Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Permis de conducere Categorie BE

vas_adam2000

Postări Recomandate

Citind modificarile aduse de noul cod rutier am vazut acesta:

Legea 203/2012 - ... "(3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.”

Sa inteleg ca nu e nevoie de examen pentru aceasta categorie si e de ajuns doar un curs si dovada de la scoala de soferi? Sau formularea e ambigua ca de obicei?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Categorie BE

Mi-ai dat emotii ca fac scoala degeaba, dar nu :ha1

Daca citesti de fapt punctul 3 o sa vezi ca:

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Doar situatia asta se incadreaza la cursuri fara sa obtii si categoria BE

LE: Totusi, sa zicem ca te incadrezi cu o masina mai usoara si platforma de 2to, dar nu am vazut nicaieri vreo reglementare despre aceste cursuri, deci probabil pana una alta faci acelasi cursuri ca pt BE, care le platesti ca atare... deci ce rost are sa nu mergi pana la capat sa obtii si permisul, pt o ecomonie de 1-200lei?

Editat de tudop
Link spre comentariu

f) categoria B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg;

Deci poate depasi acei 4250 kg. Ramane intrebarea: este fara sau cu examen?

Link spre comentariu

Este stupid sa nu pot tracta cu Toyota o rulota de 1050 KG MMA dar sa o pt duce legal cu Golful.

La Golf sigur este mai periculos si necesita un sofer mai bun decat la Toyota .

Sper ca cele 4250 Kg sa rezolve problema aceasta a mea .

La Toy 90 scurta depasesc 3500 cu 75 KG .... La Mitsu 2usi ma incadram pina in 3500 Kg.

Editat de calinvas

http://bestwinch.ro/14-exemplu-de-montaj

Trolii Kingone

Trolii BestWinch

Link spre comentariu

Din pacate nu aduce nimic in plus, doar clarifica situatia in care ai o masina de MMA intre 2750 si 3500, si care acum spune explicit ca poate tracta o remorca de MMA 750km, fapt care doar se deducea din forma veche a regulamentului.

Editat de georgei23
Link spre comentariu

categoria B:

autovehicul al cărui număr de locuri pe scaune, în afara locului conducătorului, nu este mai mare de 8 locuri şi a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3500 kg;

ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

ansamblu de vehicule format dintr-un vehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg, dar nu mai mare decît masa proprie a autovehiculului trăgător, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu nu depăşeşte 3500 kg;

Avem aliniatul 2 unde avem 3500(adica aliniatul 1) + 750

Avem aliniatul 3 unde impartim la doi , dar sa nu sarim de 3500. Foarte simplu

Editat de pitonul
Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Din pacate nu aduce nimic in plus, doar clarifica situatia in care ai o masina de MMA intre 2750 si 3500, si care acum spune explicit ca poate tracta o remorca de MMA 750km, fapt care doar se deducea din forma veche a regulamentului. In continuare daca ansamblul depaseste 3500 si remorca e mai mare de 750 iti trebuie BE. In Bucuresti nu e chiar o mare filosofie sa iti iei categoria asta, in sensul ca exista scoli dai examen practic ca la B + mers cu spatele cu o remorca si gata.

Editat de georgei23
Link spre comentariu

Din pacate nu aduce nimic in plus, doar clarifica situatia in care ai o masina de MMA intre 2750 si 3500, si care acum spune explicit ca poate tracta o remorca de MMA 750km, fapt care doar se deducea din forma veche a regulamentului. In continuare daca ansamblul depaseste 3500 si remorca e mai mare de 750 iti trebuie BE. In Bucuresti nu e chiar o mare filosofie sa iti iei categoria asta, in sensul ca exista scoli dai examen practic ca la B + mers cu spatele cu o remorca si gata.

Vorbim de forma noua a regulamentului.

1. autovehicul al cărui număr de locuri pe scaune, în afara locului conducătorului, nu este mai mare de 8 locuri şi a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3500 kg

Deci, autovehiculul are maxim 3500 kg. La acest aotovehicul putem atasa(aliniatul doi) o remorca de 750 kg, si daca adunam ne dau cele 4250 kg. Cat se poate de legal

2. Vrei sa tractezi ceva mai mult de 750 kg. OK ! O poti face, dar "ansamblu de vehicule format dintr-un vehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg, dar nu mai mare decît masa proprie a autovehiculului trăgător, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu nu depăşeşte 3500 kg", adica ai 3500 kg si trebuiesc distribuiti: jumate la remorca , jumate la tragator, la tragator poti depasi jumatatea, la remorca nu, dar pe total nu mai mult de 3500 kg ambele, amandoua.

Editat de pitonul
Rubicon 2.8
Link spre comentariu

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_203_2012_modificare_oug_195_2002_circulatia_drumurile_publice.php

Parerea mea despre anexa 1/f/3

Conform anexei din OUG 195/2002

f) categoria B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima auorizata depaseste 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg;

De aici inteleg ca daca masa maxima autorizata a vehiculului tragator + masa maxima autorizata a remorcii nu depaseste 4250 kg pot(sau puteam) sa merg cu B. Nu vad nici o legatura pe care a facut-o colegul de mai sus 3500+750 = 4250 - pct 3 zice clar.

Si dupa aceea vine in 2006 ,,Regulament de aplicare a Ordonantei de urgenta a guvernului nr 195/2002 care contine hotararea pentru mdificarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 aprobat prin HG nr.1391/2006,, si zice

http://www.clr.ro/Rep_dil_2002/..%5Crep_htm%5CHG1391_2006.htm

b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte masa proprie a autovehiculului trăgător;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depăşeşte 3.500 kg;

Deci nici vorba de 4250 kg

Dupa aceea vin cu 203/2012 si zic ei asa

10. Dupa articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 24^1, cu urmatorul cuprins:

"Art. 24^1

(...............)

(3) Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule."

Deci fac referire la acel pct unde apare diferenta intre 3500 si 4250 kg si inteleg ca acestea pot fi conduse cu categoria B si o dovada ca s-a absolvit un curs(deci fara examen cu politia, probabil un examen de sfarsit de curs)

Deci inca o data - este strict legat de aceea diferenta de la 3500 la 4250 kg - a nu se confunda cu categoria BE care necesita examen cu Politia.

Dar stau si ma intreb daca exista categoria BE pana acum de ce scolile de soferi nu faceau cursuri ptr asa ceva. Unde am intrebat spuneau ,, nu facem decat ptr c. Acum cel putin este mai ,, legiferat,, acest curs

Alte pareri?

Editat de cocofree
Link spre comentariu

[195/2002

f. Nu vad nici o legatura pe care a facut-o colegul de mai sus 3500+750 = 4250 - pct 3 zice clar.

?

Nu ai citit cu atentie sau ai interpretat gresit . Pct 3 nu are nicio treaba cu 3500 +750 . De unde ai scos-o? Asta este valabil ptr. pct 2. Pct 3 spune foarte clar altceva, si anume ca poti tracta o remorca mai grea de 750 kg, fara sa depaseasca greutatea 'tragatorului",iar pe ansamblu sa nu depaseasca 3500 kg. La pct 2. iar spune foarte clar , vehicul cat B +750 kg, adica ai omasina de 3500 kg la care poti agata o remorca sa nu depaseasca 750 kg. Ce nu este clar? Si asta se explica prin faptul ca sunt multe utilitare de 3,5 t care circula cu diverse agregate dupa ele(compresoare)

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Deci, autovehiculul are maxim 3500 kg. La acest aotovehicul putem atasa(aliniatul doi) o remorca de 750 kg, si daca adunam ne dau :wink:cele 4250 kg:wink:. Cat se poate de legal.

Te-ai exprimat clar ,,cele 4250 Kg,, care cele 4250 kg ?. In pct 2 din legea actuala nu se specifica nimic de 4250 kg. Da asa este si ai dreptate legea iti da voie 3500 de la pct 1 + max 750 kg, dar nu este vorba de cele 4250 kg de la pct 3 din legea initiala.

Link spre comentariu

Eu am BE de vre-o 4 ani, cu scoala, examen,etc. Smecheria,este ca cei ce fac scoala pentru CE nu pot merge cu BE, deoarece "E-ul" respectiv este valabil doar pentru vehiculul tragator din categoria C.

Misto legi, nu-i asa? Acum, parca vad ca apar meseriasii , "pai, pe mine m-a oprit politia si nu mi-a spus nimic, deci merge...ca eu cu CE-ul pot merge cu TIR-ul, ce mare lucru masina cu remorca..."

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

Te-ai exprimat clar ,,cele 4250 Kg,, care cele 4250 kg ?. In pct 2 din legea actuala nu se specifica nimic de 4250 kg. Da asa este si ai dreptate legea iti da voie 3500 de la pct 1 + max 750 kg, dar nu este vorba de cele 4250 kg de la pct 3 din legea initiala.

Fiecare cu interpretarea lui ! Spor !

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Deci chiar nu mai inteleg. 4 ani deci prin 2009. Am vorbit la vreo 3 scoli pe aici prin jur. Niciuna nu face pentru BE ci numai ptr C. Ma gandesc ca daca ai C-ul poti sa conduci si BE, nu ?

Link spre comentariu

Deci chiar nu mai inteleg. 4 ani deci prin 2009. Am vorbit la vreo 3 scoli pe aici prin jur. Niciuna nu face pentru BE ci numai ptr C. Ma gandesc ca daca ai C-ul poti sa conduci si BE, nu ?

Normal, C-ul fiind categoria ,,maxima,, poti conduce chiar si H-ul

Editat de alex_pajero
Link spre comentariu

Eu am BE de vre-o 4 ani, cu scoala, examen,etc. Smecheria,este ca cei ce fac scoala pentru CE nu pot merge cu BE, deoarece "E-ul" respectiv este valabil doar pentru vehiculul tragator din categoria C.

Misto legi, nu-i asa? Acum, parca vad ca apar meseriasii , "pai, pe mine m-a oprit politia si nu mi-a spus nimic, deci merge...ca eu cu CE-ul pot merge cu TIR-ul, ce mare lucru masina cu remorca..."

Intrebarea era ca urmare a celor spuse mai sus de colegul.

Link spre comentariu

Tot in legislatie spune daca ai voie, eu stiam ca nu. Vazusem prin Medias sau Sibiu scoli de BE.

Land Rover Discovery td5 1999

Jaguar XJ8 2002

Ford Mustang Ecoboost 2017, Land Rover Discovery Sport (benzina) 2017

Link spre comentariu

Smecheria,este ca cei ce fac scoala pentru CE nu pot merge cu BE, deoarece "E-ul" respectiv este valabil doar pentru vehiculul tragator din categoria C.

Se pare ca s-a modificat:

10. Dupa articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 24^1, cu urmatorul cuprins:

"Art. 24^1

(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, dupa cum urmeaza:

a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;

Persoanele care poseda permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule."

f) categoria B:

3. ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima auorizata depaseste 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg;

Inteleg ca avand un autovehicul din categoria B (Sprinter) poti remorca cu B mai mult de 700Kg (depasind 3500) pana la un maxim de 4250 (~1450kg remorca) daca ai un curs de formare absolvit. Gresesc undeva?

Editat de rdk84
Link spre comentariu

Sprinter-ul are 2000 kg maxim autorizat ? Daca da atunci asa inteleg si eu, ca poti sa legi o remorca cu max autorizat 1450 kg si sa te incadrezi la 4250 fara cat BE ci doar cu un curs dupa cum zic ei.

Link spre comentariu

Intrebare la obiect dupa ce am citit o caruta si tot nu m-am lamurit....ce greutate max poate avea remorca care o trag cu un Y61 lung (masina in cartea de identitate este trecuta undeva la 2.5 tone, sper ca nu ma insel)

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

Intrebare la obiect dupa ce am citit o caruta si tot nu m-am lamurit....ce greutate max poate avea remorca care o trag cu un Y61 lung (masina in cartea de identitate este trecuta undeva la 2.5 tone, sper ca nu ma insel)

3500-2500=1000kg doar cu B-ul

4250-2500=1750kg B-ul +atestat

>4250 BE

atentie la specificatiile referitor la greutatea vehicolului tragator(VT) si greutatea remorcii(GR)

VT>GR

Nissan y160,Terrano II -04,Toyota Rav 4 D-CAT

Dodge Ram 1500 -04

Traic BOOM Fighter 2000cmc

Link spre comentariu

orice remorcă mai mare de 75o Kg necesită categoria E pe lângă categoria necesară pentru conducerea autovehicolului (B, C, sau D)

e nevoie de atestatul ARR pentru transport marfă sau persoane doar pentru soferii profesioniști

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare