exacta, concreta la obiect si sa nu batem campii cu alte masini... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cristi69 Postat Februarie 19, 2012 Partajează Postat Februarie 19, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i In urma cu 2 ani gasisem o firma de chiptuning din Bucuresti care se laudau ca pot face asa ceva dar numai pentru cele echipate cu ECU Bosch.Pretul era undeva la 300E iar cresterea de putere de 8 cp.adica 10%.Din pacate numarul lor de telefon e undeva in Dunare impreuna cu telefonu.Eu nu am facut asa ceva pentru ca pur si simplu am considerat ca nu se justifica cheltuiala. Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Februarie 19, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Da sunt multe firme de tuning in Bucuresti care se ocupa cu resoftarea. 300 Euro sunt si ei 300 Euro bani care acum conteaza mai mult ca acum doi ani. In Lada cred ca nu prea are experienta nimeni cand ne referim la resoftarea ECU-lui original in speta Bosch. Daca se castiga 8 cai e foarte bine e aparoape 10% excelent pentru un motor aspirat de strada. Am sa incerc sa ma documentez putin mai mult in zona asta. Astept in continuare sugestile voastre. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Februarie 20, 2012 Partajează Postat Februarie 20, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Cred ca e ceva in neregula cu titlul topicului. O P T I M I Z A R E ?????????????? Ha, ha. Pai cand e vorba de mai mult power , numai de optimizare nu e vorba! Optimul dpdv consum/fiabilitate/durata de viata a motorului il primesti cu sofrtul din fabrica. Atunci cand vrei mai mult power, inseamna ca renunti cate putin (sau mai mult) la fiecare din capitolele enuntate mai sus. Adica: - iti va creste consumul - risti sa mai crapi ceva prin motor si transmisie , deci scade fiabilitatea - scade durata de viata a motorului.......... Acum, trebuie sa intelegi ca ECU pe niva e o chestie de generatie mai veche. scula bosch. Memoria sa este read-only, nu poti interveni pt resoftare ( sau optimizare , ha, ha). Pt a scoate ceva in plus caluti, trebuie dezlipita memoria si introdus un alt cip ce permite rescrieri ulterioare. Din aceasta cauza, manevra costa ceva banuti... Mai putem discuta pe tema asta, dar , sincer ....... nu prea stiu ce iti doresti. ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Februarie 20, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Vorbesti din proprie experienta? Imi place sa cred ca mai sunt oameni care fac treaba cum trebuie si pe la noi. Cred ca faci o confuzie intre modalitatea hard de a inlocuii softul si optimizare. In primul rand cred ca vrei sa spui ca ecu Bosch foloseste o memorie de tipul OTP, care se scrie o singura data si poate fi copiata, modificata si rescrisa doar pe o alta memorie de tip OTP sau reprogramabila. Optimizarea este procedeul pe care un tuner trebuie sa-l faca inainte de a trece la modificarea parametrilor ce pot influenta direct puterea si cuplul motorului. Eu am intrebat despre o procedura personalizata de modificare in care prima data face optimizarea si cand totul este in regula trece la modificarea avansului si cantitatii de benzina injectate pentru sporirea fortei motorului. Un producator de automobile vinde masina cu un soft general nepersonalizat si cum doua masini nu sunt lafel... Producatorul nu se apleaca asupra optimizarii fine din rationamente economice, aceasta operatie putand fi facuta doar manual de operatori ultraspecializati, iar la 2000-3000 de masini cat face lada pe zi nu ar fi posibil sa blocheze fluxul de livrare, chiar daca ar dura doar o ora de masina. Asta nu insemna ca sunt prosti sau nestiutori doar ca au facut un soft care functioneaza bine pe toate dar nu perfect. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mac01 Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i 2000-3000 de masini cat face lada pe zi ar insemna aproximativ un milion de masini pe an. vinde lada atatea masini? si cui? cat despre soft; mai bine te-ai gandi sa investesti banii in altceva, nu ai sa obtii ceva spectaculos de la un motor aspirat. o turbina si un intercooler sunt mult mai binevenite. documenteaza-te si vezi daca suporta motorul asa ceva, decat sa dai banii degeaba baietilor care fac chip tuning. sporuri multe! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mac01 Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 (editat) Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Sincer sa va spun m-am gandit si eu la un nou soft pentru motor dar m-am lovit de cateva probleme, de aceea prefer sa mai ma documentez inainte de a face vreo prostie. Primul lucru ar fi ca majoritatea firmelor care fac asa ceva nu iti pastreza, sau nu iti doneaza softul vechi al masinii in caz ca nu esti multumit de noul soft. Daca te duci la ei si le ceri sa-ti puna softul vechi iti spun ca nu-l mai au sau daca l-a pastrat iti cere alti bani ca sa ti-l puna la loc. Si dupa aceea il pune intreg la loc sau se mai pierd ceva date pe drum sau prin calculatorul mesterului ca nu stiu pe ce buton a apasat si a sters ceva? Motorul meu stiu sigur ca rezista la resoftare si se poate adauga cei 25-30 cp fara nici un fel de probleme, dar creste si cuplu iar asta ma duce cu gandul catre ambreiaj. Oare rezista ambreiajul? Am citit undeva despre un tip care a facut asa ceva si spunea ca dupa aceasta operatiune mersul bara la bara in bucuresti devenise un calvar deoarece masina tindea tot timpul sa zvacneasca la plecarea de pe loc si trebuia sa jongleze foarte mult din ambreiaj, ceea ce implica o uzura mult mai rapida. Al doilea lucru ar fi ca nu cred ca avem atatia ingineri asa de specializati in gandirea hartii noului soft si modificarea lui pe masina in functie de uzura motorului. Toate softurile vin prin internet de la firma mama fiecare cu dedicatie pentru modelul masinii. La cate firme de chip tuning sau deschis la noi in tara va dati seama cati ingineri de motoare ( si aici ma refer la cei buni ) ar trebui pentru fiecare firma in parte. Ca sa poti modifica harta cu adevarat la o masina banuiesc ca trebuie efectuate cursuri de specializare la firma mama, ori chip tuning-ul nu reprezinta ceva de mancare ca sa avem nevoie zilnic de asa ceva iar firma respectiva sa investesca bani si timp pentru fiecare inginer in parte. Ca exista un tip acolo care dupa ce pune noul soft mai umbla un pic la amestec aer-combustibil sau mai mareste-micsoreaza un pic avansul ( lucruri minore ) etc...asta se poate, dar nu cred ca tipul respectiv este in masura sa modfice sau sa gandeasca in totalitate harta noului soft. Pe urma ce ma mai tine pe loc ar fi filtru de particule. Unii spun ca daca modifici softul ai o ardere mai buna a combustibilui si nu o sa se mai infunde asa usor dpf-ul, altii spun ca dimpotriva cresc gazele la evacuare si se infunda mai repede, deci trebuie dat jos. Alt inconvenient ar fi ca daca dau jos filtrul de particule atunci mai ies noxele la masina cand vine vremea ITP-ului? Si mai sunt multe de spus dar trebuie timp si nici nu as vrea sa poluez topicul dv. Deci una peste alta sunt multe lucruri la care trebuie sa te gandesti inainte de a face aceasta operatie. Am avut o oferta ( cica oferta ) la 500 euro chip + dpf jos, dar inca nu am fost ferm convins de beneficiile acestei operatii. Asa ca am sa urmaresc cu mare interes topicul dv si chiar va rog sa ne tineti la curent cu noile vesti, eventual sa prezentati un feedback dupa efectuarea acestei lucrari. Va doresc un weekend placut. Editat Martie 10, 2012 de mac01 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dcosmin Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Am avut 3 masini resoftate, nici una suv/4x4 veritabil ,toate fiind turisme. Doua dintre ele aveau modificari mecanice inainte de a primi soft nou, adica alt turbo,intercooler, alta galerie de evacuare inclusiv serpisori. Si astea doua erai diesel turbo. Ceea ce vreau sa iti spun, si sper sa o iei ca pe un sfat amical, ca la motorul tau aspirat, mai mult de 5 6 cai obtinuti in plaja superioara de turatie , si circa 10 nm in plus obtinuti si ei peste 3000 de ture nu ai sa capeti. Iar 5-6 cai am zis optimist,pentru ca probabil ar trebui sa te gandesti si la un traseu de evacuare cu tot cu serpi , ca abia apoi sa o resoftezi ca sa speri la cei 10 cai in plus. In plus, aceasta resoftare o sa iti scada fiabilitatea subansamblelor. Doi la mana, consumul tau ca creste cu minim 1 litru in ideea ca vei folosi masina astfel incat sa simti cresterea de putere , care pseudocrestere va fi simtita cum am mai spus la peste 3000 de ture. Si nu in ultimul rand, motorul masinii tale, dupa cum ai spus este un concept de 30 deani , randamentul sau nu este totusi stralucit,iar modificandu-l si mai mult nu faci decat sa periclitezi buna sa functionare la un moment dat. Succes si sa ne zici si noua cum este dupa resoftare. :2dr Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Martie 10, 2012 Autor Partajează Postat Martie 10, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Sigur ca o sa va tin la curent, doar ca mai stau putin cu ea asa sa o mai misc, daca e sa pice ceva sa nu dau vina pe soft. Acum masina functioneaza bine dar se simte ca softul are discrepante in functionare si acestea mi-au fost explicate ca fiind din cauza impunerii normelor Euro 5. Apropo de RAR am fost informat de tuner ca in zona de mers in gol nu o sa-mi modifice nimic fapt care la ITP este un avantaj. Modificarile se vor simti prezente doar cand motorul intra in sarcina, acest ECU avand posibilitatea de reglaje si corectii in functie de sarcina motorului: "engine load". Datorita optimizarii si a reglajului fin personalizat motorul beneficiaza de o setare potrivita, perfect ajustata pe el astfel randamentul ii creste. La aceeasi cantitate de aer-benzina scoate un randament mai bun. Astfel cand masina este exploatata corespunzator cosumul scade, dar am fost avertizat cand vreau surplusul de putere in mod cert sa ma astept la un consum mai ridicat. Mi-au spus ca la acest motor castigul este mai mare decat in mod normal. Pentru un motor normal de acest gen sunt de acord cu cei 5-6cai in plaja superioara de turatie. Acest motor este inhibat din setare din cauza normelor Euro 5 si datorita acestui fapt renuntand la a corespunde la noxe in sarcina(unde nimeni nu verifica la ITP) castigul poate fi incantator. O sa ramana de vazut cat se castiga si am sa expun fisa dyno la momentul oportun. Am fost avizat de faptul ca evacuarea este oarecum restricionata si ca ar fi un mare avantaj daca as face o operatie simpla, sa scot catalizatorul insa atunci adio ITP fara noroc. Evacuarea este bine dimensionata pentru 80 de cai insa de la 110 in sus in mod cert trebuie alta. Eu nu intentionez sa depasesc 100 de cai putere care oricum ar fi in zona de siguranta a motorului. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dcosmin Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Eu pot sa pun pariu cu tine ca doar din evacuare si soft nu ajungi la 100 de cai de la 80 cat are el stock. Si 80 are nou,ca banuiesc ca dupa o uzura nu mai sunt chiar toti.Ma rog, succes in continuare! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
baghy Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i De ce nu astepti sa se aseze motorul ca sa-i faci optimizarea? Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Martie 10, 2012 Autor Partajează Postat Martie 10, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Eu pot sa pun pariu cu tine ca doar din evacuare si soft nu ajungi la 100 de cai de la 80 cat are el stock. Si 80 are nou,ca banuiesc ca dupa o uzura nu mai sunt chiar toti.Ma rog, succes in continuare! Nici nu am spus asta. Am afirmat eu asa ceva? Spun ca 100cp ar fi fost ideal pe masinuta asta. Ramane de vazut dyno este cel care ne arata adevarul. De ce nu astepti sa se aseze motorul ca sa-i faci optimizarea? In principiu cam asta o sa fac, mai merg cu ea ca sa vad ce pica si sa se lase putin motorul, transmisia... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teo pes Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i :ha: asa !asa! sa se aseze .. ! cand am plecat de la dealer cu ea avea 26 km la bord , in primii 100 am crezut ca inebunesc ! deabea atingeam 70 cu 3500 rot !, la prima oprire langa o terasa m a bufnit rasul la ce fete speriate aveau cei de la mese cand a inceput sa se raceasca , sa trazneasca sa pocneasca si sa miroasa pe langa ea!! eu am simtit de pe la 15 - 20 mii ca e in parametri ! sa o stapanesti sanatos!:2dr VIATA-I GREA DAR TRECE !!!:ypu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Martie 10, 2012 Autor Partajează Postat Martie 10, 2012 (editat) Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Multumesc! Chiar atata rabdare nu am si cred ca o sa dureze multi ani sa fac 15-20.000Km. Si eu am fost neplact surprins in primii Km dar usor, usor a inceput sa-si dea drumul, nu am exagerat cu puterea dar nici nu am menajat prea mult masina, o exploatez normal chiar putin mai sportiv insa ce e important este ca nu o incarc deloc. Noua debea tragea intra in viteze greoi... suna foarte strans motorul... acum e altfel. Editat Martie 10, 2012 de LADA17ABS Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Martie 17, 2012 Autor Partajează Postat Martie 17, 2012 (editat) Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Buna dimineata dragi prieteni, Am mai discutat legat de remap la Lada si am ramas surprins sa aflu, ca are unul din cele mai noi calculatoare Bosch de care foarte putini se pot apropia. Cand spun a propiere ma refer la interventie in soft. Calculatorul ECU (engine control unit), este un Bosch echipat cu deja celebrul procesor de ukltima generatie INFINEON TRICORE. Procesorulcare goneste tunerii. Este considerat ca fiind antituning, trebuind sa utilizezi scule speciale, sa ai cunostinte si calificare pentru interventie asupra lui. Firma m-a asigurat si mi-au aratat ca ei in mod frecvent lucreaza cu asa ceva mai nou. Foarte multe masini de ultima generatie sunt echipate antituning: Editat Mai 10, 2012 de Astral Reclama Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Liviu-San Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i nu!:grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i asta e cea mai surprinzatoare informatie :) sa alful ca niva are cel mai tare calculator si ca le e frica la tuningisti :) sa se bage la el :):):) cred ca versiunea asta tare de calculator e la euro 5 la tine dar la euro 3 la mine am dubii...sau deaia e asa de scump un calculator??? mai stii oricum ma bucura sa aud ca pana si pe niva este o piesa tare :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Martie 17, 2012 Autor Partajează Postat Martie 17, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Nu pot sa spun ca e cel mai atre calculator. Este doar din gama noua si e echipat cu procesorul Infineon Tricore, posibil ca asta e tendinta si vor trece toate spre asa ceva. Fiind Euro 5 noua model 2012 au implementat ce se poarta acum. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
fane-isuzu Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Oare numai mie imi suna a publicitate la o anumita firma sau si voua? Care chip si care tuning? la Lada ?..voi chiar nu glumiti?:ha: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Liviu-San Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Cred ca se exagereaza cu asta,la o masina care abia sta pe roti la 110 km/h.Unde sa alergi cu ea si pt ce ti-ar trebui?Nu are consumul destul de mare?Posesorii de nive,nu stiu cum sa faca sa-i scada consumul.....:uameni Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Martie 17, 2012 Partajează Postat Martie 17, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Cred ca se exagereaza cu asta,la o masina care abia sta pe roti la 110 km/h.Unde sa alergi cu ea si pt ce ti-ar trebui?Nu are consumul destul de mare?Posesorii de nive,nu stiu cum sa faca sa-i scada consumul.....:uameni eu sunt interesat de consum sa scada :) daca stiti ceva tuning cip cirip pentru asta ma bag :):):) acum serios vorbind daca acei 10-15 cp mai mult i-as avea pana in 3000 de ture atunci ar merita ca ai simti ceva dar cand ei sunt oricum la turatie mare de 5000 si....e cam degeaba parerea mea, plus ca ar fi otreaba faina daca ar modifica si curba de cuplu dar tara ma tem ca nu prea se streseaza meseriasii de asta :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Liviu-San Postat Mai 8, 2012 Partajează Postat Mai 8, 2012 Re: OPTIMIZARE SOFT LADA NIVA 1.7i Sincer, nu mai vad rostul topicului acestuia,afara de reclama aferenta,in ideea in care niciun posesor de niva nu a achesat la aceasta metoda care este pe cat de rafinata,pe atat de inutila pentru o masina care nu emite pretentii,in contextul masinilor si tehnologiei din ziua de astazi(vezi nissan,subaru si land rover) Sper sa nu mi-o luati in nume de rau:tk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nick67 Postat Mai 10, 2012 Partajează Postat Mai 10, 2012 Re: Optimizare/resoftare/chiptuning - rezultate si comentarii Pe Defenderul TDCI de 2.4 am pus Powerbox de la PSI: http://www.psi-motorsport.com/turbodiesel/fiche-e.php?selectid=2077&lg=en -original 360 Nm si 122 CP -dupa: 425 Nm si aprox 155 CP Totul cu 400 Eur.Extrem de simplu de montat DIY-se ataseaza pe traseul firelor ce duc la injectoare si computerul de bord il recunoaste singur-trebuie doar un reset imediat dupa instalare. Dupa ce am schimbat si toba anterioara cu De-CAT am mai adaugat vreo 12 CP. Acum pot sa fac si liniute la semafoare tinand cont ca pot pleca cu a-2-a si sa schimb direct intr-a 5-a. Modificarea majora consta in faptul ca masina accelereaza mult mai repede-de pe la 1200 ture si creste drastic puterea de la 1800rot/min. In viitorul apropiat o sa pun unul si pe Disco 3 unde ma astept la peste 510Nm si 220 CP. VW Typ 3, 1966 LR Go Beyond Tough Phone IP68 http://www.lroc.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
LADA17ABS Postat Mai 10, 2012 Autor Partajează Postat Mai 10, 2012 (editat) Re: Optimizare/resoftare/chiptuning - rezultate si comentarii Ai fost sa testezi vreodata puterile despre care ne vorbesti? Ma refer daca ai pus masina pe un dyno ca sa masori nu sa estimezi valori. In principiu nu sunt de acord cu powerboxurile deoarece atrag dezechilibre in functionare chiar daca la putere "se simte". Ar fi excelent sa pui masina pe tester dyno sa testezi cu power box si fara el sa vedem adevarul gol golut asa dupa ce se scrie pe net... In trecut am folosit si eu pe una din masnile mele un PowerBox care facea diferenta la tractiune fata de alta masina stock. Totusi am evoluat si noi si masinile si e bine sa rationam corect ce e bun si ce nu e bun pt masinile noastre. Ma refer la ceva de genul asta: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?70572-Dyno-Test-Grand-Cherokee-V8-5900-cmc-benzina-vs-GPLc. Editat Mai 10, 2012 de LADA17ABS Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cormosilviu Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Re: Optimizare/resoftare/chiptuning - rezultate si comentarii domnu cu lada abs,din caite am citit p-aici,inca nu ti-ai facut resoftarea aia,deci ma mir cum de lauzi atita procedeul si beneficiile.probabil iti fac aia reducere pentru reclama si trebe sa mai trimiti clienti.io am avut cip tuning pe un golf tdi si un golf vr 6.nu am masurat pe stand ce si cum,dar la tdi s-a simtit bine de tot iar la vr6,nimic.vr 6 fiind aspirat,bagam o tura cu cipul nou,schimbam cipul cu cel vechi si nu simteam nici o modificare.la aspiratul de lada is convins ca mare lucru nu-i simti,dar noroc cu diagramele si cifrele.resoftarea merita doar daca ai turbo,la tdi mi-a crescut si viteza maxima de la 160 la 180 doar ca o facea cu un fum in spate de nu se vedea nimic,plus ca s-a dus ambreiaju mai repede si s-a rupt un tampon de motor,drept e ca si imi placeau liniutele.era golf 3 tdi de 90 de cai Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate