Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Recomandari GPS pentru o expeditie mai deosebita.....

inair

Postări Recomandate

Salutare

cazul meu este urmatorul:

-mergem la zbor cu balonul cu aer cald

-dupa decolare balonul merge cu directia vantului o distanta in principiu de 5-10km (in 90-95% din cazuri sub 20-25km) - de obicei fara a tine insa cont de drumuri :wink:

-cu masina trebuie apoi sa mergem in urmarirea balonului pentru a il recupera si aduce inapoi acasa.

-preferabil sa ajungem cat mai aproape de momentul aterizarii, preferabil sa mergem cat mai mult pe asfalt dar sa avem pregatita si portiunea de drumuri comunale si agricole

ne ajuta sa stim coordonatele balonului - cel putin la aterizare - si sa le putem transmite (in prezent prin statie radio) catre echipa de la sol.

daca avem si putem sa transmitem si viteza si directia de deplasare si mai bine deoarece putem sa avem o estima asupra locului de aterizare (zborul dureaza aproximativ o ora).

pentru asta ne trebuie un gps la balon si unul la masina.

1)cel de la balon e suficient daca indica coordonatele,directia si viteza de deplasare, preferabil sa inregistreze si traseul de amorul statisticilor, daca are si o harta cat de basic si mai bine.

2)cel din masina preferabil sa aiba o harta cat mai detaliata a drumurilor inclusiv judetene comunale (aici ma gandesc la ceva care suporta ROAD - din cate am inteles ca nivel de detaliu pe Romania sunt cei mai ok) , preferabil sa aiba insa si o harta custon (satelit sau militara) pentru partea finala de offroad.

initial m-am gandit la o solutie cu 2 Garmin, echipamente dedicate, ROAD nativ, sunt rugged, durata bateriei si semnalul mai mult decat satisfacatoare.

din pacate insa:

-partea de transmitere a informatiei nu se poate face automat ci doar prin viu grai

-nu exista Garmin de masina care accepta harti custom, ca sa iau ceva de outdoor si cu ecran destul de mare (oregon, montana) as urca bugetul pentru niste calitati care nu imi sunt de mare ajutor (autonomie - oricum sta in priza, rugged - o sa stea exclusiv in parbriz, semnal - suntem aproape exclusiv in camp)

asa am ajuns la concluzia ca cel putin pentru masina un smartphone si-ar face treaba.

intrucat cred ca am plicitisit deja cu introducere, ce combinatie de telefon/aplicatii mi-ati recomanda care

pentru masina:

-aibe semnal gps decent si ecran destul de mare

-sa suporte si ROAD dar si harta custom, eventual un google earth inclusiv fara conexiune internet pentru o zona de 30kmx30km

-in caz de coneziune internet sa poata vizualiza traseul incarcat de gps-ul din balon

-pentru cel din balon sa aiba o autonomie de 2 ore cu gps si conexiune internet, in caz de conexiune internet sa poata transmite in timp real coordonatele (cred ca si google latitude face asta) si eventual alte informatii (viteza de deplasare), sa poata inregistra traseul

nu stiu cat de la subiect e intrebarea (de ex s-ar putea si un iphone sau winmob sau nokia sa fie solutia) dar am zis sa nu imi incep activitatea cu un topic nou.

cele bune

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Recomandari GPS pentru o expeditie mai deosebita.....

Prima idee care mi-a venit este cu doua telefoane Android pe care sa ruleze aplicatia AFTrack.

AFTrack stie sa afiseze harti custom, cea mai buna harta disponibila pt Romania este harta militara 1:25.000. Este executata cu precizie si are toate drumurile secundare/forestiere/etc care existau in ... 1970. Plus cursuri de apa, linii de tensiune, etc.

AFTrack stie sa transmita prin mesaje SMS date privind pozitia curenta si poate incarca in real time pe un server dedicat din Internet pozitia si probabil mai multe date. Daca se primesc mesaje de la un alt AFTrack stie sa le interpreteze si sa afiseze pozitia respectiva (teoretic, eu n-am incercat inca).

Stie sa primeasca SMS si de la trackere GSM/GPS care ar putea fi o idee buna pt balon(http://www.ebay.com/itm/GPS-GSM-GPRS-Car-Vehicle-Tracker-TK102-New-original-box-/120811002456?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c20e59a58&vxp=mtr#ht_8500wt_1395)

AFTrack este disponibila in magazinul Google Play si costa cca 20 lei.

Mai este si varianta cu aplicatia OruxMaps dar nu stiu daca stie sa trimita/primeasca mesaje de pozitionare.

Ca sa pui harta militara pe AFTrack/OruxMaps e un pic de munca dar merita. Vei avea toata harta detaliata pt Romania, oriunde, oricand.

Aici sunt toate detaliile de care ai nevoie: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?71567-Romania-1-25-000-Proiectul-OpenGIS

Dc nu te descurci scrie pe forumul respectiv.

Ca si telefon Android, recomand Samsung Galaxy Xcover (este waterproof, dustproof, shockproof)

Pt masina o tableta cu Android poate fi un avantaj in orientarea pe harta in timp ce conduci.

Succes

Link spre comentariu

Si eu ma uitam catre android.

Un motiv e ca exista si modele mai rugged - Samsung Xcover, Motorola Defy , ar trebui sa se integreze destul de frumos cu ce inseamna google (map, earth)

Altul ca iphone il asociez (poate pe nedrept) cu facebook - desi altfel http://gps.motionx.com/iphone/overview/ pare ok , are einclusiv meniu de aviatie.

Am citit despre hartile militare. In cazul offroad-ului banuiesc ca sunt foarte bune, nu prea s-au mutat muntii si vaile din 70 pana acum.

Noi zburam insa aproape exclusiv la campie, unde cand vine vorba de drumuri comunale/ai de acces in camp poate sa intre in calcul si imaginatia tractoristului, imparteli de tarlale etc - s-ar putea sa fie mai ok o poza din satelit (fie ea si de 1-3 ani vechime).

Merita incercate amandoua si daca nu e anevoios de trecut de pe una pe alta folosite in paralel.

Ne-am gandit si la un tracker (ce e drept prin sms), problema e ca in balon nu ai feedback daca merge sau nu si pilotul nici nu are timp sa-l butoneze. un telefon ar putea sa-l restarteze si chiar daca nu se mai logheaza la toate aplicatiile poate macar sa ne dea prin statie sau telefon coordonatele.

Daca functioneaza insa automatizeaza total si il lasa pe pilot sa-si faca treaba.

Modelul dat de tine e si mult mai ieftin decat ce am vazut pe la noi, are si o aplicatie de tracking live (ce e drept, e prezentata doar pe calculator)

Orux spun ei ca are si Live Tracking with MapMyTracks.com - ce e drept prin alta aplicatie

AFTrack spune ca ar avea integrat direct livetracking. nu are modul de aviatie dar fiind outdoor nici nu cred ca incearca sa te puna pe dn-uri.

Editat de inair
Link spre comentariu

Mai este aplicatia TwoNav http://www.compegps.com care pare f. complexa, merge pe orice smartphone, n-am incercat-o, vezi postul lui omoroka pe thread-ul Harti pe mobil.

Atentie, aplicatiile AFTrack si Oruxmaps nu ruteaza (cum face iGo sau ROAD), ele doar afiseaza pozitia curenta pe o harta.

Pentru rutare (sa spuna ia-o la dreapta) pe drumuri secundare cea mai buna varianta este ROAD, dar acesta merge doar pe Garmin, symbian/Nokia si posibil iphone (am vazut printscreen cu ROAD pe iphone dar nu stiu cum se face).

Garmin mai are avantajul hartilor satelit de tip Birdseye care sunt superioare fata de Google Earth:

http://www.ciclism.ro/forums/index.php/topic/2677-sistem-gps/page__st__120#entry423929

In plus, pe Garmin se poate suprapune harta rutabila ROAD 2012 peste imaginile din satelit exceptionale Birdseye.

Se poate pune si harta 25K pe Garmin.

Si un avantaj major pt Garmin: nu se strica si nu se blocheaza niciodata din senin.

Dar nu stie tracking live via SMS...eu as trimite totusi un mail la Garmin cu ce vreti voi, poate au solutii.

Daca mai afli ceva scrie si aici, pare interesanta aplicatia voastra.

Editat de catalin74
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare