Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Probleme bara torsiune

albinaru

Postări Recomandate

Re: Probleme bara torsiune

Buna ziua !

Barile stabilizatoare pot fi de diverse diametre, in functie de "salbaticia" motorului, in mod normal. Corespunzator, bucsile sunt si ele pe masura barii, deci nu va ajuta prea mult daca ai bucsi cu gaura de 30mm pe un stabilzator de 28mm.

Daca ai pus bucsile corecte, trebuie intermediat ce anume si unde loveste/bate. Am avut o stuatie in care colierul/brida care strange bucsa nu a fost cel corect, si strangerea nu se efectua pana la capat, bucsa jucand cu totul in prinderea ei, desi era cea corecta din punct de vedere al diametrului interior.

Deasemenea, am intalnit cazuri in care dimensiunea exterioara a bucsilor era mai mare decat a celor stock, si nu se putea folosi colierul/brida originala. A trebuit manipulata dimensiunea respectiva, si totul a fost OK.

Acolo unde exista si bielete stabilizatoare, este o sansa in plus sa bata ceva, ca si acolo se intalnesc elemente de amortizare a vibratiilor si zgomotelor, adica bucsi sau "saibe" de cauciuc.

Duminica placuta !

Dragos

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bucsile care prind bara de sasiu sunt ok.Problemele sunt cu bucsile bieletelor din capul barei de stabilizare.Am observat ca nu se comprima in mod egal.Am impresia ca gaurile din bratul inferior sunt cam ovalizate . Cum se poate remedia problema?

Editat de albinaru
Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi!
Link spre comentariu

Buna seara !

Daca ai posta o poza-doua, pot sa vad solutia constructiva aleasa de constructor si o solutie pentru remediere. Nu trebuie sa fie neaparat piesa de pe masina ta (desi e de preferat), ajunge una cu bara in sine de undeva de pe net si indicat care gaura unde si cum e deformata.

O seara buna !

Dragos

Link spre comentariu

Capetele barii de stabilizare sunt strabatute de o tija care "trage" de bratul inferior.Prin locurile prin care trece tija se pun bucsile.

Orificiu din brat prin care trece tija cred ca este mai larg decat trebuie .

Poze maine.

O seara buna

Link spre comentariu

Buna seara !

Din pacate, nu dai date despre anul de fabricatie al Hilux-ului in cauza, si undeva prin 2005 s-au facut niste schimbari acolo, la brate si la stilul de prindere al bieletelor, daca am vazut eu bine.

In principiu, ca si regula generala, daca gaurile din brat sunt deformate/ovalizate, acestea se pot gauri sau aleza la cota minima cat gaura sa iasa la curat, adica rotunda. Apoi se construiesc niste bucsi de otel care sa intre usor presat in noile gauri, dupa care se pot suda (MIG, de preferat, pentru ca se degajeaza cea mai putina caldura in regim de hafturi scurte).

Diametrul interior al bucsilor de otel se stabileste astfel incat sa poti folosi in continuare bucsi de bielete stock, iar inaltimea a.k.a. lungimea lor cat sa le poti suda si ajusta putin dupa sudare.

Discutam mai la obiect maine, cand apar pozele, in caz ca cele de mai sus nu te ajuta prea mult.

Dragos

Link spre comentariu

Hilux-ul este modelul '98, s-a fabricat pana in 2001. Solutia cu bucsile mi se pare justa.

Ce toleranta sa las intre interiorul bucsii si tija.

Ce material este de preferat pentru confectionarea bucsii?Ttrebuie sa fie ceva extrem de dur.

Oare trebuie sa dau bratele jos pentru operatiunea asta?

Cat de groase ar trebui sa fie bucsile? Niste saibe nu ar fi suficiente?

Link spre comentariu

Buna ziua !

Interiorul bucsii metalice va trebui sa accepte tija si sa-i permita sa penduleze in ea in regimul in care se misca/inclina bratele in mers. In mod normal, poti prelua dimensiunile gaurii originale din brat, atunci cand ea este nedeformata.

Bucsa metalica ar fi elegant daca ar avea cam 2.5-3mm grosime in perete, si nu trebuie sa fie neaparat din materiale exagerat de dure, ca alea de obicei nu tolereaza prea bine procedeele de sudura la care are acces un muritor de rand.

Deasemenea, ar fi recomandat sa demontezi bratele pentru operatiunea de alezare si presare a bucsilor in orificiile corectate, plus sudura, astfel evitand potentiale probleme legate de pozitia de lucru sau lucrul cu un alezor de dimensiuni mai mari, care nu poate fi prins intr-o mandrina a unei masini de gaurit portabile.

Saibele sunt o solutie oarecum neprofesionala si mai de la country, si nu recomand, desi se pot obtine ceva rezultate si in acest fel. Desi, repet, nu recomand. La capitolul neprofesionalism, acum foarte multi ani, primul meu patron capitalist mi-a soptit la ureche doua chestii care mi-au ramas intiparite in minte:

1. Cand ceva merita facut, acel ceva trebuie facut bine.

2. Cand ai sculele de care ai nevoie, pana si munca face placere.

Baga la cap si aplica.

Dragos

Link spre comentariu

Nu am o formatie tehnica dar ca meserias, imi vine sa te pup pentru cele doua axiome pe care le-ai postulat.

Din pacate nu stiu ce dimensiuni aveau gaurile originale.

Link spre comentariu

Poti aproxima diametrul initial masurand o bucsa noua sau in buna stare . Gaura trebuie sa fie cu pana la un milimetru mai mica decat gulerul bucsei de cauciuc .

Daca starea gaurii si uzura permite poti folosi bucse de cauciuc adapatate situatiei - cu gulerul mai mare in diametru . Pentru ca ai doar doua bucse 'mama' si doua 'tata' nu ar fi o mare problema sa folosesti alte bucse - de ex bucsa de cap amortizor de Dacie + 2 ron/buc ... sau altele pretentios numite 'custom' strunjite din altele mai mari .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare