Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sistem de navigare-Dependenta sau comoditate?

Cleo

60 membri au votat

1. 1. Sistem de navigare-Dependenta sau comoditate?

• Comoditate
    • Util
    • Necesar
    • Fitza
      0
    • Inutil
      0
    • Sigur mor daca nu-l am !!!

Postări Recomandate

Viata noastra a ajuns sa depinda de inalta tehnologie...a ajuns sa fie controlata de telefoane mobile,sisteme de navigare,internet,adica ,daca ne pierdem telefonul sau daca s-a terminat bateria nu ne aducem aminte de numerele de telefon mai des folosite sau/si nu ne putem aminti nici macar o adresa de e-mail sau de o adresa ,ca mai nou nu mai trimitem scrisori sau felicitari,trimitem e-mail-uri :wink:

Iar retelele de socializare de pe internet,Facebook,uuuf....sunt bune si ele daca iti cauti un coleg de liceu sau gradinita,dupa 30 de ani...il gasesti pe Facebook...In rest, o omenire intreaga stie ce a gatit doamna X sau Y ,vedem cozonacii si ouale vopsite de Sfintele Pasti ale doamnei C,sau aflam ca domnul Y isi inseala sotia cu secretara :grin:

Nu mai vorbim despre copiii nostri ,ca nu mai stiu sa se duca la joaca afara ,sunt prea preocupati de violentele jocuri de pe Nintedo,internet,etc ....Fiica-mea imi spune ca suntold fashion si ca ar trebui sa fiu in trend si eu:oo In trend cu ce?? Cu comoditatea?

In general toata omenirea stocheaza date importante pe telefon sau calculator/laptop,daca ni se fura sau strica laptopul ,suntem disperati!

Cardul meu de banca are un semn,pe el (ca un difuzor),mai nou.Adica pot sa swipe ,nu trebe sa il mai introduc in masina,si doar il trec prin fata casei de marcat ca si cum treci un produs sa i se citeasca codul de bare...cand si cand sunt intrebata de PIN,ca doar nu ne mai trebe nici ala ,ce sa ne mai chinuim sa ne mai aducem aminte 4 sau 6 numere,saracul creier !Pai tot asa trece un individ pe langa mine si ma swipe pe la buzunar sau geanta si uite asa mi s-a golit si contul si nu stiu!...si am fost si la banca si am cerut card fara swipe,ca am fost victima inaltei tehnologii!...si tot ei,cei de la banca au pus banii disparuti inapoi in contul meu ,dupa o serioasa investigatie...Si cine castiga sau cine pierde?

Nu este o critica,ci pur si simplu ma gandesc cat de comozi putem deveni cu trecerea anilor!

Am incercat sa-i explic sotului de ce nu vreau sa folosesc sistemul de navigare auto (TomTom) la drum lung ,el tot nu intelege ca mie imi place sa folosesc prima generatie a sistemului de navigare ,generatia Flinstones,adica harta si atentia pe sosea.Sotul si-a facut semnul crucii ,iar fiica-mea a spus ca merge cu avionul in tara :ha:

Soselele sunt foarte bine semnalizate in majoritatea tarilor ,iar cu ajutorul hartii nu prea ai cum sa te ratacesti. Sistemul de navigare auto este bine venit in oras,ca nu ma descurc sa gasesc strazi pe care nu am fost niciodata sau daca nu stiu in ce zona sau cartier se gasesc,sau off road unde soselele nu sunt semnalizate,altfel nu imi trebuie adica refuz categoric sa depind de el.

Am imbatranit eu sau omenirea o ia razna?Cred ca fiica-mea are dreptate cand spune ca sunt de moda veche...Fiti in trend dar nu exagerati!

Editat de Cleo
Sunt roman si ca roman ma socot buricul pamantului.Ca daca n-as fi roman n-as fi nimic.Nu ma pot imagina francez, englez,german,adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam.Sunt roman prin vocatie,ca altfel nu pot sa ies.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Sistem de navigare-Dependenta sau comoditate?

E stricta necesitate !!!

Cel putin in RO unde indicatoarele sunt rare, prost vizibile, adresele strazilor nu le gasesti nici sa dai cu tunul, deci consultarea unei harti a localitatii e inutila, crede-ma ca, datorita job-ului care ma obliga sa ma deplasez in diverse orase din tara, e un calvar sa localizezi adresa de destinatie fara GPS ! Iar apoi cand trebuie sa ies din orasul respectiv, GPS-ul ma scoate fara probleme si chestia asta se intampla in absolut toate localitatile/orasele din RO.....

Nu folosesc varianta "intreaba pe cineva" deoarece e pierdere de vreme :

- pur si simplu nu stie (categoria idiot sau nu e localnic...)

- stie, dar nu stie sa explice (categoria inept....)

- stie, dar explicatiile sunt insuficiente si relative (categoria je m'en fiche....)

- nu stie, dar e binevoitor vazand dupa numarul masinii ca nu esti localnic si mai mult te incurca (fereste-ma Doamne...)

- rau-voitor

- intotdeauna cand ai nevoie sa gasesti un taximetrist, exact atunci nu gasesti pe unul pe care sa-l intrebi.....

Pe toti cei din categoriile mentionate i-am intalnit.......:ha:....si apoi mi-am luat GPS si nu ies fara el din Bucuresti !

PS - Apropo, cand ai plecat din RO.....? ........Nu conteaza, la capitolul asta, e la fel sau mai rau......:ha:

Editat de Astral
Link spre comentariu

Nu mai vorbim de taximetristi,ca te vad cu masina de Caras si te intreaba de unde din Covasna esti :ha:

Sunt de acord cu strazile in localitati,si eu sunt pierduta la capitolul asta...

Am plecat in urma cu 5 ani,insa am fost acasa de multe ori iar soselele sunt mult mai bine semnalizate.Eu spuneam de drum lung sau de la o localitate la alta ca punct de reper,fara adresa,de exemplu Targu Jiu -Timisoara sau Bucuresti -Austria.

Sunt roman si ca roman ma socot buricul pamantului.Ca daca n-as fi roman n-as fi nimic.Nu ma pot imagina francez, englez,german,adica nu pot extrapola substanta spiritului meu la alt neam.Sunt roman prin vocatie,ca altfel nu pot sa ies.
Link spre comentariu

Acum 30 de ani ...cu totii ne doream toate acestea ...Acum nu stiu cati din noi isi mai doresc ...

Unele ne usureaza viata, altele ne-o complica si altele ne controleaza viata.

Dupa 10 ani in care cam tehnologiile au explodat pur si simplu (deh concurenta si necesitatea de a inventa ceva din care sa iasa bani) lumea se schimba, in fiecare zi care urmeaza tot mai mult.

Initial totul era scump ...acum totul e extrem de ieftin ...oare de ce?

Si mai e ceva ...eu cred intr-o ipoteza: aceste "plasmuiri" ale tehnologiei ne comprima viata ca si durata. O zi acum 20 de ani ...avea 24h ...acum nu cred ca are mai mult de 18-19. Ultimii 4-5 ani au trecut incredibil de repede.

Poate ca sunt eu paranoic ...poate ca nu ...

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

@Yonutz

Paranoic....hmm,nu prea cred!Sunt tot mai multi si in jurul meu care impartasesc cele afirmate de tine legat de trecerea timpului...subscriu la cele afirmate mai sus de catre tine.

Life's Too Short To Drive Boring Cars
Link spre comentariu

Acum 30 de ani ...cu totii ne doream toate acestea ...Acum nu stiu cati din noi isi mai doresc ...

Unele ne usureaza viata, altele ne-o complica si altele ne controleaza viata.

Dupa 10 ani in care cam tehnologiile au explodat pur si simplu (deh concurenta si necesitatea de a inventa ceva din care sa iasa bani) lumea se schimba, in fiecare zi care urmeaza tot mai mult.

Initial totul era scump ...acum totul e extrem de ieftin ...oare de ce?

Si mai e ceva ...eu cred intr-o ipoteza: aceste "plasmuiri" ale tehnologiei ne comprima viata ca si durata. O zi acum 20 de ani ...avea 24h ...acum nu cred ca are mai mult de 18-19. Ultimii 4-5 ani au trecut incredibil de repede.

Poate ca sunt eu paranoic ...poate ca nu ...

Nu am visat la prea multa tehnologie ,acu' 30 de ani ca nu auzisem sau vazusem la 10 ani Nintendo,insa e valabila zicala :'' Ai grija ce iti doresti ,ca ti se va indeplini dorinta!'':grin:

Tehnologia e buna insa ajungem dependenti de ea.

Mai nou,am vazut in super market,piure de cartofi inghetat si clatite gata facute ,inghetate,sau omlete inghetate .Asta e SUPER COMODITATE. Acu' nu mai putem desface borcanele sau conservele cu cutitul,ne trebe desfacator electric.

Eu am deviat de la discutia initiala,insa tot la comoditate ajungem daca ne uitam la alte aspecte ale traiului de zi cu zi.

Nu esti paranoic,eu am crezut ca este ceva in neregula cu mine :ha:

Link spre comentariu

Am inceput sa colectionez tot felul de chestii vechi pe care in trecut le credeam banale ...

E ciudat dar ma simt mult mai in siguranta avandu-le prin casa prin preajma mea ...desi folosesc cand nu am incotro toate tehnologiile de mai sus.

Ca un tips ...dupa cativa ani de folosire de smartphone pe care il injuram de mai multe ori pe zi ca se descarca (probabil ca are care le-a inventat sughita de multe ori pe zi) folosesc acum niste telefoane depasite moral de multi ani ca tehnologie la care bateriile tin peste 7 zile in conditiile in care vorbesc foarte mult ...

Ma chinui sa-mi educ copilul cu cat mai putin calculator, televizor, desene animate tampite si multi, multi alti stimuli anormali ptr varsta lui din punctul meu de vedere, poate putin oldschool in ceea ce priveste tehnologia, care sunt sigur ca ii vor scurta trecerea prin cea mai frumoasa si fascinanta perioada de viata ...copilaria.

Editat de Yonutz
  • Like 1

Link spre comentariu

cleo nu stiu daca este neaparat comoditate. pur si simplu cred ca e vorba de o evolutie fortata a a tehnologie si de un marketing si o publicitate agresiva care ne face treptat sa credem ca nu mai putem trai fara gadgeturile supertehnologizate care apar de la zi la zi. si reactia noastra la bombardamentul asta tehnologic tine un pic si de domeniul in care lucrezi, mediul si oamenii cu care iti desfasori activitatea si, nu in ultimul rand, unde iti traiesti efectiv viata. lucrezi in domeniul IT, la banca in domeniul telefoniei sau in orice alta ramura tehnica, tehnologizata, nu ai cum sa nu raspunzi pozitiv la evolutia asta. daca esti o persoana care merge mult cu masina prin tara, livrezi diverse, sigur ai nevoie de gps sau orice alt instrument care sa te ajute sa te descurci cat mai repede intr-un oras sau zona necunoscuta. ca sa nu mai zic de deplasarile in afara tarii unde esti cam mort fara astfel de instrumente...dar daca nu esti fortat de imprejurari si totusi apelezi la gadgeturile astea atunci e altceva: fie esti comod fie esti pur si simplu un bashinos care vrea sa arate ca este in pas cu evolutia. eu unul am o rezistenta de catar batran fata de tot ce inseamna evolutiile tehnologiei: inca merg cu ghidul strazilor in masina prin bucuresti (apropo: la toate coletele care le-am primit curierii ma sunau sa le explic cum se ajunge la mine acasa pentru gps ii baga de fiecare pe alte strazi pana se blocau acolo), inca prefer sa citesc o carte decat un ebook sau cum drak i-o zice, merg cu harta in mana pe munte (desi pentru deplasarile cu masina pe munte chiar tre sa imi iau un gps), am un tel nokia 6310 fara nici o alta fitza de net, camera foto, etc., n/am cont de facebook si cand vreau sa vorbesc cu un prieten ii dau telefon chiar daca sunt in fata calculatorului si as putea folosi messengerul. iar vis a vis de mediul in care traim: acu cativa ani am parcurs cheile rametului (traseul care trece prin apa) si la final, am intalnit o batrana care de abia se tara si efectiv nu se vedea de la gramada de lemne pe care o cara. cand am vrut sa o ajutam sa ajunga mai repede ne-a refuzat cu demnitate si ne-a spus ca nu nu o grabeste nimeni...concluzia noastra: la tara, sau in comunitatile neatinse de "civilizatie" timpul curge intradevar mai incet. noi aicea "in mijlocul civilizatiei" traim intr-un ritm nebun si avem uneori impresia falsa ca ziua poate ar trebui sa fie de 30 de ore ca sa facem ce ne propunem.

Link spre comentariu

Util. In Romania GPS-ul e util chiar si la drum lung. Drumurile sunt insuficient semnalizate ca sa poti sa te bazezi numai pe harta, de presemnalizare sa nici nu amintim. Stiu o multime de locuri in tara in care e foarte usor sa ratezi intersectii majore riscand sa deviezi de la traseu pana te prinzi, si asta in cazul unor rute importante, nu a unor drumuri judetene minore. Imi aduc aminte ca anul trecut era o adevarata aventura sa ajungi din Medgidia la A2 prin Ciocarlia, dar si cat de multi ratau aici, in Petrosani, drumul catre Obarsia Lotrului din lipsa de semnalizare. In oras nu mai vorbesc, si in alte orase se intampla, dar in Bucuresti e posibil sa fii la o strada distanta de destinatie si sa nu stie nimeni unde e adresa pe care o cauti.

Pe de alta parte si citirea GPS-ului e o chestie care trebuie sa o stii. Acum fiecare al doilea posesor de smartphone are si GPS in terminal, dar majoritatea nu au nici cea mai vaga idee cum sa il foloseasca. Le e util sa isi transmita locatia cand intra in Mall :). Pe copiii mei eu a trebuit sa ii invat sa citeasca harta, ca la scoala nu le-a aratat nimeni, si daca nu stii sa citesti harta nu ai nici o sansa sa folosesti eficient un GPS.

Inainte de a programa o ruta, trebuie sa ai idee asupra principalelor puncte, si sa ai si ceva informatii legat de drum, altfel ai sansa ca GPS-ul sa te trimita unde si-a intarcat mutu iapa. Acum cativa ani toate GPS-urile se incapatanau sa te trimita de la Petrosani la Valcea prin Voineasa, desi la acel moment o parte din traseu era drum de pamant. Sa vedeti ce fata a facut un biet sofer de TIR, care ghidat de GPS ajunsese in varf de munte pe ceva ce semana a drum forestier, manevrandu-si magaoaia pe niste curbe unde risca sa ramana blocat. Si pe un drum prea ingust sa mai intoarca undeva. Cred ca a avut aventura vietii!

Samurai incepator
Link spre comentariu

Am GPS , dar nu l-am folosit decat o singura data , si m-am scarbit , ma invartit pe strazi aiurea de m-a capiat - a ramas in sertar , de mult timp ... si ma dispera cand sunt cu altii in masina si ma indruma ei cu GPS-ul lor si in majoritatea cazurilor iar ma invart de ma ia dracii .A ramas antologica situatia in care doi manglii cu GPSurile lor , fiecare cu unu mai destept ca altul m-au scos in camp , la o punte pietonala peste un canal . Si mai am povesti despre invartitul in jurul cozii cu GPS cu tot ...

Am telefon destept , cu carcasa metalica inox , touchscreen , etc, etc ... si vietuieste si el in sertar , mai incarc acumulatorul odata la trei luni cand il mai aud noaptea ca miorlaie ca s-a descarcat ...

Am calcat pe laptop si de atunci ma simt liber si fericit ...

Nu le folosesc , cred ca am imbatranit si nu mai am rabdare , desi le recunosc ca sunt lucruri care te ajuta . Oarecum , daca ai chef si timp .

M-am descurcat onorabil si fara ele , la ce fac eu si pe unde merg eu ...pana acum ...si nu le mai duc grija ...

Am cutreierat cu fiica mea pe la concursuri toata tara , si am fost in salbaticie in concedii , unde nu era drumuri nici macar semnalizate cu o piatra . Aveam GPS-ul si alte alea cu mine , dar de cativa ani chiar il car dupa mine degeaba - cand ma intreaba cineva daca am GPS , eu zic ca am , cu baterie solara , si merge chiar si la lumina lanternei , fara baterii ...GPS tiparit pe hartie .Am renuntat sa mai fac si sa urmaresc trasee , prefer sa nu fiu dependent permanent de matzocarii , ci sa merg liber si sa imi ramana in cap ce fac , si pe unde fac . N-am mai upgradat nimic , da-l im ma-sa ...

Pana la noi schimbari .. caut felinar ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Circula la un moment dat un mic eseu, ale carui concluzii erau ca e de mirare cum de am supravietuit pana acum. O sa-l caut, poate-l gasesc.

Cred ca lucrurile se reduc la bani. Daca n-am avea destui, n-am cheltui pe gizmo-uri. Am fi ocupati cu supravietuirea. Nu zic nici ca-i bine, nici ca-i rau. E chestiune de valori si alegere.

Referitor la chestii gen clatite inghetate - supraproductie. Ceva trebuie facut cu materia prima perisabila. Tratamentul termic si inghetarea prelungesc durata de expunere la cumparator, implicit sansa de a fi cumparat. Nici asta nu stiu daca e bine sau rau.

later edit: despre asta vorbeam, cred ca face parte din aceiasi categorie:

1.De mici mergeam in autobuze si masini care nu aveau centuri de siguranta, nici perne cu aer...

2.Cand mergeam in remorca unui camion era o excursie foarte speciala si ne-o amintim toata viata.

3.Leaganele noastre erau pictate in culori aprinse si toata vopseaua era pe baza de plumb.

4.Nu aveam capace de siguranta la cutiile de medicamente, dulapuri sau usi.

5.Cand mergeam pe bicicleta nu aveam casca.

6.Beam apa de la cismeaua din gradina, nu dintr-o sticla de apa minerala...

7.Pierdeam ore in sir construind carucioare din fier vechi si cei care aveau noroc sa aibe strazi inclinate isi dadeau drumul pe ele si la jumatatea drumului isi aduceau aminte ca nu aveau frane. Dupa cateva opriri in copaci sau garduri am invatat sa rezolvam problema.

8.Ieseam la joaca cu unica conditie sa ne intoarcem inainte de a se lasa intunericul.

9.Scoala dura pana la pranz si veneam acasa sa mancam . Nu aveam celular, asa ca nimeni nu putea sti unde suntem. De necrezut….

10.Ne taiam, ne rupeam un os , pierdeam un dinte, dar nici o data nu cautam un vinovat. Era numai vina noastra.

11.Mancam biscuiti, paine cu unt, beam sucuri cu zahar si nu aveam exces de greutate pentru ca tot timpul eram afara la joaca.

12.Imparteam o sticla de suc intre 4 prieteni...utilizand aceeasi sticla si nimeni nu murea din asta.

13.Nu aveam Playstation, Nintendo 64, X box, jocuri video, 99 canale de televiziune pe cablu, dolby surround, celulare personale, calculatoare, chat pe Internet ... dar AVEAM PRIETENI.

14.Ieseam, ne urcam pe bicicleta sau mergeam pana la casa prietenului, sunam la usa sau intram incet fara sa sunam si ieseam sa ne jucam.

15.Acolo, afara, in acea lume cruda, fara gardian! Cum dumnezeului faceam? Aveam tot felul de jocuri de echipa, fotbal, tarile, v-ati ascunselea, si nu toata lumea ajungea sa fie aleasa dar nu se supara nimeni.

16.Nu toti eram elevi stralucitori si cand unul ramanea repetent, pur si simplu repeta anul. Nimeni nu mergea la psiholog, la psihopedagog, nimeni nu avea dislexie, nici probleme de atentie, nici hiperactivitate, doar repeta si avea o a doua sansa.

17.Aveam libertate, esecuri, bucurii, responsabilitati...si am invatat sa ne descurcam cu ele.

Editat de u2_2
  • Like 1
Link spre comentariu

Un sistem de navigatie poate fi foarte util sau un adevarat pericol! Dupa cum spuneau mai inainte si colegii, este foarte important sa cunosti anumite repere din traseul pe care urmeaza sa il faci, in asa fel incat daca deviezi de la traseu (indrumat de "binevoitorul" GPS :hw ), sa ai sansa de a te intoarce pana nu este prea tarziu (exemplu dat mai inainte cu soferul de TIR ce a ajuns prin munti cu "magaoaia" :hl ), dar si exemplu clar pe care am avut "ghinionul" sa il traiesc pe pielea mea :op (din lipsa acelor repere pe care ar fi fost bine sa le cunosc). Am patit-o in Ungaria cu un Garmin Nuvi care m-a bagat pe niste stradute de mi-am pierdut mintile si in final si GPS-ul a patit la fel, indiferent de ce destinatie ii dadeam ma aducea in acelasi punct, am incercat sa deschid doar harta si sa ma ghidez dupa ea insa nici asta nu mai mergea, se intrerupea tot timpul si cand incercam sa ii dau zoom se bloca :ang2 , in cele din urma am inchis GPS-ul si m-am ghidat dupa instinct. Dupa un traseu pe drumuri de tara, noroaie, catarat pe diguri :j (o adevarata bucurie daca as fi fost cu Jimny, dar din pacate eram cu un Opel Agila :grin: ), intrebat bastinasii din zona (folosind limba engleza,germana si romana, insa fara nici o sansa de a ma intelege cu ei, radeau ca prostii :uameni , intr-un fel de inteles, poate si eu sa fi fost in locul lor as fi ras) am reusit intr-un final sa ajung la Mako si la prima benzinarie.

Recunosc, ca atunci cand s-a intamplat asta, nu eram f. familiarizat cu GPS-ul (si in apararea mea :grin: - ma justific- conduceam de 16 ore fara pauza).

Ca si concluzie, nu trebuie sa ne lasam creierul sa doarma, bazandu-ne doar pe tehnologie (oricat de avansata si extraordinara ar fi ea), ptr. ca incet incet ajungem la acea dependenta, iar in lipsa ei suntem ca si paralizati, nu mai putem lua nici o decizie, nu mai putem intreprinde nici o actiune.

• Like 1
:club: :j [fulgu]
Link spre comentariu

Depinde! Cîteodata e necesitate.

Parerea mea este ca sistemele de navigatie sînt, în general, deosebit de necesare.

Acuma`, domeniul este atît de vast încît discutiile pot umple 2 servere (ca sa nu zic 2 carti:grin:).

Daca ne referim la traficul aerian, logistica, industrie, etc., fara GPS - inimaginabil.

Daca ne gîndim însa la sistemele personale, iarasi nu putem trage o concluzie generala, ci depinde de fiecare individ în parte.

Omul , ca orice alta vietuitoare de altfel, e puturos (lenes), încercînd pe cît posibil sa-si usureze viata.

Multi oameni spun prima data, instinctiv, NU, la orice schimbare, doar din comoditatea de a nu trebui sa învete înca ceva. Altii spun imediat DA, cu gîndul ca chiar daca e un pic de învatat ceva nou, schimbarea aceea le va ususra viata.

Personal folosesc cu drag GPS-ul (nu vorbim de offroad unde sînt obligat) de cîte ori am de mers undeva unde nu am mai fost, pt. ca e mult mai comod. Stiu sa citesc si o harta, dar în zilele noastre, de multe ori nu este posibil. Circulatia si infrastructura s-au schimbat enorm în ultimii ani asa ca uneori efectiv nici nu ai unde sa opresti pt. a citi harta. Exista tot mai putine intersectii (giratoriile le iau rapid locul), orasele sînt supraaglomerate iar parcarile stradale rare, asa ca esti nevoit sa intri într-o parcare subterana sa citesti harta. Si credeti-ma ca, în afara ca platesti oprirea, dupa ce urci/cobori 4-5 etaje în spirala, la iesire ti se învîrte capul si rapid, habar n-ai unde e nordul si încotro s-o iei, chiar de-ai învatat harta pe de rost.

Am constatat ca de cînd am GPS, ne deplasam mult mai mult în locuri noi sau în orase mari. De exemplu, înainte de a avea, nu mergeam în Frankfurt (la 40 de km de noi) decît de nevoie; acum mergem de cîte ori avem chef; ...sau Ludwigshafen, cu încîlcitura aia de sosele suspendate pe mai multe etaje..., sau Mannheim cu centrul împartit în patrate si zecile de localitati limitrofe, înghitite de extindre si devenite cartiere, si care are fiecare dintre ele o strada numita "Hauptstrasse" (Strada Principala), "Bahnhofstrasse" (Strada Garii) sau "Mannheimer Strasse" (Calea Mannheimului).

Bineînteles ca aspectul deplasarilor "just for fun" are si latura negativa vazut dpdv al consumuli de carburant, dar e compensat de factorul "fun" si la urma urmei asta conteaza.

:off

Legat de alte gadget-uri ale zilelor noastre (i-Phone, Face Book, App-uri, etc.) nu sînt mare fan, dar asta doar pt. ca în viata mea cotidiana nu am nevoie de ele si ar fi pt. mine o munca în plus (de`si eu animal puturos :wink:), si nu înseamna ca pt. altii nu sînt cu adevarat necesare.

Marturisesc ca am fost putin invidios, cînd la un concert rock, cînd lumea aprinsese brichetele, am vazut prima data la un fan, un Zippo App, iar eu nu aveam nici macar bricheta normala; ...atunci mi-am urît prima data Sonimul.:ha:

Dar acum îl are si fiica-mea si la urmatorul concert o sa împrumut telefonul ei.

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Daca ne referim la traficul aerian, logistica, industrie, etc., fara GPS - inimaginabil.

Cu respect Vio, dar trebuie sa te contrazic: si la ora actuala traficul aerian se desfasoara fara GPS! Sunt alte modalitati de orientare in aer si nu stiu ca ICAO sau FAA (cele doua organisme care reglementeaza traficul aerian) sa fi elaborat proceduri de orientare/navigatie bazate pe GPS (ca sunt tot mai multi piloti, in special cei tineri, care il utilizeaza, este alta discutie). E drept, de mai multi ani, se desfasoara un experiment in acest sens in Australia (spatiul aerian e mai liber in zona aia), dar, inca nu s-a standardizat nimic (aviatia civila e unul din cele mai "conservatoare" domenii din punctul asta de vedere, din considerente de siguranta)!

Ca si concluzie, nu trebuie sa ne lasam creierul sa doarma, bazandu-ne doar pe tehnologie (oricat de avansata si extraordinara ar fi ea), ptr. ca incet incet ajungem la acea dependenta, iar in lipsa ei suntem ca si paralizati, nu mai putem lua nici o decizie, nu mai putem intreprinde nici o actiune.

Foarte corect! Faza cu intorsul in acelasi punct, pe baza indicatiilor GPS, am patit-o si eu, si in Bucuresti si in Baia Mare:grin:

si cred ca deja este de notorietate patania unui alt sofer de camion, (britanic), care, pe baza indicatiilor aceluiasi aparat minune, a ajuns intr-un lac in Ungaria:ha:

Ca, la ora actuala, este necesar in foarte multe situatii, asta nu o contest:wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Concluzia : suntem depasiti !:ha:

Este o realitate. Timpurile se misca in directia "inainte" cu o viteza mult mai mare decat am fost noi deprinsi sa asimilam. Asta se simte de cateva zeci de ani. In afara de faptul ca majoritatea imbatranim fizic si ne mor neuronii , nu avem antrenamentul ( pe care pustimea de azi il are ) in a ne distribui atentia la foarte multe lucruri in acelasi timp. Si sa fim sinceri , nici nu ne place faptul ca lumea se schimba mai repede decat o putem noi intelege , devenind refractari la multe lucruri noi care , zicem noi , erau inutile pe vremea noastra.

Acum cativa ani nu avea nimeni internet ( nu existau provideri ) in Romania si acum este gratis la o multime de abonamente de telefonie mobila. A inceput si la noi sa se construiasca , se fac sensuri giratorii peste noapte , ceea ce ridica problema updatarii la luna a GPS-urilor care se blocheaza cand dau de ceva ce nu cunosc.

Despre GPS, este o gaselnita necesara in vremurile noastre. Cand ne plimbam prin judetul nostru si mergeam o data pe an la mare, nu era asa necesar. Exista un singur drum , plin de gropi, pe care nu aveai cum sa il ratezi. Luna trecuta a trebuit sa traversez Bucurestiul. Nu merg des in Bucuresti si nu pot spune ca il cunosc. Imi tremurau bucile de frica ca se va bloca sau iesi din probram GPS-ul meu cel chinezesc cu IGO Amigo furaciune de pe net . Daca se oprea , efectiv parcam undeva si asteptam sa isi regaseasca semnalul , ca altfel nu ma descurcam.

Multe sosele de centura , multe sensuri unice , multe rute ocolitoare , pentru turisme , camioane , etc . Greu fara GPS daca nu cunosti drumul.

La iesitul din tara, pe autostrazi , cand ai exact idee unde trebuie sa ajungi , te poti ghida si dupa indicatoare ca sunt clare si dese. DAr daca vrei o anume adresa dintr-un anume oras ...din Polonia , de exemplu, ajungi la anul si la multi ani. Cum poloneza stiu putini romani ...si romana nici un polonez , te dor mainile pana te intelegi cu ei.

E bun totusi. DAca nu exista trebuia inventat.

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca suntem depasiti ...poate doar simtim nevoia sa luam o pauza de la tehnologie ...

Cati dintre voi ati simtit nevoia sa va retrageti undeva departe de toate minunile tehnologiei ...fara telefoane, fara tv, fara chiar curent electric?

Link spre comentariu

Cu respect Vio, dar trebuie sa te contrazic: si la ora actuala traficul aerian se desfasoara fara GPS!

O fi, daca zici...; eu nu am avion, dar de undeva stiam parca ca nu mai exista avioane fara GPS (sau ma rog alt sistem de pozitionare prin satelit).

:h5

E si egal daca au sau nu, ceea ce voiam sa subliniez e ca în unele domenii nu se mai poate fara; si dau acum alt exemplu de care stiu sigur, anume agricultorii, care fara tractoare cu GPS, nici nu ar mai stii unde le este parcela pe care trebuie s-o are.

Link spre comentariu

Eu da .

Cred ca o Zippo nu poate fi inlocuta cu o imagine . E aiurea . pentru cine vrea sa incerece , treaba lui , il felicit pentru achizitie si pentru ca are o imaginatie bogata ... Nici creierul inlocuit cu un microprocesor ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Oricum, cate un gadget merita sa-l ai, cu conditia sa stii sa il folosesti. Nu am smartphone si nici nu intentionez sa achizitionez prea curand. Nu pentru ca nu il vreau ci pentru ca am considerat ca sunt prea scumpe si nu apuci sa le folosesti la capacitatea reala. Dar am tableta, si de aia ma despart rar, mai ales ca si meseria imi cere posibilitatea de a sta conectat "on the go". Iar pe asta, ca sa isi merite banii, o folosesc cat pot eu de complet, ca echipament de acces la internet, aparat foto-video, scanner de documente, biblioteca mobila( si nu am mai citit de mult atat ca de cand am inceput sa citesc asa), arhiva de manuale, inclusiv pe post de GPS, mai ales offroad. Evident ca echipamentele dedicate sunt net mai bune ca un toate-in-unul, dar posibilitatea ca toate chestiile astea sa le poti avea in rucsac cu accesibilitate imediata este imbatabila. Iar omul e o fiinta ciudata: poate trai bine mersi fara aproape orice chestie de asta, dar daca le are si are un dram de fantezie, poate sa isi usureze mult viata folosindu-le. Important e sa nu cada prada marketingului omniprezent si sa nu se incarce la nesfarsit cu porcarii inutile, numai pentru ca sunt la moda.

GPS-ul l-am considerat atat de util incat mi-am rupt de la gura sa iau unul imediat cand au inceput sa apara. Am platit de minim 4 ori mai mult decat ar valora el acum, dar a fost una din putinele electronice pentru care am considerat ca merita sa scot banul si nu m-a dezamagit. Culmea, prapaditul ala de Mio cu windows CE isi face si azi treaba cu brio, desi e o vechitura desueta. La drum nu stau niciodata cu ecranu'n bot, ba deseori tableta e undeva pe marginea banchetei spate, dar ori de cate ori am dubii asupra directiei de urmat ma ajuta, si asta conteaza cel mai mult.

Samurai incepator
Link spre comentariu

Ma indoiesc ca suntem depasiti ...poate doar simtim nevoia sa luam o pauza de la tehnologie ...

Cati dintre voi ati simtit nevoia sa va retrageti undeva departe de toate minunile tehnologiei ...fara telefoane, fara tv, fara chiar curent electric?

Buey , Yonutze !

Tu m-ai luat la ochi. Si aici ma contrezi? Nu ma lasi sa am si eu mometul meu de maretie? Transformam si topicul lui Cleo in loc de cearta cum am facut cu inmatricularea omului fara de fiscal. M-ai prins ca-s clontzos si tin la tavaleala si sari pe mine cum ma prinzi. Se duce naibii pamantul asta ! :uameni

Daca zic eu ca suntem depasiti ...suntem depasiti si gata, fara comentarii, contre, atacuri la fluierul piciorului ...si asa mai departe , vorba lui Giovani Becali.

Link spre comentariu

Am numai eu impresia, sau într-adevar topicul asta seamana mai mult cu o discutie dint-un club de autoajutorare (de ex. NOSTALGICII ANONIMI :ha:) decît cu unul tehnic.

Noi nu sîntem "old fashion" ci clasici :ha:

...si pt. toate nu sîntem noi de vina, ci tinerii din ziua de azi.

Ce-a mai mare problema a lor e ca nu ne mai considera ca facînd parte dintre ei :old

P.S.: Tin minte cînd în 1981 am primit de ziua mea de 14 ani un walkman, si stateam eu mîndru cu castile pe urechi la coada la sifon.

Într-o pauza dintre doua melodii (AC/DC bineînteles), am auzit doua maicute (de vreo 45-50 de ani) cum ziceau: "...saracul baiat, asa tînar si surd." :ha:

Link spre comentariu

Buey , Yonutze !

Tu m-ai luat la ochi. Si aici ma contrezi? Nu ma lasi sa am si eu mometul meu de maretie? Transformam si topicul lui Cleo in loc de cearta cum am facut cu inmatricularea omului fara de fiscal. M-ai prins ca-s clontzos si tin la tavaleala si sari pe mine cum ma prinzi. Se duce naibii pamantul asta ! :uameni

Daca zic eu ca suntem depasiti ...suntem depasiti si gata, fara comentarii, contre, atacuri la fluierul piciorului ...si asa mai departe , vorba lui Giovani Becali.

Sa fi iubit ...n-am nimic cu tine ...asa cum ai si tu dreptul la O OPINIE ...am si eu dreptul la O OPINIE ...Ca nu sunt pe aceeasi lungime de unda ...asta e, soarta ... o fi aerul mai tare la voi la munte ...si vezi altfel lucrurile ... :ha:

Depasit oi fi tu (iar te grabesti sa te autocataloghezi :wink:)... eu nu sunt depasit ...din cand in cand simt nevoia de o pauza de la atata tehnologie revolutionara, atata tot!

Link spre comentariu

@teddybear - apropos de patania unui sofer de camion:cunosc si eu un caz concret,in Italia,cu unul de-al nostru care a juns cu T.I.R.-ul pana in turnul de veghe dintr-o cetate medievala...de l-au scos de acolo cu politia si pompierii,au inchis aia drumul "la baza" si a dat baiatul nostru vreo' trei km si jumatate "cu spatele".Il intreb:"Ma da' tu nu ti-ai pus intrebarea unde dracu' ..." Raspuns:"Pai daca asa a zis GPS - u' ?"

Asa ca sunt de acord cu @Patrulator cand afirma ca "GPS-ul este un SISTEM AJUTATOR. Asta înseamna ca te ajuta, nu ca te înlocuieste."

Life's Too Short To Drive Boring Cars
Link spre comentariu

Sa fi iubit ...Depasit oi fi tu (iar te grabesti sa te autocataloghezi :wink:)... eu nu sunt depasit ...din cand in cand simt nevoia de o pauza de la atata tehnologie revolutionara, atata tot!

RAspunsul era o gluma. Nu pricep cat de mult ai gustat-o ( presupun ca nu prea ) asa ca o sa iti raspuns ceva mai serios .

Cand eram mici , si eu si tu si altii din generatia noastra de decretei ...parintii ne dadeau de mancare ce aveau. Erau bine intentionati si vroiau sa ne hraneasca cum puteau mai bine , dar nu aveau informatiile necesare unei diete complexe care sa ne ajute sa atingem maximul nostru genetic. De aceea , unii au ramas mici , altii s-au imbolnavit de anumite boli pe care le duc dupa ei toata viata altii au dat in obezitate , etc. Astati informatia exista. Daca tu vrei sa hranesti copiii tai stiintific , sa poata atinge la maturitate maximul oferit de bagajul genetic , daca ai bani si esti interesat sa asimilezi informatie ...poti . Asta este diferenta intre noi ( depasitii ...genetic in cazul asta ) si ei ( cu potential mult mai usor de atins daca noi ca si parinti ne dam interesul pentru asta) .

Copii de azi se " antreneaza" permanent in butonatul la telefoane mobile cu browser de net , la tablete, la PC-uri , la toate Gadgeturile posibile si imposibile ,GPS-uri, mp4 ...mp7 si mai stiu eu ce format de compactare . Tu ai nevoie de "retragere" in cazul folosirii acestora intensiv intr-un loc fara curent electric . Ei nu au . Tu esti depasit ( la propriu )in acest caz. Bunicii nostri nu puteau concepe sa conduca o masina mii de km. Ba mai mult, oamenii de stiinta din Anglia calculasera ( numai ei stiu cum ) ca daca mergi cu trenul cu o viteza mai mare de 60 de km/h iti curge sange din nas pana mori. Bunicii nostri erau depasiti de parintii nostri ...care sunt depasiti de noi. Asa merg lucrurile. Poate tu esti un exemplar mai special. Nestemata familiei tale. Nu am de unde sa stiu asta. Poate copiii tai nu te vor depasi niciodata ( aici mi-as dori sa ma insel ) . Nici asta nu pot sa stiu.

La munte , unde stau eu , cu aerul asta tare , mai stam si cugetam la apusul soarelui si ne vin tot felul de idei. Ideile le dezvoltam ( in grup , ca gandim incet si daca am face asta singuri nu ne-ar ajunge timpul fizic alocat cugetatului ) ...si in timp tragem concluzii.

O concluzie a fost aceea ca toti cei nascuti intr-un anume tip de sistem se descurca mult mai bine decat cei crescuti in alt sistem si care au nevoie de adaptare la noi reguli. Pentru tine , probabil ca asta nu este interesant , in cazul in care esti un tip ale carui abilitati de supravietuire transced timpul , sistemele sociale , sistemele politice si ere tehnologice. Pentru mine si multi alti oameni obisnuiti , e mai greu. De aia ne consideram depasiti . Nu in sensul ca suntem niste fosile inutile . DOar in ideea ca este perfect normal ca cei crescuti si dezvoltati intr-un interval de timp mai tehnologizat sa performeze mai bine decat noi , care am fost nascuti si formati in alte timpuri, atunci cand capacitatea noastra de asimilare era la maxim si cea mai tare chestie era televizorul Eurocolor pe care vedeam meciurile de fotbal de la Bulgari cu un lichean de aluminiu pe varful casei.

Poti sa raspunzi ce vrei ca nu-ti mai dau replica . :mrgreen:

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare