Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

" Hot water on demand !" sau APA CALDA IN OUT-DOOR !!!

Postări Recomandate

Va propun sa discutam despre posibilitatile de a avea apa calda in out-door pentru dus.

Dupa cum stiti, am un rezervor de apa in masina pe care o folosesc pentru dus dar, dupa cateva zile de spalat cu apa rece/călâie, la un moment dat, un dus cu apa ceva mai spre calda, parca e altceva......

Am tot scotocit pe net sa vad ce-au facut altii (ca unii de la noi considera o "megalomanie" si un banal umbrar mai practic....vezi topicul meu cu umbrarul) pentru a avea apa calda si am ales ca demne de luat in seama variantele de mai jos si care se pare ca sunt si cele mai utilizate :

- varianta 1 - cu schimbator de caldura (heat exchanger) legat pe circuitul de caldura la masinii

http://blog.campingshowerworld.com/?p=3

http://cruiseroutfitters.com/helton.html

http://www.helton.com.au/

http://forum.ih8mud.com/camping-outdoor-gear/475592-helton-hot-water-heat-exchanger-install.html

- varianta 2 - autonom-compacta (pisdoase, dar cam scumpe !!)

http://www.coleman.com/product/hot-water-on-demandtrade-portable-water-heater/2000007107?contextCategory=2200#.UTqYjFdXtr8

http://www.cabelas.com/catalog/product.jsp?productId=1322159

- varianta 3 - optima, din punctul meu de vedere !

http://www.campingshowerworld.com/zodi-zip-instant-hot-shower.html

Da, stiu ca are pompa de apa merge cu baterii/acumulatori, dar aia se poate inlocui cu pompa de la dusul care merge la 12V la bricheta, importanta fiind serpentina de incalzire a apei.

- varianta 4 - cea in care am analizat daca as putea sa bag o serpentina de cupru in tancul meu de apa si care serpentina s-o conectez la sistemul de incalzire al masinii, respectiv la tevile care aduc apa calda la aeroterma pentru locurile din spate de la Toyota.

Asta ridica mai multe mici probleme, rezolvabile insa, dar dintre care probleme, cea mai nasoala fiind ca am primit feed-back de la Gabi Diaconu ca acea aeroterma a descoperit ca nu functiona la foarte multe masini fara un motiv aparent si desi a incercat sa le repare, sa curete circuitul, traseul apei calde, tot n-au functionat.....Si daca nici Gabi nu stie cu ce se mananca Toyotele.....

- varianta 5 - punga neagra solara

- varianta 6 - incalzirea apei cu panouri solare.....deja prea complicata pentru gusturile mele

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: " Hot water on demand !" sau APA CALDA IN OUT-DOOR !!!

Am avut asa ceva pe un microbuz amenajat camping-car (Renault Estafette) dar cu un sistem diferit de incalzire. Folosea tubulatura de esapament! Aveam si masina de spalat: un butoi de plastic de vreo 30 de litri, bagam rufele, apa si detergentul.

Seara, dupa o zi de mers, le clateam si le puneam la uscat. Chestiile astea le-am vazut la niste hipioti din Franta.

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

Banuiesc ca daca iesi la plimbare in natura ai la tine si o butelie pentru gatit mancare.La rulota pe care o am am un boiler pe gaz care nu este voluminos si in mod sigur poate fi adaptat la masina.Nu trebuie decat gaz o pompa de apa de 12 v si apa.

Fiecare zi trebuie trăită ca și cum ar fi ultima..

Off-road Alyon Team

Link spre comentariu

Banuiesc ca daca iesi la plimbare in natura ai la tine si o butelie pentru gatit mancare.La rulota pe care o am am un boiler pe gaz care nu este voluminos si in mod sigur poate fi adaptat la masina.Nu trebuie decat gaz o pompa de apa de 12 v si apa.

Pune o poza, please, cu boilerul respectiv sau macar scrie aici marca/modelul.....

Link spre comentariu

se cheama incalzitor instantaneu de apa, am avut eu, era de 11 L/min, marca Electrolux. Cred ca si acum gasesti la Hornbach/Dedeman, etc. Este ca o centrala dar oloaga, nu produce decat apa calda cand dai drumul la robinet.

Link spre comentariu

220, evident.

dar ce te opreste sa-l alimentezi la cel mai mic invertor pe care il gasesti?

si sigur, mai e si problema pompei de apa, daca nu-i dai apa nu functioneaza, intra in avarie.

Link spre comentariu

Cea mai hot water on demand ...este la prima ora cand iesi adormit din cort ...este sa-ti dai pe fata cu apa din parau ...cea mai adevarata senzatie ... :grin:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Link spre comentariu

Toate solutiile cu folosirea a unei parti din motor sau a unui schimbator de caldura cu antigelul din masina sunt mai energofage decat daca ai utiliza o flacara deschisa intr-un sistem special de incalzit apa.Gen vaiant de apa etc.Toba de esapamente e eiftina cand mergi cu masina ..gazele au o temperatura mare doar daca le faci schimbul de caldura in saxofon......la fel si cu schimbatorul de caldura cu apa din motor...aceste doua sisteme merg bine doar daca se recircula si se incalzeste apa cu acumulare de caldura si se stocheaza in vasul de apa.Adica cand ai ajuns la destinatie ai deja apa incalzita in rezervor.

ALtfel mai bine adaptezi un webasto care are 3=8 kw energie eliberata si il faci adaptabil pentru dus.Ca exemplu un vaiant de incalzire are de la 9=17 kw energie eliberata.Daca sunte-ti mai mult de 2 si ai spatiu in masina adpateaza un vaiant ee cea mai eficace instalatie ..pompe de apa la 12 volti gaseti ....pe toate drumurile si cu presiune.,,,si un regulattor electronic de hidrofor ....ai apa on demand cand vrea muschi tai.Sau fara complicatii de gaze .sau alti combustibili arsi...daca ai un generator mic de 1kw iti iei un instant de apa cel mai mic ..si ai terminat povestea inclalzitului generatorul il mai folosesti noaptea ...etc.POMPA ramane ... e de baza.

Se schimba toata tevatura daca faci expeditie in tariile calde......unde nu ai nevoie de nic-un combustibil sa incalzesti apa.Un sistem de pompare si un sistem de tevi colectoare a energiei de la soare e simplu de facut...

Un schimbator de caldura poti gasi la dezmebrarii asa zisele racitoare de gaze e acelasi lucru il intercalezi cat mai aproape de saxofon si aia ee ii asiguri recircularea apei si acumulezi in rezervor apa calda.

Gazele de esapament sunt oricum mai eficiente decat caldura apei din motor.asta daca nu le culegi la iesire esapamentului..........

Si daca gaseti un rezervor de 80-100 de litri nou nout cu wafle in interior da-mi si mie de stire de unde ....ma intereseaza doar daca are forme paralelipipedice......

Succes.

Editat de RETI

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Si daca gaseti un rezervor de 80-100 de litri nou nout cu wafle in interior da-mi si mie de stire de unde ....ma intereseaza doar daca are forme paralelipipedice......

Succes.

Vezi ca il are deja,de 84 L (48 x 88 x 22 cm) cu dus electric,cumparat de la Motorhome - Otopeni.

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?57630-Toyota-LJ70-a-lui-Astral-Black-Swan&p=819475&viewfull=1#post819475 (postarea #176 din topicul http://forum.club4x4.ro/showthread.php?57630-Toyota-LJ70-a-lui-Astral-Black-Swan/page18)

Life's Too Short To Drive Boring Cars
Link spre comentariu

Sistemul de pe Estafette nu era decat o bucla a esapamentului care urca in masina, trecea prin rezervorul de apa (bidon de tabla) si se intorcea in jos. Nu aveam pompa pentru dus, poti pune una la 12V de la rezervor la dus.

Daca asta e sistem energofag... Nu ai de pus alte accesorii, poti face un rezervor din tabla de forma locului disponibil in masina. Portiunea de esapament care e in masina dar nu trece prin rezervorul de apa trebuie izolata, altfel te coci ! Exista o banda de culoare gri, un fel de asbest grafitat (nu e totusi asbest!) folosit la esapamentul motocicletelor.

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

Da????? Dar nu are sparge valuri la interior asa cum a mentionat si el si mie imi trebuie cu aceste panouri montate in el......din fabrica ...Nu ca nu as putea sa pun eu imi trebuie sa fie omologat sa zic asa.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

La ce trebuie sparge valuri? Apa o folosesti cand masina stationeaza. La ce trebuie omologare? Nu e rezervor de carburant, apa nu e inflamabila, trebuie avut grija sa nu ai fisuri la tubulatura de esapament. Poti pune niste racorduri flexibile jos, in exteriorul caroseriei.

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

se poate incalzi apa ff simplu si de ce nu si habitaclul masinii cu un webasto ce incalzeste apa.

are pompa propie, merge pe diesel din rezervor si pe bateria de la masina.

in 15 minute ai apa fiarta la 80 grade.

In viata este bine sa taci si sa lasi impresia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice dubiu.

OMUL DE ONOARE DOAR O VORBA ARE.

Link spre comentariu

Da????? Dar nu are sparge valuri la interior asa cum a mentionat si el si mie imi trebuie cu aceste panouri montate in el......din fabrica ...Nu ca nu as putea sa pun eu imi trebuie sa fie omologat sa zic asa.

Am inteles.Asa nu stiu unde sau daca gasesti la noi,dar uite ca @Astral a rezolvat din cate se pare problema tangajului cu acea platbanda in forma de potcoava introdusa in interior pe post de "sparge valuri".

Life's Too Short To Drive Boring Cars
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri !

1 - Varianta boilerului folosit la rulote e foarte buna, dar nu ma coafeaza din lipsa de spatiu....plus nebunia cu invertor la 220V....

2 - Varianta cu Webasto.....asta intr-adevar ar fi varianta castigatoare, dar nu stiu daca raportul valoarea investitie/utilizare este convenabil pentru ca un Webasto care face si apa calda, nu doar aer cald, e cam scump in conditiilein care dusul va fi folosit doar vara la cele cateva iesiri pe care apuc sa le fac.......Oricum, Webasto nici SH nu se gaseste sub 350-400 euro.....

Cine vrea un Webasto diesel, 12V, am vazut intr-un anunt recent dat jos de pe G la 350 euro, dar nu mai identific anuntul.....

3 - @Patrolator :

Spune-mi, te rog, de unde se poate cumpara chestia aia !

@dan-A10 : Sparge-val este necesar cand masina este in miscare si apare tangajul.......Pana sa bag in tanc platbanda aia, chiar am simtit tangajul la cele mai mici schimbari de directie.......

@RETI : Despre ce fel de omologare as avea nevoie pentru tancul meu de apa ??

Link spre comentariu

La ce trebuie sparge valuri? Apa o folosesti cand masina stationeaza. La ce trebuie omologare? Nu e rezervor de carburant, apa nu e inflamabila, trebuie avut grija sa nu ai fisuri la tubulatura de esapament. Poti pune niste racorduri flexibile jos, in exteriorul caroseriei.

fiindca o sa-l folosesc la cu totul altceva.

Sistemul de pe Estafette nu era decat o bucla a esapamentului care urca in masina, trecea prin rezervorul de apa (bidon de tabla) si se intorcea in jos. Nu aveam pompa pentru dus, poti pune una la 12V de la rezervor la dus.

Daca asta e sistem energofag... Nu ai de pus alte accesorii, poti face un rezervor din tabla de forma locului disponibil in masina. Portiunea de esapament care e in masina dar nu trece prin rezervorul de apa trebuie izolata, altfel te coci ! Exista o banda de culoare gri, un fel de asbest grafitat (nu e totusi asbest!) folosit la esapamentul motocicletelor.

Pai este ENERGOFAG .Daca vrei sa incalzesti apa si dai drumul la motor.....care oricum e proiectat pentru dezvoltarea energiei mecanice intr0un proces de ardere interna.CU aceleasi cantitatii de combustibil face o incalzire mai eficienta intr-un sistem dedicat.Am zis ca e ok daca faci asta suplimentar in timp ce te deplasezi acumuland caldura de la teava in bazin.AM specificat asta dar este total ineficient s aincalzesti apa dand drumul doar pentru asta.

SImplu.

Editat de Astral

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Eu am un bidon de 20l negru (are 2 busoane pt a fi umplut/golit atat pe verticala cat si culcat), pe care-l tin sus pe portbagaj ca sa incalzesc apa cu ajutorul soarelui. Mai am si o pompa submersibila cu debit reglabil de max 8l/min, pe care nu am folosit-o niciodata, pentru ca fost mai comod cu ibricul :grin:. Daca nu a fost o zi insorita sau e prea tarziu si s-a racit apa, pun o oala de apa pe butelia de campanie si apelez tot la ibric.

Varianta cu sac de dus negru agatat de copac e buna daca stai intr-un loc mai mult timp, nu poti sa-l atarni si sa te speli intr-o ora, pentru ca oprirea pt campare se face de obicei dupa apusul soarelui, iar de mers cu el sus iar nu se poate pentru ca s-ar putea sa-ti speli geamurile fara sa vrei.

Asta daca sunt la munte si apa este rece, in rest ma spal cu succes in ape curgatoare, nu conteaza ca e parau de munte sau Dunare... noi sa fim sanatosi si curati :wink: Si inca ceva.... folosesc sapun, nu gel de dus pt ca se spala mai repede si folosesti mai putina apa.

Restul solutiilor mi se par prea complicate, cand campezi seara si deja esti obosit oricum ai de facut alte lucruri mai importante... iar un simplu dus sau un dus simplu te face sa gandesti altfel cand stai la foc cu prietenii..:cort

Editat de doctoru'
  • Like 1
Link spre comentariu

3 - @Patrolator :

Spune-mi, te rog, de unde se poate cumpara chestia aia !

De ex.: http://www.ebay.de/itm/Abgaswarmetauscher-BHKW-Diesel-NEU-DN-50-x-600-mm-TOP-/300873346808?pt=Energie_Rohstoffe_Recycling&hash=item460d72eef8

Exista si firme specializate care executa asa ceva cu maxim de randament termic : http://www.triptiser-edelstahl.de/

Dar nu trebuie sa cumperi nimic. Daca înfasori o teava de cupru de vreo 2m. pe esapament ai deja tot ce-ti trebuie. :wink:

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

De ex.: http://www.ebay.de/itm/Abgaswarmetauscher-BHKW-Diesel-NEU-DN-50-x-600-mm-TOP-/300873346808?pt=Energie_Rohstoffe_Recycling&hash=item460d72eef8

Exista si firme specializate care executa asa ceva cu maxim de randament termic : http://www.triptiser-edelstahl.de/

Dar nu trebuie sa cumperi nimic. Daca înfasori o teava de cupru de vreo 2m. pe esapament ai deja tot ce-ti trebuie. :wink:

sifon termic ?

Link spre comentariu

Restul solutiilor mi se par prea complicate, cand campezi seara si deja esti obosit oricum ai de facut alte lucruri mai importante... iar un simplu dus sau un dus simplu te face sa gandesti altfel cand stai la foc cu prietenii..:cort

Perfect de acord cu tine.Asta cu dusul cald este mai mult un moft si daca sa zicem ajungi sa sa ai intru-un fel apa calda ai sa constati ca te poti lipsi de ea si sa cari alte lucruri necesare cu tine.De obicei am facut expeditii in munte de 5 sau 6 zile maxim si obligatoriu la jumatatea expeditiei am dormit la hotel sau pensiuni si facea un dus sau baie ca oamenii ,in rest nu cred ca apuci sa ajungi sconcs in doua zile mai ales ca in fiecare zi te speli sumar.Cateodata o baie in locuri neamenajate in natura iti creaaza disconfort in sensul ca te poti alege cu o raceala buna plus ca iti rapeste timp pretios din socializarea cu prietenii:2dr.Folosesc in ultima vreme tacamuri dinalea din plastic pe care dupa masa le arunc la sacuul de gunoi pemtru a nu le mai spala.Hai sa fim seriosi fiecare are rude pe la tara si de multe ori am stat cate 2,3,4 zile fara sa facem un dus ca de suntem boieri de la oras si cum sa fac eu baie la copaie:ha:

Editat de dulceanu ionel

Fiecare zi trebuie trăită ca și cum ar fi ultima..

Off-road Alyon Team

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare