gusteru Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 care ce stiti despre orientarea cu compasul solar? ma maninca rau sa pun mina pe unul sau sa-l fac, dar cam subtire informatia destre sculele astea Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrolator Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 (edited) Re: solar compass care ce stiti despre orientarea cu compasul solar? ma maninca rau sa pun mina pe unul sau sa-l fac, dar cam subtire informatia destre sculele astea Te referi la instrumentul de trasat cercuri sau la busola? Edited October 17, 2012 by Patrolator Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2_2 Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 (edited) Re: solar compass banuiesc ca se refera la navigatia in teren cu busola si sextant. later edit: sau poate nu, omul stie ce vorbeste: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_compass e prima data cand vad asta, chiar sunt si eu curios. Edited October 17, 2012 by u2_2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrolator Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 (edited) Re: solar compass Pai atunci e BUsola SOlara ... aka BUSO Materie de clasa a V-a sau a VI-a. BUSO se pozitioneaza la orizontala (foarte important!). Un ac, un betisor, un creion etc. îl pozitionezi vertical (foarte important!) în punctul care corespunde orei (pe care o afli privindu-ti ceasul) si apoi orienteazi BUSO în asa fel încît umbra lasata de ac sa coincida cu punctul de intersectie al reperului corespunzator lunii anului - cu axa verticala a BUSO. Acum cunosti axa Nord-Sud si îti poti orienta harta turistica cu suficienta precizie. Ca idee, poti lipi figura direct pe harta turistica, cu reperul N spre nordul hartii. Figura este prezentata la scara 1 : 1 . Have joy with BUSO. [ATTACH=CONFIG]154111[/ATTACH] L.E.: exista chiar si busola lunara... . Edited October 17, 2012 by Patrolator Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2_2 Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Re: solar compass ... Materie de clasa a V-a sau a VI-a. ... . Au trecut 30 de ani de cand am fost in a V-a si nu-mi amintesc despre asta, desi cred ca daca s-ar fi predat asa ceva as fi tinut minte. Interesant, multam de topic @gusteru si multam de lamuriri @patrolator ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusteru Posted October 18, 2012 Author Share Posted October 18, 2012 Re: solar compass Pai atunci e BUsola SOlara ... aka BUSO Materie de clasa a V-a sau a VI-a. L.E.: exista chiar si busola lunara... . chestia asta am gasit-o si eu, interesant era de vazut cum lucreaza cele militare, COLE mark2, si howard. am vazut o poza pe net, cred c-o sa-l copiez pe hirtie si o incerc singur. chestia cu ceasu invatata la PTAP in scoala e simpla, eram curios daca mai are si altcineva gargaunii mei la cap, acum in epoca GPS-ului Link to comment Share on other sites More sharing options...
gusteru Posted April 5 Author Share Posted April 5 Nu modelul care il aveam in cap, dar tot metoda Bagnold , dupa cartea lui Kuno Gross. Face servici binisor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts