Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

cum se verifica/schimba rulmentul punte spate Y60 2,8TD

madax

Postări Recomandate

Vreau sa verific si daca e nevoie sa schimb rulmentul dreapta punte spate la un y60 2,8TD. Puntea are la roata discuri de frana, nu tamburi.

Il verific pt ca roata cu pricina incinge; i-am schimbat furtunul si toate garniturile de la etrier si piston, am curatat si uns tot ce se putea acolo si tot incinge.

Am ajuns la concluzia ca ar fi rulmentul rotii, cu toate ca nu se aude niciun zgomot metalic inauntru. Roata, daca o suspend, se roteste un pic mai greu decat cealalta, parca ar fi franata.

-Cum se poate ajunge la el ( o schema , ceva)?

-Ce cod are acest rulment pentru a-l cumpara, in caz ca e dus.

-A mai patit cineva asa ceva? Sfaturi, va rog.

Ms anticipat de ajutor.

Editat de madax
GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: cum se verifica/schimba rulmentul punte spate Y60 2,8TD

Vreau sa verific si daca e nevoie sa schimb rulmentul dreapta punte spate la un y60 2,8TD. Puntea are la roata discuri de frana, nu tamburi.

Il verific pt ca roata cu pricina incinge; i-am schimbat furtunul si toate garniturile de la etrier si piston, am curatat si uns tot ce se putea acolo si tot incinge.

Am ajuns la concluzia ca ar fi rulmentul rotii, cu toate ca nu se aude niciun zgomot metalic inauntru. Roata, daca o suspend, se roteste un pic mai greu decat cealalta, parca ar fi franata.

Ms anticipat de ajutor.

http://www.patrol-gr.net/trucs108.php

Link spre comentariu

Ms anticipat de ajutor.

Salut,

verifica si culisantele probabil sunt blocate si din aceasta cauza roata se incinge,

Y60 am zis!

Link spre comentariu

Merci @columbianu pt poze si schema.

@cristaKe, le-am frecat de le-am albit. Sunt unse. Culiseaza bine. Asta ar fi ultima varianta: rulmentul de la roata, cu toate ca nu ,, haraie" in mers. Eu inca sper sa nu fie rulmentul

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Din ceea ce povestesti tu ...pare a fi rulmentul.

Asta daca:

1.Pistonul din etrier culiseaza corect fara sa se infraneze

2.Culisantele de la etrieri culiseaza cum trebuie

3.Corpul etrierului a fost corect curatat

4.Partea de cabluri de frana de mana functioneaza corect

Rulmentul e putin mai dificil se schimbat. Adica ti-ar trebui o presa sau ceva care sa te ajute sa scoti/bagi vechiul noul rulment.

Cum se verifica rulmentul:

1.Roata trebuie sa se invarta liber fara a simti rezistenta la rotire

2.Apuci cu mainile de roata una in partea opusa a celeilalte stanga-dreapta si respectiv sus-jos si ii faci jocul. Daca are joc atunci e clar, ai uzura pe bile si aia e cauza incingerii

3.Daca se invarte greu sau opune ceva rezistenta la rotire atunci bilele rulmentilor sunt gripati, adica prezinta santuri (urme de uzura) si acesta trebuie inlocuit

Ca si cod:

Rulmentul vine sau nu cu simering, garnitura antipraf si piulita si are codul:

Pe SKF BKBA3320 / BKBA 3330

Pretul se invarte intre 300-800 lei in functie de gradul de "echipare" al rulmentului.

Cam asa arata aproximativ:

rulment.JPG.f0c12c0232845d28c009c3b4a64cad9e.JPG

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Din ceea ce povestesti tu ...pare a fi rulmentul.

Asta daca:

1.Pistonul din etrier culiseaza corect fara sa se infraneze

2.Culisantele de la etrieri culiseaza cum trebuie

3.Corpul etrierului a fost corect curatat

4.Partea de cabluri de frana de mana functioneaza corect

Rulmentul e putin mai dificil se schimbat. Adica ti-ar trebui o presa sau ceva care sa te ajute sa scoti/bagi vechiul noul rulment.

Cum se verifica rulmentul:

1.Roata trebuie sa se invarta liber fara a simti rezistenta la rotire

2.Apuci cu mainile de roata una in partea opusa a celeilalte stanga-dreapta si respectiv sus-jos si ii faci jocul. Daca are joc atunci e clar, ai uzura pe bile si aia e cauza incingerii

3.Daca se invarte greu sau opune ceva rezistenta la rotire atunci bilele rulmentilor sunt gripati, adica prezinta santuri (urme de uzura) si acesta trebuie inlocuit

Ca si cod:

Rulmentul vine sau nu cu simering, garnitura antipraf si piulita si are codul:

Pe SKF BKBA3320 / BKBA 3330

Pretul se invarte intre 300-800 lei in functie de gradul de "echipare" al rulmentului.

Cam asa arata aproximativ:

Prompt si la la obiect. :tk Yonutz!

Roata nu are joc deloc.

Marti sunt la mester si iau de la cap la coada tot ce inseamna frana pe roata ( etrier, distantiere, piston cu garnituri - am deja unele noi, si daca iar face nazuri, ma voi ocupa si de rulment - etc.

By the way, rulmentul spate nu trebuie sa fie conic ( ca in linkul lui @columbianu. Asa am vazut acolo, sau mi s-a parut?). Sa inteleg ca este un kit, nu rulmentul singur?

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Rulmentul e conic.

Kitul contine mai multe ptr ca daca umbli acolo provoci ceva deranj ...:grin:

Atentie la curatarea elementelor din etrier. Ia fiecare piesa in parte si acorda-i toata atentia necesara.

Link spre comentariu

Rulmentul e conic.

Kitul contine mai multe ptr ca daca umbli acolo provoci ceva deranj ...:grin:

Atentie la curatarea elementelor din etrier. Ia fiecare piesa in parte si acorda-i toata atentia necesara.

Dupa cod, nu prea gasesc ( inclusiv pe RUville - asa arata la tine poza trimisa), dar ii dau eu de cap.

Curat, degresez si ung TOT!!!

:tk

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Daca ai nedumeriri ...ai numarul meu de telefon ...te ajut cu placere in masura posibilitatilor. Pe stoc exista ceva dar e destul de scump. Daca doresti detalii suplimentare, suna-ma!

Ti-am dat codurile de SKF ptr ca aia este cea mai ieftina optiune pe care o stiu ptr modelul ala de masina. Atentie s-s-ar putea sa nu gasesti in catalogul de coduri SKF codurile respective ptr ca sunt "special products". Intreaba insa la un distribuitor si nu cumpara nimic pana nu desfaci sa verifici.

La ungerea pistonului, etrierului (dupa curatare) si a oringului (dupa inlocuire) din interiorul etrierului foloseste lichid de frana.

La culisante dupa ce le cureti foarte bine baga vaselina.

Atentie si la adaugarea burdufului antipraf la piston si la introducerea sigurantei (iti trebuie un cleste de sigurante si o surubelnita dreapta subtire). Marea majoritate cand pun acea siguranta inteapa burduful respectiv.

De asemenea verifica si rulmentul daca are suficienta ungere.

Editat de Yonutz

Link spre comentariu

Daca ai nedumeriri ...ai numarul meu de telefon ...te ajut cu placere in masura posibilitatilor. Pe stoc exista ceva dar e destul de scump. Daca doresti detalii suplimentare, suna-ma!

Ti-am dat codurile de SKF ptr ca aia este cea mai ieftina optiune pe care o stiu ptr modelul ala de masina. Atentie s-s-ar putea sa nu gasesti in catalogul de coduri SKF codurile respective ptr ca sunt "special products". Intreaba insa la un distribuitor si nu cumpara nimic pana nu desfaci sa verifici.

OK. Mai da-mi pe PM , nr. tau de tel. Nu il mai gasesc.

:tk

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Fac o completare la coduri (mea culpa n-am fost atent)

Ptr Y60, punte spate de 4.2:

-frana pe disc: SKF VKBA3332 (kitul contine rulment, doua simeringuri)

-frana pe tambur:SKF VKBA3330 (kitul contine rulment, doua simeringuri)

-punte suspendata:SKF VKBA3320 (kitul contine 2 rulmenti, garnitura bucsa cilindru, simering)

Ptr Y60, punte spate de 2.8:

-frana pe disc: SKF VKBA3332 (kitul contine rulment, doua simeringuri)

-frana pe tambur: SKF VKBA3330 (kitul contine rulment, doua simeringuri)

Editat de Yonutz

Link spre comentariu

Azi am fost la meserias. Am desfacut tot, am frecat cu simt de raspundere, am curatat, am schimbat toate garniturile la pistonas. Inainte de toate astea, am rotit fara etrier roata si se invartea f. bine. Deci nu era de la rulment (Ufff, am scapat de o cheltuiala mare!:f2 ).

Acum roata merge perfect si nu mai incinge.

Multumesc celor ce mi-au sarit in ajutor cu sfaturi:tk

Daca se doreste sa ramana topicul deschis, bine, daca nu, rog moderatorii sa-l inchida si le multumesc

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Luind topicul de la inceput, am vrut si eu sa pun o intrebare, si anume cea pusa de madax, daca ai incercat sa invirti roata fara etrier si placute.Cum asta ai facut-o, daca problema mai persista si dupa operatiunile enumerae de tine mai sus, mai exista o varianta, si anume sa se fi ovalizat pistonasul de la etrier.

Link spre comentariu

PYZ,

La Nissan de fapt ai pe spate ditai "pistonoiu" ...sa se ovalizeze sansele sunt minime...De cele mai multe ori se gripeaza.

Link spre comentariu

Luind topicul de la inceput, am vrut si eu sa pun o intrebare, si anume cea pusa de madax, daca ai incercat sa invirti roata fara etrier si placute.Cum asta ai facut-o, daca problema mai persista si dupa operatiunile enumerae de tine mai sus, mai exista o varianta, si anume sa se fi ovalizat pistonasul de la etrier.

Dupa ce dai etrietul jos care contine si pistonul, ramane discul cu placutele, pe care il invarti.

Daca se invarte usor si nu are joc ( sus -jos- asta il vezi mai bine cu roata montata), nu e de la rulment. Daca merge greoi sau se aude huruit metalic sau are joc, este rulmentul.

La mine se bloca pistonul etrierului pt ca o garnitura se umflase. Am schimbat tot ce se poate scimba si am rezolvat problema.

Cat priveste ovalizare, cred ca te refereai la disc, nu la piston. Aia da vibratii in pedala si a masinii( daca e ovalizat rau) la apasarea pedalei de frana, dar nu iti incinge roata pt ca se considera ca frana functioneaza.

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Daca roata a incins excesiv este posibil ca si pistonasul gigant sa se ovalizeze , chiar daca se curata si se pun garnituri noi acesta nu culiseaza in parametri normali in cilindrul etrierului, in mod normal dupa ce se face schimbul de garnituri se curata si pistonul si cilindrul interior iar apoi imperecherea si culiasarea trebuie sa fie cat mai usora...:top

eu nu am auzit pana acum ca o roata sa mearga infranat din cauza rulmentilor..i

n principal sunt doua cauze de infranare : 1. culisantele 2. pistonas blocat..sau la auto cu frana de mana spate posibil cablu blocat...

in cea ce priveste ovalizarea discului de frana este posibil de la incins numai ca la sistemul de franare spate nu iti da simptome in pedala de frana din prima apasare ca sa-ti dai seama daca este ovalizat pt. ca intodeuna cand apesi pedala de frana prima la franare este puntea fata unde este baza si apoi puntea spate care este tratata in functie de repartitorul de frana...cu alte cuvinte discurile de frana fata le simti imediat cand sunt ovalizate in timp ce discurile spate sunt supuse interogarilor ceva mai tarziu la franare...

Y60 am zis!

Link spre comentariu

Dupa ce dai etrietul jos care contine si pistonul, ramane discul cu placutele, pe care il invarti.

Daca se invarte usor si nu are joc ( sus -jos- asta il vezi mai bine cu roata montata), nu e de la rulment. Daca merge greoi sau se aude huruit metalic sau are joc, este rulmentul.

La mine se bloca pistonul etrierului pt ca o garnitura se umflase. Am schimbat tot ce se poate scimba si am rezolvat problema.

Cat priveste ovalizare, cred ca te refereai la disc, nu la piston. Aia da vibratii in pedala si a masinii( daca e ovalizat rau) la apasarea pedalei de frana, dar nu iti incinge roata pt ca se considera ca frana functioneaza.

Cind vorbeam de ovalizarea pistonasului de la etrier, ma refeream exact la acesta.Discul ovalizat da simptomele pe care le-ai descris si tu, si daca restul componentelor de frinare sint in mintile lor atunci, indiferent cit de ovalizat ar fi discul, asta ar da cu totul alte simptome dar nu mersul infrinat.

Ar mai fi o posibilitate, problema intilnita si dezbatuta pe topicul de Suzuki Samurai.Stiu ca nu e vorba de aceasi masina, dar sistemele principale ale masinilor( alimentare, frinare, racire, ungere, etc) au foarte multe in comun, asa ca am sa pun si aceasta problema in discutie.

Exista o posibilitate ca undeva pe circuitul de frinare al rotii sa se fi adunat mizerie si sa permita lichidului de frina sa circule intr-un singur sens.Adica actionezi frina, lichidul trece,frina actioneaza ok.Mizeria lucreaza ca o supapa practic, si la eliberarea pedalei de frina, in loc ca lichidul sa se retraga si sa elibereze placutele, acesta le tine presate in continuare.Colegul cu Samuraiul inlocuise cam tot ce dse putea inlocui in sisemul de frinare:garnituri pompa, etrieri, etc.Pina nu a inlocuit furtunasele nu a rezolvat nimic.Concluzia:orice e posibil.

Link spre comentariu

Sincer, cam greu s-ar putea ovaliza pistonul ( nu zic ca ar fi exclus).

Am scris in deschiderea topicului ca am schimbat furtunul. Am luat in calcul si varianta in care s-ar desprinde bucatele din furtun ce ar obtura traiectul lichidului de frana si ar putea conditiona functionarea numai intr-un sens al lichidului, ducand la blocarea placutelor, implicit a rotii.

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare