adi200100 Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 In urma unor lucrari la masina am observat o problema aparent serioasa: amortizoarele stape sunt lovite in dreptul puntii. Cauza: dupa ce m-am scarpinat in cap vreo 2 minute am vazut ca din cauza arcurilor spate springuite (fara adaos) apare fenomenul de rasucire a puntii. Ghinionul e ca in dreptul amortizoarelor este un suport de conducta frana care are un surub.....deci in ciuda faptului ca distantza intre amortizor si punte(suport) este de vreo 20mm am observat amortizorul lovit(vreo 3mm adincime in el) si pentru ca Murphy nu doarme era si cel din stanga la fel. Dupa ce am verificat ca nu afecteaza cursa amortizoarelor (procomp es3000 +3") .... ele culiseaza pe o camasa interioara....am purces la taierea suportilor si mutarea lor. In speranta ca acum nu mai ajunge puntea la ele pe viitor am bagat in plan si o "traction bar". Nu am facut poze ca eu ma apucasem de altceva la masina. Date masina: Samurai 1.3 i , arcuri springuite , amortizoare procomp es300, cauciucuri 31" (care pe 8.5j sunt 30) reductii grup 5.12. vezi foto Suzuki Samurai 1.3i 1991 Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ak47apache Postat Aprilie 28, 2013 Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! asa ceva! :ha1 frumusata de procompuri indoite de un surubel... si eu am patit la fel, dar macar eu am bubuit niste amortizoare no name. bine ca 3000-urile sunt solide. oricum bine de stiut si bine ca ai observat la timp. hai cu traction bar-ul ca si eu am cateva idei. sunt curios ce model ai ales. noroc :h5 Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adi200100 Postat Aprilie 28, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! modelul clasic (vezi foto) numai ca nu stiu daca o fac sudata pe punte sau cu bride. Suzuki Samurai 1.3i 1991 Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
omoroka Postat Aprilie 30, 2013 Partajează Postat Aprilie 30, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Problema asta apare doar la amortizoarele cu diametru mai mare decat al celor originale, in principiu cam la toate aftermarketurile gen ome, calmini, etc. Si eu am indoit deja doua insa fara a le afecta functionarea. Nu e de la arcurile springuite. Tocmai din acest motiv cei de la calmini avertizeaza ca amortizoarele lor trebuie montate pe spate invers, adica cu protectia (care este un burduf siliconic) in jos. Va salut ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ak47apache Postat Aprilie 30, 2013 Partajează Postat Aprilie 30, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! modelul clasic (vezi foto) numai ca nu stiu daca o fac sudata pe punte sau cu bride. [ATTACH=CONFIG]177204[/ATTACH] la capatul de pe sasiu, cel mobil (rod end), ce folosesti? pe la noi se gaseste destul de greu si scump acel "cap cu bila" uite modelul pe care pusesem si eu ochii :h5... cam asa vreau eu sa-l fac: Tocmai din acest motiv cei de la calmini avertizeaza ca amortizoarele lor trebuie montate pe spate invers, adica cu protectia (care este un burduf siliconic) in jos. EUREKA! deci asta era explicatia pentru amortizoarele montate invers pe spate la cei cu aftermarketuri mai lungi si mai groase :grin: offtopic: exista vreo contraindicatie legat de montarea inversa a amortizorului? banuiesc ca nu-i influenteaza cu nimic parametrii de functionare Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Caphonne Postat Aprilie 30, 2013 Partajează Postat Aprilie 30, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Este bun un traction bar in afara ca nu lasa puntea sa se rasuceasca protejeaza cardanul si crucile cardanice. Dacia Duster 4x4 Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adi200100 Postat Aprilie 30, 2013 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Din cate stie eu montarea inversa a amortizoarelor este recomandata doar de calmini....probabil ca si sunt facute sa functioneze asa, sau probabil ei sunt singurii care sau gandit la frana de mana si alte efecte de dupa... celelalte firme nu spun nimic. @ ak47apache la capat o sa fie ca la arcuri, un shackle cu bucsi .... nu trebuie acele jointuri decat daca esti obsedat de perfectiune. Suzuki Samurai 1.3i 1991 Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Aprilie 30, 2013 Partajează Postat Aprilie 30, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Si daca se doreste articulatie sferica pentru a satisface nevoia de perfectiune , se gasesc la magazinele de rulmenti ( ca de fapt asta este ) . Varianta ieftina e doar articulatia simpla - inel exterior cu semisfera interioara - la care orice strungar iti poate face o carcasa si o bucsa interioara ( un diametru potrivit pentru aplicatia asta ar fi o articulatie sferica cu interiorul de 25-30 mm - dupa diametrul interior sunt catalogate . ) . Pretul e apropiat de al unui rulment de acelasi diametru exterior ( 20-30 ron la un diam de 40mm exterior - doar un exemplu . Bineinteles ca sunt de calitati din cele mai diverse si executii diverse- inox , cu garnituri racloare , gresabile , cu cuzinet sinterizat etc , etc ... variantele tehnice escaladeaza ... fara numar ... ) . Si mai sunt si unele gata de utilizare , cu coada filetata , all inclusive , bolt-on ... Deci , deci ... se poate ... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
PYZ Postat Aprilie 30, 2013 Partajează Postat Aprilie 30, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Problema asta este frecventa la Samurai.Puntea are tendinta de a se roti in jurul axei sale, iar "talpica" sudata de punte se rotunjeste/toceste in timp.Efectul creste proportional cu marimea (adaugata) a rotilor si cu efectul de "span" di off-road.Primul lucru in care loveste puntea, sint amortizoarele.Apoi, tendinta de rotire a puntii, duce la distrugerea cardanelor si la ruperea foilor de arc.Cea mai sanatoasa solutie este traction-bar. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
omoroka Postat Mai 1, 2013 Partajează Postat Mai 1, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Problema asta este frecventa la Samurai.Puntea are tendinta de a se roti in jurul axei sale, iar "talpica" sudata de punte se rotunjeste/toceste in timp.Efectul creste proportional cu marimea (adaugata) a rotilor si cu efectul de "span" di off-road.Primul lucru in care loveste puntea, sint amortizoarele.Apoi, tendinta de rotire a puntii, duce la distrugerea cardanelor si la ruperea foilor de arc.Cea mai sanatoasa solutie este traction-bar. Ai dreptate cu talpica aia, la mine una s-a facut muci deja, dar asta se datoreaza si neglijentei/impsibilitatii mele de a verifica si strange la loc piulitele Ubolturilor dupa fiecare iesire in teren. Eu decat traction bar mai bine ii fac o conversie pe helicoidale. Va salut ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adi200100 Postat Mai 1, 2013 Autor Partajează Postat Mai 1, 2013 Re: Ce am patit eu si poate evita altul ...!!!! Eu decat traction bar mai bine ii fac o conversie pe helicoidale. pentru elicoidale mai asteapta un an.... cel putin Suzuki Samurai 1.3i 1991 Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate