Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cer sfat pentru o suspensie facuta cu cap

mlucaciu

Postări Recomandate

Salutare,

As dori sa-mi fac o suspensie care sa ma tina mult si bine in conditii rezonabile de offroad.

Stiu ca acest subiect a fost foarte discutat (voi incerca sa nu ma repet). Sper sa-mi puteti da un sfat din experienta voastra.

Problema: arcurile pe foi sunt batrane, nu mai tin nici re-springuite.

Problemele in general: rinichii si apoi mi se pare naravasa cand da de gropi.

Masinutza mea: Samurai '96, arcuri foi, punti din fabrica, reductor de Samurai de 1000, roti 265/70R15, motor 1.3; body lift facut peste punti.

Eu o folosesc la offroad de tip standard (spre open, dar mai rar) dar cum de acas' pan' la munte mai e si sosea...

Variantele la care m-am gandit eu:

1. Sa pun din nou foi

- sa adaug si bari panhard ca sa mai tin caroseria in loc

- bani de schimbat rapoartele in punti nu am deocamdata

- concluzia mea: rigiditate maxima, pret minim

2. Sa schimb puntile cu unele de toyota + arcuri elicoidale

- una e ca-s mai solide dar cred ca au rapoarte mult mai bune, nu ?

- duce motorasul de 1.3 sarcina puntilor de toyota ????

- schimbarile la flange, alte jante, sudura, sunt acceptabile...e vreun alt dezavantaj major ?

- concluzia mea: rigiditate mica, pret acceptabil; arcurile se pot duce in caz de impact major, dar sunt mai ieftine.

3. Sa raman cu puntile pe care le am dar sa pun suspensii coilover

- cred ca ar fi cel mai comod de condus

- stie cineva un pret ? de unde ?

- rigiditate minima, pret marit

Ce sa aleg ? Mai aveti si alte variante ?

Va multumesc anticipat !!

Mihai

"I always wanted to be somebody, but I should have been more specific." (Lily Tomlin)
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cer sfat pentru o suspensie facuta cu cap

Cea mai des intalnita varianta la Samurai...este cea in care s-au pus punti de Toyota LJ70.

Din cate stiu eu reductorul de samurai e foarte sanatos ... Iar raportul in punti de 70 este de 4.88.

Odata cu puntile cred ca trebuie sa mai iei in calcul si ...

-toate bratele (tendoanele)

-barile panhard

-bara de conexiune

-bara de directie

-arcuri+amortizoare

-amortizor de directie

-alte prinderi pe sasiu

Nici varianta de coilovere n-ar fi de neglijat.

Intr-un raport calitate-pret fiecare varianta se justifica in felul ei.

• Like 1

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Cea mai des intalnita varianta la Samurai...este cea in care s-au pus punti de Toyota LJ70...

Asa este, voi lua in considerare tot ce urmeaza daca aleg sa schimb puntile...dar nu sunt sigur ca poate duce motorul de 1.3 puntile de Toyota, atat in offroad cat si pe sosea cand vreau sa merg cu 70-80 km/h. Stiu, vreau prea multe...

Dar daca e cineva care a testat varianta asta, fara sa schimbe motorul... il rog sa faca un pas in fata :)

"I always wanted to be somebody, but I should have been more specific." (Lily Tomlin)
Link spre comentariu

Alegerea cea mai comuna ,cea cu puntile de toyota cred ca se face din 2 motive unul pentru ca are un raport foarte bun in grupuri iar al doilea sistemul de brate de la toyota este unul foarte bun si foarte zdravan.Motorul trage atata timp cat nu exagerezi cu dimensiunea cauciucurilor.

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

Mai este varianta sa inlocuiesti arcurile de samurai cu unele de YJ. Avantaje: Cost redus, flexare mare, confort mult superior celor originale, rezistenta net superioara, simplitate... si pastrezi puntile originale.

Dezavantaje: nu e chiar bolt-on, trebuiesc facuti niste suporti, cercei si bride.

Editat de yknot
4x4
Link spre comentariu

yknot are dreptate, e cea mai low cost varianta si e un compromis bun. Daca pui si cercei briceag sau mai comun, revolver shackles, o sa fii ZEN!

Spor!

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

Arcuri YJ + revolver shackles (pt un extra de elasticitate) + bari panhard (pt balanganeli laterale)...dar am si spring-over-axle (asa am primit masina, cu tot cu SPOA, n-a fost alegerea mea)

Ma intreb daca iese prea mare tocanitza acolo si deci ar trebui sa mai simplific si sa mut arcurile sub punti si astfel sa nu mai am nevoie de barile panhard.

Mai are cineva arcuri de YJ (Wrangler) ?

Multzam de sfat!

Link spre comentariu

revolver shackles se gasesc si pentru samurai sau sunt doar pentru wrangler?

daca stie cineva va rog spuneti-mi si mie cam cat costa si de unde se pot lua (in afara de USA)

... se pot face? ii poate face cineva de pe aici?

PS: da-i un PM lui @yknot pentru arcuri YJ :h5

Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin:
Link spre comentariu

treci pe elicoidale si o sa ai alta masina.Vorbeste cu Silviu si in 10 zile o sa mergi relaxat.

puntile de Toyota sunt grozave daca le gasesti la bani buni insa motorul nu va fi suficient mai ales ca poti pune lejer 33 pe ele.

reductorul duce si nu vei avea probleme.

Editat de Giani
  • Like 1
KDJ 90, DID-163 hp
Link spre comentariu

si eu recomand elicoidale. desi cred ca un castig mai mare ar fi axe de toyota. nu cunosc insa cum ar afecta asta puterea motorului la roti de 33 sa zicem.

Link spre comentariu

si eu recomand elicoidale. desi cred ca un castig mai mare ar fi axe de toyota. nu cunosc insa cum ar afecta asta puterea motorului la roti de 33 sa zicem.

Bun, si eu inclin spre cele elicoidale; binenteles, coil-over-axle ar fi cel mai :banana

Riscul e la puntile de Toyota... dar incerc sa inteleg de ce: nu stiu ce raport de redutie au puntile de samurai standard, dar cele de Toyota daca au rapoarte mai bune, ar trebui sa duca mai bine rotile ce le am deja (265/70R15), nu ??? Adica mie mi se pare un avantaj fatza de a da 800e (sau cat o mai fi) pt grupuri noi.

As fi multumit si daca doar mi-ar confirma cineva ca motorul de 1300 cmc poa' sa le duca binisor atata timp cat nu e extrem, sa ma tina multumit pana trece un pic de timp si uita "nevasta" ca iarasi am cheltuit bani pe masina si la anu iau un motor de vitara 1.6 de exemplu :)

Link spre comentariu

Bun, si eu inclin spre cele elicoidale; binenteles, coil-over-axle ar fi cel mai :banana

Riscul e la puntile de Toyota... dar incerc sa inteleg de ce: nu stiu ce raport de redutie au puntile de samurai standard, dar cele de Toyota daca au rapoarte mai bune, ar trebui sa duca mai bine rotile ce le am deja (265/70R15), nu ??? Adica mie mi se pare un avantaj fatza de a da 800e (sau cat o mai fi) pt grupuri noi.

As fi multumit si daca doar mi-ar confirma cineva ca motorul de 1300 cmc poa' sa le duca binisor atata timp cat nu e extrem, sa ma tina multumit pana trece un pic de timp si uita "nevasta" ca iarasi am cheltuit bani pe masina si la anu iau un motor de vitara 1.6 de exemplu :)

Salut ... Domnul Ciprian XTra , a facut o modificare foarte buna ... elicoidale , o suspensie de Jimny adaptata pe Sami .... de altfel este copiata dupa Sami meu de concurs ...

Rapoarte ii poti pune multe variante ... 4,62 / 4,87 / 5,12 ....

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Salut ... Domnul Ciprian XTra , a facut o modificare foarte buna ... elicoidale , o suspensie de Jimny adaptata pe Sami .... de altfel este copiata dupa Sami meu de concurs ...

Rapoarte ii poti pune multe variante ... 4,62 / 4,87 / 5,12 ....

Intr-adevar. Aceasta modificare cred ca este cel mai bun raport pret/calitate. Multumesc TyH_vl pentru sprijinul acordat.

http://imageshack.us/a/img41/3030/p8156636.th.jpg

http://imageshack.us/a/img203/895/p8156628.th.jpg

http://imageshack.us/a/img703/8333/p8156604.th.jpg

http://imageshack.us/a/img802/407/p8156617.th.jpg

http://imageshack.us/a/img839/2448/p8156618.th.jpg

Link spre comentariu

Intr-adevar. Aceasta modificare cred ca este cel mai bun raport pret/calitate. Multumesc TyH_vl pentru sprijinul acordat.

Multumesc de poze, am incercat sa dibuiesc schimbarile... imi puteti da mai multe detalii tehnice ?

- arcuri de Jimny

- suportii de arcuri facuti sau cumparati ?

- bari noi de directie ? (nu stiu cum e la jimny asa ca nu recunosc sistemul din poze, imi pare diferit de samurai)

Ce mi-a mai scapat ?

Link spre comentariu

Intr-adevar, TyH_vl a facut o conversie frumoasa acolo -

@XTRA, @TyH_vl

- exceptand manopera, imi poti spune care ar fi costurile pt o astfel de conversie Sami->Jimny ?

- si de ce ai ales sa faci transformarea aceasta si nu ai ales niste punti deja mai tari si pregatite pt elicoidale ?

Daca eu raman cu puntile de Sami si le trec pe elicoidale, tot imi va sta pe cap sa-mi schimb si rapoartele si sa mi le si intaresc - nu vor ajunge la acelasi nivel cu puntile de Toyota ??

Treaba cu cardanele de ARO suna foarte bine - am cimitir la cate cruci am tot cumparat.

Link spre comentariu

Salut,

Am ramas pe aceste punti din 2 motive:

1. Fiind prima masina modificata nu am vrut sa fac o investitie foarte mare.

2. Puntile de Samurai sunt suficiente pentru un Samurai, mai ales daca sunt intarite.

Acum ca am o masina cu care sa cutreier muntii in voie ma gandesc pe viitor la un proiect pe sasiu de Sami, axe de Toyota si "teava" (asta este ceva pe termen lung).

Reductiile au fost schimbata in diferentiale.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Frumos. Pentru plimbare e ok, dar ma intreb de ce nu ai luat un Jimny?

Legat de rezistenta, Jimny cu suspensia stock e mult sub Samurai, singurul avantaj e faptul ca nu e asa de dur.

Daca vrei punti de Toyota, Nissan sau altceva uita de motorul standard, indiferent de reductiile din punti si reductor.

Reductorul standard rezista f bine, puntile standard in schimb nu cu toate ranforsajele visate.

Gandeste-te bine si din timp la ce vrei sa faci cu masina pe viitor, citeste toate topic-urile si trage concluziile preferabil singur.

Fara sa fiu considerat rau , oameni care nu au trecut prin asa ceva isi tot dau cu parerea probabil din lipsa de altceva.

Bogdan,

Facebook: Suzuki Restore

Link spre comentariu

Frumos. Pentru plimbare e ok, dar ma intreb de ce nu ai luat un Jimny?

Legat de rezistenta, Jimny cu suspensia stock e mult sub Samurai, singurul avantaj e faptul ca nu e asa de dur.

Daca vrei punti de Toyota, Nissan sau altceva uita de motorul standard, indiferent de reductiile din punti si reductor.

Reductorul standard rezista f bine, puntile standard in schimb nu cu toate ranforsajele visate.

Gandeste-te bine si din timp la ce vrei sa faci cu masina pe viitor, citeste toate topic-urile si trage concluziile preferabil singur.

Fara sa fiu considerat rau , oameni care nu au trecut prin asa ceva isi tot dau cu parerea probabil din lipsa de altceva.

Nu-mi place Jimny. Mie imi trebe un tractor pe care sa-l iau la ciocane, sa-l bag in boscheti si nimeni sa nu se mire.

Bine, si cu Jimny poti face toate astea, dar cu Samurai parca alta-i placerea :)

Pana la urma m-am hotarat sa fac trecerea la elicoidale, dar nu ceva Jimny - ci custom made (cu multa incredere in mecanic) si arcuri ce s-or nimeri si vor fi ieftin de schimbat (din dezmembrari).

Apoi acuma am niste colegi care pleaca in state si ii voi plati de bagaj extra, mita pt vama etc. numa sa-mi aduca doua grupuri de punti ! Vad ca la vo $400 ies bine de tot, fata de ce se gaseste in europa !!!

Fara sa imi doresc sa fac reclama (sau antireclama) as alege:

http://www.lowrangeoffroad.com/index.php/suzuki/samurai/differentials/4-57-and-5-38-ring-and-pinion-gears.html (din state)

Fata de in europa: http://www.zanfi.it/modules.php?name=catalog&file=product_info&cPath=62_24&products_id=1740 (inteleg bine ?? 750 euro un singur grup !!!! nici o sansa.)

Apropo, daca se ingaduie cineva, ce rapoarte sa aleg pt niste roti de ''31: 4.57 sau 5.38 ? Mi-e teama ca 5.38 sa nu fie prea mult si sa merg prea greu pe sosea pana ajung la munte.

Multzam de interes !

Mihai

Link spre comentariu

nu stiu daca te ajuta in alegere, dar, ca sa-ti faci o idee eu am in grupuri 5.12 si 31", iar masina merge foarte bine pe asfalt

acelasi motor, 1300 cmc ?

Link spre comentariu

@mlucaciu - mare grija cu zanfi - din relatarile unor colegi ce au cumparat produsele lor, sunt aparent profi, asa ca grija mare daca nu ai bani de aruncat.:h5

SAMURAI SJ stock
Link spre comentariu

Nu-mi place Jimny. Mie imi trebe un tractor pe care sa-l iau la ciocane, sa-l bag in boscheti si nimeni sa nu se mire.

Bine, si cu Jimny poti face toate astea, dar cu Samurai parca alta-i placerea :)

Pana la urma m-am hotarat sa fac trecerea la elicoidale, dar nu ceva Jimny - ci custom made (cu multa incredere in mecanic) si arcuri ce s-or nimeri si vor fi ieftin de schimbat (din dezmembrari).

Apoi acuma am niste colegi care pleaca in state si ii voi plati de bagaj extra, mita pt vama etc. numa sa-mi aduca doua grupuri de punti ! Vad ca la vo $400 ies bine de tot, fata de ce se gaseste in europa !!!

Fara sa imi doresc sa fac reclama (sau antireclama) as alege:

http://www.lowrangeoffroad.com/index.php/suzuki/samurai/differentials/4-57-and-5-38-ring-and-pinion-gears.html (din state)

Fata de in europa: http://www.zanfi.it/modules.php?name=catalog&file=product_info&cPath=62_24&products_id=1740 (inteleg bine ?? 750 euro un singur grup !!!! nici o sansa.)

Apropo, daca se ingaduie cineva, ce rapoarte sa aleg pt niste roti de ''31: 4.57 sau 5.38 ? Mi-e teama ca 5.38 sa nu fie prea mult si sa merg prea greu pe sosea pana ajung la munte.

Multzam de interes !

Mihai

Salut.

Daca esti intresat de rapoarte am eu de 4.56 (9x41) si 5.38 (8x43) la pretul de 465 euro Tva inclus.

Stima

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare