Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cateva sfaturi pt un zj

enduro

Postări Recomandate

Stima si respect

Asa cum am zis si in prezentare ( http://forum.club4x4.ro/showthread.php?37712-Topic-de-prezentare-a-membrilor&p=791927&viewfull=1#post791927 , http://forum.club4x4.ro/showthread.php?51156-Motoarele-noastre&p=791930&viewfull=1#post791930) de curand am devenit ”taran” si de aceea am inceput sa folosesc mai mult jeep-ul, nu doar la vanatoare sau noroiala. Am de parcurs cam 12 km de drum criminal (in 4 luni am terminat un BMW 525). Prin urmare au inceput si problemele, doar e fabricata in 1993, asa ca am nevoie de cateva sfaturi:

1. Am un zgomot ciudat in puntea din fata (cred ca este DANA 30). Din cate am citit pe aici se pare ca e din cauza lipsei de ulei (a inceput sa curga semeringu de la cardan).

As dori sa fac o revizie la ambele punti (pe spate cred ca am DANA 35c ), as dori sa pun si un blocant pe spate, eventual sa o si intaresc, planetare HD.

2. A inceput sa apra erori de genu

- Service 4 WD Switch - se pare ca ar fi dus VIC [vehicle information center ], dar ar putea fi si altceva?

- Rear lamp failure - - se pare ca ar fi dus LOM [The Lamp Outage Module], dar ar putea fi si altceva?

3. As vrea si un dferential 242 in loc de 249 pt 2x4 (daca nu e foarte complicat), poate si o cutie manuala (daca exista).

4. Instalatie de gaz.

Am inaltat-o cu 9 cm (distantiere la arcuri), am montat flanse de 2,5 cm, am incaltat-o cu cauciucuri italiene Tagom contry trac H 78. 15 100Q pe jante originale jeep.

Am facut bara fata, spate din tabla de 3 si praguri din tava de tubing.

Nu zbura mai tare decat ingerul tau pazitor!!!:dr1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cateva sfaturi pt un zj

Buna ziua !

Sa luam problemele in ordine:

1. Dana 30/35 sunt slabe pentru un V8, si vor consuma multi bani pentru a le mai aduce un plus de rezistenta, deci nu merita "pimpate". Poate nici macar pentru a fi aduse la starea lor initiala... Se recomanda chestii mai serioase tip D44 fata si spate, (cea de spate sa nu fie cu corp central de aluminiu). Sau D60, D70, D80, GM14BFF, daca tine bugetu'...

Problemele in fata pot veni de la dinti lipsa pe pinion/coroana, rulmenti uzati, cardan fata cu articulatia uzata si cu joc, etc.

Notiunea de HD este relativa cand e vorba de un V8 si D30/D35. Deci, mai bine direct altceva, si lucrezi pe noile punti. Blocant inclusiv, adica.

2. Erorile in cauza pot fi cauzate si de probleme electrice clasice (senzori dusi, contacte proaste, fire intrerupte), nu numai de problema indicata in display.

3. 249 are probleme tipice de viscocuplaj, si ar fi fost bine s-o eviti, dar poate nu stiai prea multe despre ea, deci ai scuze... Daca numai pentru 4x2 vrei 242, si nu si pentru blocarea diferentialului central, poate nu merita efortul, daca 249 merge inca bine. Modelele de 249 de dupa 1996 stiau sa blocheze diferentialul central in pozitia Low, dar poate nici asta nu stiai, deci iarasi ai scuze...

In plus, 249 si 242 exista cu diferite tipuri si dimensiuni de input shaft, diferind si numarul de caneluri, binenteles.

Ca sa vezi ce te asteapta, vezi mai jos:

http://www.jeepforum.com/forum/f13/np249-242-231-swap-great-source-t-case-1353825/

http://www.cherokeetalk.com/forum/f64/np249-nv249-transfer-case-swap-np242-np231-3341/

http://www.jeepsunlimited.com/forums/showthread.php?t=426857

http://mallcrawlin.com/forum/showthread.php?2781-ZJ-231-Swap&highlight=231%20swap

Aici gasesti piese pentru 249:

http://www.drivetrain.com/parts_catalog/transfer_case_replacements_and_parts/np249.html

4. Gazu' e pentru sobe, nu pentru masini...

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Stima si respect

Domnule Heavy D. mersi de sfaturi o sa tin cont de ele si sigur o sa cer si altele.

Pentru inceput ma gandesc sa schimb puntea fata (este cea cu probleme), dar am inteles ca sunt mai multe tipuri (cu mai multe caneluri) si nu stiu care se poate adapta pe diferentialul central 249 sau sa mai stau putin si schimb ambele punti si diferentialul central.

In linku de aici ( http://www.jeepforum.com/forum/f13/transfer-case-swap-info-np249-np231-np242-685644/ ) am vazut o modificare care m-ar interesa.

Unde si la ce pret as gasi ce am eu nevoie (punti D44 cu blocabil, NP 242). Am cautat pe net dar nu am gasit aprope nimic. Totusi nu am ambitii de competitii doar o vanatoare din cand in cand si ceva excursi la munte, in rest drum de tara si asfalt.

Saptamana asta sper sa am timp sa ma bag unpic sub ea sa vad exact ce si cum, sa verific senzori, fire; scurgeri de lichide; bucse si restu. Nu am verificat cam de un an nimic.

Ai dreptate nu prea stiu mimic despre masina mea chiar daca o am de cativa ani (am ajutat pe cineva si m-am pricopsit cu ea). Am folosit-o rar pana acum si de aceea am modificat-o doar din punct de vedere estetic (sa arate fioroasa asa cum suna motoru). Dar cred ca incep sa ma indragostesc de ea cu cat o conduc mai mult si sar putea sa o iau la circulat zilnic avand in vedere ca m-am mutat la tara. Prin urmare promit sa invat tot ce trebuie sa stie un posesor de JEEP. :grin:

Stima

Link spre comentariu

Buna seara !

O punte nu are caneluri, ci doar planetarele din ea sau pinionul din grupul conic. La D30, exista doar 27 de caneluri la planetare (la partea de catre diferential). Continuand pe aceeasi linie, cutia de transfer nu se adapteaza pe punte, ci pe cutia de viteze existenta (automata, ca manuala nu vei gasi stock). Cardanul fata face legatura intre cutia de transfer si puntea fata.

Dana 44 nu exista OEM cu blocabil in ea, ci in cel mai bun caz cu LSD. Caz in care, daca se doreste blocant, va trebui schimbat si cosul purtator de coroana. Detroit Locker oricum vine cu el inclus, si este si cel mai recomandabil, pentru operarea sa nefiind necesare actionari externe, fire, furtune, compresoare, etc.

Daca ai rabdare sa cauti pe net, vei gasi si puntile D44, desi poate nu pe ambele in acelasi loc, si nici neaparat in configuratia dorita (D44 de fata exista si cu grupul pe dreapta, are diverse distante WMS/WMS, diverse rapoarte, diverse numere de prezoane, etc.), Iar D44a de spate este de evitat, acel "a" insemnand aluminiu la corpul central, cum am mai mentionat. Eu mi-am gasit o D60 (de fata) si o GM14BFF (de spate) cam intr-un an de zile, la interval de circa sase luni una de alta, din locuri diferite. Pretul a fost foarte bun, si am avut sansa sa le gasesc in arhitectura dorita, adica cu rapoarte identice, king pin si grup pe dreapta la D60, si Detroit Locker in GM14BFF. Deci, ideale...

In eventualitatea ca nu faci cu masina chestii ne-curate grele, ai putea ramane cu actualele punti, daca nu pui roti mai mari de 31" si calci pedala aia mica mai lejer. Si sa le aduci la starea initiala nu costa mult, rulmenti, semeringuri, etc, se gasesc la preturi foarte rezonabile.

Cat despre modificarile din link-ul prezentat, totul tine si de a gasi piesele necesare si de talentul tau de a le convinge sa faca ce vrei tu cum vrei tu cand vrei tu. Si aici este de lucru, ca nu e chiar treaba pentru oricine. Dar daca anii acumulati ca biker, surubarind la motociclete, si-au lasat corect amprenta si ai acumulat experienta necesara, cu logica aferenta, te vei descurca si la masini.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Stima si respect

Azi am reusit sa ma bag sub ea si sa ma uit sa vad ce si cum. M-am cam speriat, aproape peste tot se vede curs sau lacrimat (punti fata spate; diferential central; cutie de viteza; motor).

Vazand cum stau lucrurule si tinand cont de sfaturile primite m-am hotarat sa dau jos tot (punti, cutie implicit si diferential sperand ca nu va fi nevoie sa dau si motoru) si sa le repar (sa ma tina 1-2 ani pana gasesc ceva demn de luat in seama si sa le schimb). Ce sugesti puteti sa imi dati? Cu ce sa incep? Cum e mai bine sa procedez: sa iau kituri gata configurate sau in functie de situatie sa iau ce voi avea nevoie?

Am gasit multe manuale si explicatii detailate, cred ca pentru fiecare operatie.Consider ca asa cum ai spus "anii acumulati ca biker, surubarind la motociclete, si-au lasat corect amprenta si ai acumulat experienta necesara, cu logica aferenta, te vei descurca si la masini"; ajutat de un tata strungar cu zeci de ani experienta in surubareala si cu ajutorul vostru desigur (promit sa va tin la curent cu evolutia evenimentelor prin foto la fiecare etapa) voi reusi sa o scot la capat.

Nu stiu daca incep in acest weekend (nu cred ca o sa pedepsesc familia la munca de 1 Mai:ha:) dar saptamana viitoare sigur incepe scandalul.

Cu consideratie Stefan

Link spre comentariu

Buna seara !

In puntea fata ai trei semeringuri. Doua la iesirea trompelor din carcasa grupului conic (si care se schimba din interiorul grupului...), plus cel de la pinion.

La puntea spate ai tot asa, cu mentiunea ca semeringurile de pe planetare sunt greu de schimbat daca nu ai C-Clip, sau usor de schimbat daca ai C-Clip.

[ATTACH=CONFIG]138272[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]138273[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]138274[/ATTACH]

Cutie de transfer, tot trei semeringuri, cate unul la fiecare ax de iesire si unul la input shaft. Plus ceva O-ring la timonerie. Motor, depinde pe unde curge (palier, etc.).

Cutie de viteze, doua bucati (unul la intrarea de catre motor, unul la iesirea catre cutia de transfer), plus ceva O-ring pe la timonerie.

Stima,

Dragos

404552496_Aranjamentpiesepeplanetara1.jpg.3c5d82a0e450a06d669f200782bd435e.jpg

C-clip.jpg.4a9cd113806fd06047e605320ef6bca1.jpg

1973192325_PlanetarecuC-clip.jpg.97f4186bd01dbe6b61ed8b81fcdfdab1.jpg

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Stima si respect

Asa cum am promis am revenit cu poze.

IMG_20120505_193401.thumb.jpg.722b5effeba15e50a8a192f89ddd5dbc.jpgIMG_20120505_193421.thumb.jpg.4710d2f42d27f7827274f275a2a322a6.jpgIMG_20120505_193439.thumb.jpg.324fad10c827c87219853ddf1345fd3a.jpg

Din criza de timp am hotarat doar sa completez uleiul din punti si cutie de transfer urmand ca la sfarsitul lunii sa schimb semeringuri, oringuri, etc.

Problema nu era la puntea fata ci la cea din spate. Am completat aproape un litru de ulei.

Nu reusesc sa desfac busonu de la cutia de transfer (am incercat cheie fixa, inelara, tubulara chiar si dalta si ciocan) ca sa completez uleiu, se vede si din poza ca sa scurs mult. O sa mai incerc joi sau vineri. Un mecanic m-a sfatuit sa sudez o piulita de buson deoarece acesta are doar 3-4 mm loc pentru cheie. Voi ce ziceti?

Arcurile pe spate par cam obosite as dori sa le schimb cu ceva mai tari, mai ales daca pun si o butelie de gaz de 100l, sau exista distantiere de cauciuc de diametrul arcului?:grin:

Cu consideratie Stefan

Link spre comentariu

Eu am practicat metoda cu piulita sudata pe suruburi rupte (pe care inca se mai putea suda ceva) si a functionat ok.

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Buna seara !

Sudeaza acolo ceva si da afara busonul, dupa care du-te la un strungar sa-ti faca unul serios, pe care sa pui si o saiba de cupru "calita". Adica inmuiata, daca intreaba cineva.

Pentru spate, exista arcuri HD, stock ca si inaltime parca. Sigur exista si distantiere, sau poti chiar sa ti le faci. Adica tot un strungar, va sa zica. Dar daca ai planuri de liftare, ia direct arcurile pentru liftul dorit.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Stima si respect

In sfarsit am reusit sa desfac busonu. Metoda cu piulita functioneaza perfect. Am completat peste tot unde se putea completa, acum e OK nu mai am nici un zgomot ciudat. Urmeaza sa schimb semeringurile cand o sa am ceva timp liber.

Exista posibilitatea de a prinde SWAY BAR LINK cu o piulita fluture pentru a fi elibereta cand intru in teren accidentat si sa o prind inapoi cand ma reintorc la sosea? (am rupt una in teren ieri)

Cu consideratie Stefan

Link spre comentariu

Salut, Stefane !

Pentru problema ta, exista o solutie ceva mai detseapta. Se cheama "Quicker Disconnects", vine de la JKS, o gasesti aici:

http://store.jksmfg.com/merchant2/merchant.mvc?Screen=QRDISC&Store_Code=JKS01&Category_Code=Swaybar_Disconnects

Si arata asa:

673482266_JKSQuickerDisconnects.JPG.343f835dab04235cac22badb667eb61a.JPG

Sau, pe baza imaginii, sa-ti construiesti un set, sau cineva de meserie. Greu nu este, trebuie doar imaginatie.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Stima si respect

Sarumana, o idee geniala. Saptamana viitoare imi confectionez un set. Promit sa postez photo cu ce va iesi.:banana:banana:banana

Cu consideratie Stefan

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare