Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

cum montez un sistem audio auto

TOYO L

Postări Recomandate

Re: cum montez un sistem audio auto

Buna ziua !

@bogdan_g:

Pai in primul rand, nu ai specificat la ce nivel de calitate vrei sa se faca imprimarea in cauza. Adica la nivel de masterizare, cu gand de reproducere ulterioara a originalului in cantitati mari, sau la nivel de amator, home-made stuff ?

In al doilea rand, in chestii de genul asta (mastering) sunt implicate sume mari de bani, si probabil ai o limita de buget in care trebuie sa te incadrezi.

In al treilea rand, cum am specificat anterior, nu m-a interesat in mod deosebit masterizarea, si pentru detalii de masterizare, nu ti-ai gasit persoana de contact. Stiu in schimb ca problemele de fazare a microafoanelor apar doar cand folosesti doua microfoane pentru inregistrarea aceleasi surse, deci, poate iti ajunge doar unul si ai scapat de faza cu "faza"..., Si de preferat sa lucrezi cu unidirectionale, nu cu omni.

Mai departe. Cu aparatura de acasa, pot prelua o sursa digitala sau digitalizata, pot sa schimb rezolutia (PCM-encoding-ul) din 16-bit in 18 sau in 24-bit, pot sa manipulez rata de oversampling si s-o duc de la 44.1 la 96kHz, pot manipula frecvente, dinamica si zgomotul de fond. Deasemenea, pot converti informatia A/D sau D/A la orice rezolutie sau oversampling vreau, atata vreme cat ma incadrez in ce pot aparatele.

Pentru manipulari peste limita aparatelor stand-alone din dotare, exista placi de sunet pentru PC-uri si softurile aferente de prelucrare. Astea nu m-au interesat nici ele la nivel de mastering, desi am si pe PC ceva posibiltati de manipulare a sunetului. Dar timp nu mai este pentru mai nimic...

Vinil, the old stuff...

Cand am ascultat prima data un disc cu Genesis pe ceva player NAD, daca imi aduc eu bine aminte, CD-urile asa-zise originale inca se faceau cu simt de raspundere, si sunau bine. Si tot am simtit diferente fata de acelasi album, dar de pe CD, de un player Yamaha, prin acelasi amplif, Marantz. Si diferentele erau in defavoarea CD-ului...

Chiar daca sunetul de pe un vinil, din punctul de vedere al frecventei, incepe mai tarziu si se termina mult mai devreme decat cel de pe un CD, este mai cald, si ma gadila mai placut la ureche. Chiar si sunetul de magnetofon imi place mai mult... Si nu conteaza ca nu esti de acord cu mine, asta zice urechea mea.

Ce este acum disponibil pe piata ca si informatie digitala este de calitate deosebit de proasta, cu RMS-ul prea sus, prea aproape de limita de distorsiune. Cele vechi avea RMS-ul la -15...-10dB, astea noi il au la -5...-3dB. Sunetul aproape ca e obositor, nu te mangaie la timpan, ci aproape ca te streseaza... La un moment dat, single-urile sau maxi-single-urile (8cm diametru) sunau mai bine ca si piesa corespunztoare de pe CD-ul album, chiar daca erau facute la aceeasi sursa (WOM, BMG, Sony, etc.).

Ca sa-mi sune bine ceva din informatia actuala, tre' sa scad nivelul, sa urc banda de 60HZ mai sus, pe aia de 100Hz s-o dau ceva mai jos, sa tai mult din medii, si devine suportabil...

Ureche versus lab... Urechea aude putin, in general, aia antrenata ceva mai mult. Oricum limitele, in cazul ideal, sunt de pe la 25Hz pana pe la 18kHz, in cazul fericit. Si pe masura ce inaintam in varsta, intervalul se ingusteaza, in special din partea de sus. Laboratorul, in schimb, poate simti aproape orice, in limita sensibilitatii aparatelor de masura. Dar nu ma incanta sa "aud" 20kHz la o calitate idioata, sau 7kHz distorsionati... Prefer un 30Hz - 17kHZ uniformi, calzi, smooth. Adica muzica mai mult pentru suflet, decat pentru ureche...

Si daca tot nu mai am mixer si microfoane, mi-am tras un preamp din 1983 (Technics SU-A4MK2), care nu stie de CD, neavand intrare dedicata pentru asa ceva, dar are selector pentru doua capacitati de doza ceramica si trei impedante de doza magnetica. Playerul de viniluri NAD inca face fata, desi ceva mai bun sigur n-ar strica. Doar ca viniluri, mai greu, din pacate, in epoca asta digitala. Si mi-am luat si un magnetofon, de-al naibii:

http://i46.tinypic.com/i3tb0y.jpg

Si am cam discutat cam mult despre audio, pe un forum de 4x4, nu crezi ? Daca o sa am timp, poate ne mai scriem.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Heavy D. intradevar nu am specificat nivelul calitatii. nu era nevoie ... am intrebat doar pt ca au fost folositi niste termeni ...care nu isi aveau locul in discutie (acustica). (pentru cine nu stie, tobele in general creeaza cele mai mari probleme inginerilor de sunet, cand vine vorba despre inregistrarea lor, tocmai ca au multe microfoane)

masteringul inseamna post procesare (de asta nu-mi venea sa cred ca este cineva pe la noi care face asa ceva chiar si la nivel de hobby).

acuma ... ceva mai devreme spuneai ca nu esti adeptul lui mp3& co ... dar arati numai procesare digitale ... iarsi nu prea inteleg ... (magnetofonul e ok, pacat ca nu este pe 2 piste.cat despre amplificator...nu stiu modelul. este de clasa a ?)

mai departe ... avand o sursa (cd/linie, phono, tape) monotrack, care suna rau .... ce poti sa ii faci sa sune bine si cum? (alege tu ce inseamna "sa sune rau"). discutam despre muzica, adica un cumul de frecvente/instrumente care se intrepatrund si de cele mai multe ori expandeaza... poti sa izolezi una anume? (daca da, ce se intampla cu rezultatul final ?)

ma repet, si eu ascult muzica de pe vinil si sunt de acord cu tine cand spui ca este mai calda ... ma rog, pt ureche, foarte placuta, dar este gresit sa spui ca nu exista calitate similara sau peste. (mai "tare" decat vinilul este tranzistorul adica radioul, care, in anumite situatii, datorita eterului si a compresiei din emisie..., sunetul capata o dimensiune aparte)

...

despre ce vorbim ?

...

poate ca ai dreptate, discutam prea mult (despre nimic, si, prea putin despre ceva. cum spuneai, concluzia a fost trasa in postul doi sau care-o fi fost... ). ofu'-urile mele au fost altele

...

eu sunt ceva mai dezordonat, dar uite cum se "aude" si la mine

IMG01122-20120709-1217.thumb.jpg.46dad4a8e0e354b96f6f835686a38b86.jpg

IMG01124-20120710-1356.thumb.jpg.e4bf4ad01600079e7afd27d0ba6c2aa1.jpg

IMG01125-20120710-1356.thumb.jpg.d4b268068743dd62c0660c9521085201.jpg

IMG01130-20120710-1358.thumb.jpg.5bdcbf94ab3d8942a60d5da033bd0730.jpg

IMG01131-20120710-1618.thumb.jpg.fee93c8598dcd36e6cb474296e3b9d11.jpg

respect,

bogdan.

Link spre comentariu

Faza electrica nu ma intereseaza, ...
(acum nu..., cine stie, poate mai tarziu insa, da)

poti sa imi spui te rog, ce inseamna faza pentru un semnal acustic ?

Sunt enspemiii de exemple de afirmatii legate de domeniul asta care nu au nici un fel de sustinere din fizica, ...

despre ce este vorba ?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare