Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Montare amortizor directie pe masina fara servo

vali rfo

Postări Recomandate

Dintre colegii mai cu experienta, daca poate sa imi spuna cineva daca se preteaza. Unii spun ca ar ingreuna directia. Pe de alta parte era sa im rupa mana de vreo 2 ori fara. Din cate stiu eu, un amortizor ( de suspensie sau directie ) are rolul de a permite miscari line ale componentelor legate de amortizor, si de a se intari in cazul miscarilor bruste si a transforma miscarea brusca tot in una lina. Deci teoretic, atunci cand iei de volan inseamna miscare lina, care e permisa fara influenta amortizorului. Cand intri cu masina pe sleauri, si rotile + volanul se duc brusc unde vor ele ( sau unde vor sleaurile ) atunci amortizorul ar trebui sa incetineasca aceasta miscare si sa protejeze mainile care puteau fi lovite sau sucite de volanul care fara amortizor s-ar fi invartit brusc si foarte repede. Corectati-ma daca gresesc.

De asemena as vrea sa stiu daca exista amortizoare dedicate pentru masini fara servo, sau de ce ar trebui sa se tina cont la alegerea unui astfel de amortizor ( greutate, dimensiun roti...).

Care sunt diferentele concrete ( pe care chiar le simti ) intre amortizoarele mai scumpe si cele mai ieftin.

4x4 -rile mele: Mitsubishi L200, Dacia papuc4x4, Bmw X3 2.0i, Bmw X3 3.0sd, si cea mai 4x4: KTM 450exc
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Montare amortizor directie pe masina fara servo

N-am eu multa experienta, dar ma bag ...

Cu servo sau fara , amortizorul de directie nu poate fi simtit la volan , altfel decat psihologic ( efortul de actionare in gol pentru amortizorul de directie e neglijabil in sistemul de directie - eu mi-am montat doua , din motive de fiabilitate si paranoia , practic uzez unul in plus in acelasi timp de utilizare ) .

Efectul este cel scontat initial de mine , n-am avut niciodata nici cea mai mica urma de revenire fortata a volanului ( si mie-mi place la munte , in tot timpul asta ar fi fost ocazii de degete date peste cap la toata echipa de fotbal ) .

Sistemul are si un dezavantaj , m-a invatat nesimtit si in oras , am constatat ca pot ataca violent bordurile si urca pe trotuar fara sa reduc viteza si asta spre disperarea celor de pe contrasens care vad ca se apropie taranul cu hudubaia mare , si nu reduce , nu franeaza desi teoretic nu e loc pentru doua masini ....

Am montat pe Vitare , Samuraie , modificate la Patrol , Jeep ... nu s-a plans nimeni negativ . Pentru ca aveam la indemana si se monteaza usor si se modifica usor , am preferat cand a fost posibil amortizorul de Patrol Y60 ( care e pin/pin , si se potrivesc la fix bucsele de cap amortizor de Dacie ... cam 150 lei amortizorul , si 2 lei x 4 bucse ) .

Diferente intre cele ieftine vs cele scumpe ... nu stiu ... am montat numai noi , care inca n-au decedat , indiferent ca au fost cele stock pentru Y60 , sau OME ( la astea experienta mea se limiteaza la K260 , Y60 , Y61 ) . Am utilizat intensiv doar masina mea , dar cum e un amalgam de Nissane ... nu stiu daca e chiar relevant . Asa , empiric , as recomanda cel mai mare diametru de piston , in ideeea ca ar fi mai eficient , dei depinde in egala masura si de valve, piston , ulei - cum scriam mai sus , e doar un sfat empiric . Amortizoarele cu arc de readucere la punctul mediu nu sunt favoritele mele , nu sunt un fan absolut al mersului doar inainte ( ma gandesc serios la punte viratoare si pe spate , dar ... ie lunga a lu' Nea Ion ... mai are de asteptat ) .

Initial am vrut sa montez cate un amortizor la fiecare roata , paralele cu bara de conexiune ( care la puntea de Y61 e in spatele puntii sub diferential ) dar ma cam saturasem de mesterit si am rezolvat-o operativ cu cate o ureche amplasata pe bara de directie si pe bara panhard . Tehnic nu e cel mai corect , pentru ca implica si solicitarea si eventual jocul de uzura a bucselor de bara panhard si a pivotului barei de directie care se cupleaza la roata .N-am renuntat la ideea cu montarea amortizoarelor direct intre roata si carcasa puntii , dar mai are de asteptat pana cand apare in ecuatie si highsteer la masina , atunci e mult mai simplu de aplicat ...

Editat de cos
  • Like 1

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Unde gasesc respectivul amortizor de patrol?

4x4 -rile mele: Mitsubishi L200, Dacia papuc4x4, Bmw X3 2.0i, Bmw X3 3.0sd, si cea mai 4x4: KTM 450exc
Link spre comentariu

Buna ziua !

Cu exceptia avantajelor care reies din utilizarea a doua amortizoare de directie, exista un dezavantaj: efort mai mare asupra bratului pitman, respectiv asupra axului de iesire al casetei de directie, cel pe care este montat pitman-ul.

Dar, luand in considerare efortul oricum mai mare la care este supus datorita dimensiunilor/greutatii rotilor mai mari folosite, nu stiu cat de mare e acel plus de efort. Dar, oricum, exista, si directia se va simti mai grea la mana.

@nick67:

Amortizorul de directie nu are nimic de-a face cu "return to centre", ci are rolul de a filtra socurile care apar in mecanismele directiei, asa cum bine a simtit colegul vali rfo. "Return to centre" este un efect ce tine de fizica si care apare de la sine la finalizarea unui viraj, daca unghiul de fuga este asa cum a fost gandit de producator. Daca nu, adica asa cum e la mine acum, diferenta se simte, dar nu este nimic surprinzator. Cu cat unghiul de fuga are valori mai catre plus, cu atat acesta tendinta de revenire a rotilor pe directia inainte este mai pregnanta. Pana la o limita, binenteles...

Dragos

Link spre comentariu

Pai... de ce sa fie pitmanul sau axul casetei solicitate suplimentar ? Daca luam in discutie efortul de actionare a amortizorului ( doar a amortizorului ) - care este neglijabil in sistemul de directie - atunci exista o solicitare suplimentara , dar asa cum spuneam , e e neglijabila ( adica chiar mica ) . In rest , chiar protejeaza pitmanul , pivotul acestuia ,si axul casetei /caseta in sine de socuri si solicitari datorate acestora .

Daca amortizorul se cupleaza direct pe pitman , atunci eforturile sunt preluate de pitman si caseta , dar e cea mai dezavantajoasa montare , implica toate componentele sistemului de directie , toate barele , toate articulatiile .

Cea mai avantajoasa e montarea e intre portfuzete si carcasa puntii , nu implica nici un pivot , nici o bara de directie , nici caseta sau pitman , pentru ca socurile sunt preluate inainte de ele , restul sistemului de dincolo de amortizoare e scutit de solicitarile specifice socurilor .

Pomeneam mai sus de amortizoarele cu arc de revenire fortata la punctul mediu - sunt si ele o varianta , dar asa cum a explicat si antepostatorul , sistemul revine singur , fiind o cerinta obligatorie pentru stabilitatea la rulare . Amortizoarele care au functia return-to-centre incarca suplimentar efortul de virare ( si de asta nu-s favoritele mele ) .

Pentru edificare - cu masina stationara bracati rotile . Proportional cu unghiul de bracare masina se inalta putin ( se urca pe unghi ) . Greutatea masinii tinde sa culce unghiul la loc , pana aproape de punctul mediu al directiei . Daca aceasta revenire nu ar exista , conducerea ar fi una oscilanta , in functie de inclinatia drumului , presiunea in anvelope , jocurile din sistemul de directie .

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Buna ziua !

@cos:

Da, exact la acel efort suplimentar faceam referire. Si intr-adevar, plus acela de efort este neglijabil raportat la celelalte forte din sistemul de directie.

Variante sunt destule, daca vrei doua amortizoare la directie:

[ATTACH=CONFIG]170643[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]170644[/ATTACH]

217938848_FordBroncodualsteeringstabilizer.jpg.b487ebee3510810d51718a3995fe8d69.jpg [ATTACH=CONFIG]170646[/ATTACH]

Dragos

257394757_Chevroletdualsteeringstabilizer.jpg.9bd72f8b3dcfb60ebcb311388f2cb042.jpg

814881830_Dodgedualsteeringstabilizer.jpg.8572dd6d0375bef2c25a8a366a3b117a.jpg

1420587716_ToyotaTacomadualsteeringstabilizer.JPG.abb4623d060fac619ff138e282845108.JPG

Link spre comentariu

Ultima varianta e preferata mea , desi as prefera ca amortizoarele sa aiba articulatia lui propie , nu sa fie conectate la bara de cuplare si astfel sa solicite pivotii acesteia . De asemenea , solutia totul in fata nu e deloc preferata mea pentru ca im pare foarte expusa la evenimentele mentionate la sfarsitul acestei postari .

Nu am tinut neaparat sa am doua amortizoare , de vreme ce unul ar fi fost suficient la o punte de Y61 , dar am montat doua in ideea ca voi beli unul intr-un moment propriu de neajutorare mintala ( similar cu prostie , idiotenie , pauza in gandire ) colaborat cu situatia propice acestora .

Editat de cos

Link spre comentariu

Salutare vad amortizoare de directie montate in general la masini cu punti rigide.Acum intreb si eu ca nu stiu la masinile cu bascule, bari de torsiune pe puntea fata si servo se poate monta asa ceva?Multumesc.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Cred ca o sa merg pe varianta cu montare intre bara de directie si puntea fata. Mi se pare cea mai cinstita varianta, pentru ca nu apar influete cand flexeaza puntea. Asta pentru ca paralelismul si distanta dintre punte si bara de directie nu se schimba niciodata.

Link spre comentariu

... aaaa .. bara de directie sau bara de conexiune ...?

Se poate si pe IFS - am insamantat unul de Y60 si pe Vitara lui Sclipici .

Editat de cos

Link spre comentariu

Am vrut sa spun bara de conexiune

Link spre comentariu

Vali, eu raspund la prima ta intrebare. Da, exista amortizoare de directie montate de producator pe agregate 4x4 fara servodirectie. Exemplu elocvent: Suzuki SJ 413 (Samurai). Si da, ajuta exact la ce ai zis tu. Acum, tu singur vei alege varianta de montaj sau numarul/tipul de amortizoare folosite.

P.S. Pe ce masina vrei sa montezi, pe UAZ-ul galben si mare cat tancu'?

Numai bine!

All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu

Exact pe Uaz-ul galben. Deja am achizitionat un amortizor. E cel de patrol. M-am gandit ca e mai bine sa provina de la o masina mai grea, cu roti mai mari, chiar daca are servodirectie. Maine il montez. O sa ma orientez la fata locului cum e mai bine

Link spre comentariu

Indiferent de la ce masina e originar , verifica cursa maxim utila pe care trebuie s-o efectueze . Cursa maxim utila e cu cate un centimetru mai mica , in ambele parti ( amortizorul nu trebuie sa ajunga la capat de cursa montat in sistemul de directie , mai trebuie sa ramana un rest de un centimetru , pe fiecare parte ) .

Atentie si la pozitia de montaj , unele au un marcaj ( top , up , haut , dessus ...etc ) .

Link spre comentariu

Confirm si eu! Exista masini fara servo si cu amortizor pentru directie.

-Suzuki SJ410 "84 fara servo, ....nu are nici servo frana :ha:

-Daihatsu Rocky "86, fara servo, are amortizor.

Off-Road in Waldland

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare