gusteru Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 care ce stiti despre orientarea cu compasul solar? ma maninca rau sa pun mina pe unul sau sa-l fac, dar cam subtire informatia destre sculele astea Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrolator Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 (edited) Re: solar compass care ce stiti despre orientarea cu compasul solar? ma maninca rau sa pun mina pe unul sau sa-l fac, dar cam subtire informatia destre sculele astea Te referi la instrumentul de trasat cercuri sau la busola? Edited October 17, 2012 by Patrolator Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2_2 Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 (edited) Re: solar compass banuiesc ca se refera la navigatia in teren cu busola si sextant. later edit: sau poate nu, omul stie ce vorbeste: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_compass e prima data cand vad asta, chiar sunt si eu curios. Edited October 17, 2012 by u2_2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrolator Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 (edited) Re: solar compass Pai atunci e BUsola SOlara ... aka BUSO Materie de clasa a V-a sau a VI-a. BUSO se pozitioneaza la orizontala (foarte important!). Un ac, un betisor, un creion etc. îl pozitionezi vertical (foarte important!) în punctul care corespunde orei (pe care o afli privindu-ti ceasul) si apoi orienteazi BUSO în asa fel încît umbra lasata de ac sa coincida cu punctul de intersectie al reperului corespunzator lunii anului - cu axa verticala a BUSO. Acum cunosti axa Nord-Sud si îti poti orienta harta turistica cu suficienta precizie. Ca idee, poti lipi figura direct pe harta turistica, cu reperul N spre nordul hartii. Figura este prezentata la scara 1 : 1 . Have joy with BUSO. [ATTACH=CONFIG]154111[/ATTACH] L.E.: exista chiar si busola lunara... . Edited October 17, 2012 by Patrolator Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2_2 Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Re: solar compass ... Materie de clasa a V-a sau a VI-a. ... . Au trecut 30 de ani de cand am fost in a V-a si nu-mi amintesc despre asta, desi cred ca daca s-ar fi predat asa ceva as fi tinut minte. Interesant, multam de topic @gusteru si multam de lamuriri @patrolator ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusteru Posted October 18, 2012 Author Share Posted October 18, 2012 Re: solar compass Pai atunci e BUsola SOlara ... aka BUSO Materie de clasa a V-a sau a VI-a. L.E.: exista chiar si busola lunara... . chestia asta am gasit-o si eu, interesant era de vazut cum lucreaza cele militare, COLE mark2, si howard. am vazut o poza pe net, cred c-o sa-l copiez pe hirtie si o incerc singur. chestia cu ceasu invatata la PTAP in scoala e simpla, eram curios daca mai are si altcineva gargaunii mei la cap, acum in epoca GPS-ului Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusteru Posted April 5, 2022 Author Share Posted April 5, 2022 Nu modelul care il aveam in cap, dar tot metoda Bagnold , dupa cartea lui Kuno Gross. Face servici binisor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusteru Posted June 20, 2022 Author Share Posted June 20, 2022 tot cam la aceeasi categorie, am avut marele noroc sa pun mana pe un astro-compass.Luat la mana, revizuit, gresat, acum gata de lucru Link to comment Share on other sites More sharing options...
ccristi27 Posted June 20, 2022 Share Posted June 20, 2022 Unde ai gasit asa ceva? Cred ca doar la avioanele foarte vechi mai exista astfel de instrumente.. "Good goods are never cheap / Cheap goods are never good" Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusteru Posted June 20, 2022 Author Share Posted June 20, 2022 s-au folosit pe bombardiere , care aveau navigator in echipaj , de la razboi pana pe la sfarsitul anilor 60 in regiunile nordice unde busola magnetica nu functioneaza si pentru calibrarea busolelor magnetice. Amelia Earhart a avut acelasi model pe Electra in ultimul zbor mai apar cateodata prin Anglia si State, dar la preturi uriase si rar intregi Nu am auzit sa se fi folosita in desert Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts