Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Problema electrica: se aprinde singura faza scurta

storm

Postări Recomandate

Va salut, am o problema la instalatia electrica.

Cu o luna in urma m-am pomenit cu bateria descarcata complet, peste noapte. Am incarcat-o si nu s-a mai descarcat subit de atunci. Am folosit masina zilnic.

Aseara am descoperit cauza probabila a epuizarii bateriei: Cu motorul oprit, cheia scoasa din contact, si butonul pentru lumini pe OFF se aprindea singura doar faza scurta, statea aprinsa cateva minute, se stingea, iar se aprindea. Bordul insa ramanea stins.

Daca actionam comanda pentru aprins faza scurta, farurile luminau si mai puternic si se aprindea si bordul. Daca o dezactivam, se stingea bordul, farurile ramaneau aprinse, insa luminau ceva mai slab.

Problema s-a exacerbat si astazi farurile stateau aprinse permanent. Probabil de vina este umezeala, pentru ca vremea s-a incalzit si de cateva zile se tot topeste zapada.

Am citit intamplator mai demult, aici pe forum ca a mai avut cineva o problema similara si a rezolvat-o schimband blocul optic. Din pacate nu am mai gasit topicul cu mesajul respectiv, desi am incercat multe cautari dupa diferite cuvinte cheie.

In fine, am un bord de la dezmembrari, cu tot cu volan si bloc de lumini, am curatat blocul de lumini de rezerva, l-am montat pe masina si problema se repeta in acelasi fel.

Daca decuplez mufa cea mare de la blocul de lumini, nu mai functioneaza comenzile si claxonul, dar nici nu se mai aprind farurile singure, ceea ce ma face sa cred ca problema e la nivelul blocului optic, insa e putin probabil sa fie stricate ambele blocuri... si nu vad cum ar putea fi vreun scurt in alta parte!

Intre timp, ca sa sa evit descarcarea bateriei cand las masina parcata, in loc sa scot o borna de la baterie, scot mufa cea mare de la blocul de lumini.

Aveti idee care poate fi cauza problemei?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Problema electrica: se aprinde singura faza scurta

Va salut, am o problema la instalatia electrica.

Cu o luna in urma m-am pomenit cu bateria descarcata complet, peste noapte. Am incarcat-o si nu s-a mai descarcat subit de atunci. Am folosit masina zilnic.

Aseara am descoperit cauza probabila a epuizarii bateriei: Cu motorul oprit, cheia scoasa din contact, si butonul pentru lumini pe OFF se aprindea singura doar faza scurta, statea aprinsa cateva minute, se stingea, iar se aprindea. Bordul insa ramanea stins.

Daca actionam comanda pentru aprins faza scurta, farurile luminau si mai puternic si se aprindea si bordul. Daca o dezactivam, se stingea bordul, farurile ramaneau aprinse, insa luminau ceva mai slab.

Problema s-a exacerbat si astazi farurile stateau aprinse permanent. Probabil de vina este umezeala, pentru ca vremea s-a incalzit si de cateva zile se tot topeste zapada.

Am citit intamplator mai demult, aici pe forum ca a mai avut cineva o problema similara si a rezolvat-o schimband blocul optic. Din pacate nu am mai gasit topicul cu mesajul respectiv, desi am incercat multe cautari dupa diferite cuvinte cheie.

In fine, am un bord de la dezmembrari, cu tot cu volan si bloc de lumini, am curatat blocul de lumini de rezerva, l-am montat pe masina si problema se repeta in acelasi fel.

Daca decuplez mufa cea mare de la blocul de lumini, nu mai functioneaza comenzile si claxonul, dar nici nu se mai aprind farurile singure, ceea ce ma face sa cred ca problema e la nivelul blocului optic, insa e putin probabil sa fie stricate ambele blocuri... si nu vad cum ar putea fi vreun scurt in alta parte!

Intre timp, ca sa sa evit descarcarea bateriei cand las masina parcata, in loc sa scot o borna de la baterie, scot mufa cea mare de la blocul de lumini.

Aveti idee care poate fi cauza problemei?

salut util ar fi intai sa specifici masina (poate nu vad eu sau nu te cunosc)

apoi daca masina este generatie de dupa 2007, calculatorul de lumini este problema

daca este pana in acelasi an, 2007, scoate mufa de la blocul de lumini, adica ala de unde tu aprinzi luminile si urmareste ce si cum

-daca face in continuare este releul de faza scurta, aflat in panoul cu sigurante

-daca nu mai face, este blocul de lumini...

bafta

In viata este bine sa taci si sa lasi impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.

OMUL DE ONOARE DOAR O VORBA ARE.

Link spre comentariu

Salut si multumesc pentru raspuns. Nu am precizat in mesaj modelul pentru ca se vede in stanga, la detaliile utilizatorului: este un Suzuki Samurai SJ, fabricat de Santana in anul 1994.

Ar trebui sa inlocuiesc releul de faza scurta?

Link spre comentariu

pai urmeaza pasii ce ti-am scris mai sus

scoate intai mufa de la blocul de lumini

scoate carcasa de plastic de la coloana volanului

sub ea gasesti blocul de lumini si binenteles mufa de la el

scoti mufa de la blocul de lumini si apoi urmaresti ce si cum

daca se aprinde in continuare, problema este la tabloul de sigurante, releu, ceva pe acolo....

daca nu se mai aprinde, este clar blocul de lumini.

In viata este bine sa taci si sa lasi impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.

Link spre comentariu

pai urmeaza pasii ce ti-am scris mai sus

scoate intai mufa de la blocul de lumini

scoate carcasa de plastic de la coloana volanului

sub ea gasesti blocul de lumini si binenteles mufa de la el

scoti mufa de la blocul de lumini si apoi urmaresti ce si cum

daca se aprinde in continuare, problema este la tabloul de sigurante, releu, ceva pe acolo....

daca nu se mai aprinde, este clar blocul de lumini.

Pai am scos mufa, se sting farurile.

Am schimbat blocul de lumini cu altul luat de la dezmembrari si curatat de mine cu grija si problema se manifesta la fel!

Link spre comentariu

atunci mergi pe fire in continuare....cauta la sigurante sa nu cumva sa faca atincege intre ele aiurea, si releu ceva ...trebe sa fie o cauza....intre blocul de lumini si becuri :D

Link spre comentariu

Aseara am observat ca atunci cand tranteam usa se stingea faza scurta aprinsa de la sine, nu si de la comutator. M-am gandit ca se ating niste fire si am desfacut izolatia de la manunchiul de cabluri care intra in tabloul de sigurante, ocazie cu care am vazut ca releul pentru semnalizatoare nu era in soclul lui, ci era legat de acesta cu niste fire prin montajul care avea tras si un LED pe bord:IMAG0302.thumb.jpg.4ced2663bbe1e3180a811a03166c6527.jpg Am citit pe un forum englezesc ca problema cu faza scurta care se aprinde singura apare la masinile facute in Spania, atunci cand se defecteaza modulul Dim Light, insa modulul meu nu corespunde la numar de fire si la culoarea lor cu acel modul din schema electrica.

Dupa ce am miscat pozitia cablurilor de langa tabloul de sigurante a inceput haosul: nu mai functionau deloc faza scurta, avariile si semnalizatoarele, s-au ars niste sigurante, desi cablurile din habitaclu si din celula motorului sunt OK, cu izolatii intacte, netopite...

Am fost la service, electricianul a eliminat modulul care era in plus si luminile functioneaza normal.

Se pare ca integratul TFK U243B se utilizeaza pentru a indica atunci cand nu functioneaza o lampa.

Desi instalatia functioneaza normal dupa ce a fost eliminat montajul, nu inteleg cum ar fi putut sa imi aprinda faza scurta fiind legat de releul de semnalizare.

Link spre comentariu

Aseara am observat ca atunci cand tranteam usa se stingea faza scurta aprinsa de la sine, nu si de la comutator. M-am gandit ca se ating niste fire si am desfacut izolatia de la manunchiul de cabluri care intra in tabloul de sigurante, ocazie cu care am vazut ca releul pentru semnalizatoare nu era in soclul lui, ci era legat de acesta cu niste fire prin montajul care avea tras si un LED pe bord:[ATTACH=CONFIG]160944[/ATTACH] Am citit pe un forum englezesc ca problema cu faza scurta care se aprinde singura apare la masinile facute in Spania, atunci cand se defecteaza modulul Dim Light, insa modulul meu nu corespunde la numar de fire si la culoarea lor cu acel modul din schema electrica.

Dupa ce am miscat pozitia cablurilor de langa tabloul de sigurante a inceput haosul: nu mai functionau deloc faza scurta, avariile si semnalizatoarele, s-au ars niste sigurante, desi cablurile din habitaclu si din celula motorului sunt OK, cu izolatii intacte, netopite...

Am fost la service, electricianul a eliminat modulul care era in plus si luminile functioneaza normal.

Se pare ca integratul TFK U243B se utilizeaza pentru a indica atunci cand nu functioneaza o lampa.

Desi instalatia functioneaza normal dupa ce a fost eliminat montajul, nu inteleg cum ar fi putut sa imi aprinda faza scurta fiind legat de releul de semnalizare.

montajul respectiv l-am avut si eu si era tot asa atasat de releul de la semnalizare si un martor in bord....l-am dat jos odata cu instalatia de la cupla de remorca.... la momentul respectiv am crezut ca face parte din intalatia de la cupla.

Editat de adi200100
de completat

Suzuki Samurai 1.3i 1991

Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!!

Link spre comentariu

Aseara am observat ca atunci cand tranteam usa se stingea faza scurta aprinsa de la sine, nu si de la comutator. M-am gandit ca se ating niste fire si am desfacut izolatia de la manunchiul de cabluri care intra in tabloul de sigurante, ocazie cu care am vazut ca releul pentru semnalizatoare nu era in soclul lui, ci era legat de acesta cu niste fire prin montajul care avea tras si un LED pe bord:[ATTACH=CONFIG]160944[/ATTACH] Am citit pe un forum englezesc ca problema cu faza scurta care se aprinde singura apare la masinile facute in Spania, atunci cand se defecteaza modulul Dim Light, insa modulul meu nu corespunde la numar de fire si la culoarea lor cu acel modul din schema electrica.

mai studiaza problema si sa fii aent in continuare la problema ta.....ca nu cumva sa fie si vre-o inversare de minusuri sau sa fure minus de la unul la altul

bafta multa

Link spre comentariu

Am verificat firele de la stopuri si de la priza carligului de remorcare si nu am gasit izolatii cu probleme.

Este posibil sa fie vreo dioda defecta?

Link spre comentariu

montajul respectiv l-am avut si eu si era tot asa atasat de releul de la semnalizare si un martor in bord....l-am dat jos odata cu instalatia de la cupla de remorca.... la momentul respectiv am crezut ca face parte din intalatia de la cupla.

Am cautat ceva poze si mi-am adus aminte ,montajul era chiar de la cupla de remorcare , care era model cu 12 pini parca.....si au alimentare de 12 v pe ele pentru rulote. si mai era si un martor in bord.

Suzuki Samurai 1.3i 1991

Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!!

Link spre comentariu

Dupa ce am scos montajul de la cupla, problemele au reaparut. De data aceasta mi se aprindea martorul de la lumina de ceata in stationare. Vinovatul era un fir prajit pe instalatia respectiva, care fiind legata de blocul de lumini imi aprindea si farurile cand facea contact aiurea.

Diodele erau ok.

Va multumesc pentru informatii.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare