CME Postat Martie 25, 2012 Partajează Postat Martie 25, 2012 Salut la toata lumea! Am si eu un Frontera 2.0i Sport din 97 (2 usi, arcuri pe spate si bord de B cu airbags). Nu pot sa spun ca nu-l iubesc, merge saracul ca un BMW prin Timisoara si consuma cat doua. O singura chestie ma sacaie intruna - are cutie manuala de viteze. Stiu ca sunt "diferit" si "special" din punctul asta de vedere si ca nu multi ar prefera o cutie automata. La capitolul asta putem deschide alt thread :) Acuma vine intrebarea topicului: Puteti cumva sa-mi spuneti daca pe Opel Frontera Sport 2.0i 1997 (varianta A) cu cutie manuala si motor X20SE se poate pune vre-un tip de cutie automata de la alt Opel Frontera? De fapt intrebarea este daca se poate gasi o cutie automata care sa se potriveasca ca marime si prindere in loc la cea manuala. Cat despre TCU (Transmission Control Unit) am auzit ca e cumva montata pe cutie, deci vin impreuna ca un singur unit si in principiu cutia cam schimba de capul ei, nu e comandata explicit din ECU (corectati-ma daca gresesc). Nu am bugetul inca facut, dar as vrea sa stiu macar daca are rost sa lucrez mai cu spor ca sa strang un ban la el. Mecanicul meu nici nu prea vrea sa se apuce de treaba, zice ca e foarte mult de desfacut ca sa ajunga sa scoata cutia, asa ca nu prea se infige, si probabil nici nu poate sa confirme 100% ca ce vreau eu nu e doar un vis ci poate fi realitate. Oricum va ajunge acolo ca ambreajul meu prinde foarte jos - apas pana in podea, ridic 2cm si deja cupleaza - evident cand bag in marsarier 1 din 3 incercari imi croncane pineoanele.:angAsa ca sau alta cutie sau kit de ambreaj (explicatia pt cum merge ambreajul meu a fost ca e uzat soarele). Orice parere e bine venita, inclusiv "vinde-o si ia-ti automatica" desi as vrea mai degraba date tehnice. :rsp Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
radu16b Postat Martie 27, 2012 Partajează Postat Martie 27, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Parerea mea : este 99% imposibil si 100% ne rentabil sa pui de un alt model de opel, daca de serie nu sa pus pe modelul asta de Frontera. Transmisia este alcatuita din mai multe angrenaje care toate impreuna dau un raport de turatie trecut pe diferential si cutie. Daca raportul e mai mica o sa ai socuri la schimbatul vetezei care pana la urma sparge grupul si distruge cardanul care pana la urma strica cutia automata, daca raportul e prea mare, sistemul de angrenare a rotii va ceda primul, ca mai apoi sa se duca grupul si va scoate untul din motor... Ca sa poti face dintr-o masina cu c.v manuala - una automata, iti trebuie cutie - cardan - grup - (planetare) de acelasi raport! Altfel e strutzo camila si sa te tii bine ! Mai astemptam pareri mai luminate, mi se pare interesant topic-ul! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SUPERDRAGOS Postat Martie 28, 2012 Partajează Postat Martie 28, 2012 (editat) Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Nu cred ca e imposibil.Pe vectra A /omega A s-a pus automata pe acelasi motor.A fost si Vectra A 4x4 cu motor de 2.0,ca pe Frontera. Ca fapt divers,cutia F-16 (vectra a,manuala ,tractiune fata) are la planetara lunga locas special unde se adapteaza grupul,si se pune in continuarea lui pana la roata o tija de planetara mai scurta,in locul celei lungi.Capetele raman aceleasi.Din grup pleaca pana in spate cardanul.Si asa iese Vectra 4x4. Trebuie vazut ce scrie pe cutia ta de viteze.(codul) Principala problema pe care o vad eu e faptul ca ai motorul longitudinal,si nu transversal. In cazul acesta,cred ca s-ar potrivi o cutie automata de Omega,care are motorul asezat ca la Frontera.Omega B 1 are 2.0 16 v cutie automata,motor longitudinal.Daca au pastrat buna traditie de la Vectra,cu interschimbabilitate,e de bine.Ideal ar fi sa gasesti una la dezmembrat ,gata desfecuta,sa le tragi una langa alta si sa le compari. Daca poti face aceasta transformare,de ce nu.Ar fi masina ideala.Eu unul sunt fan masini CVA.Deci poti incepe sa cauti Omega B1 automata la dezmembrat. PS-si nu cred ca iti tb grup,cardan,etc.Sunt suficiente 2 lucruri- -Sa se potriveasca la lungime si volum cu cea manuala pe care o ai acum. -cuplajul de la cutie/cardan sa fie la fel sau aproape la fel. Editat Martie 28, 2012 de SUPERDRAGOS 0722.246.245-YMS/e-mail-stoica.mdragos@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CME Postat Martie 30, 2012 Autor Partajează Postat Martie 30, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Merci pt raspunsuri si interes. Radu16b, initial si eu m-am gandit ca poate ar trebui sa schimb grupurile, insa grupurile de pe astea sport (scurte) au rapoartele cele mai mari - 5 si ceva. Eu am vrut sa pun mai mici sa mearga mai repede, dar asta chiar nu-i o prioritate, se poate face foarte usor oricand, numai sa ai rotitele. Evident ca nu se pune problema sa am rapoarte diferite pe fata si spate ca o sa-mi crape cutia de transfer ca o nuca. Nu-mi fac probleme nici de cutie, cutiile automate sunt pe diesel 2.2 si pe benzina 3.2, deci eu zic ca vor rezista si la grupuri cu raport ma mare (care de fapt le usureaza viata) si la motor mai slab de 2.0 benzina care iara ii usureaza viata. Motorul nu vreau sa-l schimb ca atunci volumul de munca si bani cred ca se ridica peste orice limita normala si chiar ies mai ieftin sa o vand si sa-mi iau alta automata. Pe de alta parte motorul va trage aceeasi hardughie, deci din punctul lui de vedere nu va fi fortat la mai mult. SuperDragos, e foarte buna ideea cu Omega, am sa ma uit sa vad ce gasesc. Eu initial ma gandeam o alta cutie de Frontera, chiar si de la varianta lunga ca de obicei cutiile sunt la fel si diferentele la LWB se acopera cu cardane de lungime diferita. Cu cutie de Omega s-ar putea sa nu mai am reductorul si sa fie 4x4 all time (ceea ce nu e neaparat rau, la Frontera nu-mi place ca nu am diferential central dar imi place tractiunea doar pe spate pentru mers pe aderenta normala). Stii cumva in ce parte a cutiei de viteze gasesc codul (la Frontera 2.0i)? Eu imi faceam griji cum se face prinderea intre cutia automata si motor - cutie+motor manual am vazut descfacut la viata mea, dar niciodata automata. Si 2, cum e cu controlerul de la cutia automata. Toata saptamana am citit, si am sa pun ce am aflat pana acuma: Cutia automata se prinde tot in suruburi pe exterior ca cea manuala (si aici speranta e ca bolturile sunt in aceleasi locuri si la fel de lungi). Pe interior insa pe volanta nu mai e prins kit de ambreaj (placa de presiune, disc ambreaj, rulment, furca etc) ci e prins direct convertorul de torc. Nu am vazut cum e la Opel / GM, am vazut cum e la Fiat Mareea in manual - e prins cu 6 suruburi bagate prin partea motorului inspre cutie (avea o gaura intr-o parte blocul motor). Deci 50% sanse aici ca prinderea pe volanta pentru cutia automata sa nu fie facuta si sa trebuiasca data jos (volanta) si sau facute gaurile de prindere (care daca-s facute stramb s-a terminat cu totul). Sau montat alta volanta care din dezmembrari va fi probabli mai greu de gasit decat alt motor). Despre conectie TCU (Transmission Control Unit) si ECU: Vad ca si Omega are exact acelasi motor cu acelasi ECU - X20SE cu Bosch Motronic M 1.5.4 ceea ce este un semn foarte bun. Am gasit pinii la ECU si am gasit cum se leaga pt cutie automata (in Autodata). Cel mai important cred eu trebuie facute legaturile care ii spun la ECU ca are cutie automata si celalalt pin unde cutia ii spune cand schimba viteza ca sa diminueze puterea motorului (sau sa-i scada turatia) si sa nu te zgaltie si mai ales sa nu strici cutia (ma gandesc). Alte conectii sunt potentiometrul de acceleratie, frana, viteza, etc - sunt toti listati in wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Transmission_control_unit . Multi dintre ei s-ar putea sa aiba senzori separati si sa nu primeasca datele direct din ECU. Deci in principiu conectia TCU - ECU nu ar trebui sa fie problema, dar cand iau cutia neaparat trebuie sa iau si toate sarmele si TCU care de obicei nu e pe cutie ci in bord bagat. Alte probleme mai pot sa am cu cardanele, daca cutia nu e de aceeasi dimensiune, poate trebuie mai lungi sau mai scurte. Asta nu stiu cum se poate rezolva, nu-mi imaginez ca se pot modifica daca-s prea lungi. Daca-s prea scurte poate se poate adauga o saiba in serie la montaj. Deci riscurile pana acuma (din citite): 1. Prinderea pe motor - bolturi care nu se potrivesc - volanta care nu are prinderea pt torc converter la cutie automata 2. Cardane care nu se mai potrivesc - prea lungi sau prea scurte - sau daca pun cutie nu de pe Frontera (de pe Omega de ex.) sa fie aliniate in interiorul unghiului de indoire pe care il suporta cardanele. 3. ECU-TCU (riscuri mai usor de rezolvat) - senzori aditionali - e posibil ca ECU-ul totusi sa nu accepte inputurile de la cutia automata (estimez la 10% din cate am vazut cand am dus-o la citit pe op-com - avea rubrica unde scria "Gearbox Type - Manual") si sa trebuiasca luat una de pe Omega care implica alte probleme ca unii pini sunt altfel definiti (cel putin la Vectra sunt cateva functii mutate pe alti pini - din Autodata). Asta e ce am gasit pana acuma, si e numai din documentatii, eu nu-s mecanic de meserie. Astept in continuare pareri si sfaturi. Multu. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
NIK4X4 Postat Martie 30, 2012 Partajează Postat Martie 30, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? parerea si sfatul meu este so lasi asa cum a fost ea gandita de neamt. AB16NIK...AB23NIK Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
stelea Postat Martie 31, 2012 Partajează Postat Martie 31, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? 1. Exista niste pierderi suplimentare de putere in CA fata de CM. 2. Daca pui automata, trebuie sa schimbi si radiatorul de apa al motorului, sau radiator suplimentar pt. cutie. Daca schimbi radiatorul de apa nu mai corespund furtunurile ... 4x4MANIA is where we are !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SUPERDRAGOS Postat Aprilie 1, 2012 Partajează Postat Aprilie 1, 2012 (editat) Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Volanta ta dispare de pe vibrochen si apare una subtire,de 1.5-2 mm pe care se fixeaza convertizorul.Gaurile sunt aceleasi,se potrivesc ambele volante pe acelasi tip de vibrochen. Prinderea PE MOTOR e aceiasi,daca sunt aceleasi motoare.Ai acelasi nr de prezoane,si contur identic la cutii. Suportii de cutie care vin pe caroserie vor trebui fabricati de tine,sau adaptati cei existenti. Tb vazut cum faci sa ”infigi ”cutia in restul componentelor,cu motorul n-ai treaba. Deasemenea cel mai bine se preteaza radiator suplimentar pt.uleiul cutiei,nu incorporat in cel de apa. Editat Aprilie 1, 2012 de SUPERDRAGOS 0722.246.245-YMS/e-mail-stoica.mdragos@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marius_br Postat Aprilie 2, 2012 Partajează Postat Aprilie 2, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Salut.Nu incerc sa te descurajez neaparat dar mie personal mi se pare ca mai bine lasi masina in pace,sau iti cumperi una automata daca din aia iti place.O sa cheltui cel putin dublu decat bugetul prevazut initial,iar la sfarsit o sa ai tot felul de surprize.Si sunt convins ca deloc placute.Dar daca chiar insisti sa faci asta,cred k nu sunt singurul curios care a citit acest topic sa-ti vada proiectul terminat. Mult succes!!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CME Postat Aprilie 14, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 14, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Daa... Am cautat cutie automata de Frontera din dezmembrari. Nu am gasit nici una pana acuma. In afara de una la Arad, l-am sunat pe om si mi-a zis ca cutia era stricata (avea un Frontera automatic de UK la dezmembrat). Problema nr.2: motorul de 2.0i are ambreajul cel mai mic (ma refer la diametrul discului) deci sansele ca sa se potriveasca o cutie automatica de la un V6 sau diesel 2.2/2.3/2.5 sunt chiar minime, toate astealalte au ambreaje mai mari, proportional cu cuplul mai mare. As putea sa ma incapatanez sa scot motor+cutie+electronica+bord/ceasuri si sa pun de la o Frontera mai noua cu 3 usi ... :oo :bi Dar totusi chiar daca as fi complet dus ca sa ma apuc de asa ceva nu mi-ar ajunge banii. Ar insemna sa nasolesc o masina care merge perfect cu pretul de a face praf inca una mai noua care ar merge chiar mai bine. Ceea ce 1 nu as putea face ca nu am inima sa fac praf o masina mai buna degeaba si 2 iese mai ieftin sa o inmatriculez pe cea noua si sa am 2 masini bune decat una cu probleme si una fara miez. Deci si in concluzie si pana altcineva ma poate contrazice, respunsul la intrebarea initiala daca se poate sa ai un Frontera 2.0i cu cutie automata este nu. Nu se poate. Lasa-o moarta ca o desfaci degeaba, nu vei gasi o cutie automata de la alt Frontera care sa ti se potriveasca (99%). :tk Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SUPERDRAGOS Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Pe Frontera A nu a existat cutie automata,deci ai cautat-o degeaba..A fost doar pe Frontera B,care nu are 2.0 benzina.Daca vrei sa pleci pe directia asta,in mod SIGUR singura optiune este Omega B1. Dar si aici sunt o gramada de ”daca” si ”poate”,si daca nu o ai tu in curte,luata pe nimic,sa-ti permiti sa faci experimente pe ea,nu stiu daca faci bine sa te inhami la asa ceva. 0722.246.245-YMS/e-mail-stoica.mdragos@yahoo.com Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Andrei_vl Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Initial sunt relativ putine lucruri de adaptat, dupa ce o sa faci probe o sa fie foarte multe lucruri de perfectionat. Mai bine o Vitara automata ( cea in 3 trepte, cutie de GM, ca sa ramai fidel marcii) si nu iti mai bati capu :grin: ex: ARO 244 3.1D & Opel Frontera 2.3TDI :cort Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CME Postat Aprilie 20, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2012 Re: Frontera A Sport 2.0i 97 2 usi cu cutie automata? Eu aveam in minte o cutie automata de pe o Frontera B lunga din dezmembrari (sau chiar A lunga) dar pe langa ca nu am gasit nimic automat la dezmambrari, cum am spus mai sus, mi-am dat seama ca nu se va potrivi pe motorul de 2.0. De pe alt tip de masina cred ca e prea complicat, eu vroiam ceva care efectiv se schimba intr-o zi, doua: dai jos cutia manuala veche, pui in loc cutia automata si esti gata cu mecanica. Pe urma te mai chinui cu firele pe sub carpete si bord si esti gata in timp record. In nici un caz nu eram pregatit sa am probleme serioase la prinderile mecanice (ceea ce e de asteptat daca iei piese de pe alt model de masina). Deci ca sa ma repet am ramas ca solutie la cel mai simplu: a cumpara o alta Frontera B scurta gata automata, probabil un 2.2 diesel ca sa mai reduc si din consum un pic (fata de benzinar, sa nu ne amagim). Cand vor fi bani, evident. Deocamdata Fronterica mea a primit niste schimburi si reparatii care s-au adunat de vreo 1000E si acuma merge minunat. Nu mai tremura, si i-a revenit puterea ca se cam inneca si cand era prea rece, si cand era prea calda (apa). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate