Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cutie de viteze automata sau manuala?

PYZ

Postări Recomandate

Inainte sa ma "alerge" moderatorii, vreau sa spun ca am cautat si citit discutiile despre vesnica disputa manuala versus automata, si mi-am format o idee.Ma intereseaza strict despre cutiile de viteze ale acestui model de masina.Vreau sa achizitionez un Y61 cit de curind si desi ma incinta automata nu stiu despre fiabilitatea ei.Si nici cum sa o repar daca ma lasa.Ma intereseaza comportamentul si fiabilitatea cutiei mai ales in off-road, ca pe strada merge ea, nu-mi fac griji.

Deoarece nu am mers pina acum cu nici una din cele doua tipuri de cutie, nu mi-am putut forma o parere.Nu vreau sa dezbat polemica avantajelor/dezavantajelor, manuala/atomata, ci doar pareri strict despre modelele in cauza, parerile generale stiindu-le deja.Adica cine a avut,a condus sau a intretinut asa ceva sa imi recomande care e mai buna si de ce.Multumesc.

Editat de PYZ
  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cutie de viteze automata sau manuala?

nu e mai simplu sa mergi pana la service la Luigi....si sa-l intrebi pe el...ca lui i-au trecut prin mana si alea manuale si cele manuale

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

Ba da, dar mi s-a parut un pic aiurea sa ma duc la poarta omului(nu ne cunoastem) si sa ii spun ca as vrea sa-mi povesteasca despre cutii de viteze.Ma gindesc ca o fi si omul ocupat cu treburile lui.Asa pe forum, doua cuvinte...

Link spre comentariu

Deoarece nu am mers pina acum cu nici una din cele doua tipuri de cutie, nu mi-am putut forma o parere.

Paaaaiiii, daca nu ai condus nici cu manuala, nici cu automata, cu ce fel de cutie de viteze ai mers pana acum? :)

Eu am avut Y60 scurt cu cutie manuala, si acum am Y61 lung cu cutie automata. Este masina pe care o conduc si in oras, si afara, est (inca) stock (nemodificata).

Ca si confort la conducere, este mult superioara unei cutii manuale. Y61 pe care le-am condus cu cutie manuala nu mi-au placut, mi s-a parut destul de "scurta" in treptele 1 si 2, ceea ce este un inconvenient daca mergi mult in oras. Si la drum lung imi pare mai odihnitoare, daca pot sa spun asa.

Scapi de grija ambreiajului, poti sa manevrezi cu mai mare finete in spatiile mai stramte, fara sa smucesti masina.

Ca si fiabilitate, pot sa spun ca la o utilizare normala (in cazul meu) nu am vreo problema cu ea. Nu fac offroad extrem, sau mai radical, ci mai mult tura.

Daca ai grija de ea (ulei schimbat la timp, sa ii faci self testul din cand in cand, si stall test, sa nu treci din D in R sau invers cu masina in miscare) cutia automata isi face treaba bine si rezista in timp.

De cand am aceasta masina, am devenit "fan" al cutiilor automate. Mentionez ca mai conduc foarte des si alte masini, cu cutii manuale.

Asta e parerea mea

Link spre comentariu

Ba da, dar mi s-a parut un pic aiurea sa ma duc la poarta omului(nu ne cunoastem) si sa ii spun ca as vrea sa-mi povesteasca despre cutii de viteze.Ma gindesc ca o fi si omul ocupat cu treburile lui.Asa pe forum, doua cuvinte...

Poarta mea e oricand deschisa pt fanii marcii in special si pt orice fan 4x4 in general

Ezitarea in modul de abordare denota prezenta celor 7 ani de acasa care e un lucru din ce in ce mai rar intalnit. Multumesc

eu sunt utilizator/reparator pt ambele variante de cutii de viteza.

Y61 SWB ZD30 modificat 33" + OME 2" + bullbar + troliu + portbagaj + scuturi cap -coada (6 buc) AUTOMATIC

- se misca f bine in oras

- are sistem OVERDRIVE on/off, ceea ce face sa schimbe raportul de transmisie in off overdrive, masina fuge al dracului de bine pana pe la 70 km la ora

- are buton de power ceea ce face ca treapta de viteza sa se schimbe mai sus, pe cuplul maxim al motorului

- are buton de lock II-nd gear, iarna , in zapada mare , poti pleca cu tr II de pe loc, poti face inclusiv balans

- are lock -up convertor ( transmisie 1: 1 la viteze peste 100km/h)

Pe total dpdv tehnic- o cutie HD JMEKERA

Dv. Masina e un pic lenta la drum lung, cutia ezita la sch treptelor iar kick-down-ul nu e foarte reusit. Pe autostrada e super, la peste 100km/ora convertorul se blocheaza automat si consumul scade semnificativ.

PS. Exista kituri de upgrade HD , fie pt partea de sch a trepelor mai ferm fie pt partea de discuri kevlar

Varianta automatica tracteaza max 2000kg

Y61 LWB ZD30 33"

- cutia in 5 trepte, avand mai multe etaje decat cea automata, masina se misca mai bine in tr inferioare , zvak aproape de varianta automata cu Overdrive off

- nu are intretinere ( ulei se sch la 20-40k km)

- daca volanta cu dubla masa se duce ( tine undeva intre 80-130k km) costurile de inlocuire sunt undeva la 1500 E (volanta + kit) - aprox 10-20% din valoare masinii

Varianta manuala tracteaza 2500-3500 kg (date extrase din cartea tehnica a masinii)

Sper ca am atins toate nelamuririle sesizate de dvs...

Editat de Astral
  • Like 2

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

Scuze pentru exprimarea mea precara.Cind am spus ca nu am condus nici manuala si nici automata, ma refeream strict la modelul Y61.Altfel am condus si testat destule marci si modele.Cutii manuale,automate:clasice, DSG, easy-tronic.Si eu am devenit fan al cutiilor automate in ultima vreme de aia ma tot incinta una automata si pe viitorul Patrol.Offroadul meu v-a fi ceva de Open dar in conditii domestice, nu de concurs(contratimp).Acum detin un Suzuki Samurai la care pot spune ca am ajuns la maxim cu modificarile, fara a iesi din originalitate.Ma refer la faptul ca i-am schimbat suspensii, rapoarte ingrup, blocant dar nu am pus punti sau motoare de pe alte modele.Acum deja vreau sa trec la nivelul urmator : elicoidale, ceva confort, asta deoarece in jurul Bucurestiului nu prea am unde sa ma dau pe coclauri si trebuie sa o iau ori spre Ploiesti ori spre Buzau.Iar dupa o zi de dat prin paduri sa te intorci aproape 100 de km cu Samuraiul...

Paaaaiiii, daca nu ai condus nici cu manuala, nici cu automata, cu ce fel de cutie de viteze ai mers pana acum? :)

Eu am avut Y60 scurt cu cutie manuala, si acum am Y61 lung cu cutie automata. Este masina pe care o conduc si in oras, si afara, est (inca) stock (nemodificata).

Ca si confort la conducere, este mult superioara unei cutii manuale. Y61 pe care le-am condus cu cutie manuala nu mi-au placut, mi s-a parut destul de "scurta" in treptele 1 si 2, ceea ce este un inconvenient daca mergi mult in oras. Si la drum lung imi pare mai odihnitoare, daca pot sa spun asa.

Scapi de grija ambreiajului, poti sa manevrezi cu mai mare finete in spatiile mai stramte, fara sa smucesti masina.

Ca si fiabilitate, pot sa spun ca la o utilizare normala (in cazul meu) nu am vreo problema cu ea. Nu fac offroad extrem, sau mai radical, ci mai mult tura.

Daca ai grija de ea (ulei schimbat la timp, sa ii faci self testul din cand in cand, si stall test, sa nu treci din D in R sau invers cu masina in miscare) cutia automata isi face treaba bine si rezista in timp.

De cand am aceasta masina, am devenit "fan" al cutiilor automate. Mentionez ca mai conduc foarte des si alte masini, cu cutii manuale.

Asta e parerea mea

Editat de PYZ
Link spre comentariu

Mii de multumiri pentru raspunsul prompt.O sa indaznesc, cu siguranta, sa va deranjez dar dupa achizitionarea masinii.

Ati reusit sa-mi raspudeti la intrebarile mele, dar in acelasi timp mi-ati creat altele.Faptul ca un kit de ambreiaj (cu tot cu volanta cu masa dubla) este undeva pe la 1500 EURO, ma face sa inclin pentru cutia automata.In acelasi timp sint constient ca defectarea cutiei automate v-a duce la costuri mai ridicate decit repararea cutiei manuale.Intrebarea mea este urmatoarea:in cazul in care se duce ambreiajul/volanta, se poate trece pe volanta fara masa dubla?Bineinteles cu kitul de ambreiaj aferent.

Personal ma intereseaza mai mult rezistenta si comportamentul cutiilor (manuala/automata) in teren, si mai putin pe sosea, masina fiind mai mult una de hobby.Si ca sa puctez mai exact, banuiesc ca la cutia manuala nu prea am ce strica, decit ambreiajul. De ce insist pe ambreiaj, pentru ca am vazut ca majoritatea care se dau in Campionatul National de Offroad au cutii automate pe masini.Nu mai stiu exact pe cine am intrebat daca este pura coincidenta sau exista un motiv iar raspunsul primit a fost ca masinile fiind grele, in conditii de concuurs,prajesti ambreiajul imediat si de aceea se prefera cutii automate.

Poarta mea e oricand deschisa pt fanii marcii in special si pt orice fan 4x4 in general

Ezitarea in modul de abordare denota prezenta celor 7 ani de acasa care e un lucru din ce in ce mai rar intalnit. Multumesc

eu sunt utilizator/reparator pt ambele variante de cutii de viteza.

Y61 SWB ZD30 modificat 33" + OME 2" + bullbar + troliu + portbagaj + scuturi cap -coada (6 buc) AUTOMATIC

- se misca f bine in oras

- are sistem OVERDRIVE on/off, ceea ce face sa schimbe raportul de transmisie in off overdrive, masina fuge al dracului de bine pana pe la 70 km la ora

- are buton de power ceea ce face ca treapta de viteza sa se schimbe mai sus, pe cuplul maxim al motorului

- are buton de lock II-nd gear, iarna , in zapada mare , poti pleca cu tr II de pe loc, poti face inclusiv balans

- are lock -up convertor ( transmisie 1:1 la viteze peste 100km/h)

Pe total dpdv tehnic- o cutie HD JMEKERA

Dv. Masina e un pic lenta la drum lung, cutia ezita la sch treptelor iar kick-down-ul nu e foarte reusit. Pe autostrada e super, la peste 100km/ora convertorul se blocheaza automat si consumul scade semnificativ.

PS. Exista kituri de upgrade HD , fie pt partea de sch a trepelor mai ferm fie pt partea de discuri kevlar

Y61 LWB ZD30 33"

- cutia in 5 trepte, avand mai multe etaje decat cea automata, masina se misca mai bine in tr inferioare , zvak aproape de varianta automata cu Overdrive off

- nu are intretinere ( ulei se sch la 20-40k km)

- daca volanta cu dubla masa se duce ( tine undeva intre 80-130k km) costurile de inlocuire sunt undeva la 1500 E (volanta + kit) - aprox 10-20% din valoare masinii

Varianta manuala tracteaza 2500-3500 kg (date extrase din cartea tehnica a masinii)

Sper ca am atins toate nelamuririle sesizate de dvs...

Link spre comentariu

da, se poate face conversia la volanta cu simpla masa, cu urmatoarele precizari:

1. masina isi sch comportamentul, trebuie manevrat cu atentie ambreiajul, dezvolta ceva vibratii in habitaclu pe subturari, datorita "pierderii" elementului elastic pe care il constituia volanta cu dubla masa .

2. daca cutia are ceva uzura, exista posibilitatea ca la mersul pe relanti sa se auda ceva uruit din cutie, care inainte de montajul volantei cu simpla masa ........nu se auzea. Nu se strica nimic, pur si simplu vibraza niste chestii pe acolo.

3. sunt nenumarate variante de kituri de ambreiaj HD cu volanta cu simpla masa , dar pretul lor ...tot pe acolo umbla

401225721_AmbreiajVolantasimplaRanger.jpg.b7934779a9f2c6fea9a94ade935a0437.jpg

613082842_ambreiajY61RD28.jpg.b3ed870207af3d8ff15c5c6bf841b254.jpg

1149250597_discambreiajHD.jpg.ec9276c86acd0d7f8e2eaa9dc5e9ffcd.jpg

802636460_kitambreiajHDExedy.jpg.8acadd941b0c7ddc8c29094a3060add5.jpg

945533368_kitambreiajHDOutbackExtremecuvolanta1.jpg.7d312c63c5b30e1ed1f9ed843fb6d22c.jpg

137334725_kitHDTD42-513EKF1014.jpg.777acdc9c9b3b592bb8b3f9b75c30c15.jpg

171787236_kitvolantasimplaeuro4x4.jpg.9fe4c67c61884b68d9835463bee1bf89.jpg

77609069_volantacusimplamasakitHD.jpg.dc0a0c88583e8c6379a5036055598c0e.jpg

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

@nissan4x4 mi-ati putea spune un pret aproximativ pentru o conversie de la cutie manuala la cutie automata pentru y61 de 3l(pret cu tot cu cutia automata)?

Nissan Patrol GR Y61 3.0 turbo diesel intercooler 2000
Link spre comentariu

Capacitatea de tractare este afectata in genere la toate masinile cu cutie automata?

de ex la Navara D40 , cu cutie automata este aceasi cu cea manuala..ma refer la cat poate sa traga...sau difera..?

(nu gasesc ceva date tehnice pt fiecare cutie in parte)

Editat de Alinf
Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Capacitatea de tractare este afectata in genere la toate masinile cu cutie automata?

de ex la Navara D40 , cu cutie automata este aceasi cu cea manuala..ma refer la cat poate sa traga...sau difera..?

(nu gasesc ceva date tehnice pt fiecare cutie in parte)

Sa stii ca m-ai prins pe picior gresit. asa, ca impresie tehnica, cred ca automatele sunt date cu capacitate de tractare inferioara fata de transmisiile manuale, dar ..... in cazul Navarei (spre ex) nu stiu valorile din cartea de identitate. Promit sa studiez problema. Daca sunt posesori de asa acarete pe aici ce ne pot impartasi valorile din CIV-ul masinii, ar fi perfect !

Au fost situatii motivate (de ing de la RAR) cand la omologarea ca autoutilitare a unor Patroale , capacitatea de tractare diminuata a fost motivata de necesitatea de a mentine greutatea ansamblului de vehicule ( 4x4+remorca) in valoarea initiala mentionata de fabricant , in fisa tehnica a masinii.

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare