Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Filtru de particule?

mac01

Postări Recomandate

Re: Filtru de particule?

"stiu cum e!"

Totusi merita sa pastrezi elementul ceramic intact; fie pentru ce va rezerva viitorul (daca e trecut in cartea masinii), fie pentru metalele rare existente in DPF. Pe afara se recicleaza aceste filtre ceramice.

Pe de alta parte, fiind un sistem abia aparut, functioneaza prost. De multe ori ajungeam la destinatie, dar DPF-ul mai "cerea" cateva ture in forja. Asta nu mai seamana a ecologie...

father of three.

ex HZJ 80

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

L-am primit "pachet' la sac, dar facut bucati.

Nu prea stiu eu ce sa fac cu el. Ma gandeam sa-l arunc la gunoi. Trebuie cineva priceput ca sa extraga platina din el.

Eu ma bucur ca am scapat de o grija. Cand avea chef masina si se aprindea "bucuria" trebuia sa ies la "plimbare" pe autostrada.

Imagine0751.thumb.jpg.f64b3974740a9cfbbf825ab7f210bd6b.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Poti sa dai ceva detalii suplimentare referitor la filtru? De pe ce masina vine, cati senzori de temperatura/presiune avea pe el?

Din cate stiu eu, cel putin ce am citit despre filtru meu de particule care il am pe Ford Focus, este destul de problematica acesata scoatere definitiva din uz al filtrului pentru ca:

- Odata spart toata ceramica din el, gazele nu o sa mai intampine nici o rezistenta in curgerea lor spre evacuare, deci din prima senzorii de presiune (la mine sunt 2, unul inainte de filtru si unul dupa) vor fi dati peste cap si nu vor mai functiona in parametri optimi.

- Senzorii de temperatura de asemenea vor indica temperaturi mai scazute decat in cazul in care in filtru se intampla o regenerare (din cate stiu la ford se ajunge aproape de 500-700grade in acel filtru cand se regenereaza).

- Ar trebui un BOX, sau cel putin asa il numesc cei care il folosesc pe Peugeot/Citroen, masini echipate cu motoare identice cu cel de ford 1.6 TDCi (doar ca la ei parca ii zice HDi), care conecteaza acei senzori pentru a da informatiile necesare ECU-ului masinii despre functionarea lor corespunzatoare.

- Daca lasi in aer acei senzori, masina va fi in permanenta intr-un limp-home mode, nu se va tura mai mult de 2000 ture etc.etc.etc.

- De asemenea, in plus la Ford, nu stiu daca la toate este acelasi lucru, sub rezervorul de combustibil este un rezervor de aditiv, cu solutie infineum f7995 sau ceva de genul, care se pulverizeaza in rezervorul de motorina pentru a starta regenerarea filtrului de particule (asta la generatiile mai vechi, 2007 de exemplu, la cele mai noi s-a renuntat la acest lichid). Daca scoti filtru de particule, trebuie avut grija si de ala, nu completat cu aditiv, ca nu mai ai filtru de particule, poti pune motorina direct in el, ca sa nu mai apare erori in bord de lipsa de aditiv.

In mare cam astea sunt informatiile care le stiu eu despre acest filtru, si as fi curios ce ai facut tu mai in detaliu!

Don't :dr1 faster than your angel can :pl1 .

symy139@yahoo.com

0766718187 - Service 4x4 Iasi

Link spre comentariu

@symy139

in toba DPF sunt 2 senzori de presiune; inainte de ceramica si dupa - ca ECU sa stie gradul de colmatare a filtrului si cand sa comande regenerarea lui. La DPF-ul meu, dupa ce au scos ceramica, au sudat cate un "T" pe fiecare senzor, primul orientat spre motor si celalalt spre evacuare; astfel ei vor citi 2 presiuni dinamice diferite si astfel ECU crede ca totul este in regula. Se poate ca in acesti 3 ani metoda sa fi evoluat; dar asta e un mod de rezolvare.

Oricum, ceramica trebuie scoasa pt ca devine un obstacol pe evacuare.

father of three.

ex HZJ 80

Link spre comentariu

Si eu am avut probleme cu flitru de particule si am vrut sa il anulez dar dupa, am optat pentru curatarea lui, la Ploiesti parca l-am trimis l-am dat jos de pe masina....asta cu anulatu ii cu dus si intors...toti zic ca daca iti reuseste softul la masina nu o sa ai probleme cu gazele al ITP, insa eu pana acuma pe toti care i-am auzit pana acuma nu le-au iesit gazele la ITP din cauza filtrului de particule care l-au anulat...si daca mai ai si o masina de ceva banuti mai multi intotodeauan cand iti faci ITP mergi cu spaga? Mie unul nu imi prea convien chestia asta...asa mai bine imi cumpar un ciur de masina si pot merge si cu ala...Asta e parerea mea....nu vreau sa supar pe nimeni....

Christian Dan :grin:
Link spre comentariu

@symy139

in toba DPF sunt 2 senzori de presiune; inainte de ceramica si dupa - ca ECU sa stie gradul de colmatare a filtrului si cand sa comande regenerarea lui. La DPF-ul meu, dupa ce au scos ceramica, au sudat cate un "T" pe fiecare senzor, primul orientat spre motor si celalalt spre evacuare; astfel ei vor citi 2 presiuni dinamice diferite si astfel ECU crede ca totul este in regula. Se poate ca in acesti 3 ani metoda sa fi evoluat; dar asta e un mod de rezolvare.

Oricum, ceramica trebuie scoasa pt ca devine un obstacol pe evacuare.

Chestia cu senzorii o stiam, asta am zis si eu.

Referitor la T-ul folosit de tine, trebuie stiut zic eu ce plaja de presiuni inregistreaza acesti 2 senzori, adica in ce range-uri dau informatii corecte catre ECU ca acesta sa stie ca filtru este ok, nu are probleme, si nu trebuie regenerat. De asta am amintit de un astfel de BOX care stiu ca il folosesc cei cu masini peugeot, posibil si pe ford-uri inca nu stiu, care da informatii prin intermediul celor 2 senzori catre ECU ca totul este in regula. Nu zic ca metada nu este buna, doar ca ar trebui valorile ce le inregistreaza cei 2 senzori ca sa stii cum sa pacalesti ECU, si astfel nu mai e nevoie sa umbli in softul masinii, sa rescrii, remapezi si alte prostii. Cel mai simplu, dai informatii ca totul e in regula zic eu.

Numai bine!

symy139@yahoo.com

Link spre comentariu

Masina este un Nissan X-trail.

DPF-ul masinii este fara aditiv, are doi senzori de temperatura plus doi senzori de presiune. Doi masurau temperatura gazelor (intrare-iesire) iar ceilalti doi diferenta de presiune (tot intrare-iesire), deci treaba destul de complicata. M-am hotarat sa-l anulez deoarece nu am facut plimbarea necesara curatarii lui, fapt ce a dus si la aprinderea martorului cu probleme la motor. Masina nu a intrat in limp-mode cu toate ca beculetul la bord era aprins.

Cand s-a aprins martorul motor am iesit imediat pe autostrada, cu gandul sa-i fac curatarea. Stiam ca treaba este nasoala, dar ma gandeam ca poate scap. Dupa 60 km parcursi pe autostrada nu s-a intamplat nici o chestie, in continuare amandoi martorii ramanand aprinsi.

Singurul lucru care mai puteam sa-l fac era sa merg la un service Nissan si sa-i fac o curatare fortata cu calculatorul, turata mult timp la 4000 rot/ min sau sa anulez de tot dpf-ul. Problema era ca odata efectuata curatarea fortata trebuie schimbat imediat si uleiul la motor (operatie recomandata de Nissan).

Mi-am facut socotelile si m-am gandit ca amandoua operatiile ma costa aceiasi bani, asa ca am ales anularea definitiva a filtrului de particule.

Acum daca vine iarna pot sa stau linistit si sa incalzesc motorul la relanti, plus ca am scapat de plimbarile programate de masina cand avea ea chef.

Motorul se comporta la fel de bine ca inainte, nu am sesizat nicio schimbare. Cat despre fumul la teava de esapament pot spune ca nu exista.

Toata operatia s-a executat la o firma specializata in asa ceva.

Imagine0754.thumb.jpg.d48589ee956549460e468a14efa7bbb6.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

Mac01 zicea ca urmeaza sa intervina la soft, deci ma gandesc ca o scapat de beculete. Eu as vrea foarte mult sa fac aceasta operatiune, cand o sa ii vina randul, momentan inca mai functioneaza cum trebuie, doar ca as vrea sa o fac in asa fel incat sa nu intervin in softul masinii, sa nu modific nimic. Cred ca cea mai buna solutie ar fi, dupa cezariana pe filtru, scos tot din el, sa leg senzorii cumva sa pot sa ofere ECU-ului informatia necesara statusului : DPF OK.

symy139@yahoo.com

Link spre comentariu

Acum totul este ok si beculetele sunt stinse. Cand pun contactul se aprind doua secunde si apoi se sting.

La fel cum era si inainte de eliminarea filtrului.

Le; @ symy139;

Stiu ca se poate face si cum vrei tu, prin montarea unor componente electronice care pacaleste ecu. La mine a fost destul de complicat deoarece ecu primeste patru informatii. Era de studiat problema, dar timpul ma presa tare deoarece aveam nevoie de masina.

Stiu ca sunt filtre de particule care au doar doua sonde (intrare-iesire). Acele sonde citesc doar diferenta de presiune.

Sunt baieti care si-au montat acele "simulatoare" si nu au intampinat nici un fel de probleme.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Acum totul este ok si beculetele sunt stinse. Cand pun contactul se aprind doua secunde si apoi se sting.

La fel cum era si inainte de eliminarea filtrului.

Le; @ symy139;

Stiu ca se poate face si cum vrei tu, prin montarea unor componente electronice care pacaleste ecu. La mine a fost destul de complicat deoarece ecu primeste patru informatii. Era de studiat problema, dar timpul ma presa tare deoarece aveam nevoie de masina.

Stiu ca sunt filtre de particule care au doar doua sonde (intrare-iesire). Acele sonde citesc doar diferenta de presiune.

Sunt baieti care si-au montat acele "simulatoare" si nu au intampinat nici un fel de probleme.

hmm, nu era mai "cusher" sa il dai jos de pe masina si sa il trimiti la un atelier de "regenerare" ?

Oricat ai zice ca esti multumit, ECU nu va citi valorile corecte intrare/iesire pe "filtru de particule", care de fapt ar fi un catalizator DIESEL si masina va avea un comportament putere/consum, ciudat. Masinile aste sunt facute pt a nu fi manarite

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

Don Luigi;

Masina are trecuta altfel de valori in ecu. Baietii care mi-au facut treaba aceasta (o firma specializata in chip tuning) au o lista anume cu valorile care se rescriu in soft la fiecare model de masina (sau la ce model merge facut acest lucru). Sunt unele modele de masini care nu permit chip tuning-ul sau anularea dpf-ului.

Informatiile noi care le are ecu sunt diferite fata de informatiile vechi cand avea dpf-ul la locul lui.

Senzorii de temperatura si presiune au ramas la locul lor, deci orice mufa scoasa aprinde imediat beculetul la bord.

Le-am cerut baietilor cat mai multe detalii despre aceasta operatie dar am incercat sa "nu sar calul". In fond era painea lor la mijloc iar "secretele meseriei" de obicei nu se divulga.

Deocamdata sunt multumit de cum merge masina si sper ca pe viitor sa nu fie probleme.

Exista si varianta descrisa mai sus de domnia voastra, dar cum am spus; timpul ma presa, masina imi trebuia, plus ca am vrut sa scap de grija "infundarii dpf-ului". De obicei sunt genul care incearca sa elimine la maxim grijile care ma deranjeaza.

Masina trebuie sa fie sluga mea, nu eu sluga masinii. Programarile gen "hai pe autostrada ca s-a infundat filtru" nu-mi placeau deloc.

Sanatate.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Don Luigi;

Masina trebuie sa fie sluga mea, nu eu sluga masinii. Programarile gen "hai pe autostrada ca s-a infundat filtru" nu-mi placeau deloc.

Sanatate.

Tare asta, cu hai pe autostrada...dar suna mai frumos...."hai pe autostrada ca mi s-a infundat filtru" :grin:

Oricum, e o bataie de cap filtru asta, doar pentru a nu mai gauri stratul de ozon, si a nu mai contribui la maximarea poluarii si etc. Poluare o sa existe cu si fara acest filtru, intr-o masura mai mica sau mai mare...Important e ca ai rezolvat problema, si ca merge cum ar trebui. Rezultatul conteaza mai mult decat calea de solutionare.

Spor!

symy139@yahoo.com

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Da, cred ca toti care avem DPF.

Logic este sa ai un consum mai mare cu DPF din 2 motive :

- restrictionarea fluxului de gaze pe evacuare din care rezulta acel "backpressure";

- pentru regenerarea DPF-ului se foloseste injectia de motorina fie printr un injector dedicat situat la intrarea in DPF fie, cum e cazul la tine, prin post injectie (se recomanda schimbarea uleiului dupa regenerarea fortata deoarece se polueaza uleiul cu carburant nears).

Hyundai Tucson, Jeep Cherokee 2.1, BMW F650 GS
Link spre comentariu

Legat de consum;

Toti care se ocupa cu modificari de soft spun ca trebuie sa scada consumul. Am resetat calculatorul de bord la drum lung si am observat ca pe aceeasi distanta, consumul este cam cu 500ml mai mic. Asta cand a fost inca cald afara, ca la doua saptamani a veni frigul.

Acum pe timp de iarna, nu am dat importanta la consum, deoarece las mai mult timp motorul la relanti ca sa se incalzeasca.

Mai vedem la vara cum sta treaba cu consumul, cand incep plimbarile.

Cat despre pret;

Toate firmele care se ocupa cu asa ceva au preturile batute in cuie. Parca sunt vorbiti. Si vorba aia; "Este plin internetul de astfel de firme". Iar daca este scump sau ieftin...nu pot sa ma pronunt. Ramane la aprecierea omului daca face operatia sau nu. Eu am facut-o deoarece vroiam sa scap de beleaua asta care-mi statea "pe cap".

Sunt mult mai linistit acum.

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

@mac01

Salut, ma poti ajuta cu date de contact ale firmei unde ai efectuat eliminarea DPF-ului la Nissan Xtrail?

Din ce am mai vazut scris pe forumuri de tine pareai multumit de decizie si vreau sa fac si eu acelasi lucru la XTrail din 2008 2.0dci

multumesc!

Land Rover Discovery 300TDI
Link spre comentariu

Salut domnilor

Cei ce aveti probleme cu filtrul de particule ( infundat ) rezolvarea este foarte usoara.

Demontati filtrul .............. in functie de dimensiunea lui confectionati doua dopuri , introduceti pina la umplere DOMESTOS lasati 12 ore la curatat ,spalatil cu apa , lasati la uscat , remontati filtrul . VA functiona perfect va spun din experienta.

O zi placuta

Link spre comentariu

• 5 ani mai târziu...
Va salut ! Vad ca nu s-a mai scris nimic pe aici.V ati luat masini fara DPF? Vroiam sa va intreb daca aincercat cineva acele curatari cu spray de la WURTH sau alti producatori ?
Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare