Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cum functioneaza MRL-urile automate

costelpp

Postări Recomandate

Salut .

Vreau sa stiu cum funtioneaza MLR-urile automate la Samurai 410. Va intreb acest lucru deoarece , ieri am iesit un pic pe macadam si am intalnit o situatie ciudata, si anume am ramas suspendat pe un mal de vale cu 4x4 cuplat dar numai o roata pe spate se invartea , cele din fata nu schitau nici cel mai mic gest cum ca ar trage. Dupa ce am reusit sa o scot de acolo, totul a functionat corect. M-am gandit ca ar putea fi vorba de ambreiaj (sa patineze), dar atunci nu s-ar fi invartit nici cea de pe spate cred.

Mentionez ca totusi rotile din fata atingeau pamantul dar numai un pic . E normal acest tip de comportament sau am ceva defectiune?

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cum functioneaza MLR-urile automate

Nu cred ca MRL-urile au fost de vina, mai de graba lipsa aderentei la roata a cauzat "blocarea" rotilor si "rotirea" uneia singure.

In astfel de cazuri isi are rolul bine meritat blocantul (fata, spate sau ambele dupa caz).

MRL-urile automate cupleaza automat cand bagi in 4x4 (nu necesita alte manevre).

- bagi in 4x4, mergi usor inainte cam 1m si gata, fata se cupleaza automat (necesita cam o juma de tura de roata pana cupleaza)

- decuplarea se face simplu, trecand pe 4x2 si dand cu spatele tot cam juma de tura de roata (se aude un clic la decuplare)

Bine e sa nu ramai in "cacao" cu ele neblocate. Blocarea lor avand nevoie de manevra descrisa mai sus, iar daca tu deja esti imobilizat cu masina nu prea mai ai loc de cuplat si blocat MRL-uri :wink:. Mai ales ca in acel "timp mort" necesar cuplarii nu trebuie bruscata masina, se merge incetisor.... lucru iar imposibil daca tu esti deja intepenit.

La cele manual treaba sta mult mai simplu: actionarea lor manuala cupleaza/decupleaza instant puntea fata, ne necesitand nicio miscare fata/spate a masinii.

Nu stiu daca am inteles bine situatia descrisa de tine, dar macar am incercat sa-ti arat functionarea MRL-urilor automate. Sper sa nu fi gresit cu ceva :grin:

Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin:
Link spre comentariu

Re: Cum functioneaza MRL-urile automate

Intai si inainte de toate sa precizam ca vorbim despre MRL - mecanism de rulare libera/mecanism roata libera si nu de MLR.....am corectat eu in titlul topicului.....

Niste explicatii despre MRL-uri gasesti in topicul de mai jos (vezi in special postarile #12 si #19) :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?50151-Nissan-utilitate-MRL-%28discutie-generala%29&highlight=mecanism+rulare

Si sunt sigur ca ti-ar fi util sa te mai clarifici si cu functionarea 4x4, in general :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?48323-cuplare-4X4

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?39926-Diferentialul-central-cum-stim-ca-e-sau-nu-cuplat

:h5

Link spre comentariu

Scuze de eroare (MRL)

Idea e ca 4x4 era cuplat cu mult inainte de a ramane suspendat . Lucru pe care nu il inteleg este acela ca desi fata era cuplata nici o roata de pe fata nu se invartea, doar spatele ,ceea ce ma facut cred ca am o problema . In final am iesit cu putin ajutor si totul a revenit la normal. Sper ca a fost doar o situatie izolata si ca nu se va repeta sa ma lase exact cand am mai mai mare nevoie de 4x4.

Ieri am descoperit ca neamtu a pus scaune incalzite in sami ceea ce ma bucura (Pacat ca nu mi-am dat seama pe autostrada in drum spre casa si am cam inghetat).

Multumesc pentru explicatii si o sa pun ceva poze dupa ce ai pun hardtop, proiectoare,bulbar, snorkel si ma mai gandesc.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Eu tot nu cred ca ai vreo problema. Daca vrei "sa se-nvarta non stop" rotile pune-i blocant si da-i talpa, altfel in diferite situatii cu diferente de aderenta ti se va repeta "problema". Daca ai citit tot din link-urile postate de Astral mai sus cu siguranta acum stii ce MRL-uri ai si cum trebuie folosite.

Uite si un filmulet in care si eu si pajero eram pe 4x4 si... UIMIRE :grin: puntea fata nu se invartea niciunuia :dr2

Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin:
Link spre comentariu

La samurai, ca si de altfel, la orice masina care are 4x4 cu diferential central blocat/blocabil, in orice moment trebuie sa se invarta cel putin 2 roti. Adica, esti cuplat 4x4, ramai suspendat si de fata si de spate, atunci 1 roata de pe spate trebuie sa invarte in permanenta, si identic una de pe fata trebuie sa invarta in permanenta. Fie ele pe aceasi parte, fie ele in diagonala mai putin conteaza. Ideea e ca trebuie sa invarta macar 1 roata din 2 pe axa in parte. De aceea ar trebui facuta o investigare la MRL-uri, mai ales daca sunt automate. Sistemul de cuplare este destul de firav la cele automate, un pinten de metal tine toata forta care se genereaza la roata. Da jos, spala cu motorina, da un diagnostic, blocheaza, nu, si daca totul e ok, bagale ceva ulei de transmisie, si punele la loc.

Don't :dr1 faster than your angel can :pl1 .

symy139@yahoo.com

0766718187 - Service 4x4 Iasi

Link spre comentariu

Si atunci despre ce se discuta?

Daca are cutie de transfer (atentie, una e transfer case si alta e diferentialul), evident ca are o problema la trenul fata, ar fi trebuit sa se invarta o roata si acolo. End of story.

Link spre comentariu

Am glumit cu diferentialul central blocat definitiv, era doar un fel de a spune ca samuraiul nu are diff central si ca este echivalent cu un diff blocat. In mod sigur are o problema daca nu se invarte nici o roata pe fata cu 4x4 cuplat.

4x4
Link spre comentariu

Si atunci despre ce se discuta?

Daca are cutie de transfer (atentie, una e transfer case si alta e diferentialul), evident ca are o problema la trenul fata, ar fi trebuit sa se invarta o roata si acolo. End of story.

Se discuta despre cum trebuie sa se comporte o masina 4x4 care are diferential central blocabil, cutie de transfer (reductor), diferential central sudat etc. cum zice colegul yknot. Este clar pentru toata lumea ca, la astfel de masini, cand esti cuplat 4x4, cum trebuie sa se invarta rotile. In ce am postat eu, am generalizat putin discutia, referitor la transferul de cuplu pe puntea fata/spate, ca se face 50%-50% pentru aceste tipuri de masini. De asemenea, cred ca multi dintre noi stiu ce e un transfer case, cutie de transfer pe romaneste, ca suntem romani, si diferential. Deci, concluzia o trage singur omu, trebuie sa isi verifice transmisia fata.

End of story! :grin:

symy139@yahoo.com

Link spre comentariu

Mai oameni buni, diferentialul nu e cutie de transfer, care la randul ei nu e reductor.

Singurul punct comun al celor 3 de mai sus este ca sunt elemente de transmisie.

Vad ca e foarte clar, pana cum de 2 ori s-a pus semnul egal intre reductor si cutie de transfer.

Sa aveti bafta, eu ma retrag din discutie, evident ma depaseste.

Editat de u2_2
Link spre comentariu

Da asa este "transfer case" in engleza si se traduce simplu pe la noi reductor. Asta la Samurai,ca la alte acareturi nu bag mana in foc.

Si discutia despre diferentialul central era ca... samuraiul nu are. Daca l-arfi avut unde se putea gasi oare el?.... cumva in "transfer case"?

4x4
Link spre comentariu

La samurai, ca si de altfel, la orice masina care are 4x4 cu diferential central blocat/blocabil, in orice moment trebuie sa se invarta cel putin 2 roti. Adica, esti cuplat 4x4, ramai suspendat si de fata si de spate, atunci 1 roata de pe spate trebuie sa invarte in permanenta, si identic una de pe fata trebuie sa invarta in permanenta. Fie ele pe aceasi parte, fie ele in diagonala mai putin conteaza. Ideea e ca trebuie sa invarta macar 1 roata din 2 pe axa in parte. De aceea ar trebui facuta o investigare la MRL-uri, mai ales daca sunt automate. Sistemul de cuplare este destul de firav la cele automate, un pinten de metal tine toata forta care se genereaza la roata. Da jos, spala cu motorina, da un diagnostic, blocheaza, nu, si daca totul e ok, bagale ceva ulei de transmisie, si punele la loc.

Ok o sa desfac dar unde se gaseste pintenul acela de metal ? la roti, sau in cutia de transfer?sau poate in diferentialul fata?

Link spre comentariu

eu as incepe prin a verifica daca miscarea se transmite catre rotile din fata,

adica as ridica toate rotile de pe sol si m-as uita daca, odata selectat modul 4x4, se invarte cardanul fata.

abia dupa aceea as desface MRL-urile.

Link spre comentariu

Mai oameni buni, diferentialul nu e cutie de transfer, care la randul ei nu e reductor.

Singurul punct comun al celor 3 de mai sus este ca sunt elemente de transmisie.

Vad ca e foarte clar, pana cum de 2 ori s-a pus semnul egal intre reductor si cutie de transfer.

Sa aveti bafta, eu ma retrag din discutie, evident ma depaseste.

@u2_2: Nu am pus semnul egal intre ele, pentru ca ai mare dreptate, nu e acelasi lucru nici una din ele, si de aceea nu are rost sa explicam ce face fiecare. Eu faceam referire doar, la cum transmit aceste elemente de transmisie raportul de putere catre puntea fata/spate, atat doar.

symy139@yahoo.com

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare