Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Taiere si modificare evacuare TOYOTA LJ 73.

dodoktm

Postări Recomandate

am vazut la o TOYO LJ 70 taiat esapamentul din partea de fata exact din zona de unde intra sub masina (zona roata fata dreapta)si scos in zona mijloc spate dreapta spre roata din spate.acum:era doar teava goala din turbina pina afara.e bine?cineva a spus ca s-ar putea fara nici o toba pe ea sa nu mai existe presiune in turbina.deci o parere va rog.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: intrebare domnilor:taiere si modificare evacuare TOYOTA LJ 73.

Si eu am făcut laToyota când o aveam exact aşa cu tobă de tractor şi era super

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

bun dar e ok?? merge? sau e adevarata treaba ca nu mai lucreaza turbina?

Pai de ce n-ar mai lucra turbina? Ca nu renunti la galeria de evacuare... :grin:

Scump si prost am tot vazut. Ieftin si bun NU EXISTA! :grin:

Prahova 4x4

Link spre comentariu

Re: Taiere si modificare evacuare TOYOTA LJ 73.

Depinde din ce cauza vrei sa faci chestia asta.....

Se zice ca s-ar mai castiga niste CP, dar eu am niste indoieli sau in orice caz, nu cred ca se vor castiga niste CP pentru care chiar merita modificarea......Si ar mai fi avantajul ca nu o lovesti in teren, daca te dai grav.....

In schimb, vei capata un zgomot inauntrul masinii, de-o sa te doara capul la propriu, si cel putin vara, va fi un cosmar perpetuu !!!

Pe masina mea este asa ceva, dar intentionez sa pun la loc tot traseul de evacuare si sa pun toba la locul ei, sub masina :

Capturesfdghj.thumb.jpg.17a445efa1fc3d8a7703fadc3b60b4e1.jpg

Link spre comentariu

sau e adevarata treaba ca nu mai lucreaza turbina?

Afirmatia aia e o aberatie de cel mai inalt nivel.

Desi nu am Toyota, tot diesel am si am incercat cu evacarea deschisa cam jumatatea masinii, sub podea si nu ma plang absolut deloc. Acum am evacuarea pana in spate, dar fara toba. Cu geamurile inchise nu aud nici o diferenta intre cu/fara toba. Cu geamurile deschise e chiar dragut sunetul.

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Pe orice evacuare cu turbina zgomotul este atenuat, sens in care se poate renunta la tobe. Totusi, pentru randament maxim al motorului este recomandata macar o toba pentru a crea o contrapresiune.

Treaba asta este verificata de mine la un 70, fara evacuare deloc tragea mai slab decat cu o evacuare scurtata si cu o toba. Lucrarile la vremea respectiva le-am facut la reprezentaul Bosal in Bucuresti, pe undeva pe sos. Andronache.

Nu era mai zgomotoasa in regim normal, doar in span se auzea un pic altfel dar nu deranjant.

Link spre comentariu

Pe orice evacuare cu turbina zgomotul este atenuat, sens in care se poate renunta la tobe. Totusi, pentru randament maxim al motorului este recomandata macar o toba pentru a crea o contrapresiune.

Treaba asta este verificata de mine la un 70, fara evacuare deloc tragea mai slab decat cu o evacuare scurtata si cu o toba. Lucrarile la vremea respectiva le-am facut la reprezentaul Bosal in Bucuresti, pe undeva pe sos. Andronache.

Nu era mai zgomotoasa in regim normal, doar in span se auzea un pic altfel dar nu deranjant.

Cu ce ai verificat diferenta de performanta? Doar cu simtul din scaun?

Intr-un motor turbo ai suficienta contrapresiune creata de turbina (chiar mai mult decat e nevoie, pana la 1.5x presiunea creata de turbina) Cea mai buna evacuare pentru un motor turbo e cea mai putina evacuare. Sunt carti scrise de oameni care au testat si studiat, se vede in motorsport, se vede peste tot unde performanta e obiectivul final.

Daca as putea, as scoate evacuarea in aripa fata, sa am traseul cat mai scurt.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Pe dyno my friend, pe dyno.

Sa nu-mi ceri fisa ca nu m-a interesat-nici nu stiam ca se poate asa ceva in perioada aia, insa exista cu siguranta inregistrarea in baza de date a tunerului ( in periaoada aia mi-am tunat motorul si asta a fost una din primele conditii sa-i pun o evacuare custom).

Varianta initiala la mine avea fix 20 cm teava goala dupa turbina....facea un suierat frumos si cam atat :-)

Intr-adevar, diferentele nu au fost mari si s-au vazut doar la cuplu insa au fost.

Asa pe net sunt multi doctori mai priceputi ca noi, insa stii cum e, viata bate filmul. :-))

Link spre comentariu

Macar spune CAT a fost diferenta de cuplu. Intre 2 probe succesive pe dyno o sa ai diferente (unele din cauza la IAT), deci sper ca e o diferenta considerabila.

Pana atunci, eu raman la consensul general din literatura de specialitate si din exemplele din motorsport, unde cea mai buna evacuare e ceva mai putina evacuare.

Si eu am facut test dyno inainte si dupa, dar nu imi cere fisele pentru ca nu m-a interesat. Usor argument, nu ?

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Ce stiu astia de la Porsche despre motoarele turbo? Pun pariu ca au pus turbinele ca sa faca PSS PSS cand lasa acceleratia. Adica daca au pus pahare de unica folosinta in loc de filtre de aer sport, poti sa te astepti sa ii fi interesat performantele?

Cat de frumos poate sa fie motorul ala, asa racit cu aer si complicat cum e :)

Nici Toyota nu le-a prea avut cu performanta...

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/1970_Toyota_7_turbo-charged_rear.jpg

La urma urmei, nici nu stiu de ce imi bat capul, sa-si puna fiecare cum crede de cuviinta.

Editat de ssrli
  • Like 1

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Eu am folosit si sunt multumit de evacuarea scurtata la Toyota(2LT si 1KZ-t) plecand cam de la 300 mm dupa turbina, montat racord flexibil am pastrat aceeasi diametru la teava de evacuare originala am montat o toba cu evacuare directa (decenta nu foarte permisiva) si eu am o parere buna despre cea de tractor.

Un setup precum cel din poza anterioara ar face ravagii pe pista unde exista aderenta in cantitati industriale, sa poti sa urci o panta cu noroi ai nevoie de o alta reteta.

@Landcruiser
Link spre comentariu

Si eu am scos toba de pe toyota mea si am pus una goala in loc si merge mai bine urmeaza o turbina mai mare si un interculer si atunci o sa vad diferenta.

Membru club GTC Motosport:
Link spre comentariu

@marse,@ssrli motoarele alea nu lucra la 5000-6000 rpm au garantat peste 10 000 rpm, de unde rezulta ca se pot pune evacuari asa scurte si mai ales ca in regim de curse motoarele stau undeva in zona apropiata de rosu, la turatie joasa aceste motoare au de pirdut datorita lungimii mici a evacuarilor. Si oricum fara DYNO rezultatele modificarilor sunt doar la nimereala.

Editat de claunakis
Link spre comentariu

Indiferent ce motor turbo e, cu cat mai putin backpressure DUPA TURBINA, cu atat mai bine.

TURBINA produce backpressure-ul necesare motorului, exact cum un motor aspirat are nevoie de backpressure si aceasta e realizat de tobe si tot sistemul de evacuare, un motor turbo poate avea in galeria de evacuare pana la de 1,5 ori presiunea din galeria de admisie. Daca mergi cu 1 bar eu zic ca 1.5 bari e arhi suficient backpressure in galerie. Dupa turbina nu mai conteaza ABSOLUT NIMIC !

Eu am folosit si sunt multumit de evacuarea scurtata la Toyota(2LT si 1KZ-t) plecand cam de la 300 mm dupa turbina, montat racord flexibil am pastrat aceeasi diametru la teava de evacuare originala am montat o toba cu evacuare directa (decenta nu foarte permisiva) si eu am o parere buna despre cea de tractor.

Un setup precum cel din poza anterioara ar face ravagii pe pista unde exista aderenta in cantitati industriale, sa poti sa urci o panta cu noroi ai nevoie de o alta reteta.

De ce alta reteta e nevoie? Nu ai nevoie de putere si de cuplu? Sau trebuie sa iti sugrumi motorul ca sa mergi bine pe o panta cu aderenta scazuta? Sincer, eu prefer sa invart turbina cat mai repede in situatii de genul si o evacuare libera exact asta ajuta. Nu ai presiune suplimentara de invins in traseul de evacuare.

Sau am inteles eu gresit si toata lumea are nevoie de lag si temperaturi pe evacuare la greu in teren? Nu de alta, dar un procent important din caldura ce trebuie sa o disipe sistemul de racire e tocmai din temperatura de evacuare. Si aici exista date masurate de subsemnat cu privire la influenta temperaturii pe evacuare asupra temperaturii lichidului de racire.

Daca ai nevoie de un delta de presiune de 1.5 bari (intre intrarea si iesirea turbinei) ca sa produci 1 bar, atunci orice presiune suplimentara la iesirea turbinei iti va creste presiunea in galeria de admisie cu acea valoare suplimentara, ceea ce nu e bine. Asa ca 0.1 bari de backpressure (dupa turbina) inseamna ca ai nevoie de 1.6 bari in galeria de evacuare ca sa produci 1 bar in admisie.

Numerele sunt exemple, se poate ajunge si la diferente mai mari, mai mici etc etc.

Nu mai confundati motoarele turbo cu motoarele aspirate, turbina face toata contrapresiunea de care poate avea nevoie un motor pentru ca prin natura ei este o restrictie in traseul de evacuare. Dupa turbina poate sa nu fie nimic.

Am incercat sa incercuiesc cu rosu cateva idei dintr-o carte de temelie (sa zic) in intelegerea motoarelor turbo

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/bell.png

Sunt convins ca veti fi cativa care o sa ziceti ca teoria e departe de practica, va urez succes in ceea ce va propuneti, chiar va pot oferi kituri de crestere a contrapresiunii pro bono doar pentru admiratia care o am fata de lumea care ignora complet teoria :)

Si nu, cartea nu o voi da. O puteti gasi pe cont propriu.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Indiferent ce motor turbo e, cu cat mai putin backpressure DUPA TURBINA, cu atat mai bine.

TURBINA produce backpressure-ul necesare motorului, exact cum un motor aspirat are nevoie de backpressure si aceasta e realizat de tobe si tot sistemul de evacuare, un motor turbo poate avea in galeria de evacuare pana la de 1,5 ori presiunea din galeria de admisie. Daca mergi cu 1 bar eu zic ca 1.5 bari e arhi suficient backpressure in galerie. Dupa turbina nu mai conteaza ABSOLUT NIMIC !

De ce alta reteta e nevoie? Nu ai nevoie de putere si de cuplu? Sau trebuie sa iti sugrumi motorul ca sa mergi bine pe o panta cu aderenta scazuta? Sincer, eu prefer sa invart turbina cat mai repede in situatii de genul si o evacuare libera exact asta ajuta. Nu ai presiune suplimentara de invins in traseul de evacuare.

Sau am inteles eu gresit si toata lumea are nevoie de lag si temperaturi pe evacuare la greu in teren? Nu de alta, dar un procent important din caldura ce trebuie sa o disipe sistemul de racire e tocmai din temperatura de evacuare. Si aici exista date masurate de subsemnat cu privire la influenta temperaturii pe evacuare asupra temperaturii lichidului de racire.

Generalizam de ca si cum ar ajuta - de fapt in toata povestea aceasta nu ajuta - ce nu s-a inteles, aici vorbim despre offroad unde de regula concursurile se intind pe mai mult de 400 m intr-o singura zi, aici ai nevoie de motoare de anduranta, ai nevoie ca motorul sa genereze un cuplu pe o plaja cat mai larga de RPM, iar eu unul prefer sa am cat mai putine varfuri de putere.

La motorul 2LT - de veche generatie - principala restrictie o reprezinta galeria de evacuare "unii spun" ca un astfel de design(galerie "scurta" din fonta) genereaza cuplul in marja inferioara/mediana a plajei de turatie.

O evacuare mai putin restrictiva (desi vorbim de variatii mici intre stock si free) poate cauza o actionare mai putin precisa a supapei de descarcare "wastegate" deasemenea o astfel de evacuare face ca turbina sa intre mai rapid in ture ceea ce in teorie insemana un grafic mai putin liniar.

Testat de mine pe motorul respectiv (desi mai sunt si altii) cu evacuare directa motorul iti lasa senzatia unei lipse de cuplu in partea de jos a plajei de turatii insa se simtea ceva mai bine sus. Puteti sa nu ma credeti, durata de viata a turbinei stock cu evacuare directa se va scurta semnificativ. Acum fiecare face ce doreste si unde.

@Landcruiser
Link spre comentariu

Anduranta afecatata de evacuare libera ? Hmm, anduranta, oare ce solicitari sunt pe circuit (intr-o cursa de anduranta) vs in off-road?

Si turbina oare de ce sa tina mai putin?

As fi mai ingrijorat de cresterea temperaturii pe evacuare decat de viata turbinei daca tot vorbim de anduranta. Repet, fara toba, in conditii de sarcina maxima, temperatura motorului creste mai putin decat cu toba. Tocmai din cauza ca restrictii putine = temperatura pe evacuare mai mica.

"Iti lasa senzatia" nu e o cuantificare buna. Faptul ca "lasa senzatia" mai multor oameni nu e un rezultat obiectiv.

Cu cat mai repede intra turbina, cu atat mai mult ti se lateste curba de cuplu si orice om normal vrea sa aiba cat mai mult cuplu si cat mai de jos, doar nu esti in teren tot timpul peste 2500-3000 de ture.

Daca tot socotim fortele asupra wastegate-ului, nu uita ca in galeria de admisie ai presiune maricica, care forteaza deschiderea wastegate-ului. Deci restrictia respectiva din evacuare dupa turbina o sa ajute cam putin sa tina wastegate-ul deschis. Si la varsta motoarelor, actuatorul e obosit. Oricum nu functioneaza ca un intrerupator.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

A Nu discutam de circuit aici (putem/prefer sa o facem intr-un topic separat) - anduranta este afectata prin reducerea duratei de viata a turbinei si asa obosita bat-o vina

B Raman la parerea ca principala restrictie in cazul de fata este undeva chiar inaintea turbinei la capatul galeriei de evacuare. Admitand ca avem acea crestere de presiune benefica in admisie datorita eliminarii tobelor - automat va creste si temperatura gazelor (prin comprimare) pe admisie - oare asta nu inseamna taman o crestere a temperaturilor per ansamblu?

C "Imi lasa senzatia" este o afirmatie punctuala bazata pe experienta personala legata strict de acest subiect - din pacate platesc impozit pentru o masina cu aceasta motorizare pe care am tot "experimentat", iar la cea de-a doua detin tot o motorizare similara...

D "Cu cat mai repede intra turbina, cu atat mai mult ti se lateste curba de cuplu si orice om normal vrea sa aiba cat mai mult cuplu si cat mai de jos, doar nu esti in teren tot timpul peste 2500-3000 de ture."

Acum scriu si eu ce am mai citit pe la altii... in realitate lucrurile se intampla cam in felul urmator, motorul acesta "beneficiaza" de un reglaj grosier al suprapresiunii de supraalimentare prin supapa wastegate ce este alimentata direct din circuitul de intrare al gazelor in motor(dupa turbina) ceea ce se traduce in felul urmator cu cat turbina intra mai repede in ture(generand presiune in admisie) cu atat mai rapida va fi descarcarea prin wastegate ceea ce nu lateste curba de cuplu din contra genereaza "varfuri" de putere lucru care imi premit sa consider ca nu este tocmai un deziderat.

Din pacate nu toti cei ce privesc, motoarele/fotografiile fastuos prezentate inteleg ca acestea fac parte din alta povestire, de ex. cati dintre noi cei de aici ar fi de acord cu sintagma din motorsport conform careia - un motor care rezista mai mult decat o cursa este "supracalculat" lucru perfect adevarat de altfel.

Concluzionand, o evacuare mai putin restrictiva este mai mult decat binevenita si chiar isi va face simtita prezenta pe un setup "agresiv" unde motorul va lucra cu preponderenta "sus" de tot in plaja de rotatii... nu cred ca este cazul de fata.

@Landcruiser
Link spre comentariu

A Nu discutam de circuit aici (putem/prefer sa o facem intr-un topic separat) - anduranta este afectata prin reducerea duratei de viata a turbinei si asa obosita bat-o vina

B Raman la parerea ca principala restrictie in cazul de fata este undeva chiar inaintea turbinei la capatul galeriei de evacuare. Admitand ca avem acea crestere de presiune benefica in admisie datorita eliminarii tobelor - automat va creste si temperatura gazelor (prin comprimare) pe admisie - oare asta nu inseamna taman o crestere a temperaturilor per ansamblu?

Se vede ca ai citit ce ai vrut din posturile mele anterioare.

TURBINA este o restrictie. Eu am spus ca orice crestere de presiune mai mult decat e nevoie este DAUNATOARE. Si nu benefica. Daca ELIMINI tobele, nu mai ai contrapresiune si temperatura pe evacuare SCADE. In consecinta sarcina termica asupra motorului SCADE. Asta inseamna in termeni populari ca poti sa forjezi mai mult masina.

Temperatura pe admisie e cu totul alta poveste, in cazul de fata (eliminare tobe) ramane la fel. Nu devia subiectul fara sens.

Eu tot nu cred ca in off-road e mai solicitat un motor si o turbina decat intr-o cursa de 8 ore (ca sa nu exagerez si sa zic 12 sau 24 de ore) pe circuit. Cam cati km se fac in regim de concurs intr-un an ca sa conteze cu adevarat inchipuita penalitate de fiabilitate la turbina? 10.000? 20.000?

Repet, daca fiabilitatea turbinei ar fi afectata simtitor de lipsa tobelor nu ai vedea sisteme 100% libere in motoare folosite la curse de anduranta.

Uite ce "varfuri" sunt in graficul acesta, care este al unul motor turbo diesel, cu injectie indirecta si evacuare fara tobe. Groaznic grafic, nu-i asa ?

Graficul e 100% standard vs evacuare, admisie si putin debit:

http://us1.webpublications.com.au/static/images/articles/i1093/109345_7mg.jpg

Nu numai 2LT-ul de pe Toyota are presiunea generata de turbina controlata prin wastegate, 99% din TD-urile care nu au turbina cu geometrie variabila au asa ceva. Majoritatea benzinarelor turbo au asa ceva. Nu e 2LT-ul ceva motor super-deosebit in functionare.

Daca tot vrei sa intelegi functionarea, pune mana pe cartea din care am pus poza mai cu cateva posturi in urma si citeste.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Articolul din care a fost "extras" graficul face referire la o serie de modificari/ teste efectuate pe motorul Peugeot 405 SRDT echipat cu pompa Bosch VE...

http://autospeed.com/cms/title_Our-Peugeot-Diesel-Part-5-Final-Tuning-of-the-Injection-System/A_109345/article.html

Eu, am efectuat ceva teste pe masinile mele... acum ma rog face fiecare cam dupa plac.

Din pacate ceea ce am scris este corect, in cazul motorului 2LT reglajul respectiv este "grosier" adicatelea un furtun "chior" legat intre iesirea din turbina direct la capsula wastegate. La majoritatea vei gasi o electrovalva interpusa in acest circuit pneumatic controlata de calculatorul responsabil cu managementul electronic al motorului, in mod sigur la "marea majoritate a benziarelor turbo" este asa - unde sunt ferm convins ca am putea beneficia din extensiva ta experienta..."pro bono doar pentru admiratia care o am fata de lumea care ignora complet teoria :)"

Ca bine mai stam noi la acest capitol de teorie, mai ales cand este simplist intitulata "Maximum Boost" in ignoranta mea poate chiar voi alege sa ocolesc notele scrise cu litere de o schioapa gen "back pressure... is evil"

ultimul mesaj (needitat) in acest topic

@Landcruiser
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare