Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

nu se mai aprinde becul GDI din bord...inseamna ceva???

robertowrc

Postări Recomandate

Re: nu se mai aprinde becul GDI din bord...inseamna ceva???

g
nu se mai aprinde becul GDI,,,,ce insemana GDI???ajuta cu ceva motoru??

Gasesti pe aici mai multe informatii despre asta pe scurt este vorba de ceva senzor de calitate a benzinei --- sincer la mitsubishiul meu nu lam vazut veci aprins.

GDI - gasoline direct injection ... Asta inseamna GDI

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Gasoline Direct Injection este un sistem de senzori care detecteaza conditiile de functionare ale motorului, ale ECU. Printre altele, are grija de controlul injectarii de carburant, controlul vitezei in gol, controlul timpilor de aprindere. Asta daca am tradus eu bine din manualul masinii.

In plus, sistemul asta face ca motorul pe benzina sa aiba valente de diesel, adica cuplu mare la turatii mici, injectand amestecul direct in piston, fara camera de ardere ca la motoarele obisnuite. Eu tineam Pininul in 1700 rpm (ca in carte!) si motorul mergea brici, acolo se simtea cel mai bine, consumul era mic. Deja la peste 2000 rpm devenea nervos dar si consuma mai mult. Spun asta pentru ca tot a fost o discutie pe aici despre consumuri. Mai studiati si manualul masinii proprii, pentru ca veti afla lucruri interesante si folositoare.

Cu alte cuvinte, GDI face ca amestecul de carburant sa fie optim, intre benzina si aer. Cand este aprins in bord martorul verde GDI ECO, inseamna ca acest amestec este optim, consumul este redus si astfel rulezi "ECO". Se observa ca atunci cand accelerezi puternic si brusc, martorul GDI ECO se stinge, din cauza ca dai mai multa benzina in motor pentru putere mai mare. La fel si la viteze mari. Insa cand rulezi la turatii de 1700-2000 rpm, martorul GDI ECO sta aprins, ceea ce inseamna ca rulezi "ECO".

Daca la tine e acum stins, pot fi doua variante, pentru ca nu ai cum sa tragi tare de masina (putin plauzibil, pt ca nu ai cum sa mergi in forja de 2 zile, fara oprire), deci: 1. fie ti s-a ars becul de la martorul ala; 2. fie s-au busit senzorii aia.

Link spre comentariu

Optimus nota 10 pt "traducere" ;) ... Eu nu am vazut nici o data becul ala aprins trebe sa verific becul, siguranta sau senzorii sa vad de ce face fite.

Deci sa inteleg ca "functia" eco merge dar nu semnalizeaza in bord fiind ars becul sau senzorii?

Link spre comentariu

Deci sa inteleg ca "functia" eco merge dar nu semnalizeaza in bord fiind ars becul sau senzorii?

Nu neaparat. Daca senzorii sunt dusi, clar ca sistemul functioneaza anapoda, rezultand consum mare de benzina si altele. Merita pus un tester pe masina, parerea mea, si vazut exact ce se intampla cu motorul.

Eu va recomand sa cititi manualul masinii, merita. Dupa ce m-am prins ce-i cu GDI-ul ala, si sa nu-i mai dau talpa, am scos consumuri bune in oras. Am invatat sa tin seama si de martorul ala din bord.

In general, la motoarele pe benzina se stie ca se tin turate pe la 2000-2500 rpm. Dar GDI-ul lucreaza optim la 1700 rpm in regim normal. Apropiat de diesel. De aici si consum bun de benzina. Iar reductiile si turatia acestui motor (cel de 2.0) plus masa relativ mica a masinii, o face ideala pe coborari nasoale. Am povestit la un moment dat despre o coborare pe gheata unde abia coborai pe picioare, doar in a 1-a pe reductor, "fara pedale", prima 100 de m foarte inclinata.

Mai e o chestie, care-mi scapa acum... Din ce am vazut eu in manualul de Pinin, motorul GDI este doar cel de 2.0, cel de 1.8 este MPI. Deci alta mancare de peste.

Totusi, am citit pe aici ca unii au motor de 1.8 GDI... :sc

Acum, ori au gresit japonejii manualul, ori aceia au cumparat Pinin cu motor de 1.8 MPI si cu insemnul GDI lipit pe masina, ca sa dea bine...

- motor 1.8 MPI = cod 4G93-SOHC

- motor 2.0 GDI = cod 4G94-DOHC

LE: Si mai e ceva: este foarte posibil ca cei cu motorul de 1.8 MPI, sa aiba pe bord marcajul GDI ECO dar care sa fie "chior", ca nu a mai stat fabricantul sa faca 2 placi diferite, caz in care nu are ce sa ti se aprinda acolo unde scrie GDI ECO. E doar o presupunere a mea...

In concluzie, identificati corect ce motor aveti pe masina, ca nu toate sunt GDI.

Editat de Optimus
Link spre comentariu

Eu stiu ca motorizarile la pinin le gasesti asa:

2.0 GDI

1.8 GDI

1.8 MPI

Am vazut si MPI dar eu am GDI verificat dupa codul de la injectoare care sunt altfel decat la MPI, dar foarte interesant de studiat treaba asta.

Numai bine.

Editat de Tavi D.
Link spre comentariu

Teoretic, s-a pus 1.8 MPI pana la un moment dat, parca prin 1998, apoi GDI. Mie nu mi-a mers niciodata becul GDI, desi am mers economic. Dar, avand in vedere ca momentan masina e defecta pe partea de alimentare si sta in service asteptand o solutie, probabil era o problema inainte. O sa vad dupa ce e reparata.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare