Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

inlocuire garnitura de chiulasa

RaduCampina

Postări Recomandate

Salut baieti,

va cer putin ajutorul, am mai citit aici pe site ce am gasit dar tot am mai ramas cu intrebari

de la un timp a inceput sa-mi bage gaze in vasul de expansiune si asta din cauza unui carburator cu probleme

am hotarat sa-i schimb garnitura de chiuloasa

si daca tot il desfac am de gand sa schimb si distributia si poate si pompa de apa

in doua zile imi vine si cheia dinamometrica un Yato 19-100 Nm de 3/8 noua ca sa iasa treaba buna

astazi mi-au venit cureaua de distributie si intinzatorul

garnitura de chiuloasa o aveam de cand am cumparat masina de la vechiul proprietar

am inceput sa desfac

pana acuma am dat jos radiator (pentru ca oricum vreau sa-l schimb)

o curea

capacul culbutorilor

si acuma ma chinui la o piulita ascunsa bine ca sa slabesc cea de a doua curea

urmeaza sa pun la punct motorul

si apoi sa desfac distributia

si chiuloasa

am manualele de reparatie a masinii mele exact motorull meu deci e ok

ce am nevoie de la voi este de ordinea de desfacere mai departe

ca nu mi-a clar

la carburator ce dau jos?

evacuarea o dau jos?

chiuloasa o scot cu totul? adica fara sa umblu la supape?

si cam atat

astept mult raspunsurile voastre

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: inlocuire garnitura de chiulasa

Salut baieti,

pana acuma am dat jos radiator (pentru ca oricum vreau sa-l schimb)

o curea

capacul culbutorilor

si acuma ma chinui la o piulita ascunsa bine ca sa slabesc cea de a doua curea

urmeaza sa pun la punct motorul

si apoi sa desfac distributia

si chiuloasa

am manualele de reparatie a masinii mele exact motorull meu deci e ok

ce am nevoie de la voi este de ordinea de desfacere mai departe

ca nu mi-a clar

la carburator ce dau jos?

evacuarea o dau jos?

chiuloasa o scot cu totul? adica fara sa umblu la supape?

si cam atat

astept mult raspunsurile voastre

dai jos radiatorul, evacuarea, curelele angrenate de motor, tragi distributia la semn, dai jos cureaua de distributie si rola intinzatoare.

dai jos capacul de la cubutori, si desfaci cele 10 suruburi care tin chiuloasa de blocul motor.

admisia si carburatorul raman asa cum sunt.

celelalte accesorii care te incurca le dai jos, gen filtru de aer...

chiuloasa si blocul motor se curata bine, pui garnitura si stangi in X asa cum vei gasi pe instructiunile de la ambalajul garniturii

ma poti suna daca nu te descurci.

ancuta_laurentiu@yahoo.com

tel. 0767585379

Link spre comentariu

Multumesc Laurentiu

am sa continui

am dat jos si a doua curea

ok, dau evacuarea jos asta mi-e clar

am pus motorul la semnul de jos ca nu am dat capacul de plastic de la curea inca jos

dar nu cred ca am loc sa dau capacul jos de la distributie cel de plastic care protejeaza cureaua

ar trebui sa dau si elicea si fulia si pompa de apa

e corect?

pana imi raspunzi vad eu ce mai e in plus pe acolo

inca ceva: garnitura mea de chiuloasa nu mai are instructiuni cred dar am instructiunile in manualul de reparatie al masinii destul de detaliat cu ordine si cuplul de forte

Link spre comentariu

Domnu' Radu,

Va rugam sa faceti si niste poze daca puteti - cu opratatia. Pe mine ma intereseaza pentru ca as vrea sa verific si scaunele supaelor... Nu am facut inca un test de compresie dar am eu asa o banuiala. Sper sa nu fie si segmentii ca pt. aia e si mai mult de desfacut.

Succes,

Sorin

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

Vitara 1992 1,6 cmc 8v 55kw numai ca e facuta in Spania - acest model de Suzuki s-a facut in Japonia pana in 1991 cred apoi din 1992 se numeste Santana Vitara dar e la fel numai numele difera

am sa revin cu poze

Link spre comentariu

da jos doar vascocupla(cu tot cu elice) alea 4 piulite cu cheie de 10

apoi da jos fulia din capul motorului 5 suruburi cu tubulara de 8 sau imbusuri

apoi dai jos capacul de plastic de la distributie.

vibrochenul trebuie tras la semn in pozitia de sus.

ai grija ce treaba asta e inselatoare. pt ca fulia vibrochenului face doua ture iar cea a axului cu came o tura. desfa bujia de la pistonul 1.

cand motorul e tras la semn pistonul 1 e sus.

dupa ce dai capacul vei vedea semnele. sunt destule semne trasate ca reper, atat cu vopsea cat si semne mecanice in caz ca se ia vopseaua.

pompa de apa ramane pe masina. o dai jos doar daca vrei sa o schimbi

se da jos doar dupa ce dai jos distributia

daca nu te descurici cu ordinea de strangere si cuplul de forte pot sa iti fac ceva poze la un prospect din asta.

sunt multe de povestit pe tema asta, din pacate eu intru doar seara pe forum. daca ai rabdare, fa poze exact cum sugera un coleg si in functi de ce desfaci ziua eu iti explic urmatorii pasi seara!!!

tel. 0767585379

Link spre comentariu

Marse multumesc

sa inteleg din descrierea ta ca trebuie sa le strang de 3 ori in odinea aia nu?

adica acolo unde zice capul cilindrului se refera la strangerea chiuloasei

daca e asa care e pauza dintre strangeri?

Laurentiu continui azi cu operatiunea de demontare si pun poze, galeria nu se da jos usor dar o rezolv eu

multumesc

Link spre comentariu

Respecti ordinea din poza si strangi cu 30 Nm pe toate, dupa asta in aceeasi ordine cu 50 Nm si inca o data cu 70 Nm.

O chiulasa se strange intotdeauna de la mijloc spre capete progresiv, intr-o spirala... Adica exact cum ai vazut in desen.

Spor!

Scump si prost am tot vazut. Ieftin si bun NU EXISTA! :grin:

Prahova 4x4

Link spre comentariu

Completare: Nu e nevoie de pauza intre strangeri. Dupa ce ai terminat cu toate suruburile la primul nivel de strangere continui cu al doilea.

Uite aici niste tutoriale de la un tip care se pricepe:

.

Sorin

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

Salut. Tutorialul de mai sus este foarte bun pentru a te inspira.Imi permit sa adaug niste sfaturi.Poti sari peste pasul in care pune ulei pe suruburile de la chiulasa.Nu am inteles explicatia pentru ce face acest lucru pentru ca engleza nu este punctul meu forte dar eu nu am facut niciodata asta si a functionat totul perfect.Da mare atentie curateniei mai ales in curatirea gaurilor filetate din blocul motor unde intra suruburile de stringere a chiulasei si in general la toate gaurile filetate.Motivul este simplu : orice picatura de lichid ramas intro gaura in momentul in care stringi surubul peste face presiune care poate duce la fisurarea blocului.Stringerea este simpla atit timp cit respecti pasii si cuplurile de stringere.Pasii se fac unul dupa altul fara pauze.Poti alege stringerea suruburilor in X sau in spirala incepind din mijloc catre margini si la toti cei trei pasi aceasi metoda de preferat.Uitate bine la garnitura daca undeva pe ea scrie TOP atunci acea fata se pune catre chiulasa nu catre bloc.Garnitura sa fie bine asezata pe bloc in cele doua ghidaje si sa nu se miste cind pui chiulasa.Un alt sfat foarte imporatant este : verifica etanseitatea supapelor.Se face foarte usor : chiulasa asezata cu partea de catre blocul motor in sus, plana, se pune benzina in camera de ardere si se verifica ca benzina sa nu curga pe orificiile de admisie sau evacuare care duc la supape.Daca curg trebuiesc rectificate supapele si scaunele de supapa.Atentie ca in manualele de reparatie a acestui motor scrie ca nu se rectifica chiulasa deci daca este ovala ramine la latitudinea ta daca o rectifici sau cauti alta.Eu sincer as incerca cu rectificatul.Mai departe este chef de munca si atentie.Bafta si spor la treaba.

NU AI DRUM... INVENTEAZA-L. DRUMUL ESTI TU!
Link spre comentariu

Inca ceva foarte important : schimba semeringurile de supape pentru ca ajuta foarte mult ca motorul sa nu consume ulei.Bafta.

Link spre comentariu

Frecarea pe filete afecteaza strangerea acestora la cuplul corect , ungerea usoara a filetelor exlude necunoscutele . Uleiul care ramane in fundul gaurilor ( in caz ca sunt gauri infundate din constructie ) poate duce la crearea unei presiuni hidraulice in timpul strangerii , care presiune poate rupe/fisura si o parte din bloc sau rade filetul .

Nu freca aiurea garnitura de chiulasa , cand asezi piesele in pozitie o faci odata si bine , nu le mai freci pentru pozitionare .

Verifica planitatile la bloc si chiulasa .

Curatenia trebuie sa fie exemplar de impecabila , chiar daca asta necesita mult timp si rabdare , plus oarece cheltuieli .

Ultimul la rand dar primul ca importanta - nu te apuca cu cunostinte insuficiente , fa-ti bine temele ca sa ai o nota buna la teza .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

salut

am derulat tutorialul ala de l-am tocit, e f clar

deci nu pun ulei

am inceput cu pozele le am pe telefon ca face bine, caut cablul si le pun in ordine ca sa fie de ajutor pentru altii

multumesc pentru verificarea supapelor asta da treaba nu stiam

nu am compresor asta e problema su suflatul acolo sa vad cum fac

in rest sunt toba de teorie de la voi

revin

Link spre comentariu

Nu este neaparat nevoie sa sufli gaurile daca nu ai cu ce.De cele mai multe ori nici eu nu le_am suflat.Poti sa iei o surubelnita subtire pe virful careia poti pune o bucata de cirpa care absoarbe bine si bagi inventia asta prin fiecare gaura pina ramine perfect curata.Grija sa lasi cirpa putin mai lunga ca sa ramina cu capatul in afara gaurii ca sa nu ramina acolo.Cu o lampa portativa poti controla la urma cit de bine ai curatat.Cit despre ulei omul cit traieste invata.Poti pune foarte putin asa cum face in tutorial dar nu exagera.

Link spre comentariu

Corect , de poate pune putin ulei in palma si se umezeste filetul , nu trebuie sa-l balacesti in ulei .

Recomand sa urmaresti cu atentie procedura de desfacere a chiulasei , e la fel de important ca si strangerea . Desi e o chiulasa mica si scurta , asta nu inseamna ca nu se poate deforma la o demontare incorecta .

De asemenea , recomand strangerea chiulasei cu pauze intre etape . Desi parerile sunt impartite , cea mai mica pierdere poate fi doar timpul necesar pauzelor . In orice caz , la garniturile metalice stratificate este foarte recomandata strangerea cu pauze intre etape , la fel ca si ordinea de strangere . Incearca ( si reuseste ) sa ai capul fara febra cand numeri suruburile de chiulasa .Nu te grabeste nimeni , iar daca te grabeste , ignora-i si fa-ti treaba .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

nu stiu ce motoare ati desfacut, ce experienta aveti...

eu am desfacut doar vitara de 8 v

problema cu uleiul pe suruburile chiuloasei e ultima lui grija.

pt ca in momentul in care va desface capacul de la cubutori va vedea ca acele suruburi sunt ingropate in ulei. e inevitabil sa le scoata fara sa se atinga de ulei.

eu as recomanda sa le stearga cu carpa , fara sa le spele cu vreo solutie.

draga colegule, pana acum ai primit informatii corecte,

da si tu din maini, fa poze ca sa vada si ochiul nostru daca sfaturile se si aplica in practica.

multa bafta, si nu te grabi !!

tel. 0767585379

Link spre comentariu

Buna dimineata.Nu stiu in ce stadiu va aflati cu desfacerea chiulasei dar am avut curiozitatea sa citesc partea de chiulasa din manualul de reparatie si am vazut ca : amindoua colectoarele*admisie si evacuare* pot ramine pe chiulasa.Trebuie demontat delcoul si pompa de benzina.Se demonteaza fulia dintata de la axul cu came si protectorul din spatele fuliei.La demontarea delcoului va sfatuiesc sa dati un semn cu un punctator atit pe delco cit si pe suportul din chiulasa ca sa il puteti pune la punct usor la montare.In manual *cel spaniol* aveti o figura care arata cum trebuie montat delcoul.Incercati sa respectati ce spune acolo ca sa evitati probleme ulterioare.La demontarea chiulasei manualul zice sa desfaceti suruburile in ordine inversa stringerii asa evitati posibile deformari de planeitate.Asteptam poze in continuare si bafta cu operatia.

Link spre comentariu

multumesc la toti

am trebuit sa plec 2 zile si acuma reiau

incep sa pun pozele promise

in primul rand uitati-va va rog la uleiul cu putina spuma de pe culbutori

e din cauza ca a intrat apa?

urmeaza pozele cu interiorul

PICT0001.thumb.jpg.db82c0305c9a1ed149dda82725dd67ab.jpgPICT0002.thumb.jpg.7850c5bb33a280c49e99cd65bd5ef287.jpg

Link spre comentariu

Buna seara.La prima intrebare referitoare la ulei raspunsul este da , daca are spuma este pentru ca a intrat apa in el pe la garnitura de chiulasa arsa sa speram.La a doua intrebare raspunsul este : acele semne sint pentru pus aprinderea la punct.Cind vei monta delcoul la locul lui va trebui sa pui pistonul nr 1 de la distributie la punctul mort superior dupa care invirti arborele cotit in sens invers pina semnul de pe fulie ajunge in dreptul liniei de 8 grade.Dupa aceea va trebui sa bagi delcoul la locul lui punindul inainte cu luleaua orientata catre surubul exterior care este linga plosca de avans vacuumatic.In manual iti da si poze si_ti explica acest lucru.Spor la treaba in continuare si continua cu pozele asa putem vedea exact unde ai ajuns si te putem ajuta mai bine.Bafta.

Incerc sa pun aici si pagina din manualul care il am eu care este in spaniola despre semnele acelea.Manual_taller_Santana_Suzuki_Vitara_Sidekick_Escudo (arrastrado).pdfManual_taller_Santana_Suzuki_Vitara_Sidekick_Escudo (arrastrado).pdfManual_taller_Santana_Suzuki_Vitara_Sidekick_Escudo (arrastrado).pdf

UPS.Scuze dar fara sa vreau l–am pus de trei ori.In aceasta pagina va explica punerea la punct a aprinderii mai bine zis punerea la 8 grade avans a delcoului.Cind veti pune distributia la punct ca sa demontati cureaua de distributie semnul (crestatura de pe fulia arborelui cotit) de fulie trebuie sa coincida cu linia din dreptul cifrei 0 de pe capacul distrbutiei.

Editat de Astral
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare