Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Troliu mecanic home-made ?

fulgeras

Postări Recomandate

Intrucat am cumparat o cutie de viteze cu PTO, as vrea sa imi pun un troliu mecanic, pe masina care se lucra la ea....si sunt cam scumpe astea mecanice, si m-am gandit sa imi fac eu unul dintr-un reductor de masina.....ceva idei am, dar as vrea ceva poze, sau schite....poate mai sunt si alti care au mai facut troliu mecanic home-made, si vecini nostri de prin alte tari....poate a dat cineva cu ochii de vreun asemenea troliu...eu stiu....imi incerc si eu norocul....:Hr:Hr:grin::grin:

Cu respcet,

Cristi Dan

Editat de Astral
Christian Dan :grin:
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Troliu mecanic home-made ?

cumpara macar reductorul troliului...poti gasi in carcasa de aluminiu sau fonta..calculezi momentul de forta si asta in rest cosntruiesti sau daaptezi..dar nu cred ca vei face DYS grupul conic sau transmisia respectiva in stilul asta.

Trebuie sa iei in calcul macar turatia de iesire la iesirea PTO si dupa aia calculezi ce si cum.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

din ce reductor de masina ? reuctoarele au raportul mult prea mic

altii au incercat din grup de masina- la fel raportul mult prea mic -viteza de troliere muuuuult prea mare

cauti la piata de vechituri la cluj un reductor industrial cu raport minim 20;1 pe care pui un tambur , mai apare problema strungariei pentru cuplaj si vei iesi cam la pretul unui troliu electric . sa nu mai vorbim ca ar fi musai sa aiba si frana sau macar un clichet.

[video=youtube;Lhwsx9-6FEc]

• Like 1
Link spre comentariu

Salut,

Am cautat un pic pe net si am gasit cum e construit un troliu mecanic pentru GAZ 69 (ultima poza):

http://www.guran75.ru/index.php?option=com_kunena&Itemid=10&func=view&catid=28&id=15&limit=6&limitstart=516

Are reductor de tip "vierme", cum ii zic rusii http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8F%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80

Sper sa te ajute cu ceva idei!

Spor!

PS. O schema de tambur

sam_lebed-267x300.jpg.0a7c844642e0b1ede3d5a08fcf59d9b5.jpg

Editat de misca
Link spre comentariu

• 8 luni mai târziu...

Acuma ca imi trebuie troliu, si nu am bani de unul sa imi cumpar si vreau mecanic, as vrea sa fac unul, dar sincer nu stiu cum...din cate au scris baietii nu se c-am poate face asemenea troliu...

Link spre comentariu

Chiar nu .

Cred ca e de fapt cel care se poate face - nu prea vad sanse de reusita sa faci un troliu electric in garaj . Unul mecanic , cu siguranta ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

orice se poate face. vorbeste cu baietii de la cugir, stiam ca acolo se produc coroane si pinioane de calitate. cred ca ei pot prelucra orice metal ca sa iasa cum vrei.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Eu am facut asa ceva ieftin :

Iti trebuie : punte de samurai ( sau alta masina mica) max 100 eur

2 roti dintate pereche ( 1 interior mai mare min 3-4x celmic cu dinti exterior) second 2 beri

1 disc de frana motocicleta second 2 beri

rulmenti etc 50-100 ron

Puntea de samurai se taie se inchide pe o parte pe partea cealalta se lasa un plus de aprox 120-150 mm sa iasa planetara,diferentialul se blocheaza prin sudare . pe partea opusa pe planetara se fixeaza pinionul mic, se construieste tamburul troliului care in interior va avea montata coroana mare pereche Pe partea opusa a tamburului va fi fixata discul de frana cu etrier cu tot actionat de cablu de frana de sofer.

Avantaje : greutate mica 15-20 kg , raport relativ bun aprox. 16:1 , cost mic

Dezavantaje: aprox 15-20 orede strungarie - daca-l faci OK daca platesti e scump

Din pacate nu gasesc poze istorie 4-5-6 ani

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Eu aproape l-am terminat pe al meu cred ca totosi am gresit ceva asa ca te ajut pe etape,incepe prin a cauta un grup de Bmw ,vezi ce rapoarte au , cauta-l pe cel mai mic.

Ai montat cutia pe motor sa vezi ce viteza de iesire are ,monteaz-o si ai sa vezi care este marea problema ,vrei un indiciu ?o sa fii dezamagit si socat.

Dupa tot acest timp ce am lucrat la troliu spun cu mana pe inima ca a doua oara nu mai fac eu inventii ci cumpar unul de Land Rover si cu 1000 euro .

Numai bine si spor lacautari.

Editat de pinti

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

Ai sanse sa gasesti la utilaje agricole. Eu am doua poze cu unul care era folosit la ridicarea bratului la o pompa pentru dejectii, avea raport de peste 30 la 1. Marele avantaj al reductoarelor cu melc este faptul ca la un volum relativ redus ai un raport urias, melcul avand de cele mai multe ori un singur dinte.

IMG-20120229-00039.thumb.jpg.9a1aa7930cb7ad4cde4bbd2f0097283a.jpg

IMG-20120229-00038.thumb.jpg.a4a1682e37f5a2b5ecec77674812a589.jpg

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

Ma duc sa vad pe la diferite utilaje agricole daca gasesc,macar angrenajul daca l-as gasi...dar mai este o chestiune...daca raman tensionat in cablu cum as putea sa il fac sa decuplez?priza nu are si sens de rotatie invers...

Link spre comentariu

Pai PTO-u nu-i pe cutia de transfer? Cand pui in marsarier nu se invarte invers? Atunci nici nu ai putea elibera cablul daca se invarte intr-un singur sens deoarece unul din dezavantajele acestui sistem este ca nu poti roti tamburul fara sa invarti si melcul...

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

In cazul asta singura solutie pe care o vad viabila ar fi un soi de clichet intre arborele troliului si tamburul acestuia care sa-ti permita decuplarea la nevoie dar e destul de complicat sa faci ceva destul de rezistent, usor de manevrat si accesibil in orice situatie.

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

Poi de exemplu, daca pe pto s-ar pune o pompa de ulei, si pe troliu as pune un hidromotor sa il actioneze un distribuitor?atuncea nu as avea 2 sensuri?din distribuitor bine-mersi as putea schimba sensul de la o manetuta...dupa mintea mea asta nasoala nu ar merge?

Link spre comentariu

Poi este pe cutia nu pe reductor, sa se poata invarti invers...

@fulgeras si @savagex:

Breeee....

N-am mai ras demult, pe teme tehnice:ha:

PTO-ul este legat pe arborele primar al cutiei de viteze, si are el insusi schimbator de sens. Daca tu ai doar cutia cu capacul pt. PTO...de fapt n-ai nimic, si-ti poti imagina ce vrei tu. Noroc ca n-ai habar.

@savagex, care a pus poza cu tamburul pt. ridicat tzeava de cacat....asa troliu sa-ti pui pe masina, numa' sa ai grija sa ramai...doar intr-un cacat, doamne feri de namol adevarat.:ha::ha:

@fulgeras, esti dulce tare:h5

Pentru voi amandoi, cea mai ieftina solutie de iesit din...hmmm, pardon, situatie, este urmatoarea:

-sa aveti doi pari la voi, mai lungi cam cu 20-25 cm decat diametrul rotilor spate, grosi cam de 10 cm in diametru, si ceva lanturi + suruburi corespunzatoare pentru lanturi.

- legati cate 1 par pe fiecare roata spate, relativ pe diametrul rotii (se poate si dezaxat, doar ca o sa zgaltzaie mai tare), asigurati cu suruburile pomenite anterior.

- treapta 1, acceleratie moderata, eliberati ambreiajul.

- yupiii, sunteti afara din... situatie.

P.S. acum astept solutie de la fulgeras:

-cum sa lege parii de roti, de unul singur, fara sa se dea jos din masina. -brainstorming: fara sa aiba lanturile aferente.

P.P.S. in episodul urmator, vom discuta despre troliul.....fara cablu:ha:ha:

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

@fulgeras si @savagex:

Breeee....

PTO-ul este legat pe arborele primar al cutiei de viteze, si are el insusi schimbator de sens. Daca tu ai doar cutia cu capacul pt. PTO...de fapt n-ai nimic, si-ti poti imagina ce vrei tu. Noroc ca n-ai habar.

@savagex, care a pus poza cu tamburul pt. ridicat tzeava de cacat....asa troliu sa-ti pui pe masina, numa' sa ai grija sa ramai...doar intr-un cacat, doamne feri de namol adevarat.:ha::ha:

Pentru voi amandoi, cea mai ieftina solutie de iesit din...hmmm, pardon, situatie, este urmatoarea:

-sa aveti doi pari la voi, mai lungi cam cu 20-25 cm decat diametrul rotilor spate, grosi cam de 10 cm in diametru, si ceva lanturi + suruburi corespunzatoare pentru lanturi.

- legati cate 1 par pe fiecare roata spate, relativ pe diametrul rotii (se poate si dezaxat, doar ca o sa zgaltzaie mai tare), asigurati cu suruburile pomenite anterior.

-cum sa lege parii de roti, de unul singur, fara sa se dea jos din masina. -brainstorming: fara sa aiba lanturile aferente.

Toti am fost incepatori si daca am gandit multe "solutii tehnice" pompieristice si nu le-am impartasit aici ,am scapat de eventuale persiflari insa in alta ordine de idei priza de putere de la cutiile cu care au fost echipate Aro sunt pe cutie ,nu pe redactor si au un singur sens de unde si discutiile colegilor....De aceea cea mai buna solutie la acest tip de prize e un troliu hydraulic.

Link spre comentariu

daca ai priza si n-ai si troliul sau macar majoritatea pieselor ca sa-l faci, cel mai ieftin este un troliu electric. altfel te duci cu niste costuri uriase care pot fi redirectionate catre alte componente care sa te ajute sa n-ai nevoie de troilu: blocanti, gume mai bune, ceva putere in plus la motor... :h5

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

Poi de exemplu, daca pe pto s-ar pune o pompa de ulei, si pe troliu as pune un hidromotor sa il actioneze un distribuitor?atuncea nu as avea 2 sensuri?din distribuitor bine-mersi as putea schimba sensul de la o manetuta...dupa mintea mea asta nasoala nu ar merge?

La o pompa hidraulica ai nevoie de cel putin 1500 rot min plus ca la un hidromotor ai nevoie de debit destul de mare de ulei ca sa-ti invarta troliu, ar merge dar investitia este mare.

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

Nu inteleg de ce ar fi un troliu slab, poate din poze nu se intelege dimensiunea dar e mult mai mare decat un troliu electric si cablul e de 10mm

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

Si in concluzie troliul te scoate tot din rahat.

Cablul de 10 mm tine, insa ideea e de ce forte ai nejoie pentru a reusi sa invarti melcul pentru a tracta vreo 2000Kg.

Banuiesc ca bratul pompei nu are mai mul de cate sute de kg.

Acelasi principiu il are si reductorul melcat de la sapa rotativa (freza de gradina) cu raport de transfer de 1-30 aproximativ (sunt vriante de 1-28 si 1-32, etc), insa daca o vari intr-un pamant putin mai tare se blocheaza si parleste ambreajul mai ceva ca porcul de craciun.

O remorca iti schimba intotdeauna viata atat la propriu cat si la figurat
Link spre comentariu

Si in concluzie troliul te scoate tot din rahat.

Cablul de 10 mm tine, insa ideea e de ce forte ai nejoie pentru a reusi sa invarti melcul pentru a tracta vreo 2000Kg.

Banuiesc ca bratul pompei nu are mai mul de cate sute de kg.

Acelasi principiu il are si reductorul melcat de la sapa rotativa (freza de gradina) cu raport de transfer de 1-30 aproximativ (sunt vriante de 1-28 si 1-32, etc), insa daca o vari intr-un pamant putin mai tare se blocheaza si parleste ambreajul mai ceva ca porcul de craciun.

Nu stiu ce greutate are dar oricum e foarte grea si mare si acel troliu este actionat manual, nu cred ca priza de putere nu-l invarte astfel incat sa scoti o masina din rahat, din ce am vazut eu asa arata si troliu mecanic de toyota sau de defender

Subaru justy 1,3 4x4
Link spre comentariu

@fulgeras si @savagex:

Breeee....

ha ha ha, ai vazut ca am avut dreptate giorgel....astea sunt cutii mai smechere ca celelalte...da fapt statea azi si ma gandeam cum sa poate face sistemu de deblocare...daca merge este relativ simplu...dupa pto, inainte de prinserea la troliu al cardanului se poate pune un ambreiaj...si cand esti in forta bine mersi debraiezi ambreiajul si sunt toate bune...acuma sa vedem daca va merge treaba asta, si daca nu va patina..rotatii nu sunt prea multe dar sper cand este in sarcina sa nu patineze ambreiajul...ar fi cea mai viabila solutie...

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare