Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Unsori (tipuri de vaselina) - cu care (ma) dau unde?

Kibitz

Postări Recomandate

Va salut,

Doresc sa supun discutiei urmatorul topic: tipurile de vaselina si unde se folosesc ele (la masini); nu va ganditi la alte intrebuintari :daisazacaji5: :fk2 :av.

Am inceput o lista care arata asa:

1. Vaselina cu MoS2 (bisulfura de molibden)
    • Cruci cardan
    • .
    • .

[*]Vaselina cu Al - Mo (Aluminiu si Molibden)

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina cu Li (Litiu)

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina cu Li - Mo (Litiu si Molibden)

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina cu Grafit (grafitata)

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina cu Calciu

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina cu Grafit si Calciu

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina cu Cu (Cupru)

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina Siliconica

• .
  • .
  • .

[*]Vaselina LM (???)

• .
  • .
  • .

Va rog sa ma ajutati sa o completez cu alte tipuri si cu aplicatiile la care se folosesc.

Multumesc,

Sorin

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Unsori (tipuri de vaselina) - cu care (ma) dau unde?

Cu vaselina te dai pe corp si cu unsoare (lubrifiant) pe fieratenii.:wink:

Lista ta este probabil una de unsori

:h5

Mister Patrolator... D-aia am si pus "cuvintele" asa in propozitie... ca sa mai si zambim - chiar daca discutam despre lucruri serioase :wink:. Haideti, totusi, sa vedem si de ce unele vaseline au acele adaosuri de tot felul de alte elemente chimice; ce au in plus unele fata de altele si la ce aplicatii se preteaza. (Am pus deja din manualul de Nissan Patrol in lista crucile cardanice la care se foloseste vaselina cu MoS2. Atentie! Crucile cardanice nu cardanu' :-P)

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

Vaselina siliconica se foloseste in special la mecanismele care au roti zimtate,din metal sau plastic.Vaselina alba,cu litiu,eu o folosesc la balamalele usilor si la incuietori,dar se poate folosi si la rulmenti, fiind mai vascoasa si avand rezistenta la frictiune si are o plaja de temperatura intre -30- +130 de grade. Ce v-am spus, se refera la vaselina ambalata la spray.Cand o sa am un catalog in fata de la un distribuitor de-al meu, o sa revin cu completari.

Din ce stiu eu,vaselina grafitata la cutie, se foloseste la planetare si la gresat pivotii+crucile cardanice:tk

Link spre comentariu

Vaselina cu cupru am vazut la un service in Belgia ca nu o foloseau decit suruburi mari si prezoane de roti.E drept era o reprezentata Volvo de camioane.

Gandirea corectã vine din experienta. Din nefericire experienta vine din gandirea gresita.
Link spre comentariu

Pentru ca tot suntem la acest capitol, exista un degripant pentru suruburi,care ingheata piesa la -40 grade si astfel faciliteaza desfacerea piulitei.Este mai eficient decat degripantul normal.O alta observatie,din ce am constatat,degripantul de frane se foloseste la mai multe operatii,care nu tin strict de frane,iar curatitorul de injectoare pt diesel se poate folosi la curatrea EGR-ului.

Editat de Liviu-San
  • Like 1
Link spre comentariu

Unsorile, in general, au doua componente: săpunul (ca un "burete") şi "uleiul" înglobat în "burete", care este eliberat treptat, în timpul utilizării, şi care lubrifiaza, practic. "Buretele" este fabricat din anumite componente, în funcţie de aplicaţie, astfel încât structura lui să nu se distrugă şi să elibereze/incorporeze uleiul pe toata durata funcţionarii.

De interes pentru noi ar fi unsorile pe baza de:

- Litiu Calciu = gresare generala

- Litiu Complex = turaţii mari, temperatură ridicata, extremă presiune, ex rulmenţi

- LiCa+MoS2 = vibraţii, extremă presiune, pierdere unsoare (MoS2 rămâne şi lubrifiaza)

- Cupru = temperaturi foarte ridicate, anti gripare (ex şuruburi evacuare, şuruburi foraj), posibila aplicaţie, culisantele de la etrieri.

- Calciu sulfonat = extrema rezistenţă la apă (practic nu se schimbă consistenţa unsorii, chiar la funcţionarea sub apă), extremă presiune şi încărcări ridicate. :grin: aplicaţii găsiţi voi singuri.

Dacă mai vin, completez.

• Like 1
Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

La gresarea cuplajelor automate de rotile fata, a crucilor de cardan si ce mai are gresoare pe dedesupt ce tip de vaselina sa folosesc pana la urma?

Ce marca ar fi mai buna (si mai putin contrafacuta)?

Si cum pot sa scot vaselina veche din cruci, pivoti, etc ca sa o inlocuiesc cu vaselina buna?

Link spre comentariu

Si inca ceva: ce marca de ulei pentru motor / transmisie sa folosesc? Pe la magazinele de piese auto garesc in special Mobil si Castrol, dar astea sunt si prin supermarketuri asa ca am indoieli in privinta lor.

Aditivi gen Duralube / Metabond merita (Feroza 1,6 16v, benzina si cred ca vre-o 200.000km - la bord arata 99800 si ceva, dar ma gandesc ca este dat peste cap odata contorul...)?

Prin Sibiu unde pot sa gasesc uleiuri si vaseline (sau unsori :wink:) bune?

Astazi, de dimineata, m-am plimbat pe la vre-o 10 magazine si doar clasicele Castrol si Mobil ...

Am vazut undeva Motorex, ei zi ca este fabricat in Olanda (parca) - oare? merita?

Link spre comentariu

Salut Bogdan,

Eu pentru uleiuri (motor, cutie viteza si cutie transfer) am mers pe Valvoline MaxLife la La Patrol si respectiv Castol la Vitara.

In Sibiu avem reprezentanta Valvoline, dar, de ex. uleiul pt. cutia de viteza si cea de transfer 75w90 l-am luat cu comanda de pe o zi pe alta de la un magazin auto de vis-vis de biserica de la Cedonia (cei de la reprezentanta nu il aveau).

Veselina am cumparat, tot Valvoline, de la Unix.

:h5

Sorin

• Like 1

aka v1tara aka Sorin

Link spre comentariu

salutare

o vaselina de uz general este cea de la Petrom aia la conserva albastra, am uns cu ea si cruci cardanice si rulmenti si merge foarte ok doar ca o cam spala apa dar in cardanice nu e problema iar la rulmenti daca le desfaci cu o surubelnita mica acel capacel il umpli cu vaselina si dupa il pui la loc nu e problema merge foarte bine.

tot asa am mai folosit pentru ca aveam la dispozitie celebra vaselina grafitata care s efoloseste la planetare si care vine in kitul de burduf,am utilizat-o deasemenea la gresaj de pivoti de cruci cardanice fara nici o problema eu pe asta o prefer dintre toate

Link spre comentariu

Klubersynt, Molycot, Ceran sunt printre cele mai bune unsori. Au preturi pe masura. Totul e sa le pui acolo unde trebuie, altfel ai suprize neplacute.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare