Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Jimny-Next Stage

edy_M

Postări Recomandate

Re: Jimny-Next Stage

Mai am o curiozitate.....si cred ca si altii. Poti sa-mi spui diferentele dintre MT de la BFG si anvelopele astea de la Ziarelli? Comportament sosea, teren, nisip, zapada (aici nu cred ca ai apucat sa le testezi)

Intreb in mod special pentru a-mi forma o idee pentru urmatorul scenariu: asfalt pana la teren circa 100-150km, dat pe coclauri o zi sau doua si retur acasa alti 100-150 km asfalt. Ce inseamna coclauri....drumuri forestiere, traversari de rauri, urcari rampe (dealuri, etc) nu foarte abrupte. Nu ma intereseaza noroiala, decat in cazuri accidentale, doar in cazul in care nu merge sa ocolesc si sunt nevoit sa chinui masina prin mocirla. Un alt scenariu ar fi o tura prin Dobrogea, malul marii (nisip mult), in concluzie vreo 250 km asfalt, 200-400 km dealuri si nisip, apoi retur pe asfalt inca 250km

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nemultumirea mea legata de anvelopele BfG KM2, consta exact in situatiile pe care spui ca nu vrei sa le experimentezi si pe cat posibil le ocolesti, adica: pierderea aderentei in varf de rampa cu inclinatie mai mare de 35 grade, incarcarea anvelopelor cu noroiul clisos de padure si ineficienta lor in balti cu namol mai adanci de 30 cm... cam astea in linii mari, in rest, anvelopele BfG consider ca sunt superioare acestor resapate de la Ziarelli, in special ptr. comportamentul lor pe sosea, piatra si posibil zapada/gheata.

:club: :j [fulgu]
Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Salut edy !

Urmaresc de ceva timp postarile tale si nu numai :).

Eu am avut 1 an pe jimny Insa turbo sahara. Acum vreau sa trec pe simex tot de la insa.

Imi dadeam comanda de 215 75 15 daca nu citeam topicul deschis de tine ... si rau faceam ca nu aveam posibilitatea si nici nu stiam unde sa ma duc sa ma apuc sa tai din ea .

Un prieten mi- a confirmat ca 195/80/15 simex, incap pe jimny ca al meu cu sl de 4 si bl de 3.

Astazi am studiat niste simexuri 205/70/15 , si da sunt considerabil mai inalte decat anvelopele neresapate 205/70/15.

Acum comparam aici diferentele : http://tire-size-conversion.com/tire-size-comparison/

Ce nu mi-a spus nimeni este greutatea unui simex , desi am mai intrebat pe forumuri.

Ca fapt divers, bfg-urile 215/75/15 , ma incantau cu greutatea lor de 11kg , iar simexul de aceasta dimensiune cred ca-i mult mai greu...poate ne zici tu edy !

Salutari si succes acolo in ce faci!

Ps . Te urmaresc si daca vad vrei bara metal fata, te caut ! :)

Piate mi recomanzi si niste dimensiuni pentru niste jante ? Din ce am mai citit trebuie un et negativ... dar cat de negativ ? Pentru niste simex 195/80/15 spre exemplu...

Editat de bogdan_bc
Link spre comentariu

Salut edy !

Eu am avut 1 an pe jimny Insa turbo sahara. Acum vreau sa trec pe simex tot de la insa.

Imi dadeam comanda de 215 75 15 daca nu citeam topicul deschis de tine ... si rau faceam ca nu aveam posibilitatea si nici nu stiam unde sa ma duc sa ma apuc sa tai din ea .

Un prieten mi- a confirmat ca 195/80/15 simex, incap pe jimny ca al meu cu sl de 4 si bl de 3.

Astazi am studiat niste simexuri 205/70/15 , si da sunt considerabil mai inalte decat anvelopele neresapate 205/70/15.

Acum comparam aici diferentele : http://tire-size-conversion.com/tire-size-comparison/

Ce nu mi-a spus nimeni este greutatea unui simex , desi am mai intrebat pe forumuri.

Ca fapt divers, bfg-urile 215/75/15 , ma incantau cu greutatea lor de 11kg , iar simexul de aceasta dimensiune cred ca-i mult mai greu...poate ne zici tu edy !

Piate mi recomanzi si niste dimensiuni pentru niste jante ? Din ce am mai citit trebuie un et negativ... dar cat de negativ ? Pentru niste simex 195/80/15 spre exemplu...

Simexurile 195/80/15 resapate de la Insa Turbo au 16-18kg bucata (sa-i pui sa le cantareasca sa nu ai diferente mai mari de cateva sute de grame)

La inaltarea ta iti intra fara probleme si cu ET -50 (cam atat poti scoate prin punere de flanse sau intoarcere jante stock)

Parerea mea, cum am mai spus-o, este ca jantele de tabla stock (5 sau 5.5J) sunt ideale.

Link spre comentariu

Salut edy !

Salutare Bogdan,

in mare parte vad ca ai primit raspunsurile pe care le asteptai de la colegul rockshox . Pentru 195/80 R15 sunt si eu de aceeasi parere, ca iti sunt suficiente jantele originale din tabla (5.5 J) asta in situatia in care le ai pe astea; daca nu le ai sau vrei sa cumperi altele noi, cred ca ai putea merge si pe ceva mai lat (6, 6.5 sau chiar 7 J), avantajul acestora ar fi la inclinatiile laterale si stabilitatea masinii in general. Dezavantajul lor ar fi diferenta + de greutate si riscul dejantarii cand mergi cu presiune mai mica in pneuri.

Spor la treaba!

:club: :j [fulgu]
Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Salut Edy si salut care mai cititi minunatiile astea de pe aici.

Sunt un proaspat posesor de Jimny si nu stiu ce sa fac. vreau sa imi cumpar anvelope si nu stiu de care. Optiunile sunt cam asa Insa turbo dakar 205/70/15 sau Insa turbo sahara 215/75/15. Acuma, am luat in discutie sahara pentru ca are dimensiunea 215/75/15 pe cand dakar-ul nu are. Dakar-ul incape sigur fara nici o modificare, lucru de care nu is sigur in cazul lui sahara. Masina deocamdata este standard. As vrea daca poti/puteti sa imi dati ceva sfaturi. In capul mei ii cam asa:

- inalt masina cu un kit "home made" de inaltatoare pentru arcuri de 5 sau 7 (inca nu m-am hotarat). Ce stiu ii ca pentru asta trebuie sa schimb furtunele de frana pe fata, nu stiu daca si pe spate? Trebuie sa inlocuiesc amortizoarele spate (deja am varianta) si trebuie sa fac prelungitoare la amortizoarele fata. Acuma vine intrebarea daca mai trebuie sa mai modific ceva pentru ca acest "kit" sa functioneze????

- inalt masina cu un kit de inaltare a caroseriei dar asta nu as vrea sa fac pana in primavara cand este in plan desfacerea din temelii a jucariei.

Deci cam asta ii in capul meu. Acuma as vrea si sfatul unor oameni priceputi si patiti asa cum sunteti voi.

Si sa nu uit sa mentionez...masina o sa fie on si off road. Nu am de gand sa modific mai mult de atat.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi.

Dusmanul binelui e foarte binele....
Link spre comentariu

În primul rând, bine ai venit în :cl!

În al doilea rând nu-ți recomand body-lift-ul. Decât dacă ai de gând să treci pe 31 / ? / 15. Dar atunci trebuie deja multe alte modificări (grupuri, planetare HD, reductor etc). Şi tot nu scapi de flex (polizor unghiular, să nu se confunde cu flex în sensul de cursă a punții).

Eu am pus înălțătoare de 75 mm peste arcurile stock şi alte telescoape față-spate. Pe față, amortizoare Monroe pe ulei, bucşă ochi inferior, ştift superior, pentru Opel Ascona montare puntea spate, nu mai ştiu codul de reper, poate colegul minitehnicus te poate ajuta, iar pe spate am primit cadou unele KYB Kayaba pe gaz, pentru Jeep Cherokee XJ bucşä ochi superior - bucşä ochi inferior. Deci nu am mai avut nevoie de prelungitoare pentru amortizoare. În prima fază am avut, timp de vreo 2 luni, pe față până s-au dărâmat amortizoarele originale, lungite prin înfiletarea pe tija de sus a prelungitoarelor făcute la strung. Sunt și ălea prin poze pe topicul respectiv.

Furtunurile de frână eu nu le-am înlocuit, doar le-am desprins din prinderile originale şi le-am lăsat libere. Nu zic să nu le înlocuiești, e mai bine cu altele mai lungi, nou-nouțe, spun că la mine a mers și fără. Bara stabilizatoare de pe față - jos, din prima. Mașina mea flexa de balamuc. Am şi nişte poze puse pe aici, pe undeva. Anvelope 215/75/15 MT, nereşapate. Nu am folosit polizorul unghiular. Jantele mele erau unele cu et -20.

Altă discuție la jantele stock şi/sau anvelope reşapate, ale căror dimensiuni sunt altele față de dimensiunile celor nereșapate/reconstruite pe suport (suport = anvelope vechi, uzate).

Toate cele bune!:h5

Editat de mita31
All-Wheel Drive - it`s all we'll drive! lllllll
Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Salutare la toata lumea si felicitari in primul rand pentru rabdarea cu care lamuriti orice nelamurire a celor care nu stiu sau nu se pricep inca la JIMNY-asa cum sunt si eu. De cateva zile mi-am achizitionat si eu o masinuta din asta si sper sa imi aduca satisfactie. Bineinteles ca intru si eu in discutia aceasta, nu stiu daca topic-ul e potrivit insa cu scuzele de rigoare, indraznesc sa intreb.

1. As vrea sa incep cu ridicarea masinii pentru ca ulterior sa ii montez un set de gume de teren. Asadar, ce sfaturi imi dati pentru un kit de inaltare si/sau body lift?

2. Referitor la cauciucuri, m-am convins, desi eram mare fan BF Goodrich MT, citind discutiile vostre, am inteles ca pentru noroaie sau mlastini, am nevoie de cramponate. Bun- de care? Nu as vrea sa tai masina, bari, aripi interioare sau chiar exterioare si vreau sa ramana cat de cat intreaga.

Va multumesc anticipat si stiu ca veti avea recomandari si sfaturi avand in vedere ca ati testat-din pacate pe buzunarele voastre cauciucuri si suspensii pentru Jimny.

:wink:......In this crazy life and in this crazy time I feel like I'm living someone else's life.....
Link spre comentariu

1. As vrea sa incep cu ridicarea masinii pentru ca ulterior sa ii montez un set de gume de teren. Asadar, ce sfaturi imi dati pentru un kit de inaltare si/sau body lift?

un SL de 5cm este suficient

fie arcuri si amortizoare, fie flanse la arcuri si inaltatoare la amortizoare.

2. Referitor la cauciucuri, m-am convins, desi eram mare fan BF Goodrich MT, citind discutiile vostre, am inteles ca pentru noroaie sau mlastini, am nevoie de cramponate. Bun- de care? Nu as vrea sa tai masina, bari, aripi interioare sau chiar exterioare si vreau sa ramana cat de cat intreaga.

BFG MT sunt pentru offroad in alte tari, pt offroad-ul ramanesc "Simex-ul" este cel mai raspandit cauciuc de teren.

Fara sa tai din bari si aripi nu se poate. Sau se poate dar o cocoti nejustificat.

Simex 195/80R15 sunt marimea la care tai cel mai putin, pe care le faci sa intre cu modificari minime si pe care masina le duce fara sa sughita.

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Buna,

Imi permit sa intru si eu putin in discutie

Din experienta proprie (pe un Defender si pe un Pajero), cele mai eficiente anvelope MT in noroi au fost Insa Turbo Sahara pe 235/85R16 folosite pe Pajero, nu am ramas niciodata blocat in noroi ! . Singura observatie privind comportamentul in noroi ar fi ca la coborare in panta , daca era si o inclinare pe lateral, exista o tendinta de fugit spatele, dar era controlabila. Sahara se comportau mai bine in noroi chiar decat BFG KM1 (pe care le avusesem anterior pe Defender - aveau profilul acela de la Insa Dakar), KM1 care se spune ca erau chiar mai bune in noroi decat KM2 ! Si pentru ca totul este un compromis, Sahara pe sosea la viteza, fiind resapate, faceau ca si avionul, dar pentru cat de bune erau in noroi treceam chestia asta cu vederea !

Sunt interesant si eu de a cumpara un Jimny prin primavara. Am vorbit astazi la telefon cu domnul de la "offroadtuning" Cluj, foarte competent, se pot vedea pe facebook-ul firmei poze interesante cu doua Jimny, ultima una verde de Timisoara echipata cu BFG KM2 215/75R15, kit inaltare OMW +50mm, distantiere, troliu si montare AWM la cuplaje roti (ca la modelele Jimny pana in 2005), desi masina este din 2014, am inteles ca a avut probleme la cuplajele vacuumatice. Deci se poate schimba sistemul de cuplaje revenind la maneta mica !

La discutie, domnul mi-a spus clar ca prin ridicare cu 50mm + distantiere de 40mm, se pot monta fara probleme roti de 215/75R15 ( resapate de dimensiunea asta nu, fiind mai balonate)

La dimensiunea de 215/75R15 in gama de MT-uri ar mai exista o varianta de care vad ca nu se vorbeste, desi in ultimii ani a avut mare succes la comportamentul in noroi avand si pe sosea un comportament rezonabil: KUMHO ROAD VENTURE KL71.

Iar de la Insa Turbo Sahara si Dakar cred ca exista si dimensiunea de 195/80R15 care au diametrul total cu 10 mm mai mic decat 215/75R15 dar fiind resapate si cu balon putin mai mare se compenseaza (si fiind mai inguste, in noroi asta este un avantaj !)

Incearca sa te bucuri de fiecare moment, este mai tarziu decat crezi!
Link spre comentariu

un SL de 5cm este suficient

fie arcuri si amortizoare, fie flanse la arcuri si inaltatoare la amortizoare.

BFG MT sunt pentru offroad in alte tari, pt offroad-ul ramanesc "Simex-ul" este cel mai raspandit cauciuc de teren.

Fara sa tai din bari si aripi nu se poate. Sau se poate dar o cocoti nejustificat.

Simex 195/80R15 sunt marimea la care tai cel mai putin, pe care le faci sa intre cu modificari minime si pe care masina le duce fara sa sughita.

Si pentru 195/80R15 cu SL de 5cm trebuie taiat ? Sau depinde si de ET?

Link spre comentariu

1. Intii suspension lift si apoi BL (pentru cauciucuri de la 29" in sus). Pentru BL caroseria tb sa fie in stare perfecta.

2. Si aici ar trebui sa ne spui citi bani ai/vrei sa dai, lucru valabil si la punctul 1. Din ce spui tu, inteleg ca vrei musai MT-uri.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

• 9 luni mai târziu...

Asa arata Jimny acum:

[ATTACH=CONFIG]184785[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]184787[/ATTACH]

La ultima iesire am observat ca nu mai sta atat de bine pe inclinatii laterale; este si normal cred, din moment ce s-a mai inaltat inca 5 cm din b.l. si vreo 2 din anvelope. Ma gandesc f. serios la latirea puntilor, sa inlocuiesc flansele distantiere de la roti (cele de 3,2cm cu 5cm) sau sa intorc jantele. A mai intors cineva jantele astea de Jimny, la ce ET vor iesi?!

[ATTACH=CONFIG]184788[/ATTACH]

In poza "de grup" se vede ca ai remontat overfender-ele. Le-ai coafat pe toata circumferinta sau doar spre coltul barei fata si la praguri? Ai taiat si din contraaripa?

Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...

Asa arata Jimny acum:

[ATTACH=CONFIG]184785[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]184787[/ATTACH]

La ultima iesire am observat ca nu mai sta atat de bine pe inclinatii laterale; este si normal cred, din moment ce s-a mai inaltat inca 5 cm din b.l. si vreo 2 din anvelope. Ma gandesc f. serios la latirea puntilor, sa inlocuiesc flansele distantiere de la roti (cele de 3,2cm cu 5cm) sau sa intorc jantele. A mai intors cineva jantele astea de Jimny, la ce ET vor iesi?!

[ATTACH=CONFIG]184788[/ATTACH]

Salut

Pentru a nu avea surprize, it recomand sa montezi niste piulite mai mari (adica cu deschidere de 21mm in loc de 19m)

Se pot gasi la bani marunti 3-4 ron bucata.

O sa dormi mai linistit, ca janta nu pleaca de pe butuc :wink:

Link spre comentariu

Salut

Pentru a nu avea surprize, it recomand sa montezi niste piulite mai mari (adica cu deschidere de 21mm in loc de 19m)

Se pot gasi la bani marunti 3-4 ron bucata.

O sa dormi mai linistit, ca janta nu pleaca de pe butuc :wink:

A vandut masina din aprilie 2014......

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?82524-Vand-Jimny-2004&p=955232&viewfull=1#post955232

Link spre comentariu

Nu e nici o problema.

E valabil si pentru ceilalti detinatori de Jimny.

Am vazut multe la care piulitele originale de 19mm, mai ca trec prin janta.

Chiar recent am inlocuit asa ceva, pe masinuta colegului @Koais :wink:

Link spre comentariu

Pentru cei interesati codul piulitei cu deschidere de 21mm, care o sa fie ok pe Jimny este:

11938 pe febi

82 91 1938 pe swag

In general se poti gasi la orice magazin de piese auto.

Sper sa fie de folos.

@Astral daca crezi, muta posturile mele referitoare la aceste piulite in topicul Jimny DIY (poate ca e mai folositor acolo)

Multumesc.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare