Irod Postat Aprilie 26, 2013 Partajează Postat Aprilie 26, 2013 De curand am schimbat capetele de planetara dinspre roata atat pe dreapta cat si pe stanga. Dupa ce a fost gata operatiunea am observat ca rotile fata nu se mai invart masina fiind pe elevator. Cu un alt elevator hidraulic am ridicat 1-2cm basculele pe ambele parti si surpriza: rotile au inceput sa se invarta liber. Concluzia este ca la decompresia maxima a suspensiei planetarele se blocheaza. Nu inteleg de ce.Rog pe oricine care stie despre ce este vorba sa ma ajute. Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT Natura si aventura Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Aprilie 26, 2013 Partajează Postat Aprilie 26, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Asta chiar e ciudat. Esti sigur ca ai pus capetele de planetara potrivite? Poti sa compari dimensiunile lor cu cele vechi? Poate sunt mai inguste... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Irod Postat Aprilie 26, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi acum sunt montate dar ii zic la cel de la care le-am luat sa mai aduca una si sa le compar si masor la milimetru. Pe de alta parte nu inteleg de ce totul functioneaza daca comprim putin suspensia (1-2 cm). Ar mai fi ceva de spus. Masina in mod normal ar avea niste tampoane de stopare a decompresiei totale a suspensiei (de exemplu cand e pe elevator sau la o incrucisarea cu o roata in aer) la mine tampoanele alea nu exista. Tampoanele ar scurta cursa suspensiei cu 1-2 cm exact de cat au nevoie noile planetare ca sa se invarta. Dilema mea este ca cele vechi se invarteau si fara tampoanele astea. 1 Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT Natura si aventura Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Aprilie 26, 2013 Partajează Postat Aprilie 26, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Buna seara ! Cele vechi erau uzate si cu jocuri care la dadeau o libertate mai mare de miscare. Cele noi sunt inca "virgine", adica nu s-au labartat inca. Tampoanele alea au rolul lor, ca si suruburile de limitare a razei de bracaj... Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mita31 Postat Aprilie 26, 2013 Partajează Postat Aprilie 26, 2013 (editat) Re: Planetare noi-probleme noi acum sunt montate dar ii zic la cel de la care le-am luat sa mai aduca una si sa le compar si masor la milimetru. Pe de alta parte nu inteleg de ce totul functioneaza daca comprim putin suspensia (1-2 cm). Ar mai fi ceva de spus. Masina in mod normal ar avea niste tampoane de stopare a decompresiei totale a suspensiei (de exemplu cand e pe elevator sau la o incrucisarea cu o roata in aer) la mine tampoanele alea nu exista. Tampoanele ar scurta cursa suspensiei cu 1-2 cm exact de cat au nevoie noile planetare ca sa se invarta. Dilema mea este ca cele vechi se invarteau si fara tampoanele astea. Cum sunt (care sunt si cum arata aceste tampoane de stopare a decomprimarii suspensiei?). Ca cele de la Terrano I, puse unele deasupra bratului inferior si unul sub bratul superior? Stiu de limitatoarele de cursa pe comprimare, cele de la amortizoare pe puse pe tije si cele de la puntile rigide, bumper-ele acelea de cauciuc. Problema la o masina fara punte rigida, cu bascule, cum e Terrano 2, ar fi ca la o destindere prea mare (atarnare pe elevator) acestea - planetarele, sa iasa de pe nuturi, la capatul dinspre grup desi acolo e o siguranta in mod normal, iar la o ridicare de 1-2 cm a rotilor ele ar intra la loc, dar nu e ok si nu are legatura cu capetele dinspre roti ale planetarelor. Nu e ok, pentru ca inseamna ca nu sunt bagate bine, cat ar trebui si se pot uza f. repede in teren, cand rotile urca si coboara mult in general in secvente succsive rapide, in timp ce planetarele sunt angrenate. Poate au uzuri acolo, la tripode. Fac vreun zgomot la rulare, cu fata cuplata? Trebuie verificat cu atentie ce se intampla cu planetarele cand ridici de roti, as sugera eu. Numai bine, Editat Aprilie 26, 2013 de mita31 All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! ▀ lllllll ▀ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 (editat) Re: Planetare noi-probleme noi Buna ziua ! Suspensia independenta, eterna cauzatoare de dureri de cap... Problema prezentata este tipica, am intalnit si la L200 parca, sunt sanse ca planetarele sa n-aiba nici pe dracu... Banuiesc ca acum e clar despre ce tampoane e vorba. Bratul ala albastru e de la Calmini, dar treaba arata la fel si la bratul stock. Am atasat si o poza a unui Terrano I cu ceva mai serios acolo, ca daca chiar se doreste, se poate, desi nu pe gratis... Pentru masinile cu punti rigide (dar nu numai pentru ele...) exista ceva ce se cheama limiting straps, adica niste chingi sau cabluri cu care puntea este ancorata de lonjeron in limita descaltarii arcului, a intinderii la maxim a telescoapelor sau a destinderii la maxim a suspensiei, vezi mai jos: Dragos Editat Aprilie 28, 2013 de Heavy D. 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Irod Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Dar ce le opreste sa se invarta? De ce 2 cm in minus rezolva problema?Este vorba de unghiul pe care il fac planetarele cu roata? 1 Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT Natura si aventura Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Buna ziua ! Capul de planetara are in interior elemente care ajung la o anumita pozitie in care rotirea planetarei cand e montata pe masina nu mai este posibila fara a distruge ceva. Nici planetarele cu cruci nu sunt scutite de aceasta problema, dar acolo nu e vorba de limita cursei suspensiei, ci de a directiei, ceea ce se rezolva mai simplu. Acelasi lucru se intampla cu cardanele cu Rezeppa la liftare, sau chiar cu cele cu cruci la liftari extreme. Trebuie inteles ce se intampla cu elementele din transmisie odata ce masina este la inaltime mai mare si cu roti mari. Pentru astfel de situatii exista cardanele cu cruci duble la unul sau ambele capete (articulatie CV), vezi mai jos: [ATTACH=CONFIG]177060[/ATTACH] Suspensia de tip independent care este la indemana oricui nu este gandita pentru incrucisari extreme si curse mari. Acolo unde totusi se foloseste cu gand de a avea cursa mare la suspensie, puntea respectiva nu este antrenata si bratele sunt lungi de tot, de obicei bratul rotii din stanga este prins de lonjeronul din dreapta si invers. Si costa mult, adica... In cazul in care se doreste ca puntea respectiva sa fie antrenata, planetarele sunt foarte lungi, pentru a "inmuia" unghiul de la capete: Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Atat la masini cu suspensie independenta cat si la cele unde exista cruci cardanice exista unghi maxim unde ansamblul functioneaza. Ganditi-va ca ambele functioneaza prin rotire. Peste acel unghi ... fie forta este transmisa in tripoda care "sare" sau fie forta este transmisa direct in cruce care se distruge sau mai rau direct in flansele din reductor respectiv grup. Din acest motiv, la masinile cu suspensie independenta la care se opereaza liftul prin suspensie se recomanda opritoarele de cursa, cu scopul explicit ptr a nu depasi acel unghi maxim, asa cum au fost prezentate de Dragos sau exista si alte variante. La cardane situatia se remediaza fie prin chitul de coborare al cutiei de viteze, ptr a se remedia unghiul cardanelor in raport cu flansa de la reductor si flansa de la grup fie prin procedeul cruce dubla de cardan. 2 consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mita31 Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Foarte bine explicat și exemplificările sunt de nota 10. :g Heavy D. și Yonutz. Știam limitatoarele de pe brațele de Terrano I, neștiind dacă e la fel și la Terrano II, în schimb nu știam de chingile de limitare, care-mi par a fi o mare șmecherie. Mai ales că se pot confecționa foarte ușor, pentru cine nu vrea sau nu are bani de aruncat.:h5 Numai bine! All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! ▀ lllllll ▀ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Irod Postat Mai 14, 2013 Autor Partajează Postat Mai 14, 2013 (editat) Re: Planetare noi-probleme noi problema planetarelor a fost solutionata. Eu nu v-am spus de fapt chiar toata povestea pentru ca un amanunt care l-am lasat intentionat la oparte fiind ca nu credeam a fi cauza problemelor este exact lucrul care le-a declansat. Acel amanunt a fost pivotul inferior. Pivotii inferiori au fost inlocuiti in aceasi zi cu planetarele. Din pacate erau ceva after market si desi furnizorul i-a livrat dupa seria de sasiu , surpriza erau mai scurti. Prietenul meu nu i-a comparat cu cei originali inainte sa ii inlocuiasca asa ca la finalul lucrarii , surpriza! rotile stateau cracite spre cer :ha: . Am observat amandoi imediat problema , dar am fost amindoi de parere ca nu din cauza asta nu se invart planetarele (ci din cauza ca nu exista tampoanele limitatoare si ca sunt inca noi). A doua zi au venit pivotii care trebuie. dupa ce i-am montat , ia ghiciti? rotile sa invarteau pe elevator cu MRL-urile cuplate. Editat Mai 14, 2013 de Irod Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT Natura si aventura Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Mai 15, 2013 Partajează Postat Mai 15, 2013 Re: Planetare noi-probleme noi Asta inseamna ca angrenarea e la limita . Sa-ti reamintesti asta la fiecare flexare. ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate